Επάγγελμα Εγκληματολόγος

Η αφορμή μπορεί να ήταν μια ταινία, μια σειρά στο Netflix ή οτιδήποτε άλλο! Δεν χρειάζεται να είσαι αστυνομικός για να ασχοληθείς με τα εγκλήματα και με το δίκαιο σε μια κοινωνία. Υπάρχουν επαγγέλματα όπως αυτό του Εγκληματολόγου ή Criminologist που σε φέρουν στην πρώτη γραμμή ανάλυσης, μελέτης και επίλυσης εγκλημάτων.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Εγκληματολόγου. Θα περιγράψουμε την Εγκληματολογία, το πως είναι να είσαι Εγκληματολόγος και τι προοπτικές έχει αυτό το επάγγελμα στην Ελλάδα. Έτσι, αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις αυτό το δρόμο, σου προτείνουμε να αφιερώσεις λίγα λεπτά και να αποκτήσεις όσες παραπάνω γνώσεις μπορείς, πριν κάνεις μια μεγάλη απόφαση στην ζωή σου.

Περιγραφή επαγγέλματος

Ο Εγκληματολόγος είναι ο ειδικός που αναλύει, μελετά και αξιολογεί τόσο τα εγκλήματα όσο και τους εγκληματίες που τα διέπραξαν. Προσπαθεί μέσα από την Κοινωνιολογία και την Ψυχολογία να κατανοήσει τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτά τα εγκλήματα. Συνδυάζει λοιπόν γνώσεις από τομείς όπως η Ψυχολογία, η Κοινωνιολογία και η Ποινική Δικαιοσύνη. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως η Εγκληματολογία, επικεντρώνεται στην μελέτη της Ανθρώπινης συμπεριφοράς και στην υπαγόρευση των προτύπων συμπεριφοράς που απαιτούνται.

Για να γίνεις Εγκληματολόγος θα πρέπει να αποκτήσεις κάποια ειδίκευση μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Βέβαια, εκτός από τον ρόλο “Εγκληματολόγος” μπορείς να ψάξεις και άλλες θέσεις εργασίας όπως θα δεις και στο τέλος του άρθρου στην σχετική λίστα.

Με τι ασχολείται ο εγκληματολόγος

Η κύρια δουλειά ενός εγκληματολόγου είναι να μελετήσει κάθε πτυχή του εγκλήματος – τις σκηνές του φυσικού εγκλήματος, την κοινωνιολογική αιτία και την εγκληματική ψυχολογία – με σκοπό την επίλυσή τους και την αποτροπή τους να ξανασυμβούν.

Έτσι, η δουλειά του εγκληματολόγου συνεπάγεται πολλή έρευνα. Συγκεντρώνουν στατιστικά στοιχεία εγκλημάτων που βασίζονται σε δημογραφικά στοιχεία και τοποθεσία. Εργάζεται επίσης σε πολιτικές που θα συμβάλλουν στη μείωση των εγκλημάτων σε μια πόλη ή πόλη και θα εξασφαλίζουν δίκαιη μεταχείριση των εγκληματιών.

Ωστόσο, όταν εργάζεται με την επιβολή του νόμου, η εργασία του εγκληματολόγου μπορεί να περιλαμβάνει επισκέψεις σε σκηνές εγκλήματος και συνέντευξη με εγκληματίες. Συνεντεύουν τους εγκληματίες για να κατανοήσουν τα κίνητρά τους για εγκλήματα καθώς και πώς λειτουργεί το μυαλό τους.

Εκτός από αυτά, οι εγκληματολόγοι εκτελούν επίσης τα ακόλουθα καθήκοντα:

  • Διεξαγωγή ερευνών.
  • Συγκεντρώστε στατιστικά στοιχεία.
  • Γράψτε ερευνητικά άρθρα και άρθρα.
  • Μελετήστε την εγκληματική συμπεριφορά. και
  • Εκπόνηση στρατηγικών για τη μείωση της εγκληματικότητας.

Μισθός εγκληματολόγου

Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου είναι ένα ιδιαίτερο και σχετικά σπάνιο επάγγελμα. Δεν υπάρχει μεγάλο πλήθος στοιχείων για την εξαγωγή ενός συμπεράσματος σχετικά με τον μισθό στην Ελλάδα. Όμως γνωρίζουμε οτι η ετήσια αμοιβή σε παγκόσμια κλίματα κυμαίνεται στο εύρος των $60.000 με $80.000.

Η εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης από το 2018 στο 2028 είναι 9% και 5% αντίστοιχα.

Τι προσόντα έχει ένας εγκληματολόγος;

Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου απαιτεί μια μίξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει την καριέρα του και στην πορεία να επεκτείνει τις δεξιότητες του. Άλλες χρειάζονται σε μεγάλο και άλλες σε μικρότερο βαθμό.

Ο Εγκληματοόγος πρέπει να μπορείς να κάνει έρευνα και μέσα από αυτό να εξάγει διάφορα συμπεράσματα.

Μέσα από την έρευνα, πρέπει να μπορεί να κατανοεί τα βασικά Μαθηματικά και ιδιαίτερα τις Πιθανότητες και την Στατιστική.

Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Αυτό απαιτεί ισχυρές δεξιότητες γραφής. Ένας Εγκληματολόγος γράφει αναφορές και συνοψίζει όλη την ανάλυση των δεδομένων που έχει βρει.

Πρέπει να είστε σε θέση να επικοινωνείτε με έναν τρόπο που θα κάνει τους άλλους να ακούσουν και να σας ανοίξουν. Αυτή η δεξιότητα θα είναι χρήσιμη κατά τη συνέντευξη σε εγκληματίες ή σε συναντήσεις με άλλους επαγγελματίες του χώρου.

Επειδή θα ασχοληθείτε με πολλά δεδομένα και πληροφορίες, θα πρέπει να είστε πολύ οργανωμένοι.

Το πνεύμα συνεργασίας και οι δεξιότητες στον Τομέα της Πληροφορικής θα βοηθήσουν ιδιαίτερα. Η έρευνα, η μελέτη και η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν είναι ατομικό σπόρ.

Πως μπορείς να γίνεις εγκληματολόγος;

Αντίθετα με το εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο βασικό πτυχίο Εγκληματολογίας. Έτσι λοιπόν, όποιος θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα της Εγκληματολογίας πρέπει να αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εγκληματολογία.

Η Εγκληματολογία είναι μια ειδίκευση που συνδυάζει πολλούς τομείς όπως Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Ανθρωπολογία κτλ. Η ειδίκευση αυτή, είναι σίγουρα ένα σημαντικό προσόν αλλά όχι κάτι που θα σε βοηθήσει να βρεις εργασία με τον ρόλο του Εγκληματολόγου άμεσα.

Άδεια άσκησης επαγγέλματος

Η απόκτηση μιας ειδίκευσης στον τομέα της Εγκληματολογίας δεν σου δίνει το δικαίωμα να ασκήσεις το επάγγελμα. Θα πρέπει να πάρεις την σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να περάσεις με επιτυχία κάποιες εξετάσεις.

Που μπορεί να εργαστεί ένας εγκληματολόγος στην Ελλάδα;

Στις Φυλακές, ο Εγκληματολόγος έχει κυρίως έναν διοικητικό ρόλο αλλά και έναν πιο δυναμικό που αφορά τη συμβολή του – στο μέτρο του δυνατού- στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης κατά τη διάρκεια της φυλάκισης αλλά και της προετοιμασίας για τη ζωή μετά την αποφυλάκιση

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο εγκληματολόγος στο πλαίσιο των διοικητικών του καθηκόντων μπορεί να συμμετέχει στη συγγραφή εκθέσεων και αναφορών, να συλλέγει στοιχεία από τους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο, ή ακόμα και να συμμετέχει στο σχεδιασμό της αντιεγκληματικής πολιτικής

  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Οργανισμούς που ασχολούνται με κοινωνικές επιστήμες.
  • Υπουργείο δικαιοσύνης
  • Φυλακές
  • Δικαστικές υπηρεσίες
  • Συμβουλευτικές επιτροπές πολιτικής
  • Υπηρεσίες ασφαλείας

Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, όπως η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και η αποκατάσταση των ναρκωτικών.

Υπάρχει επίσης η αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που ονομάζεται Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών όπου υπάρχει ομάδα επιστημόνων με ιδιότητες άλλου είδους όπως πχ βιολόγοι. Δεν υπάρχουν όμως, εγκληματολόγοι. Υπάρχουν αστυνομικοί και πολιτικό προσωπικό που μπορεί να έχουν ειδίκευση στην εγκληματολογία αλλά δεν έχουν προσληφθεί με την ιδιότητα του εγκληματολόγου.

Η συμμετοχή σε μια επαγγελματική ένωση σας βοηθά να συνδέεστε και να μεγαλώνετε στην καριέρα σας. Εάν συμμετάσχετε σε μια ένωση εγκληματολογίας, θα είστε σε θέση να πάρετε προσωπική επαγγελματική βοήθεια σε σχεδόν κάθε πτυχή της καριέρας σας.

Ορισμένες από τις επαγγελματικές ενώσεις που μπορείτε να συμμετάσχετε ως εγκληματολόγος είναι:

Η εξειδίκευση μπορεί να είναι το τελευταίο βήμα στην καριέρα στην εγκληματολογία. Όταν εσείς ειδικεύεστε σε ένα υποτομέα στην εγκληματολογία και κερδίζετε αναγνώριση σε αυτόν τον τομέα, θα γίνετε μια αρχή την οποία αναζητούν οι άνθρωποι. Οι περιοχές που ειδικεύονται στην εγκληματολογία περιλαμβάνουν την Εθνική Ασφάλεια, το Εγκλήμα Πληθυσμού και την Εγκληματολογία της Μετάφρασης. Ωστόσο, για να εξειδικεύσετε σε οποιεσδήποτε από αυτές, θα πρέπει να εργαστείτε σε έργα, να λάβετε σχετικά μαθήματα και να δημοσιεύσετε περισσότερες έρευνες, άρθρα και αναφορές στον συγκεκριμένο τομέα.

Η εγκληματολογία, όπως πολλοί άλλοι τομείς, είναι δυναμική. Υπάρχουν συνεχώς μεταβαλλόμενες τεχνολογίες, μέθοδοι λειτουργίας και πολιτικές στον τομέα. Έτσι, ενώ έχετε αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία στον τομέα, μπορεί επίσης να χρειαστεί να ενημερώσετε τις γνώσεις σας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα εγκληματολογίας, όπως η τεκμηρίωση και η εγκληματολογία, η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και η προώθηση της πρόληψης του εγκλήματος. Τα πανεπιστήμια, τα κολέγια, οι επαγγελματικές ενώσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες προσφέρουν αυτές τις ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Απλά πρέπει να τους προσέχετε.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να φτιάξετε ένα όνομα σε έναν τομέα παρά να δημοσιεύσετε ποιοτική έρευνα. Ωστόσο, για να μπορείτε να δημοσιεύσετε έρευνα στην εγκληματολογία, πρέπει να έχετε διαβάσει και διαβάζετε ευρέως στον τομέα. Επίσης, μπορείτε να δημοσιεύσετε μια έκθεση σχετικά με το έργο που έχετε κάνει ότι θεωρείτε ότι είναι πολύ ενημερωτικό. Έτσι, εάν έχετε αναφορά, έρευνα ή άρθρα σχετικά με τους εγκληματολόγους που θέλετε να μοιραστείτε, δημοσιεύστε τα σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα περιοδικά:

Τα Επαγγελματικά Συνέδρια θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα στον τομέα. Οι Συμμετέχοντες σε Συνέδρια Εγκληματολόγων θα σας ανοίξουν νέες εξελίξεις και ζητήματα στον τομέα. Έτσι, εάν επιθυμείτε να παρευρεθείτε τακτικά σε συνέδρια εγκληματολόγων, ακολουθήστε ενώσεις όπως το Αμερικανική Εταιρεία Εγκληματολογίαςη Δυτική Εταιρεία Εγκληματολογίαςκαι την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκληματολογίας.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλές σαφώς διευκρινισμένες “Εγκληματολογικές θέσεις εργασίας”. Πολλοί πτυχιούχοι με πτυχία εγκληματολογίας καταλήγουν να αναλάβουν σχετική δουλειά.

Δες και τις σχετικούς ρόλους εργασίας παρακάτω!

Σχετικά επαγγέλματα

Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με διάφορα άλλα ένστολα και μη επαγγέλματα. Αν ψάχνεις τι επάγγελμα μπορείς να κάνεις που να σχετίζεται με αυτό του Εγκληματολόγου τότε έχεις κάποιες επιπλέον επιλογές.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε στην FutureGeneration κοινότητα μας στα Social Media και στο email από μαθητές αλλά και φοιτητές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Οι προπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία (Π.Π.Σ.) απαιτεί τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, χρειάζονται ένα (1) με δύο (2) χρόνια για μεταπτυχιακές σπουδές και μια εξειδίκευση. Τέλος, από τρία (3) μέχρι πέντε (5) χρόνια είναι το διδακτορικό (Ph.D).

Συνεπώς, τα απαιτούμενα χρόνια καθορίζονται από το επίπεδο των σπουδών που θέλεις να φτάσεις. Θεωρούμε πως ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι πολύ σημαντικό.

Ασχολείται με διάφορα θέματα όπως, ποινικό δίκαιο, ψυχολογία ή ψυχολογία του εγκλήματος, εγκληματολογία των πολιτικών επιστημών και της κοινωνιολογίας.

Ναι, το ποινικό δίκαιο είναι απαραίτητο για να γίνεις Εγκληματολόγος και να ακολουθήσεις μια εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

Η εγκληματολογία είναι η μελέτη του εγκλήματος, του κοινωνικού του αντίκτυπου και του τρόπου μείωσης του, ενώ η ποινική δικαιοσύνη ασχολείται περισσότερο με την πτυχή της εγκληματικότητας όσον αφορά την επιβολή του νόμου.

Όταν διαπραχθεί ένα έγκλημα, η αστυνομία δεν καλεί τους Εγκληματολόγους. Πηγαίνει μόνο η αστυνομία και αυτή είναι υπεύθυνη για τη διαλεύκανσή του. Όλα τα σχετικά στοιχεία τα δίνουν στα εργαστήρια και στα αρμόδια τμήματα.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial