Επάγγελμα Data Scientist

Στον υπέροχο κόσμο του Internet, τα δεδομένα (data) δεν θα σταματήσουν ποτέ να παράγονται! Δημιουργούνται δεκάδες Terabyte κάθε δευτερόλεπτο. Ένα google search, μια τηλεφωνική επικοινωνία, ένα μήνυμα, ακόμη και ένα youtube video είναι κάποιες από τις ενέργειες που δημιουργούν αυτά τα δεδομένα. Τι ρόλο έχει ο Data Scientist (Επιστήμονας Δεδομένων) μέσα σε όλο αυτό; Γιατί τον ενδιαφέρει η μελέτη των δεδομένων;

Στον Κλάδο της Πληροφορικής, ο Data Scientist μελετά και προσπαθεί να μεταφράσει σε χρήσιμες πληροφορίες όλα αυτά τα δεδομένα. Να εξάγει αποτελέσματα και να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις “Μήπως δημιουργείται μια νέα τάση;”, “Μήπως υπάρχει μια νέα ανάγκη στην αγορά εργασίας;”. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε αυτό το επάγγελμα, τις αρμοδιότητες του, τον μισθό που παίρνει, τις καθημερινές ασχολίες του και πολλά ακόμη.

Τι είναι ο Data Scientist

Τι είναι ο Επιστήμονας Δεδομένων και με τι ασχολείται; Πάμε να αναλύσουμε αυτό το επάγγελμα και να κάνουμε ξεκάθαρο με τι ασχολείται. Αρχικά πρέπει να είναι,

Ο Επιστήμονας Δεδομένων προσπαθεί να εντοπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει πολλά. Συνδιάζει επιστήμες όμως τα μαθηματικά, η στατιστική, την επιστήμη των υπολογιστών, την επιχειρησιακή έρευνα αλλά και το business. Μέσα από όλες αυτές τις επιστήμες και έχοντας ερεθμίσματα από πολλές οπτικές γωνίες προσπαθεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα. Σαν τι όμως;

Όταν το πρόβλημα είναι σύνθετο, μπορεί να απαιτεί συνεργασία και με άλλους επιστήμονες.

Ένας Επιστήμονας Δεδομένων εστιάζει στην κατανόηση των δεδομένων, τον εντοπισμό διάφορων patterns, στην δημιουργία αλγορίθμων και προγραμμάτων για να μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματα της επιχείρησης. Πολλές φορές επειδή είναι δύσκολο να επιλύσει μόνος του τα προβλήματα, συνεργάζεται με ομάδες έτσι ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα που του ανατέθηκε να λύσει.

Επαγγελματική αποκαστάση στην Ελλάδα

Τι επαγγελματική αποκατάσταση υπάρχει στην Ελλάδα; Η παρακάτω λίστα αφορά κάποιους τομείς – κατηγορίες βιομηχανιών που μπορεί να εργαστεί ο Data Scientist και ως επιστήμονας δεδομένων να μελετά και να αναλύει τα δεδομένα τους.

 • Επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών
 • Ηλεκτρονικό Εμπόριο
 • Λιανεμπόριο
 • Ερευνητικός Τομέας
 • Επιχειρήσεις Μεταφορών
 • Τομέας Πράσινης Ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια, οι Επιστήμονες Δεδομένων έχουν διεισδύσει σε κάθε βιομηχανία όπου οι επιχειρήσεις παράγουν δεδομένα.

Πως σκέφτεται ο Data Scientist

Ο Data Scientist δουλεύει με στρατηγική. Για κάθε πρόβλημα που καλείται να λύσει, υπάρχουν κάποια στάδια και διαδικασίες που ακολουθεί.

Το πρώτο πράγματα που κάνει ένας Data Scientist, είναι πρώτα να κατανοήσει τις υπάρχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες,. Αυτό απαιτεί ίσως κάποιο χρόνο καθώς κάθε επιχείρηση λειτουργεί διαφορετικά.

Επόμενο βήμα είναι ο προσδιορισμός των υποκειμενικών προβλημάτων.

Τέλος επιχειρεί να δώσει λύση στα προβλήματα μέσω όλων των γνώσεων του.

Ο τρόπος σκέψης δεν είναι μοναδικός. Ανάλογα το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την εμπειρία και άλλους παράγοντες ο κάθε Επιστήμονας Δεδομένων προσεγγίζει το πρόβλημα διαφορετικά.

To πιο σημαντικό στοιχείο που διακρίνει έναν Data Scientist από άλλες ειδικότητες, είναι η ανώτερη ικανότητά του να παραδώσει αλγορίθμους που υπόσχονται να επιλύσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο κίνητρό του είναι να επιλύσει προβλήματα με τα δεδομένα και τα εργαλεία που διαθέτει η επιχείρηση, τα οποία τα χρησιμοποιούν και άλλα στελέχη που ασχολούνται με τα προβλήματα της εταιρείας.

Με τι ασχολείται o Data Scientist

Κάποια πράγματα με τα οποία ασχολείται ένας Επιστήμονας Δεδομένων είναι:

 • Virtual ή Δια ζώσης συναντήσεις για κατανόηση και ανάλυση του προβλήματας, αλλά και αναφορά για την πρόοδο.
 • Μιλάνε με επιχειρήσεις και άλλους stakeholders για την ανάπτυξη τους και κατανόηση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με έρευνα του Glassdoor, το 80% του χρόνου που δαπανούν, αφιερώνεται στον καθαρισμό των δεδομένων και την προετοιμασία τους για ανάλυση. Ο υπόλοιπος χρόνος δαπανάται στις στατιστικές αναλύσεις.

Πως να γίνεις Data Scientist

Ο ρόλος του Data Scientist απαιτεί γνώσεις πάνω στα Μαθηματικά, την Στατιστική, τα Οικονομικά και άλλους σχετικούς τομείς. Για να γίνεις Data Scientist λοιπόν, πρέπει να αποκτήσεις γνώσεις σε κάποιον από αυτούς τους τομείς.

 • Τμήμα Μαθηματικών
 • Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
 • Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ)
 • Τμήμα Στατιστικής
 • Τμήμα Πληροφορικής
 • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής
 • Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροοφιρκής
 • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Αν είσαι ακόμη μαθητής στο σχολείο και σου φαίνεται ενδιαφέρον θέση εργασίας, εστίασε στο να αποκτήσεις βαθιές γνώσεις Μαθηματικών, Φυσικής, Οικονομικών και Πληροφορικής. Επιπλέον, μάθε να χειρίζεσαι πολύ καλά το Excel.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε όλους τους τρόπου που μπορείς να γίνεις Data Analyst, που μπορείς να σπουδάσεις και τι μεταπτυχιακά και πιστοποιήσεις μπορείς να πάρεις.

Μεταπτυχιακή εξειδίκευση

Το επόμενο βήμα είναι να κάνεις ένα μεταπτυχιακό πάνω στα δεδομένα. Κάποιοι από τους μεταπτυχιακούς τίτλους που έχουν σχέση με το επάγγελμα του Data Scientist είναι οι ακόλουθοι:

 • MSc in Data Science
 • MSc in Business Analytics
 • MSc in Data Science και Analytics
 • MSc in Big Data

Προσόντα και απαιτήσεις

Ο Data Scientist εργάζεται πάνω στην ανάλυση πληροφοριών με την βοήθεια λογισμικού. Τι προσόντα (soft and hard skills) απαιτούνται για να αποκτήσεις μια καριέρα ως Επιστήμονας Δεδομένων?

 • Πολύ ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες, για να εξηγήσουν πολύπλοκες έννοιες σε ανθρώπους που δεν έχουν πρακτική γνώση των μηχανικών της ανάλυσης δεδομένων
 • Η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και η ικανότητα επίλυσης του προβλήματος αποτελεσματικά
 • Εμπειρία με εργαλεία ανάγνωσης και ανάλυσης της βάσης δεδομένων (ή με προθυμία να τα καταλάβετε), όπως SQL
 • Αυτοκίνηση και η δυνατότητα εργασίας χωρίς επιτήρηση
 • Καλές δεξιότητες διοργάνωσης και προγραμματισμού
 • Μια συνεργατική προσέγγιση για την ανταλλαγή ιδεών και την εξεύρεση λύσεων, καθώς θα πρέπει να συνεργαστείτε με άλλα τμήματα

Κύριες αρμοδιότητες

Συχνά βλέπουμε σε διάφορες αγγελίες εργασίας για την θέση του Επιστήμονα Δεδομένων, να παραθέτονται διάφορες αρμοδιότητες ή καθημερινά καθήκοντα.

Κάποια από αυτά τα παραθέτουμε στην παρακάτω λίστα.

 • Αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία σε θέση Επιστήμονα Δεδομένων ή Αναλυτή Δεδομένων
 • Εμπειρία στην εξόρυξη δεδομένων
 • Κατανόηση της έρευνας μηχανικής μάθηση και λειτουργιών
 • Γνώση των R, SQL και Python; η εξοικείωση με τη Scala, η Java ή η C ++ θα αποτελέσει πλεονέκτημα
 • Εμπειρία στη χρήση εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας (π.χ. Tableau) και πλαισίων δεδομένων (π.χ. Hadoop)
 • Αναλυτικός τρόπος σκέψης με επιχειρηματική διορατικότητα
 • Καλές μαθηματικές δεξιότητες (π.χ. στατιστική, άλγεβρα)
 • Ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων
 • Εξαιρετική δεξιότητα στην επικοινωνία και τις παρουσιάσεις
 • Πτυχίο πανεπιστημίου στην Επιστήμη των Υπολογιστών, τη Μηχανολογία ή σε σχετικό τομέα. Τυχόν μεταπτυχιακός τίτλος στην Επιστήμη Δεδομένων θα αποτελέσει επιπλέον προσόν

Τι μισθό παίρνει ο Data Scientist

Το επάγγελμα του Data Scientist όπως και άλλων σχετικών ρόλων (Business Analyst, Full Stack Developer, IT Project Manager, κ.τ.λ.) έχει ένα εύρος αποδοχών που σχετίζεται με την εμπειρία.

Ο μισθός στην Ελλάδα

Τι μισθό παίζει ο Επιστήμονας Δεδομένων στην Ελλάδα;

Junior Data Scientist

Ένας Junior Data Scientist είναι συνήθως στα κατώτατα επίπεδα μισθού, μιας και ο ρόλους του είναι να μάθει τις βασικές διαδικασίες. Είναι αυτό που λέμε “να μάθει την δουλειά”. Ο καθαρός μισθός ενός Junior Data Scientist στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 800€ με 1000€ ανά μήνα. Εξαρτάται πάντα την εταιρεία και τις αρμοδιότητες που θα έχει ο Junior Data Scientist .

Senior Data Scientist

Η επόμενη βαθμίδα αποδοχών είναι ο ρόλος του Senior Data Scientist όπου και έχει 3+ χρόνια εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα και μπορεί να φέρει εις πέρας μεγάλου όγκου project. Ο Senior Data Scientist είναι σε θέση να δράσει και ως Junior συμβουλευτής, τουλάχιστον στους νέους υπαλλήλους σε μια εταιρεία. Ο καθαρός μισθός μπορεί να φτάσει και τα 1300€ με 1500€ ανά μήνα.

Ο μισθός στο Εξωτερικό

Σύμφωνα με το Glassdoor, μια από τις μεγαλύτερες και κορυφαίες πλατφόρμες με δεδομένα από όλο τον κόσμο ο μισθός του Data Scientist κυμαίνεται γύρω στα 100.000€ τον χρόνο. Τι όμως σημαίνει αυτό για κάποιον που ζει στην Ελλάδα; Αν καταφέρεις να βρεις μια εταιρεία και να δουλεύεις remote, τότε ο μισθός σου θα είναι αρκετά υψηλός.

Σχετικά επαγγέλματα

Ανακάλυψε τι άλλα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας υπάρχουν σχετικά με τον Επιστήμονα Δεδομένων. Οι αρμοδιότητες και οι ικανότητες που απαιτούνται για το επάγγελμα του Αναλυτή Δεδομένων είναι παρόμοιες και στα παρακάτω επαγγέλματα.

Ανακάλυψε θέσεις εργασίας

Η θέση εργασίας του Data Scientist, μπορεί να φαίνεται καινούρια, όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν δεκάδες θέσεις εργασίας και αγγελίες για on-site αλλά και remote εργασία. Αν σε ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος ρόλος εργασίας και θα ήθελες να εργαστείς σε κάποια εταιρεία, παρακάτω μπορείς να βρείς το πως να ξεκινήσεις.

Μέσω του linkedin

Το Linkedin είναι ένα από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο. Σου επιτρέπει να δημιουργήσεις το δικό σου επαγγελματικό προσωπικό profile. Μπορείς να αναφέρεις τις σπουδές σου, τα project που έχεις κάνει, την επαγγελματική σου εργασία κ.α Επιπλέον, διαθέτει μια μηχανή αναζήτησης και καθημερινής ενημέρωσης μέσω email!

Μέσω του Linkedin, μπορείς να ανακαλύψεις νέες θέσεις εργασίας και να κάνεις αίτήσεις σε εταιρείες σε όλον τον κόσμο.

Μηχανές αναζήτησης εργασίας

Στο FutureGeneration έχουμε συγκεντρώσει διάφορες μηχανές αναζήτησης για εύρεση εργασίας στην Ελλάδα. Μπορείς να αναζητήσεις την θέση εργασίας και το επάγγελμα που θέλεις. Ανακάλυψε όλες τις απαιτήσεις και μάθε όλες τις αρμοδιότητες που έχει το επάγγελμα που σκέφτεσαι να κάνεις.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial