
Ο επιχειρηματικός τύπος είναι ένας από τους έξι (6) τύπους προσωπικότητας σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. John Holland. Περισσότερα για την θεωρία και τον τρόπο που δουλεύει μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Επιχειρηματικός τύπος ή Enterprising είναι αυτός που ενδιαφέρεται για επαγγέλματα σχετικά με την ηγεσία. Συνήθως είναι άνθρωπος γεμάτος με ενέργεια και κυριαρχεί στον κύκλο του. Δεν είναι τυχαίο που η επιχειρηματικότητα συνοδεύεται συχνά από την φράση “πρέπει να έχεις γερό στομάχι”. Μέσα από όλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες, δημιουργείται ένας χαρακτήρας που δύσκολα λυγίζει. Χαρακτηρίζονται από δυναμικότητα, αυτοπεποίθηση και η εξουσία είναι κάτι που κυνηγούν.
Τον ενδιαφέρουν τομείς όπως:
- Business
- Πωλήσεις
- Πολιτική
- Νομική
Επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα
Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αυτό ισχύει γενικά στην ζωή αλλά και για οποιοδήποτε τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Πριν δεις τα αποτελέσματά σου, κράτησε στο μυαλό σου πως είναι απλά ενδεικτικά αποτελέσματα και δεν πρέπει να σε περιορίσουν στις επιλογές σου.
Σου αρέσει να κάνεις ένα επάγγελμα που σου δίνει την δυνατότητα επιρροής και ηγεσίας. Στο ιδανικό για εσένα επάγγελμα, σου αρέσει να νιώθεις πως έχεις κάποιου είδους δύναμη, πως μπορείς να ελέγχεις κάποια πράγματα και όσα δεν μπορείς, χρησιμοποιείς το κουράγιο και την εσωτερική σου δύναμη για να τα βγάλεις πέρα.
Στοιχεία που ίσως σε χαρακτηρίζουν
- Σου αρέσει να είσαι μέρος μιας ομάδας
- Θέλεις να υπάρχει η δυνατότητα επιρροής και ηγεσίας
- Νιώθεις πως έχεις μια δυνατή εσωτερική δύναμη
Εργασιακοί τομείς
Συνήθως ο επιχειρηματικός τύπος ασχολείται με επαγγέλματα που ανήκουν σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες - εργασιακούς τομείς.
Ενδεικτικά επαγγέλματα
Συχνές ερωτήσεις
Γνωρίζουμε, οτι κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες. Είναι φυσιολογικό να έχεις ερωτήσεις - προβληματισμούς και απορίες. Πριν όμως κάνεις οποιοδήποτε βήμα, ίσως η απάντηση στην ερώτησή σου βρίσκεται μέσα στην παρακάτω λίστα.
Τα ψυχομετρικά test επαγγελματικού προσανατολισμού μετράνε τα πεδία της αυτογνωσίας ενός ατόμου (ενδιαφέροντα, ικανότητες, εργασιακές αξίες, προσωπικά στοιχεία) σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Ο ρόλος ενός ψυχομετρικού εργαλείου κατά τη συμβουλευτική διαδικασία είναι βοηθητικός δεν αντικαθιστά την ίδια τη διαδικασία.
Επομένως, δεν πρέπει να λαμβάνουμε μεμονωμένα τα αποτελέσματα ενός ψυχομετρικού εργαλείου και να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πεδίο της αυτογνωσίας ενός ατόμου, που υπόκεινται σε μέτρηση εκτός συμβουλευτικής διαδικασίας. Επίσης, είναι αναγκαίο ένα ψυχομετρικό εργαλείο να διακατέχεται από αξιοπιστία, εγκυρότητα, στάθμιση και να χρησιμοποιείται από καταρτισμένα άτομα κατά την ανάλυση και επεξήγηση των αποτελεσμάτων τους.
Ωστόσο, αν ένα εργαλείο πληροί όλες τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις τότε γιατί μπορεί να νιώθει ο συμβουλευόμενος ότι του λέει ψέματα; Πιθανότατα ο συμβουλευόμενος να περίμενε άλλα αποτελέσματα απ’ αυτά, που βγήκαν και να απογοητεύτηκε. Δεν χρειάζεται να απογοητεύεται ο συμβουλευόμενος από τα αποτελέσματα του test, καθώς όπως προαναφέρθηκε το εκάστοτε ψυχομετρικό εργαλείο είναι βοηθητικό της συμβουλευτικής διαδικασίας και της αυτογνωσίας του ατόμου.
Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι αναγκαίο να ερμηνεύεται κατά τη συμβουλευτική διαδικασία με την καθοδήγηση του επαγγελματικού συμβούλου, αλλιώς αν ένας συμβουλευόμενος προσπαθήσει να ερμηνεύσει μόνος του αποτελέσματα και δη αποτελέσματα, που δεν ήταν αναμενόμενα για τον ίδιο μπορεί να του δημιουργηθούν δυσλειτουργικές πεποιθήσεις “ίσως, να μην αξίζω τόσο όσο πίστευα και αφού το test έδειξε αυτό αυτό θα ακολουθήσω” και να τον οδηγήσουν ενδεχομένως σε αυξημένο άγχος, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και σε ακινητοποίηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών του στόχων.
Η θεωρία του Holland εντάσσεται στις γραμμικές θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και βασίζεται στη αντίληψη της αντιστοιχίας- του ταιριάσματος της εκπαιδευτικής ή επαγγελματικής επιλογής του εκάστοτε ατόμου με τα προσωπικά του χαρακτηριστικά.
Στη σύγχρονη εποχή, η θεωρία του Holland, χρησιμοποιείται συνδυαστικά με μη γραμμικές θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, οι οποίες έχουν στηριχθεί σε αντιλήψεις της ανθρώπινης ολότητας και στην εξέταση κάθε πτυχής, που την απαρτίζει με σκοπό τα άτομα να οδηγηθούν σε κατάλληλες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις για τα ίδια, αλλά και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων κατά τον 21ο αιώνα.