Επιχειρηματικός Τύπος Προσωπικότητας

Ο επιχειρηματικός τύπος είναι ένας από τους έξι (6) τύπους προσωπικότητας σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. John Holland. Περισσότερα για την θεωρία και τον τρόπο που δουλεύει μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Επιχειρηματικός τύπος ή Enterprising είναι αυτός που ενδιαφέρεται για επαγγέλματα σχετικά με την ηγεσία. Συνήθως είναι άνθρωπος γεμάτος με ενέργεια και κυριαρχεί στον κύκλο του. Δεν είναι τυχαίο που η επιχειρηματικότητα συνοδεύεται συχνά από την φράση “πρέπει να έχεις γερό στομάχι”. Μέσα από όλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες, δημιουργείται ένας χαρακτήρας που δύσκολα λυγίζει. Χαρακτηρίζονται από δυναμικότητα, αυτοπεποίθηση και η εξουσία είναι κάτι που κυνηγούν.

Τον ενδιαφέρουν τομείς όπως:

  • Business
  • Πωλήσεις
  • Πολιτική
  • Νομική

Επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα

Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αυτό ισχύει γενικά στην ζωή αλλά και για οποιοδήποτε τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Πριν δεις τα αποτελέσματά σου, κράτησε στο μυαλό σου πως είναι απλά ενδεικτικά αποτελέσματα και δεν πρέπει να σε περιορίσουν στις επιλογές σου.

Σου αρέσει να κάνεις ένα επάγγελμα που σου δίνει την δυνατότητα επιρροής και ηγεσίας. Στο ιδανικό για εσένα επάγγελμα, σου αρέσει να νιώθεις πως έχεις κάποιου είδους δύναμη, πως μπορείς να ελέγχεις κάποια πράγματα και όσα δεν μπορείς, χρησιμοποιείς το κουράγιο και την εσωτερική σου δύναμη για να τα βγάλεις πέρα.

Στοιχεία που ίσως σε χαρακτηρίζουν

Εργασιακοί τομείς

Συνήθως ο επιχειρηματικός τύπος ασχολείται με επαγγέλματα που ανήκουν σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες - εργασιακούς τομείς.

Ενδεικτικά επαγγέλματα

Ναυτιλιακός Κλάδος

Στέλεχος Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

Στέλεχος Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων είναι ο επαγγελματίας ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη, την οργάνωση και τη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών, των θαλάσσιων βιομηχανιών και του εμπορίου. Παράλληλα μπορεί να απασχοληθεί και

Επαγγέλματα Γεωργίας

Επάγγελμα Κτηνίατρος

Ο κτηνίατρος φροντίζει για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν τα ζώα, καθώς και για τον έλεγχο της καταλληλότητας των σφαγίων πριν διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση.  Ειδικότερα, οι υπηρεσίες και δραστηριότητες του Κτηνιάτρου περιλαμβάνουν αναλύσεις

Επαγγέλματα Νομικής

Επάγγελμα Δικαστικός Επιμελητής

Ο Δικαστικός επιμελητής έχει ως αντικείμενο εργασίας την ανάληψη, διερεύνηση, η διεκπεραίωση και νομική διευθέτηση των υποθέσεων της πελατείας του. Περιγραφή Επαγγέλματος Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστικός επιμελητής, ενεργώντας για λογαριασμό του εντολέα του αναλαμβάνει την επίδοση κάθε είδους

Επαγγέλματα Πληροφορικής

Επάγγελμα UI Designer

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα app στο κινητό σου τηλέφωνο; Όλα αυτά τα διαδραστικά κουμπιά που βλέπεις τώρα στην οθόνη σου ποιος τα έφτιαξε; Γιατί έχουν το χρώμα που έχουν και γιατί βρίσκονται στην

Επάγγελμα Ντετέκτιβ (Ιδιωτικός Ερευνητής)

Επηρεασμένοι από ταινίες και σειρές, αρκετοί νέοι ενθουσιάζονται και θεωρούν το επάγγελμα του Ιδιωτικού Ερευνητή – Ντετέκτιβ εύκολο και ενδιαφέρον. Το επάγγελμα του Ντετέκτιβ, λίγο η πολύ όλοι μας το έχουμε δει σε κάποια σειρά ή ταινία. Τι

Επαγγέλματα Οικονομικών & Λογιστικής

Επάγγελμα Λογιστής

Όλοι μας έχουμε διάφορα καθημερινά προβλήματα, κάποια από τα οποία έχουν σχέση με φόρους & λογιστικά (Λογιστής). Η έκφραση “θα παω στο λογιστή να μου πει” γίνεται όλο και πιο συχνή και είναι λογικό. Σε μια κοινωνία όπου

Συχνές ερωτήσεις

Γνωρίζουμε, οτι κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες. Είναι φυσιολογικό να έχεις ερωτήσεις - προβληματισμούς και απορίες. Πριν όμως κάνεις οποιοδήποτε βήμα, ίσως η απάντηση στην ερώτησή σου βρίσκεται μέσα στην παρακάτω λίστα.

Τα ψυχομετρικά test επαγγελματικού προσανατολισμού μετράνε τα πεδία της αυτογνωσίας ενός ατόμου (ενδιαφέροντα, ικανότητες, εργασιακές αξίες, προσωπικά στοιχεία) σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Ο ρόλος ενός ψυχομετρικού εργαλείου κατά τη συμβουλευτική διαδικασία είναι βοηθητικός δεν αντικαθιστά την ίδια τη διαδικασία.

Επομένως, δεν πρέπει να λαμβάνουμε μεμονωμένα τα αποτελέσματα ενός ψυχομετρικού εργαλείου και να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πεδίο της αυτογνωσίας ενός ατόμου, που υπόκεινται σε μέτρηση εκτός συμβουλευτικής διαδικασίας. Επίσης, είναι αναγκαίο ένα ψυχομετρικό εργαλείο να διακατέχεται από αξιοπιστία, εγκυρότητα, στάθμιση και να χρησιμοποιείται από καταρτισμένα άτομα κατά την ανάλυση και επεξήγηση των αποτελεσμάτων τους.

Ωστόσο, αν ένα εργαλείο πληροί όλες τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις τότε γιατί μπορεί να νιώθει ο συμβουλευόμενος ότι του λέει ψέματα; Πιθανότατα ο συμβουλευόμενος να περίμενε άλλα αποτελέσματα απ’ αυτά, που βγήκαν και να απογοητεύτηκε. Δεν χρειάζεται να απογοητεύεται ο συμβουλευόμενος από τα αποτελέσματα του test, καθώς όπως προαναφέρθηκε το εκάστοτε ψυχομετρικό εργαλείο είναι βοηθητικό της συμβουλευτικής διαδικασίας και της αυτογνωσίας του ατόμου.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι αναγκαίο να ερμηνεύεται κατά τη συμβουλευτική διαδικασία με την καθοδήγηση του επαγγελματικού συμβούλου, αλλιώς αν ένας συμβουλευόμενος προσπαθήσει να ερμηνεύσει μόνος του αποτελέσματα και δη αποτελέσματα, που δεν ήταν αναμενόμενα για τον ίδιο μπορεί να του δημιουργηθούν δυσλειτουργικές πεποιθήσεις “ίσως, να μην αξίζω τόσο όσο πίστευα και αφού το test έδειξε αυτό αυτό θα ακολουθήσω” και να τον οδηγήσουν ενδεχομένως σε αυξημένο άγχος, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και σε ακινητοποίηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών του στόχων.

Η θεωρία του Holland εντάσσεται στις γραμμικές θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και βασίζεται στη αντίληψη της αντιστοιχίας- του ταιριάσματος της εκπαιδευτικής ή επαγγελματικής επιλογής του εκάστοτε ατόμου με τα προσωπικά του χαρακτηριστικά.

Στη σύγχρονη εποχή, η θεωρία του Holland, χρησιμοποιείται συνδυαστικά με μη γραμμικές θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, οι οποίες έχουν στηριχθεί σε αντιλήψεις της ανθρώπινης ολότητας και στην εξέταση κάθε πτυχής, που την απαρτίζει με σκοπό τα άτομα να οδηγηθούν σε κατάλληλες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις για τα ίδια, αλλά και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων κατά τον 21ο αιώνα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial