Επάγγελμα Data Analyst (Αναλυτής Δεδομένων)

Ξεκινάς να διαβάζεις ένα άρθρο για τον Data Analyst. Μόλις πέρασε ένα δευτερόλεπτο. Πέρασε άλλο ένα. Από όταν ξεκίνησες, να διαβάζεις το άρθρο, στον κόσμο του Internet έχουν δημιουργηθεί 300.000+ instagram stories, πάνω από 5 εκ. youtube videos και ίσως 200 εκ. emails και ναι το εκ. σημαίνει εκατομμύρια.

Αυτός είναι λοιπόν, ο κόσμος του Internet και τρέφεται από καθημερινά δεδομένα, δικά σου, δικά μας, όλων μας. Όσο νόημα έχει να κάνεις 10 στοίβες από χαρτιά A4 στο δωμάτιο σου γεμάτα με σημειώσεις και σκέψεις, τόσο νόημα έχουν όλα αυτά τα δεδομένα χωρίς τον Data Analyst (Αναλυτή Δεδομένων).

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Data Analyst (Αναλυτή Δεδομένων). Θα καλύψουμε θέματα όπως το που μπορείς να σπουδάσεις ως Data Analyst και πως μπορείς να συνεχίσεις με μεταπτυχιακό (ίσως και εξ’ αποστάσεως). Επίσης τι αρμοδιότητες έχει, τι μισθό παίρνει, πως μπορείς να πιστοποιηθείς και τέλος που και πως να ψάξεις για θέσεις εργασίας.

Η ανάγκη της Διαχείρισης Πληροφορίας

Πως θα γνωρίζουν οι εταιρείες marketing τι να διαφημίσουν; Πως θα γνωρίζει η Google και η κάθε Google τι διαφημίσεις να σου δείχνει στις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι; Πως θα γνωρίζει η παγκόσμια αγορά τις τάσεις των καταναλωτών;

Πόσοι χρήστες μπορούν να συνδεθούν στο webx για μάθημα ταυτόχρονα; Πόσοι χρήστες μπορούν να καλέσουν σε τηλεφωνικό κέντρο στο black friday; Πόσα τηλέφωνα μπορούν να ολοκληρωθούν την πρωτοχρονιά ταυτόχρονα; Τι θα γίνει σε έναν σεισμό; Μια πυρκαγιά;

Νομίζουμε πως τα παραδείγματα είναι αρκετά για να καταλάβουμε οτι, το να φτάνουμε στα όρια τα συστήματα που οι ίδιοι δημιουργούμε μόνο κακό δεν θα μας κάνει. Χιλιάδες πληροφορίες, δεκάδες συστήματα, τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης.

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο ρόλος του Data Analyst.

Δεδομένα που δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε, είναι σκουπίδια.

– Future Generation

Η λύση μέσω της Ανάλυσης Δεδομένων

Η ανάλυση δεδομένων αφορά μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, ακόμη και οργανισμούς, κράτη ολόκληρα από την Ελλάδα μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου.

Απο κάποιους χαρακτηρίζεται και ως η τέχνη της ανακάλυψης μοτίβων, συσχετισμών καθώς και γνώσεων από δεδομένα σε διάφορες μορφές, δομημένα και μη δομημένα.

Η επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων χρησιμοποιεί και συνεργάζεται με άλλες επιστήμες όπως τα μαθηματικα, η επιστήμη των υπολογιστών αλλά και στατιστικη.

Ένα απλό παράδειγμα είναι η ανάλυση της θερμοκρασίας σε μια περιοχή. Όταν εισάγουμε ένα συμπέρασμα όπως το οτι τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασίας ανεβαίνει επικίνδυνα, ο αναλυτής δεδομένων μαζί με άλλους φορείς θα πρέπει να ενεργοποιήσει μηχανισμου΄ς προστασίας, είτε αυτό λεγεται πυροσβεστική είτε, εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας (σε κλειστό χώρο).

Τι κάνει ο Data Analyst

Ο Data Analyst ή Αναλυτής Δεδομένων επεξεργάζεται, μελετά και αναλύει μεγάλου όγκου δεδομένα (big data) με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων. Συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να εκτελέσουν την σωστή στρατηγική για την εξέλιξη της εταιρείας, αύξηση του τζίρου και επιτευξη των στόχων.

Τι εργαλεία χρησιμοποιεί για την ανάλυση δεδομένων

Τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων ή RDBMS (Relational Database Management Systems) είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διαχείριση δεδομένων. Κάθε εταιρεία – οργανισμός διαθέσει δεδομένα που αποθηκεύονται σε αυτό που αποκαλούμε Βάσεις Δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων είναι κάτι σαν τα φύλλα στο Excel όμως αρκετά πανίσχυρα εργαλεία με πολύ καλή δομή και όλα τα δεδομένα είναι έυκολα προσβάσιμα. Τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων λοιπόν, είναι συστήματα που συνδέονται και επικοινωνούν με τις βάσεις δεδομένων.

Παραδείγματα συστημάτων είναι τα SQL, Oracle 11i και Salesforce και Hadoop. Ο αναλυτής δεδομένων, χρησιμοποιεί συστήματα σαν και τα παραπάνω και εξάγει συμπεράσματα. Αρκετές σχολές πανεπιστημίων είναι εξοικιωμένες με συστήματα όπως το SPSS με το οποίο μπορεί κανείς να αναλύσει δεδομένων με την χρήση στατιστικών μεθόδων.

Όφελος του Data Analyst στις επιχειρήσεις

Ο ρόλος ενός Data Analyst στις επιχειρήσεις μπορεί να προσφέρει πολλά.

 • Βελτίωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
 • Εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας
 • Μεγιστοποίηση κέρδους και καλύτερη κατανόηση των πελατών

Είναι το σωστό επάγγελμα για εμένα;

Ο Data Analyst είναι ένα ιδιαίτερο επάγγελμα που απαιτεί κατά κύριο λόγο κριτική σκέψη και αναλαυτικό τρόπο σκέψης. Εξαγωγή συμπερασμάτων και παρουσίαση αυτών.

Μάθε αν είναι το σωστό επάγγελμα για εσένα κάνοντας το test προσωπικότητας του FutureGeneartion.

Πως να Σπουδάσεις Data Analyst

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχουν (9) Τμήματα Μαθηματικών, η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. και (4) Τμήματα Στατιστικής, όπου κάποιος μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις στα Μαθηματικά και τη Στατιστική. Στον τομέα της Πληροφορικής, υπάρχουν έξι (6) Τμήματα Πληροφορικής, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, δύο (2) Τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και τέσσερα (4) Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Το ενδιαφέρον για τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων ως data analyst μπορεί συχνά να εκδηλωθεί στο σχολείο, εστιάζοντας σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά και η πληροφορική.

Τα σχολεία μπορούν να παρέχουν μια καλή βάση μέσω των απολυτήριων εξετάσεων ή των Διπλωμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και το τμήμα επαγγελματικού προσανατολισμού τους μπορεί να συμβάλλει στο να σε πάει ένα βήμα παραπέρα.

Οι μαθητές που δείχνουν ενδιαφέρον για τις πράξεις μπορούν, επίσης, να βοηθηθούν αν επικεντρωθούν στην εκμάθηση των βασικών στοιχείων της εφαρμογής λογιστικών φύλλων Microsoft Excel, τα οποία χρησιμοποιούνται γενικά από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) για τις απαιτήσεις της ανάλυσης των δεδομένων τους.

Η εκμάθηση του Excel είναι χρήσιμη, όπως και η γνώση της VBA της Microsoft (Visual Basic for Applications). Επίσης, η βασική κατανόηση της SQL (Structured Query Language) θα ήταν χρήσιμη.

Εκπαίδευση: πανεπιστήμιο και κολλέγιο

Είναι ασυνήθιστο για έναν data analyst να μην υπάρχει στα προσόντα του πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί ένα κατάλληλο τμήμα σε πανεπιστήμιο ή κολλέγιο για σπουδές, ώστε να αποκτήσει πτυχίο ή δίπλωμα.

Αρκετά μαθήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν σπουδάζεις για να γίνεις data analyst, συμπεριλαμβανομένης της καλής γνώσης της στατιστικής και των μαθηματικών, σε συνδυασμό με άλλα μαθήματα όπως οι επιχειρησιακές σπουδές και η λογιστική.

Δεδομένου ότι η θέση του data analyst βρίσκεται συχνά στο οικονομικό τμήμα μιας εταιρείας, το να σπουδάσεις οποιοδήποτε μάθημα που σχετίζεται με τη διοίκηση οικονομικών στοιχείων θα αποδειχθεί επωφελές.

Επαγγελματική προϋπηρεσία

Το να γίνεις data analyst μπορεί να επιτευχθεί με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε συναφείς τομείς. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας όπως business analyst σε ένα λογιστικό τμήμα ή computer developer ή προγραμματιστής. Ένα φυσικό αναλυτικό μυαλό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την πορεία και την πρόοδο στον τομέα αυτό, όπως είναι και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Απαιτούμενες Δεξιότητες

Ο Data Analyst εργάζεται στην ανάλυση μεγάλου όγκου πληροφοριών (big data) με την βοήθεια λογισμικού. Ως αποτέλεσμα οι κάτι παραπάνω από βασικές γνώσεις πάνω στην χρήση του Η/Υ είναι μάλλον απαραίτητες.

Επιπλέον γνώσεις πάνω σε Τεχνητή Νοημοσύνη, Big Data, Προγραμματισμό, Βάσεις Δεδομένων και Δίκτυα θα βοηθήσουν. Η καριέρα ενός big data analyst αφορά την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων με οποιοδήποτε τρόπο. Πόσο μεγάλα; Μπορεί να υπάρχει ένα excel 3.000.000 γραμμών. Έτσι λοιπόν, γνώσεις προγραμματισμού ή εξαιρετική χρήση του excel θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσον αφορά την επιστήμη των Μαθηματικών και τον τομέα της Στατιστικής, οι γνώσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και χρήση μοντέλων πρόβλεψης και επεξεργασίας δεδομένων. Μέσα από μαθηματικά μοντέλα ο αναλυτής δεδομένων μπορεί να εξάγει συμπεράσματα και μοτίβα τα οποία επαναλαμβάνονται.

Ένα παράδειγμα τέτοιων δεδομένων είναι ο καιρός και τα δεδομένα που συλλέγονται από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο Αναλυτής Δεδομένων θα πρέπει να έχει δεξιότητες όπως:

 • Ικανότητα να διεξάγει αναλυτική και εντατική έρευνα.
 • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
 • Εμπειρία με την συλλογή και αποθήκευση δεδομένων
 • Εμπειρία παρουσίασης αποτελεσμάτων με εργαλεία όπως MS Excel, Powerpoint.
 • Σύνταξη report με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα χρησιμοποιώνατς πχ. MS Word.
 • εξειδίκευση και η ευχέρεια των προγραμμάτων και γλωσσών των υπολογιστών (SAS, SPSS, MATLAB R, Python, Java, C / C ++, πλατφόρμα Hadoop, βάσεις δεδομένων SQL / NoSQL)
 • Business Acumen ή ευστροφία

Βασικές Αρμοδιότητες

Αναλογα την επιχείρηση και τον κλάδο δραστηριοποίησης, οι καθημερινές αρμοδιότητες μπορεί να ποικίλουν. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε πως όλοι οι κλάδοι χρειάζονται κάποιες βασικές αρμοδιότητες.

 • Ανάλυση της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση – εταιρεία – οργανισμός.
 • Ανάλυση των τάσεων όσον αφορά τους καταναλωτές και τις συνήθειες τους
 • Δημιουργία και εκτέλεση μοντέλων πρόβλεψης που αφορούν την ζήτηση υπηρεσιών ή/και αγαθών.

Όπως συμβαίνει με κάθε θέση εργασίας που απαιτεί την ανάλυση μεγάλης ποσότητας δεδομένων, θα υπάρξει μια σειρά από διαφορετικά tasks που πρέπει να γίνουν σε διάφορα σημεία του επιχειρηματικού κύκλου.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Η σημερινή ζήτηση της αγοράς για αναλυτές δεδομένων, είναι πολύ μεγαλύτερη από την διαθέσιμη προσφορά.

Μισθός Data Analyst

Το επάγγελμα του Data Analyst όπως και άλλων σχετικών ρόλων (Business Analyst, Full Stack Developer, IT Project Manager, κ.τ.λ.) έχει ένα εύρος αποδοχών που σχετίζεται με την εμπειρία.

Ένας Junior Data Analyst είναι συνήθως στα κατώτατα επίπεδα μισθού, μιας και ο ρόλους του είναι να μάθει τις βασικές διαδικασίες. Είναι αυτό που λέμε “να μάθει την δουλειά”. Ο μισθός ενός Junior Data Analyst στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 800€ με 900€ / μήνα.

Η επόμενη βαθμίδα αποδοχών είναι ο ρόλος του Senior Data Analyst όπου και έχει 3+ χρόνια εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα και μπορεί να φέρει εις πέρας μεγάλου όγκου project. Ο Senior Data Analyst είναι σε θέση να δράσει και ως Junior συμβουλευτής, τουλάχιστον στους νέους υπαλλήλους σε μια εταιρεία. Ο μισθός ενός Senior Data Analyst μπορεί να φτάσει και τα 1300€ με 1500€ / μήνα.

Τέλος, όταν ο εργαζόμενος έχει πολυετή εμπειρία και προσφέρει αξία σε μια επιχείρηση, ο μισθός μπορεί να φτάσει έως και 2000€ή 2500€ / μήνα. Αυτό όμως εξαρτάται από τον ρόλο του εργαζομένου, την εμπειρία του και τις αρμοδιότητες που έχει.

Συναμή Ρόλοι Εργασίας

Μηχανικός δεδομένων

Οι Μηχανικοί Δεδομένων χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων για την ανάπτυξη λογισμικού. Τις περισσότερες φορές, καθορίζουν την αρχιτεκτονική που επιτρέπει στους επιστήμονες δεδομένων να εκτελούν αποτελεσματικά τις εργασίες τους. Διαχειρίζονται επίσης συστήματα βάσεων δεδομένων, κλιμακώνουν την αρχιτεκτονική δεδομένων σε πολλούς διακομιστές και γράφουν πολύπλοκα ερωτήματα για πλοήγηση στα δεδομένα. Ως εκ τούτου, είναι πλήρως εξοικειωμένοι με γλώσσες προγραμματισμού όπως Python, τεχνολογίες που βασίζονται σε Hadoop όπως το MapReduce και τεχνολογίες βάσεων δεδομένων όπως η MySQL.

Αναλυτής δεδομένων

Οι αναλυτές δεδομένων είναι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν δεδομένα για την παροχή αναφορών και απεικονίσεων που εξηγούν καλύτερα τις πληροφορίες που περιέχονται στα δεδομένα. Συγκεκριμένα, τι αναλυτές δεδομένων κάνουν είναι να βοηθήσει την εταιρεία που εργάζονται για να κατανοήσουν συγκεκριμένα ερωτήματα με γραφήματα. Ο καλύτερος τρόπος να εξετάσουμε τους αναλυτές δεδομένων είναι ο μικρός αδερφός των επιστημόνων δεδομένων. Η τεχνογνωσία τους είναι το θεμέλιο για τον επιστήμονα.

Μηχανικός μάθησης μηχανών

Οι Μηχανικοί Μηχανικής Μάθησης δημιουργούν, αναπτύσσουν και διαχειρίζονται έργα μηχανικής μάθησης μέσω της χρήσης γλωσσών προγραμματισμού όπως Python ή C / C ++. Για να μπορέσουν αυτοί οι επαγγελματίες να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους, ίσως πρέπει να ξεκινήσουν με ένα υπόβαθρο στη μηχανική λογισμικού, στη συνέχεια να προχωρήσουν στην απόκτηση γνώσης στις στατιστικές και στη μηχανική μάθηση.

Επιστήμονας έρευνας και πληροφορικής

Οι Επιστήμονες Υπολογιστών σχεδιάζουν τεχνολογίες υπολογιστών καθώς και δημιουργούν νέες και καλύτερες χρήσεις για υπάρχουσες τεχνολογίες. Θα τους βρείτε να εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των εθνών και σε εταιρείες σχεδιασμού συστημάτων υπολογιστών.

Θέσεις Εργασίας

Μπορεί ο ρόλος του Data Analyst να είναι κάτι σχετικά καινούριο για την Ελλάδα, όμως δεν παύει να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες. Υπάρχουν λοιπόν, δεκάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Κάποιες απο αυτές μπορείς να τις βρεις στο Linkedin

Αναφορές

 • ciim.ac.cy
 • huffingtonpost.gr
 • e-employ.gr
 • randstad.gr
 • worldscholarshipforum.com

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!