Επάγγελμα Αστροναύτης

Έτοιμος να πάμε λίγο πίσω στον χρόνο; Ποιό είναι το όνειρο που είχες όταν ήσουν μικρός; Υπάρχουν χιλιάδες επαγγέλματα με έναν κοινό παρονομαστή. Βρίσκονται όλα στην γή. Όμως υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα όπως αυτό του Αστροναύτη!

Συνοπτική Περιγραφή

Η ετυμηγορία της λέξης Αστροναύτης είναι Άστρο και Ναύτης. Με άλλα λόγια ένας ναύτης που ταξιδεύει ανάμεσα στα χιλιάδες άστρα του κόσμου. Ποια όμως είναι εκείνη η νοητή κόκκινη γραμμή που ένας πιλότος, μετατρέπεται σε Αστροναύτης;

Σύμφωνα με τους Ρώσους το 1960, Αστροναύτης ή Κοσμοναύτης λέγεσαι όταν βρίσκεσαι και “πετάς” σε ύψος μεγαλύτερο από 80 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Τι χαρακτηριστικά έχει ένας Αστροναύτης

Οταν μιλάμε για το διάστημα, τα πράγματα είναι σοβαρά. Είναι ένα περιβάλλον που ο Άνθρωπος ακόμη δεν έχει εξοικειωθεί πλήρως. Υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία και καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, ο Αστροναύτης πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος. Τι χαρακτηριστικά πρέπει διαθέτει ένας Αστροναύτης;

 • Θάρρος
 • Ψυχραιμία
 • Υπευθυνότητα
 • Πειθαρχεία
 • Συνέπεια
 • Ετοιμότητα
 • Αποφασιστικότητα
 • Εξαιρετική αντίληψη του χωροχρόνου
 • Γρήγορα αντανακλαστικά
 • Υπομονή και επιμονή
 • Ευστροφία και διαύγεια πνεύματος
 • Ενθουσιασμό και φιλοδοξία
 • Εξαιρετική φυσική κατάσταση

Ποιος είναι ο μισθός του Αστροναύτη

Στα πλαίσια αυτού του επαγγέλματος δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για εξακροίβωση του μισθού του Αστροναύτη. Όμως σε διάφορες σελίδες παγκόσμιας κλίμακας, λέγετεαι οτι ο μισθός είναι από $64.000 έως $141.000 το χρόνο. Ενδεχομένως να υπάρχουν επιπλέον bonus ανα αποστολή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα τέτοιο επάγγελμα δεν το κάνεις για τον μισθό αλλά για την εμπειρία. Αν τα καταφέρεις θα ανήκεις στο 1 στα 12.000.000 του πληθυσμού της γης.

Πως να γίνεις Αστροναύτης

Πως μπορεί κανείς να σπουδάσει και να γίνει αστροναύτης; Τι εκπαίδευση χρειάζεται;

Μετά την επιλογή τους, οι σημερινοί επίδοξοι αστροναύτες υφίστανται πολύμηνη εκπαίδευση (20 μηνών στην περίπτωση της NASA), η οποία περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές δεξιότητες, μέχρι και εκπαίδευση για εργασία έξω από το σκάφος. Οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας προσομοιώνονται με εργασία μέσα σε νερό, καθώς και με παραβολικές πτήσεις με αεροπλάνα: γνωστό είναι το παρατσούκλι “vomit comet” που δόθηκε σε αυτά από Αμερικανούς εκπαιδευόμενους για ευνόητους λόγους. Οι αστροναύτες πρέπει επίσης να συμπληρώσουν έναν αριθμό ωρών πτήσεως σε αεριωθούμενα υψηλών επιδόσεων, όπως το T-38 Talon.

Οι αστροναύτες εκπαιδεύονται στις λεπτομέρειες των λειτουργικών συστημάτων καθώς και για τα πειράματα που πραγματοποιούνται στις αποστολές τους. Επίσης, εκτελούν και τις εκτός οχήματος δραστηριότητες ή τους διαστημικούς περιπάτους.

Αρμοδιότητες

Οι αστροναύτες ανάλογα με την εκπαίδευση, τις γνώσεις και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν σε μια αποστολή ονομάζονται πιλότοι ή επιστήμονες. Οι πιλότοι αστροναύτες είναι είτε πιλότοι είτε διοικητές. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο διοικητής έχει την ευθύνη για το όχημα, το πλήρωμα, την επιτυχία της αποστολής και την ασφάλεια της πτήσης. Ο πιλότος βοηθά τον διοικητή στον έλεγχο και την ενεργοποίηση του οχήματος. Οι πιλότοι είναι αυτοί που κυβερνούν τα διαστημικά λεωφορεία ή τα διαστημόπλοια. Οι ειδικοί αστροναύτες αποστολής συνεργάζονται με το διοικητή και τον πιλότο και έχουν τη γενική ευθύνη για τις διαδικασίες του οχήματος σε περιοχές όπως ο προγραμματισμός της δραστηριότητας των πληρωμάτων, η χρήση αναλώσιμων κ.λπ.

Συνθήκες εργασίας

Το επάγγελμα είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Η ευθύνη που έχει ο αστροναύτης για να φέρει σε πέρας την αποστολή του με ασφάλεια, είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή ένταση καθώς και σωματική και πνευματική εγρήγορση. Εργάζεται πάντα σε κλειστό χώρο, στο πιλοτήριο του διαστημικού σκάφους, και έχει εκπαιδευτεί και για διαστημικούς περιπάτους. Το ωράριο εργασίας του δεν είναι συγκεκριμένο. Επίσης οι συνθήκες που επικρατούν (τόσο σε πραγματικές αποστολές όσο και σε προσομοιώσεις), κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, της διαστημικής πτήσης και της προσεδάφισης, όπως η ατμοσφαιρική πίεση, οι αυξομειώσεις ύψους και θερμοκρασίας, οι συνεχείς κλιματικές αλλαγές κ.ά. μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία του. Είναι ένα επάγγελμα με αίγλη, με καλές αμοιβές και ορισμένες ειδικές παροχές.

Συνήθως, στο πλήρωμα των διαστημικών αποστολών υπάρχουν και επιστήμονες σε ειδική αποστολή, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση πειραμάτων στο διάστημα. Η διαστημική αποστολή σχεδιάζεται επί πολλά χρόνια και οι αστροναύτες πραγματοποιούν διαρκώς ασκήσεις ικανότητας επιτυχούς εκτέλεσης της αποστολής και προσομοιώσεις διαστημικών πτήσεων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν είναι τα διαστημικά σκάφη και διάφορα όργανα και αεροβοηθήματα που βρίσκονται μέσα στο θάλαμο διακυβέρνησης του διαστημοπλοίου, όπως ραντάρ, οθόνες απεικόνισης στοιχείων, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας και άλλα. Οι αστροναύτες φορούν ειδικό εξοπλισμό, μάσκες οξυγόνου και ειδικές στολές πτήσης.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Οι αστροναύτες λειτουργούν ή χειρίζονται ένα διαστημόπλοιο και πρέπει να έχουν εμπειρία στη μηχανική και στο πιλοτάρισμα στρατιωτικού τζετ. Η μέση ηλικία του υποψηφίου είναι 36 και πρέπει να έχει άριστη σωματική και ψυχική κατάσταση. Οι πιθανότητες να γίνει κάποιος αστροναύτης είναι περίπου 1 στις
12.100.000. Απαραίτηση προϋπόθεση να έχεις γράψει 1.000 ώρες σε αεροσκάφος
και να… χωράς μέσα στο ρωσικό Soyuz. Απαραίτητη η αμερικανική υπηκοότητα.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial