Επάγγελμα Data Scientist

Στον υπέροχο κόσμο του Internet, τα δεδομένα (data) δεν θα σταματήσουν ποτέ να παράγονται! Δημιουργούνται δεκάδες Terabyte κάθε δευτερόλεπτο. Ένα google search, μια τηλεφωνική επικοινωνία, ένα μήνυμα, ακόμη και ένα youtube video είναι κάποιες από τις ενέργειες που δημιουργούν αυτά τα δεδομένα. Τι ρόλο έχει ο Data Scientist (Επιστήμονας Δεδομένων) μέσα σε όλο αυτό; Γιατί τον ενδιαφέρει η μελέτη των δεδομένων;

Στον Κλάδο της Πληροφορικής, ο Data Scientist μελετά και προσπαθεί να μεταφράσει σε χρήσιμες πληροφορίες όλα αυτά τα δεδομένα. Να εξάγει αποτελέσματα και να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις “Μήπως δημιουργείται μια νέα τάση;”, “Μήπως υπάρχει μια νέα ανάγκη στην αγορά εργασίας;”. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε αυτό το επάγγελμα, τις αρμοδιότητες του, τον μισθό που παίρνει, τις καθημερινές ασχολίες του και πολλά ακόμη.

Τι είναι ο Data Scientist

Τι είναι ο Επιστήμονας Δεδομένων και με τι ασχολείται; Πάμε να αναλύσουμε αυτό το επάγγελμα και να κάνουμε ξεκάθαρο με τι ασχολείται. Αρχικά πρέπει να είναι,

Ο Επιστήμονας Δεδομένων προσπαθεί να εντοπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει πολλά. Συνδιάζει επιστήμες όμως τα μαθηματικά, η στατιστική, την επιστήμη των υπολογιστών, την επιχειρησιακή έρευνα αλλά και το business. Μέσα από όλες αυτές τις επιστήμες και έχοντας ερεθμίσματα από πολλές οπτικές γωνίες προσπαθεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα. Σαν τι όμως;

Όταν το πρόβλημα είναι σύνθετο, μπορεί να απαιτεί συνεργασία και με άλλους επιστήμονες.

Ένας Επιστήμονας Δεδομένων εστιάζει στην κατανόηση των δεδομένων, τον εντοπισμό διάφορων patterns, στην δημιουργία αλγορίθμων και προγραμμάτων για να μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματα της επιχείρησης. Πολλές φορές επειδή είναι δύσκολο να επιλύσει μόνος του τα προβλήματα, συνεργάζεται με ομάδες έτσι ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα που του ανατέθηκε να λύσει.

Επαγγελματική αποκαστάση στην Ελλάδα

Τι επαγγελματική αποκατάσταση υπάρχει στην Ελλάδα; Η παρακάτω λίστα αφορά κάποιους τομείς – κατηγορίες βιομηχανιών που μπορεί να εργαστεί ο Data Scientist και ως επιστήμονας δεδομένων να μελετά και να αναλύει τα δεδομένα τους.

 • Επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών
 • Ηλεκτρονικό Εμπόριο
 • Λιανεμπόριο
 • Ερευνητικός Τομέας
 • Επιχειρήσεις Μεταφορών
 • Τομέας Πράσινης Ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια, οι Επιστήμονες Δεδομένων έχουν διεισδύσει σε κάθε βιομηχανία όπου οι επιχειρήσεις παράγουν δεδομένα.

Πως σκέφτεσαι ο Data Scientist

Ο Data Scientist δουλεύει με στρατηγική. Για κάθε πρόβλημα που καλείται να λύσει, υπάρχουν κάποια στάδια και διαδικασίες που ακολουθεί.

Το πρώτο πράγματα που κάνει ένας Data Scientist, είναι πρώτα να κατανοήσει τις υπάρχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες,. Αυτό απαιτεί ίσως κάποιο χρόνο καθώς κάθε επιχείρηση λειτουργεί διαφορετικά.

Επόμενο βήμα είναι ο προσδιορισμός των υποκειμενικών προβλημάτων.

Τέλος επιχειρεί να δώσει λύση στα προβλήματα μέσω όλων των γνώσεων του.

Ο τρόπος σκέψης δεν είναι μοναδικός. Ανάλογα το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την εμπειρία και άλλους παράγοντες ο κάθε Επιστήμονας Δεδομένων προσεγγίζει το πρόβλημα διαφορετικά.

To πιο σημαντικό στοιχείο που διακρίνει έναν Data Scientist από άλλες ειδικότητες, είναι η ανώτερη ικανότητά του να παραδώσει αλγορίθμους που υπόσχονται να επιλύσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο κίνητρό του είναι να επιλύσει προβλήματα με τα δεδομένα και τα εργαλεία που διαθέτει η επιχείρηση, τα οποία τα χρησιμοποιούν και άλλα στελέχη που ασχολούνται με τα προβλήματα της εταιρείας.

Με τι ασχολείται o Data Scientist

Κάποια πράγματα με τα οποία ασχολείται ένας Επιστήμονας Δεδομένων είναι:

 • Virtual ή Δια ζώσης συναντήσεις για κατανόηση και ανάλυση του προβλήματας, αλλά και αναφορά για την πρόοδο.
 • Μιλάνε με επιχειρήσεις και άλλους stakeholders για την ανάπτυξη τους και κατανόηση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με έρευνα του Glassdoor, το 80% του χρόνου που δαπανούν, αφιερώνεται στον καθαρισμό των δεδομένων και την προετοιμασία τους για ανάλυση. Ο υπόλοιπος χρόνος δαπανάται στις στατιστικές αναλύσεις.

Τι μισθό παίρνει ο Data Scientist

Σύμφωνα με το Glassdoor, μια από τις μεγαλύτερες και κορυφαίες πλατφόρμες με δεδομένα από όλο τον κόσμο ο μισθός του Data Scientist κυμαίνεται γύρω στα 100.000€ τον χρόνο. Τι όμως σημαίνει αυτό για κάποιον που ζει στην Ελλάδα; Αν καταφέρεις να βρεις μια εταιρεία και να δουλεύεις remote, τότε ο μισθός σου θα είναι αρκετά υψηλός.

Πως να σπουδάσεις

Για να γίνεις Data Analyst, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσεις τις προπτυχιακές σου σπουδές σε κάποιο Τμημα Πληροφορικής σε κάποιο από τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδας. Κατά την διάρκεια των σπουδών σου, μπορείς να δώσεις έμφαση σε μαθήματα που έχουν σχέση με τα δεδομένα όπως για πράδειγμα η Εξόρυξη Δεδομένων. Το επόμενο βήμα είναι να κάνεις ένα μεταπτυχιακό πάνω στα δεδομένα. Κάποιοι από τους μεταπτυχιακούς τίτλους που έχουν σχέση με το επάγγελμα του Data Scientist είναι οι ακόλουθοι:

 • MSc in Data Science
 • MSc in Business Analytics
 • MSc in Data Science και Analytics
 • MSc in Big Data

Αρμοδιότητες

 • Εργαστείτε με άλλα τμήματα του οργανισμού σας για να εντοπίσετε ζητήματα και χρησιμοποιήστε τα δεδομένα για να προτείνετε αποτελεσματικές λύσεις
 • Συγχώνευση, διαχείριση και εξαγωγή δεδομένων για τη δημιουργία αναλυτικών αναφορών για συναδέλφους, πελάτες ή την ευρύτερη οργάνωση
 • Διατηρήστε διαρκώς την επικοινωνία με τον οργανισμό για να διασφαλίσετε ότι οι ανάγκες σε δεδομένα είναι κατανοητές και ικανοποιημένες
 • Χρησιμοποιήστε εργαλεία εκμάθησης μηχανών και στατιστικές τεχνικές για την παροχή λύσεων όπως απαιτείται
 • Δημιουργήστε σαφείς και συνοπτικές αναφορές που προσφέρουν αξία στους πελάτες ή την επιχείρηση
 • Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες τεχνολογίες, τεχνικές και μεθόδους
 • Διεξαγωγή έρευνας σε πρωτότυπα και απόδειξη των εννοιών
 • Αναζητήστε ευκαιρίες για χρήση γνώσεων, κωδικών ή μοντέλων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν άλλες λειτουργίες του οργανισμού (π.χ. HR ή μάρκετινγκ)
 • Προωθήστε την εκπαίδευση της επιστήμης των δεδομένων και ενθαρρύνετε τους άλλους μέσα στον οργανισμό να δουν τα οφέλη της εργασίας σας

Δεξιότητες

 • Πολύ ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες, για να εξηγήσουν πολύπλοκες έννοιες σε ανθρώπους που δεν έχουν πρακτική γνώση των μηχανικών της ανάλυσης δεδομένων
 • Η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και η ικανότητα επίλυσης του προβλήματος αποτελεσματικά
 • Εμπειρία με εργαλεία ανάγνωσης και ανάλυσης της βάσης δεδομένων (ή με προθυμία να τα καταλάβετε), όπως SQL
 • Αυτοκίνηση και η δυνατότητα εργασίας χωρίς επιτήρηση
 • Καλές δεξιότητες διοργάνωσης και προγραμματισμού
 • Μια συνεργατική προσέγγιση για την ανταλλαγή ιδεών και την εξεύρεση λύσεων, καθώς θα πρέπει να συνεργαστείτε με άλλα τμήματα

Σχετικά Επαγγέλματα

Τι άλλα επαγγέλματα υπάρχουν που σχετίζονται με τον Επιστήμονας Δεδομένων; Στην παρακάτω λίστα θα βρεις συναφή επαγγέλματα που έχουν αρκετές ομοιότητες τόσο στην φύση της δουλειάς όσο και στις απαιτούμενες αρμοδιότητες.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
career
Η εθελοντική ομάδα του FutureGeneration έχει ως στόχο την δημιουργία περιεχομένου που θα σε βοηθήσει στο να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον σου.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!