Επάγγελμα Παιδοψυχίατρος

Θέλεις να ασχοληθείς με την Ψυχολογία και αγαπάς τα παιδιά; Είναι ένα από τα επαγγέλματα που έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία σήμερα και δεν είναι άλλο από το επάγγελμα Παιδοψυχίατρος.

Περιγραφή Επαγγέλματος

Ο παιδοψυχίατρος είναι ένας ιατρός που μετά τη βασική εξαετή εκπαίδευσή του στην ιατρική σχολή, ειδικεύεται στην παιδοψυχιατρική (ψυχιατρική παιδιών και εφήβων). Η εξειδίκευση στην παιδοψυχιατρική διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και περιλαμβάνει εκπαίδευση στη νευρολογία, την ψυχιατρική ενηλίκων και την ψυχιατρική παιδιών και εφήβων.

Η Ψυχιατρική είναι ένας από τους κλάδους της Ιατρικής. Στον τομέα της Ψυχιατρικής, μπορείς να ασχοληθείς με μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Όταν η ηλικιακή ομάδα είναι τα παιδιά, τότε εξειδικεύεσαι ως Παιδοψυχίατρος. Ασχολείσαι με παιδιά και εφήβους μέχρι και 18 χρονών και ασχολείσαι με την ψυχική τους υγεία.

Είναι όμως το ίδιο να είσαι Ψυχίατρος και Παιδοψυχίατρος; Υπάρχουν διαφορές; Η απάντηση είναι όχι και εξηγούμε το γιατί.

Ο Παιδοψυχίατρος παρεμβαίνει σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του παιδιού και το οικογενειακό πλαίσιο. Εστιάζει κυρίως στην ψυχοθεραπεία και όχι στην επιλογή φαρμάκων (όταν αυτό φυσικά είναι εφικτό). Εργάζεται συζητώντας για συμπεριφορές και όχι παρέχοντας διαγνώσεις, όπως οι περισσότεροι ψυχίατροι.

Με τι ασχολείται ο Παιδοψυχίατρος;

Ο Παιδοψυχίατρος, καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες τόσο σε παιδιά μικρής ηλικίας όσο και σε εφήβους. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες από τις καθημερινές ασχολίες του.

Τι προβλήματα μπορεί να λύσει ένας Παιδοψυχίατρος και με τι ασχολείται σε καθημερινή βάση;

Προβλήματα συμπεριφοράς

Ασχολείται με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα όταν ένας έφηβος που εκφράζεται με επιθετικό τρόπο ή ένα παιδί που δεν κάθεται ήσυχο στο σχολείο.

Έκφραση συναισθημάτων

Με την έκφραση των συναισθημάτων, όπως όταν ένα παιδί είναι γενικά ανήσυχο ή μια 17χρονη κοπέλα εκφράζει θλίψη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ενδοοικογενειακές σχέσεις

Ασχολείται με διάφορα θέματα που μπορεί να προκύπτουν μέσα στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, στο σχολείο ή γενικότερα στις καθημερινές παρέες.

Επιπλέον ζητήματα με τα οποία ασχολείται ένας Παιδοψυχίατρος είναι τα εξής:

  • Προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη ενός παιδιού, όπως οι αυτιστικές διαταραχές, ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα.
  • Ζητήματα σχετικά με το διαζύγιο, μια υιοθεσία ή απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
  • Εξαρτήσεις από διάφορες ουσίες και την αντιμετώπισή τους.
  • Θέματα σε σχέση με την πρόσληψη τροφής όπως η ανορεξία, παχυσαρκία

Πώς εξετάζει ένας παιδοψυχίατρος;

Στην πρώτη επίσκεψη παίρνει,συνήθως, από τους γονείς ένα λεπτομερές παιδοψυχιατρικό ιστορικό (αναπτυξιακό, σχολικό, κοινωνικό, οικογενειακό). Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να δώσει ειδικά ερωτηματολόγια για καταγραφή και αξιολόγηση συμπτωμάτων.

Στη συνέχεια ακολουθεί παιδοψυχιατρική εκτίμηση. Σε μία ή περισσότερες συναντήσεις, ο παιδοψυχίατρος, μέσα από προσωπική επαφή, παρατήρηση, παιχνίδι και επικοινωνία με τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία και στο νοητικό επίπεδο του παιδιού/εφήβου εκτιμά τις δυσκολίες που καταγράφηκαν στο ιστορικό και σχηματίζει άποψη για το παιδί και τα χαρακτηριστικά του.

Συχνά, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με εκπαιδευτικούς ή άλλους ειδικούς που ασχολούνται με το παιδί καθώς και η συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (παιδίατρους, παιδονευρολόγους, παιδοενδοκρινολόγους).

Σπουδές

Σε γενικές γραμμές ο παιδοψυχίατρος εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει τα ψυχοπαθολογικά συμπώματα που παρατηρούνται στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και τις διαφορές τους από εκείνα που παρατηρούνται στους ενηλίκους. Γνωρίζει τις θεωρίες που αφορούν τη φυσιολογική (οργανική, γνωστική και ψυχοσυναισθηματική) ανάπτυξη των παιδιών από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση, γνωρίζει αναπτυξιακή ψυχολογία και έχει γνώσεις νευροψυχολογίας. Εφαρμόζει στην εργασία του την ιατρική επιστήμη σε συνδυασμό με ψυχολογική, παιδαγωγική και κοινωνική εμπειρία. Κατανοεί και επεξεργάζεται βιολογικές (ψυχοφαρμακολογία), ψυχοθεραπευτικές και παιδαγωγικές μεθόδους θεραπείας και αποκατάστασης. Η εκπαίδευσή του, του παρέχει τη θεμελιώδη γνώση και ικανότητα για να ασχοληθεί με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων σε παιδιά και εφήβους.

Σχετικά Επαγγέλματα

Ποια είναι όμως τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον Παιδοψυχίατρο; Τι άλλο μπορείς να ακολουθήσεις που να προσφέρει μια παρόμοια καριέρα, προσφέροντας βοήθεια στην ψυχική υγεία των ανθρώπων;

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial