Επάγγελμα Αστυνομικός

Υπάρχει ένα επάγγελμα με σχεδόν άμεση προσωρινή επαγγελματική αποκατάσταση και αυτό δεν είναι άλλο από το επάγγελμα του Αστυνομικού. Ο Αστυνομικός είναι απαραίτητος για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Είναι αυτός που λειτουργεί και εφαρμόζει τους νόμους του κράτους αλλά πάνω από όλα, σε καθημερινή βάση λειτουργεί σύμφωνα με την δικιά του προσωπική κριτική ικανότητα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Αστυνομικού, με τι ασχολείται, θα αναφέρουμε τον μισθό του, την επαγγελματική αποκατάσταση και θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε το πως είναι να είσαι Αστυνομικός στην Ελλάδα.

Είσαι έτοιμος/η;

Περιγραφή Επαγγέλματος

Έχουν ακουστεί πολλά αλλά η αλήθεια είναι πάντα κάπου στην μέση. Η Αστυνομία είναι μια κοινωνία από μόνη της και όπως σε κάθε κοινωνία έτσι και στην Αστυνομία υπάρχουν κάθε λογής Άνθρωποι.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Έχοντας ως βασικό κριτήριο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, μπορείς να καταταγείς στην Αστυνομία ως Αστυφύλακας και ως Υπαστυνόμος.

Οι Αστυφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την αποφοίτησή τους εντάσσονται στο αντίστοιχο σώμα και είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να υπηρετήσουν σε αυτό μέχρι να πάρουν σύνταξη.

Ο αριθμός των εισαγομένων στις Σχολές Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών ορίζεται κάθε χρόνο από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Μισθός Αστυνομικού

Στην σχολή Αξιωματικων τον 1ο χρονο ο υποψήφιος είναι μέσα στην σχολή και ζει εκεί. Απο τον 2ο κ μετα ειναι ακαδημαικα δηλαδή καθε μερα 08:00 εως 14:00. Τα καλοκαιρια οι αστυνομικοί πάνε πρακτικη. Ο μισθος στην σχολη ειναι καπου στα γύρω στα 450€. Ο μισθός τα καλοκαιρια ειναι περισσοτερος με τα βραδυνα. Μετα οταν τελειωσεις τη σχολη ξεκινανε απο 1100€ και ανεβαινουν με τα χρονια.

Η σχολή αστυφυλακων ειναι 1 χρονο μεσα και 1 χρονο εξω με 300€. Μετα ξεκιναει απο 850€ περιπου και ανεβαινει με τα βραδυνα και τα πενθημερα.

Συνθήκες Εργασίας

Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία εργάζεται. Τις πιο πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες, κυρίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία και εμφάνιση νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται πιο επικίνδυνο και δύσκολο το έργο του Αστυνομικού και να κινδυνεύει συχνά η ίδια του η ζωή.

Ωράριο Εργασίας

Το ωράριό του δεν είναι συνεχόμενο, αλλά εργάζεται σε βάρδιες, μέρα και νύχτα, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εργάζεται πολλές ώρες ακόμη και σε αργίες ή γιορτές. Επιπλέον και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλάζει χώρο και τόπο εργασίας, πράγμα που επηρεάζει τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. 

Απαιτούμενες Δεξιότητες

Το επάγγελμα του Αστυνομικού είναι ένα από τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από ένταση. Παραθέτουμε κάποιες δεξιότητες που συνήθως χαρακτηρίζουν τους Αστυνομικούς.

 • Καλή σωματική υγεία και αντοχή
 • Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία
 • Σεβασμός στη νομιμότητα, στο κράτος και στα δικαιώματα των πολιτών
 • Ευστροφία
 • Παρατηρητικότητα
 • Ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών και γρήγορων αποφάσεων
 • Ευσυνειδησία και ακεραιότητα.

Βαθμοί Ελληνικής Αστυνομίας

Η Αστυνομία όπως και τα υπόλοιπα σώματα έχουν ιεραρχική δομή. Παρακάτω παραθέτουμε τους βαθμούς της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκινώντας από τον υψηλότερο.

 • Αντιστράτηγος (υψηλότερος)
 • Υποστράτηγος
 • Ταξίαρχος
 • Αστυνομικός Διευθυντής
 • Αστυνομικός Υποδιευθυντής
 • Αστυνόμος Α Αστυνόμος Β
 • Υπαστυνόμος Α Υπαστυνόμος Β
 • Ανθυπαστυνόμος
 • Αρχιφύλακας (Ανακριτικός Υπάλληλος – Με εξετάσεις)
 • Αρχιφύλακας (Ανακριτικός Υπάλληλος)
 • Αρχιφύλακας (Μη Ανακριτικός Υπάλληλος)
 • Υπαρχιφύλακας (Ανακριτικός Υπάλληλος
 • Υπαρχιφύλακας (Μη Ανακριτικός Υπάλληλος)
 • Αστυφύλακας (χαμηλότερος)

Πως να σπουδάσεις

Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης. Σε περίπτωση απόλυσης, αποβολής ή παραίτησης από την Ελληνική Αστυνομία, εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο στρατιωτικής υποχρέωσης, η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται στο ακέραιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3421/2005 (ΦΕΚ Α΄-302) «Στρατολογία των Ελλήνων».

Οι σπουδαστές των Σχολών κατά τη φοίτησή τους, αλλά και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, κατά τις οικείες διατάξεις, υποβάλλονται μόνο σε γραπτές εξετάσεις.

Επισημαίνεται, ότι οι κατατασσόμενοι, όταν αποφοιτήσουν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, δύνανται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών, με ποσοστό που προβλέπεται κατά τις οικείες διατάξεις.

Για τις Αστυνομικές Σχολές δεν προβλέπεται κατώτατο όριο μορίων. Προβλέπονται όμως προκαταρκτικές εξετάσεις, δηλαδή υγειονομικές, αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεν εισάγονται υπεράριθμοι, αλλά απαιτείται ο ισοβαθμήσας με τον τελευταίο εισακτέο να έχει συγκεντρώσει επίσης ίση βαθμολογία στο γενικό βαθμό πρόσβασης και στα μαθήματα βαρύτητας και να έχει δηλώσει τη Σχολή με την ίδια σειρά προτίμησης που την είχε δηλώσει και ο τελευταίος εισακτέος. Προηγείται αυτός που δήλωσε τη Σχολή με προγενέστερη προτίμηση.

Αστυνομική Ακαδημία

Η Αστυνομική Ακαδημία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση όλων των κατηγοριών και βαθμών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το διδακτικό προσωπικό των Παραγωγικών Σχολών καθώς και των Σχολών Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομικής Ακαδημίας, απαρτίζεται από διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων, ειδικούς επιστήμονες και Αξιωματικούς με υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εμπειρίας.

Στη διδασκόμενη ύλη συμπεριλαμβάνονται μαθήματα Πανεπιστημιακών Σχολών, ειδικότερα επαγγελματικά, καθώς και πρακτικών αστυνομικών εφαρμογών.

Η Αστυνομική Ακαδημία συγκροτείται από το Επιτελείο και τις εξής Υπηρεσίες :

Στοιχεία επικοινωνίας με την Ακαδημία

Κριτήρια εισαγωγής

Ποια είναι τα κριτήρια εισαγωγής στις Σχολές Αστυνομίας; Παρακάτω αναφέρουμε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας το 2021.

Η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσει στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, σπουδαστές με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και των ειδικών εισιτηρίων εξετάσεων, υποψηφίων εξωτερικού, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα εισαγωγής σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εφόσον οι υποψήφιοι κριθούν ΙΚΑΝΟΙ κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Στρατού και έπειτα από αίτησή τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους στις καθοριζόμενες από την προκήρυξη ημερομηνίες.

Δικαίωμα Συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Υπαστυνόμοι και διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα:

Δεν υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων.

Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι της χώρας.

Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ.133/2002 (ΦΕΚ Α΄-109), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.

Δεν έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Όσοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη

Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν κατατάσσονται στο Σώμα, αν, μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης, δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία στις υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Αθλητικές Δοκιμασίες

Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ΙΚΑΝΟΙ στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις παραπέμπονται στη συνέχεια στις Αθλητικές Επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης. Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στα εξής αγωνίσματα:

 • Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
 • Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
 • Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
 • Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
 • εΡίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Υποψήφιοι που δεν κρίνονται ΙΚΑΝΟΙ σε κάποια από τις αθλητικές δοκιμασίες, αποκλείονται των περαιτέρω δοκιμασιών.

Επίσης, ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ κρίνονται και όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το προβλεπόμενο ανάστημα, ύστερα από αναστημομέτρηση όλων των υποψηφίων που γίνεται από την ίδια Επιτροπή πριν από τις αθλητικές δοκιμασίες.

Συναφή Επαγγέλματα

Παραθέτουμε κάποια συναφή επαγγέλματα με αυτό του Αστυνομικού.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!