Επάγγελμα Αστυνομικός

Είναι στην φύση του Ανθρώπου να λειτουργεί καθημερινά με κύριο άξονα την επιβίωσή του. Η ανάγκη για επιβίωση υπήρχε από παλιά και θα υπάρχει για πάντα. Επιβίωση μπορεί κάποιες φορές να σημαίνει ακόμη και επιθετικές πράξεις προς έναν συνάνθρωπο ή την ίδια την κοινωνία. Ο Αστυνομικός και γενικότερα η Ελληνική Αστυνομία εστιάζει σε αυτό το πρόβλημα. Προσπαθεί καθημερινά να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Να δημιουργήσει τάξη και σταθερότητα.

Στα επόμενα λεπτά θα ανακαλύψεις όλες τις πληροφορίες που ψάχνεις για το επάγγελμα του Αστυνομικού και την Ελληνική Αστυνομία. Θα περιγράψουμε το επάγγελμα του Αστυνομικου, την καθημερινότητά του καθώς και τις αρμοδιότητες που έχει. Αν θέλεις να μάθεις πως είναι να είσαι Αστυνομικός στην Ελληνικά Αστυνομία, συνέχισε να διαβάζεις!

Περιγραφή Επαγγέλματος

Ο Αστυνομικός ασχολείται με την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Είναι αυτός που λειτουργεί και εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Φυσικά, σε καθημερινή βάση πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με την δικιά του προσωπική κριτική ικανότητα.

Ως επάγγελμα, είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Ένας Αστυνομικός μπορεί να ασχολείται με διάφορα θέματα. Το ωράριο εργασίας είναι αρκετά μεταβλητό και ο μισθός του κλιμακωτός σύμφωνα με τον βαθμό που έχει.

Έργο του αστυνομικού είναι η διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας και η προστασία του πολίτη απέναντι στο κοινό έγκλημα. Οι απόφοιτοι αυτών των σχολών μπορούν να απασχολούνται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα της χώρας, στην Άμεσο Δράση, στην Τροχαία κ.ά. Μεταξύ των χαρακτηριστικών, που θα πρέπει να συγκεντρώνει ένας αστυνομικός, συγκαταλέγονται το ήθος, η εντιμότητα, η αυτοκυριαρχία, η υπευθυνότητα, η ψυχραιμία και η διάθεση να προσφέρει στο οινωνικό σύνολο.

Έχουν ακουστεί πολλά αλλά η αλήθεια είναι πάντα κάπου στην μέση. Η Ελληνική Αστυνομία είναι μια κοινωνία από μόνη της και όπως σε κάθε κοινωνία έτσι και στην Αστυνομία υπάρχουν κάθε λογής άνθρωποι.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Έχοντας ως βασικό κριτήριο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, μπορείς να καταταγείς στην Αστυνομία ως Αστυφύλακας και ως Υπαστυνόμος.

Οι Αστυφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την αποφοίτησή τους εντάσσονται στο αντίστοιχο σώμα και είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να υπηρετήσουν σε αυτό μέχρι να πάρουν σύνταξη.

Ο αριθμός των εισαγομένων στις Σχολές Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών ορίζεται κάθε χρόνο από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Μισθός Αστυνομικού

Στην σχολή Αξιωματικων τον 1ο χρονο ο υποψήφιος είναι μέσα στην σχολή και ζει εκεί. Απο τον 2ο κ μετα ειναι ακαδημαικα δηλαδή καθε μερα 08:00 εως 14:00. Τα καλοκαιρια οι αστυνομικοί πάνε πρακτικη. Ο μισθος στην σχολη ειναι καπου στα γύρω στα 450€. Ο μισθός τα καλοκαιρια ειναι περισσοτερος με τα βραδυνα. Μετα οταν τελειωσεις τη σχολη ξεκινανε απο 1100€ και ανεβαινουν με τα χρονια.

Η σχολή αστυφυλακων ειναι 1 χρονο μεσα και 1 χρονο εξω με 300€. Μετα ξεκιναει απο 850€ περιπου και ανεβαινει με τα βραδυνα και τα πενθημερα.

Συνθήκες Εργασίας

Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία εργάζεται. Τις πιο πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες, κυρίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία και εμφάνιση νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται πιο επικίνδυνο και δύσκολο το έργο του Αστυνομικού και να κινδυνεύει συχνά η ίδια του η ζωή.

Ωράριο Εργασίας

Το ωράριό του δεν είναι συνεχόμενο, αλλά εργάζεται σε βάρδιες, μέρα και νύχτα, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εργάζεται πολλές ώρες ακόμη και σε αργίες ή γιορτές. Επιπλέον και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλάζει χώρο και τόπο εργασίας, πράγμα που επηρεάζει τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. 

Απαιτούμενες Δεξιότητες

Το επάγγελμα του Αστυνομικού είναι ένα από τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από ένταση. Παραθέτουμε κάποιες δεξιότητες που συνήθως χαρακτηρίζουν τους Αστυνομικούς.

 • Καλή σωματική υγεία και αντοχή
 • Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία
 • Σεβασμός στη νομιμότητα, στο κράτος και στα δικαιώματα των πολιτών
 • Ευστροφία
 • Παρατηρητικότητα
 • Ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών και γρήγορων αποφάσεων
 • Ευσυνειδησία και ακεραιότητα.

Πως να γίνεις Αστυνομικός

Η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσει στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, σπουδαστές με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και των ειδικών εισιτηρίων εξετάσεων, υποψηφίων εξωτερικού, έπειτα από αίτησή τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους στις καθοριζόμενες από την προκήρυξη ημερομηνίες.

Για να γίνεις Αστυνομικός θα πρέπει πρώτα να πληρείς όλα τα απαραίτητα κριτήρια εισαγωγής όπως αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. Έπειτα πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση και να μπορέσεις να περάσεις επιτυχώς τις αθλητικές δοκιμασίες. Το επόμενο βήμα είναι να σπουδάσεις στη Σχολή Αξιωματικών ή Σχολή Αστυφυλάκων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Υπαστυνόμοι και διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα:

 • Δεν υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων.
 • Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι της χώρας.
 • Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης.
 • Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
 • Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
 • Έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.
 • Δεν έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή άλλων διάφορων εγκλημάτων.
Όσοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη

Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν κατατάσσονται στο Σώμα, αν, μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης, δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία στις υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις παραπέμπονται στη συνέχεια στις Αθλητικές Επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης.

Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στα εξής αγωνίσματα:

 • Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
 • Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
 • Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
 • Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
 • εΡίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις αθλητικές δοκιμασίες, αποκλείονται των περαιτέρω δοκιμασιών.

Επίσης, ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ κρίνονται και όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το προβλεπόμενο ανάστημα, ύστερα από αναστημομέτρηση όλων των υποψηφίων που γίνεται από την ίδια Επιτροπή πριν από τις αθλητικές δοκιμασίες.

Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης.

Οι σπουδαστές των Σχολών κατά τη φοίτησή τους, αλλά και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, κατά τις οικείες διατάξεις, υποβάλλονται μόνο σε γραπτές εξετάσεις.

Όταν αποφοιτήσουν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, δύνανται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών, με ποσοστό που προβλέπεται κατά τις οικείες διατάξεις.

Αστυνομική Ακαδημία

Η Αστυνομική Ακαδημία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση όλων των κατηγοριών και βαθμών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το διδακτικό προσωπικό των Παραγωγικών Σχολών καθώς και των Σχολών Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομικής Ακαδημίας, απαρτίζεται από διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων, ειδικούς επιστήμονες και Αξιωματικούς με υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εμπειρίας.

Στη διδασκόμενη ύλη συμπεριλαμβάνονται μαθήματα Πανεπιστημιακών Σχολών, ειδικότερα επαγγελματικά, καθώς και πρακτικών αστυνομικών εφαρμογών.

Βαθμοί Ελληνικής Αστυνομίας

Η Αστυνομία όπως και τα υπόλοιπα σώματα έχουν ιεραρχική δομή. Παρακάτω παραθέτουμε τους βαθμούς της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκινώντας από τον υψηλότερο.

 • Αντιστράτηγος (υψηλότερος)
 • Υποστράτηγος
 • Ταξίαρχος
 • Αστυνομικός Διευθυντής
 • Αστυνομικός Υποδιευθυντής
 • Αστυνόμος Α Αστυνόμος Β
 • Υπαστυνόμος Α Υπαστυνόμος Β
 • Ανθυπαστυνόμος
 • Αρχιφύλακας (Ανακριτικός Υπάλληλος – Με εξετάσεις)
 • Αρχιφύλακας (Ανακριτικός Υπάλληλος)
 • Αρχιφύλακας (Μη Ανακριτικός Υπάλληλος)
 • Υπαρχιφύλακας (Ανακριτικός Υπάλληλος
 • Υπαρχιφύλακας (Μη Ανακριτικός Υπάλληλος)
 • Αστυφύλακας (χαμηλότερος)

Σχετικά Επαγγέλματα

Το επάγγελμα του Αστυνομικού έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με διάφορα άλλα ένστολα και μή επαγγέλματα. Αν ψάχνεις τι επάγγελμα μπορείς να κάνεις που να σχετίζεται με αυτό του Αστυνομικού τότε έχεις κάποιες επιπλέον επιλογές.

Ο Εγκληματολόγος μελετά τη φύση ενός εγκλήματος αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών. Σκοπός του είναι η ανίχνευση εγκληματιών και την πρόληψη εγκλημάτων. Χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλή ευστροφία και έχει γνώσεις κοινωνιολογίαςψυχολογίας, εγκληματολογίας, στατιστική και ποινική δικαιοσύνη.

Ο Πυροσβέστης ασχολείται με την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των πολιτών, η κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση, οικήματα ή πλοία, η αντιμετώπιση θεομηνιών, ο απεγκλωβισμός ατόμων και ο καθαρισμός δρόμων μετά από τροχαία ατυχήματα.

Ο Μισθοφόρος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και δύσκολα επαγγέλματα του κόσμου. Ο λόγος είναι γιατί βρίσκεται συνεχώς υπό σωματικά και πνευματικά έντονες καταστάσεις. Θέλει τρομερή σωματική αντοχή και συγκέντρωση. Μπορεί να δουλεύεις σε φύλαξη πλοίων, σε κάποια εμπόλεμη περιοχή αλλά και σε διάφορες άλλες καταστάσεις όταν αυτό απαιτείται.

Χρήσιμες Διευθύνσεις

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες χρήσιμα links και τηλέφωνα με τα οποία μπορείς να επικοινωνήσεις άμεσα και να μάθεις περισσότερες πληροφορίες.

ΦορέαςΔιεύθυνσηΤηλέφωνοWebsite
Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού Υ.ΕΘ.Α.Σόλωνος 34, Αθήνα2103630081 – 2103630579
Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)Πλήθωνος Γεμιστού 2, Θεσσαλονίκη2310216948, 2310216941, 2310216841
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)Βάρη Αττικής 166 732108970216, 2109013229
Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ)Στρατόπεδο Σακέττα Α΄, Βύρωνας Αττικής 162 012107675609Web
Σχολή Ικάρων (ΣΙ)Τατόι Αεροδρόμιο Δεκέλειας, ΤΓΑ 10102108192012, 2102460811Web
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα, Σκαραμαγκάς2105531737
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ)Τρίκαλα, 421 002431 038.635 – 2431 023.950Web
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ)Τέρμα Λεωφόρου Χατζηκυριάκου, Πειραιάς 185 39Web
Σχολή Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΔΑ)Αεροδρόμιο ΣΕ.ΔΕ.Σ., Θεσσαλονίκη2310 411.001-003
Αστυνομική ΑκαδημίαΜεσογείων 96, Αθήνα 115 27210 77.79.120
Σχολή ΑστυφυλάκωνΛεωφ. Θρακομακεδόνων 101, Αχαρνές Αττικής210 24.40.021
Πυροσβεστική ΑκαδημίαΜάτσα 10, Κάτω Κηφισιά (Θέση Καλυφτάκη) 145 10210 80.74.502
Υπουργείο Εθνικής ΆμυναςWeb
Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial