Επάγγελμα UX Designer

Ένας UX Designer (User eXperience Designer) ή Σχεδιαστής UX έχει ως κύριο άξονα μελέτης τόσο τον τελικό χρήστη του προϊόντος όσο και τον στόχο της επιχείρησης. Αναλύει και μελετά όλα τα απαραίτητα στοιχεία με στόχο να καταλάβει τι πρέπει να γίνει στο προϊόν ή στην υπηρεσία, ώστε να προσφέρει την μεγαλύτερη αξία στους τελικούς χρήστες.

Αυτό το καταφέρνει με μια σειρά από διαδικασίες και τεχνικές που όμως όλες γυρίζουν με κεντρικό άξονα τον τελικό χρήστη.

Η διαφορά αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς ο UI Designer, ο Γραφίστας και οι Developers που θα υλοποιήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία έχουν αρκετά διαφορετική οπτική. Θεωρούν πως ο προκαθορισμός των απαιτήσεων είναι ολοκληρωμένος και τις εκτελούν με βάση τα skills που έχει ο καθένας.

Τι είναι ο UX Designer

Στόχος είναι να γίνουν οι σωστές οθόνες (user screens) και να δημιουργηθεί η ροή πλοήγησης του χρήστη (user flow). Έτσι, θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει ο χρήστης κατά την διάρκεια χρήσης μιας εφαρμογής ή online πλατφόρμας.

Με άλλα λόγια έναν UX Designer τον ενδιαφέρει η εμπειρία που θα αποκομίσει ο χρήστης κατά την διάρκεια χρήσης της πλατφόρμας. Στοχεύει στην σχεδίαση προϊόντων που είναι:

 • Εύκολα στην χρήση
 • Ευχάριστα στην αλληλεπίδραση

Ο UX Designer εστιάζει στους χρήστες του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Πού εργάζονται οι UX Designers

Ένας UX Designer, μπορεί να εργαστεί τόσο σε μια μικρή όσο και μια μεγάλη επιχείρηση. Οι startup επιχειρήσεις συνήθως έχουν ένα άτομο που ασχολείται τόσο με το UX, όσο και με το UI (κυρίως λόγω περιορισμένου budget). Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως το Marketing ή η Διαφήμιση, μπορεί ο ρόλος του UX Designer να είναι διαφορετικός από αυτόν του UI Designer ή ακόμη και του γραφίστα.

Ένας UX Designer, μπορεί να δουλέψει απομακρυσμένα (remote work) σε διάφορες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής και καλή επικοινωνία.

Αρμοδιότητες του UX Designer

Ένας απο τους στόχους του UΧ Designer, είναι η συλλογή και αποτίμηση των απαιτήσεων του τελικού χρήστη σε συνεργασία φυσικά με τον υπεύθυνο του προϊόντος (product manager).

Ο Σχεδιαστής UX ασχολείται επίσης και με τον σχεδιασμό της αλληλεπίδρασης του χρήστη με το σύστημα. Αυτό γίνεται μέσα απο μια σειρά απο ενέργειες όπως:

 • Δημιουργία wireframes (αρχικό σχέδιο) για την ροή του χρήστη όταν αυτός χρησιμοποιεί το σύστημα.
 • Δημιουργία ενός story μέσα απο τα βήματα του χρήστη.
 • Σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής και της δομής του συστήματος ώστε να είναι έυκολα προσβάσιμο και εύχρηστο απο τον τελικό χρήστη.
 • Δημιουργία σεναρίων ( user flow)

Ομαδικό Πνεύρμα και Συλλογική Εργασία

Τέλος η εργασία και η καθημερινότητα του σχεδιαστή είναι ένα ομαδικό άθλημα και έτσι απαιτείται μια στενή και καλή συνεργασία με το business team, μηχανικούς, developers, QA testers για βελτιώσεις και νέα features. Έτσι λοιπόν, έχει ένα μεγάλο μερίδιο για την πλήρη ολοκλήρωση της σχεδίασης ενός προϊόντος.

Απαιτούμενες Δεξιότητες

 • Εργαλεία σχεδίασης όπως Adobe XD, Adobe Illustrator, InVision, Figma, UXPin, Balsamiq, Treejack, Adobe Creative Cloud, Sketch, Zeplin
 • Up to date με τις τελευταίες αλλαγές και τα trends στο UI
 • Γνώσεις HTML, CSS, JS
 • Αρχιτεκτονική σχεδίαση των πληροφοριών (Information Architecture)
 • Σχεδιασμός αλληλεπίδρασης του χρήστη με τον υπολογιστή.
 • Πτυχίο σε τομέα της Πληροφορικής ή Σχεδίασης.
 • Μεταπτυχιακό σε Επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής, Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης ή κάτι σχετικό.

Κάποια από τα soft skills είναι

 • Αναλυτικός τρόπος σκέψης
 • Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων
 • Ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και φαντασία στην σχεδίαση
 • Επικοινωνιακή ικανότητα
 • Ανάλυση και κατανόηση ψυχολογίας του τελικού χρήστη

Σχετικά Επαγγέλματα

Τι μισθό παίρνει ο UX Designer

Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους λόγους που αναλύσαμε παραπάνω, ο ρόλος του UX Designer συνοδεύεται από τον ρόλο του UI Designer. Κάτι που δεν είναι πάντα κακό. Σε μεγαλύτερες όμως εταιρείες, όπου ο ρόλος είναι διακριτός, η θέση εργασίας UX Designer είναι αρκετά εξειδικευμένη και χρειάζονται πολλά skills και εμπειρία. Ως αποτέλεσμα οι απολαβές είναι αρκετά καλές.

Σύμφωνα με το glassdoor σε παγκόσμιο επίπεδο οι απολαβές κυμαίνονται για την ώρα στα $85,277 / χρόνο.

Μ.Ο. απολαβών ενός UX Designer παγκοσμίως

Θέσεις Εργασίας

Βρείτε διάφορες θέσεις εργασίας τόσο ως UX όσο και ως UI Designers σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Κάποιες από τις θέσεις αυτές αναφέρονται με πιο γενικούς τίτλους όπως Web Developer.

Το FutureGeneration έχει οργανώσει διάφορες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας σε θέσεις εργασίας ανα πόλη.

Ξεκίνα με σεμινάρια

Αν έφτασες σε αυτό το σημείο και νιώθεις πως σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, αξίζει να ανοίξεις τα παρακάτω link. Θα βρεις διάφορα σεμινάρια και online courses για τον ρόλο εργασίας UX Designer (σε κάποια από αυτά μαζί με το UI Designer).

Μην ξεχνάς πως πλέον το Youtube παρέχει μια τεράστια γκάμα από πληροφορίες και μαθήματα.

UX Design Software

Ερωτήσεις συνέντευξης για UX Designer

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial