Αν έχεις περάσει την ηλικία των 30 και μόλις συνειδητοποίησες ότι η δουλειά σου δεν αποτελεί πλέον πηγή ικανοποίησης και κινήτρου, τότε μήπως ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις μία αλλαγή καριέρας στα 35;
Μπορεί να αναρωτιέσαι αν μετά από τόση αφοσίωση στις σπουδές σου αξίζει να ρισκάρεις και να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν. Για την ακρίβεια, δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσεις ένα νέο πτυχίο προκειμένου να αλλάξεις καριέρα. Υπάρχουν επαγγέλματα που δεν περιορίζονται σε ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο και είναι σε ζήτηση.
Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή καριέρας στα 35 είναι μία εμπειρία που μπορεί να προσφέρει επιβράβευση τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα, είσαι στην ιδανική ηλικία για να αλλάξεις επάγγελμα, αφού έχεις ήδη αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες που θα σου φανούν χρήσιμες σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο.
Παράλληλα, έχεις ακόμα τη σωματική και ψυχική δύναμη να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή. Είσαι αρκετά νέος, ώστε να είσαι εφοδιασμένος με ενέργεια για να χτίσεις κάτι καινούργιο, αλλά και αρκετά ώριμος, ώστε να γνωρίζεις τι ακριβώς θέλεις και τι σου αρέσει να κάνεις.
Αφού αναφέραμε προηγουμένως πώς να πραγματοποιήσεις την αλλαγή καριέρας στα 25, σε αυτό το άρθρο θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές για την αλλαγή καριέρας στα 35 και θα εστιάσουμε σε κλάδους που έχουν πολλές ευκαιρίες εργασίας.
Ας δούμε πρώτα τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν ανθρώπους σαν και εσένα σε μία τέτοια απόφαση:
Γρήγορη Πλοήγηση
Γιατί να αλλάξεις καριέρα στα 35;
Πολλοί λόγοι μπορεί να σε οδήγησαν στην απόφαση να εργαστείς σε άλλο τομέα. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, μερικούς από αυτούς:
#1 Οι προτεραιότητές σου άλλαξαν
Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ένας άνθρωπος στα 35 έχει πολλές υποχρεώσεις, ειδικά αν έχει οικογένεια και παιδιά. Κατ’ επέκταση, έχει και περισσότερα έξοδα να καλύψει, από την αποπληρωμή οικιακών λογαριασμών, ενοίκιο, μέχρι και την εξόφληση δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως θελήσεις να εξετάσεις το ενδεχόμενο αλλαγής σταδιοδρομίας και να επιλέξεις έναν τομέα εργασίας που προσφέρει υψηλότερη αμοιβή καθώς και τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης.
#2 Θέλεις μία νέα πρόκληση
Αν υπάρχει μια συγκεκριμένη καριέρα ή ένας κλάδος που σε ενδιαφέρει, πιθανώς να θέλεις να μεταβείς σε μια δουλειά που σε κάνει να ενθουσιάζεσαι. Μια νέα καριέρα μπορεί να σου παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για να αποκτήσεις νέες δεξιότητες και να δοκιμάσεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει. Μπορεί, επίσης, να σου προσφέρει νέες εμπειρίες για μάθηση και ανάπτυξη.
#3 Χρειάζεσαι περισσότερη ευελιξία
Αν επιθυμείς να έχεις περισσότερη ελευθερία να αποφασίζεις πότε ή πού θα εργαστείς, μια νέα καριέρα μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να ορίσεις τις δικές σου ώρες, να δουλέψεις εξ αποστάσεως ή να προγραμματίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου πιο εύκολα.
Πώς να ξεκινήσεις:
Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που θα σε βοηθήσουν στην αλλαγή καριέρας:
Βήμα #1: Αυτοαξιολόγηση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφασίσεις ποιο επάγγελμα είναι για σένα:
Αυτοαξιολόγηση μέσω ερωτήσεων
Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου σχετικά με το τι θα ήθελες να πετύχεις στην καριέρα σου και με το τι θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς προκειμένου να προσδιορίσεις τι είδους επαγγελματική πορεία να ακολουθήσεις.
Για παράδειγμα, αν σου αρέσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια καριέρα στο digital marketing θα μπορούσε να σου προσφέρει όσα ψάχνεις. Αξιοποίησε τα χόμπι σου, ώστε αυτά να σε οδηγήσουν στο να αμείβεσαι για αυτό που αγαπάς να κάνεις.
Ανακάλυψη των δεξιοτήτων σου
Αναλογίστηκες ποτέ ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και ποιες οι αδυναμίες σου; Φτιάξε μία λίστα με τις δεξιότητές σου και εστίασε τη σκέψη σου σε δουλειές όπου θα μπορούσες να τις χρησιμοποιείς καθημερινά.
Οι εργαζόμενοι που εκμεταλλεύονται τις δεξιότητές τους στην εργασία τους είναι πιο χαρούμενοι, αφοσιωμένοι και παραγωγικοί. Αναμφίβολα, κάποια δεξιότητα που απέκτησες από την προηγούμενη εργασία σου μπορεί να ισχύει για τη νέα σου καριέρα.
Εάν δεν ξέρεις τι είδους δουλειά να ακολουθήσεις, εξέτασε το ενδεχόμενο να αναζητήσεις τομείς που απαιτούν παρόμοια προσόντα που ήδη έχεις, όπως συγγραφή ή τεχνικές ικανότητες.
Η δουλειά των ονείρων σου
Ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου; Ξεκίνησε με ένα μεγάλο όραμα και στη συνέχεια εστίασε στα βήματα που θα σε οδηγήσουν εκεί. Με άλλα λόγια, μπορείς αρχικά να δουλέψεις σε μία σχετική θέση εργασίας που θα είναι το σκαλοπάτι για την καριέρα που πάντα ονειρευόσουν, αλλά μέχρι τώρα πίστευες ότι ποτέ δεν θα καταφέρεις να φτάσεις εκεί.
Βήμα #2: Έρευνα
Προσπάθησε να μελετήσεις τα βασικά καθήκοντα και τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της θέσης εργασίας για την οποία ενδιαφέρεσαι. Πριν αλλάξεις καριέρα, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ποιες θα είναι οι καθημερινές βασικές υποχρεώσεις για τον συγκεκριμένο ρόλο. Επιπλέον, η έρευνα επαγγελμάτων μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για το ποιες θέσεις εργασίας είναι κατάλληλες για εσένα και πώς να εισέλθεις σε μια βιομηχανία.
Βήμα #3: Επανεκπαίδευση
Η απόκτηση ενός νέου πτυχίου ή πιστοποιητικού μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σου να αλλάξεις με επιτυχία σταδιοδρομία. Μία νέα καριέρα ενδέχεται να απαιτεί ειδική εκπαίδευση, όπως μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εξειδίκευση σε διαφορετικό τομέα ή επαγγελματική πιστοποίηση. Γενικότερα, υπάρχουν πολλές επιλογές για επαγγελματίες που θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, όπως βραχυπρόθεσμα προγράμματα πιστοποίησης ή διαδικτυακά μαθήματα με ευέλικτο ωράριο, τα οποία μπορείς να αναζητήσεις.
Βήμα #4: Βρες έναν μέντορα
Ο μέντορας είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες ώστε να κάνεις αίτηση για θέσεις εργασίας σε ένα νέο εργασιακό τομέα. Οι μέντορες μπορούν να προσφέρουν συμβουλές, να σε βοηθήσουν με το βιογραφικό σου και να σε συστήσουν σε άλλους ανθρώπους στον τομέα τους. Πιθανώς να βρεις έναν μέντορα μέσω των προσωπικών σου δικτύων, σε διαφορετικό τμήμα στον εργασιακό χώρο σου ή επικοινωνώντας απευθείας με επιχειρήσεις.
Βήμα #5: Πρακτική άσκηση
Η πρακτική άσκηση ενηλίκων είναι βραχυπρόθεσμες εργασιακές εμπειρίες για όσους επιθυμούν να εργαστούν σε άλλο κλάδο. Μοιάζουν με τις παραδοσιακές πρακτικές, αλλά δεν απαιτούν να είσαι φοιτητής κάποιας σχολής για να κάνεις αίτηση. Η πρακτική άσκηση ενηλίκων μπορεί να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις πιθανές επιλογές σταδιοδρομίας και να αποκτήσεις εμπειρία σε έναν νέο τομέα.
Τι δουλειά να κάνεις στα 35;
Μπορεί να είσαι βέβαιος ότι θέλεις να κάνεις αυτό το μεγάλο βήμα και να κάνεις μία στροφή στην καριέρα σου, αλλά να μην είσαι σίγουρος για τον επαγγελματικό τομέα με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να γνωρίζει καλύτερα από εσένα τι ακριβώς σου αρέσει.
Ωστόσο, όποια καριέρα κι αν θέλεις να ακολουθήσεις στα 35 σου, πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις επιλέξει αυτή που θα χαίρεσαι να κάνεις για τα επόμενα χρόνια. Ή τουλάχιστον, μέχρι να αποφασίσεις να αλλάξεις ξανά καριέρα.
Ας δούμε μερικούς από τους δημοφιλείς τομείς για αλλαγή καριέρας στα 35:
Τομέας Επιχειρήσεων
Ο τομέας των επιχειρήσεων είναι ιδανικός για άτομα που συνήθως είναι καλοί στα μαθηματικά και απολαμβάνουν τη συνεργασία με ανθρώπους. Πολλοί επαγγελματίες στον κλάδο των επιχειρήσεων ξεκίνησαν από διαφορετικούς τομείς εργασίας. Επίσης, οι περισσότερες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά απαιτούν μόνο ένα πτυχίο και έπειτα δέχονται ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα επαγγελμάτων:
- Οικονομικός αναλυτής
- Αναλυτής δεδομένων
- Οικονομικός σύμβουλος
- Ασφαλιστικός σύμβουλος
- Λογιστής
- Μεσίτης
Ανθρωπιστικός Τομέας
Αν έχεις εργαστεί σε έναν κλάδο για αρκετό καιρό, μπορεί να είσαι σε θέση να μεταβείς σε προσλήψεις για αυτόν τον τομέα. Ειδικότερα, θα μπορούσε να εργαστείς ως υπεύθυνος προσλήψεων και να βοηθάς στον εντοπισμό και την πρόσληψη εργαζομένων σε μια εταιρεία.
Ο HR manager μπορεί να εργαστεί σχεδόν σε οποιονδήποτε τομέα, για παράδειγμα στον νομικό, τον οικονομικό ή τον εκπαιδευτικό. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις να γίνεις σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Ακόμη, σε αυτά τα επαγγέλματα θα χρειαστείς σίγουρα δύο βασικές δεξιότητες: επικοινωνία και φιλική συμπεριφορά.
Αν ξεκινάς αυτή τη νέα καριέρα στα 35, είναι πιο εύκολο να εργαστείς σε έναν κλάδο στον οποίο έχεις εμπειρία.
Τομέας Υγείας
Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της ψυχικής υγείας είναι μία από τις βασικές προτιμήσεις όσων επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα στα 35.
Υπάρχουν διάφορα πεδία για να διαλέξεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να εργαστείς ως:
- Βοηθός οδοντιάτρου
- Νοσοκόμος
- Ψυχολόγος
- Φυσικοθεραπευτής
- Life coach
Ομορφιά και ευεξία
Οι βιομηχανίες ομορφιάς και ευεξίας προσφέρουν ενεργές θέσεις εργασίας που συνήθως δεν απαιτούν μακροχρόνια εκπαίδευση. Μπορείς να ασκήσεις τα περισσότερα επαγγέλματα ομορφιάς και ευεξίας με ένα πρόγραμμα προπτυχιακού σπουδών ή ένα πιστοποιητικό από ΙΕΚ.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι για τη σωματική υγεία και τη φυσική κατάσταση, τα χόμπι σου μπορεί να μετρήσουν και στην επαγγελματική εμπειρία. Οι πιθανές σταδιοδρομίες ομορφιάς και ευεξίας περιλαμβάνουν:
- Personal trainer
- Κομμωτής
- Μακιγιέρ
- Αισθητικός
Τεχνολογία
Η τεχνολογία είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας και συχνά υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς του ίδιου αντικειμένου. Αν έχεις γνώσεις και εμπειρία σχετικά με τις γλώσσες προγραμματισμού ή την πληροφορική, μπορεί να πληροίς τις προϋποθέσεις για ορισμένες θέσεις εργασίας στον τομέα χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση. Αυτές είναι μερικές πιθανές θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας:
Εναλλακτικά επαγγέλματα
Μια νέα καριέρα στα 35 σημαίνει ότι έχεις την ευκαιρία να μετατρέψεις τα χόμπι σου σε επάγγελμα. Για παράδειγμα, αν είσαι ειδικευμένοι στην ξυλουργική, στη μηχανολογία αυτοκινήτων, στις επισκευές ή στις κατασκευές, μπορείς να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση και να την προωθήσεις προσεγγίζοντας την κοινότητα σου ή μέσω των social media.
Τι να προσέξεις;
Είτε αποφασίσεις να επανεκπαιδευτείς, είτε να εργαστείς σε έναν κλάδο με τις γνώσεις και τις ικανότητες σου, στα 35 έχεις τα χρονικά περιθώρια να βρεις το καλύτερο μονοπάτι για σένα.
Πολλοί άνθρωποι μόλις στα 40 ή και στα 50 τους, έχοντας φτάσει σε αδιέξοδο, συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει το δρόμο τους και θέλουν να αλλάξουν καριέρα. Φυσικά, πρέπει να έχεις κατά νου ότι θα χρειαστεί να βρεις ένα ρεαλιστικό και εφικτό όραμα για να το υλοποιήσεις, τόσο όσον αφορά τις προοπτικές εργασίας που σου προσφέρει, όσο και τις ικανότητές σου.
Τέλος, ό,τι κι αν επιλέξεις, μην βάζεις φρένο στις επιθυμίες σου και να θυμάσαι ότι το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις είναι να διατηρήσεις την ενστικτώδη σου διάθεση για δημιουργικότητα και τη θέληση σου για εξέλιξη.