Το ξύλο είναι ένα υλικό, μέσα από το οποίο ο Άνθρωπος γνώρισε τον πολιτισμό. Βέβαια, μετά από τόσα χρόνια, φάνηκε πως ίσως θα έπρεπε ως κοινωνία να δείχνουμε μεγαλύτερο σεβασμό. Σεβασμό προς το ξύλο ως πρώτη ύλη, αλλά και προς κάθε άλλου είδους υλικού που εξάγουμε από τον πλάνήτη μας. Ο Ξυλουργός, δεν είναι όπως παλιά, έχουν αλλάξει πολλά και πρέπει να είμαστε συντονισμένοι όλοι με τα νέα δεδομένα.
Το επάγγελμα αυτό συνοδεύεται από νέους τρόπους marketing και πωλήσεων και από μια τεράστια ευθύνη προς το περιβάλλον και την κοινωνία την ίδια. Αναφερόμαστε φυσικά στην Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Στα επόμενα λεπτά μαζί με άλλα θα μάθεις τα πάντα για το επάγγελμα του Ξυλουργού. Καποιες από τις συχνές ερωτήσεις που καλύπτει αυτό το άρθρο είναι:
- Τι πρέπει να σπουδάσεις για να γίνεις ξυλουργός; Σχολές; ΙΕΚ;
- Ποιοι νέοι τρόποι υπάρχουν για να πουλήσεις;
- Από που μπορείς να πάρεις άδεια ως Ξυλουργός;
- Ποια είναι τα παροδοσιακά ξυλουργικά εργαλεία του Ξυλουργου;
Περιγραφή Επαγγέλματος
Το κυρίως αντικείμενο του Ξυλουργού δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την επεξεργασία ακατέργαστου ξύλου. Με την επεξεργασία του ξύλου, κατασκευάζει έπιπλα, επενδύσεις τοίχων αλλά και κουφώματα. Επιπλέον, φαίνεται να μην περιορίζεται μόνο σε αυτά καθώς το etsi, το pinterest και το instagram είναι γεμάτα με φρέσκιες ιδέες και διάφορα άλλα μικρά και μεγάλα ξύλινα κατασκευάσματα.
Στην εργασία του ο Ξυλουργός χρησιμοποιεί πριονοκορδέλα, πλάνη, σβούρα, γωνιάστρα, φρέζα, πολυτρύπανο, συγκολλητή, απλά ξυλουργικά εργαλεία όπως σφυρί, τανάλια, ροκάνι κ.λπ.
Για την δημιουργία του τελικού προϊόντος, απαιτούντια διάφορες ενέργειες που δεν έχουν πάντα να κάνουν με το ξύλο αλλά και με τις προσωπικές σχέσεις ή καλύτερα δημόσιες σχέσεις (PR).
Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν
- τα ραντεβού με τους πελάτες,
- τη μελέτη του χώρου τοποθέτησης της κατασκευής,
- το σχεδιασμό κατασκευής ή μελέτης των σχεδίων που προτείνουν οι πελάτες,
- την επαφή με τους προμηθευτές πρώτων υλών,
- την επιλογή και κατεργασία του κατάλληλου ξύλου
- τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση της κατασκευής.
Η λίστα φυσικά δεν τελειώνει εδώ, αλλά παρουσιάσαμε κάποιες βασικές καθημερινές δραστηριότητες του επαγγελματία Ξυλουργού.
Πως είναι να είσαι Ξυλουργός
Ο επαγγελματίας Ξυλουργός εργάζεται ανάλογα με την εργασία που έχει αναλάβει σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους.
Ωράριο εργασίας
Το ωράριο εργασίας του είναι σύμφωνο με το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης όπου εργάζεται, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να επεκταθεί λόγω εποχιακού φόρτου εργασίας.
Χώρος εργασίας
Τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητες οι μετακινήσεις για την εξυπηρέτηση των πελατών και για την εγκατάσταση των κατασκευών. Η επεξεργασία του ξύλου γίνεται σε περιβάλλον με αρκετό θόρυβο, σκόνη, πριονίδια και αναθυμιάσεις από τις κόλλες. Οι ξυλουργικές εργασίες είναι κουραστικές γιατί πολλές φορές εκτελούνται γονατιστά ή απαιτούν πολύωρη ορθοστασία.
Σπουδές και Απαιτούμενη Εκπαίδευση
Ο Ξυλουργός είναι ένα πρακτικό επάγγελμα. Αυτό σημαίνει πως η θεωρητική γνώση ναι μεν βοηθά αλλά δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει ο σπουδαστής να περάσει και στην πράξη.
Συνήθως η τέχνη του Ξυλουργού μαθαίνεται μέσα από την πράξη – εμπειρία, κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία Ξυλουργό.
Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα για σπουδές σε ΙΕΚ και ΤΕΕ. Επίσης, ο ΟΑΕΔ πραγματοποιεί κατά καιρούς σεμινάρια επιμόρφωσης επαγγελματιών ξυλουργών. Άρα λοιπόν, αν το επάγγελμα του Ξυλουργού σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, κάνε follow τον ΟΑΕΔ στα social media για να πάρεις πρώτος τις ειδοποιήσεις.
Δεξιότητες
Για την τέχνη του Ξυλουργού απαιτείται:
- Καλή επικοινωνία με τους πελάτες
- Καλαισθησία και επινοητικότητα
- Δυναμισμός
- Συνέπεια και ευσυνειδησία
- Υπολογιστική ικανότητα
- Μαθηματική και μηχανική ικανότητα
- Ικανότητα αντίληψης του χώρου και των όγκων
- Επιδεξιότητα και αισθητικό κριτήριο.
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Το επάγγελμα εμφανίζει αρκετή ζήτηση λόγω έλλειψης εξειδικευμένων Ξυλουργών, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται σε μεσαία προς υψηλά επίπεδα. Ο Ξυλουργός απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος σε επιχείρηση κατασκευής επίπλων, στο δημόσιο τομέα ως υπάλληλος διαφόρων οργανισμών, τραπεζών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.λπ., όπου αναλαμβάνει τη συντήρηση των επίπλων ή την κατασκευή άλλων ξύλινων κατασκευών, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δική του επιχείρηση.