Επάγγελμα UI Designer

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα app στο κινητό σου τηλέφωνο; Όλα αυτά τα διαδραστικά κουμπιά που βλέπεις τώρα στην οθόνη σου ποιος τα έφτιαξε; Γιατί έχουν το χρώμα που έχουν και γιατί βρίσκονται στην θέση που βρίσκονται; Η απάντηση είναι πως το UI (User Interface) που χρησιμοποιείς καθημερινά δεν είναι τυχαίο. Ο UI Designer ή Σχεδιαστής Διεπαφής Χρήστη είναι ο επαγγελματίας σχεδιαστής για όσα βλέπεις και αλληλεπιδράς καθημερινά μαζί τους.

Τι όμως είναι το UI (User Interface); Ποιές είναι οι αρμοδιότητες του UI Designer σε έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση; Πως μπορείς να γίνεις σχεδιαστής και τι πρέπει να σπουδάσεις; Τελικά αξίζει όλο αυτό ή μήπως είναι ένα παροδικό επάγγελμα που θα χαθεί στον χρόνο; Το επάγγελμα του UI Designer είναι από αυτά που μπορείς να το κάνεις και εξ’ αποστάσεως (remote); 

Αν είσαι καλλιτέχνης ή σχεδιαστής δώσε προσοχή γιατί παρακάτω θα αναλύσουμε το επάγγελμα του UI Designer και θα μάθεις τα πάντα για αυτό.

Τι είναι το User Interface (UI);

Το UI (User Interface) είναι η διεπαφή χρήστη. Το μέσο με το οποίο ένας χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένα σύστημα. Αν το σύστημα είναι ένα κινητό τηλέφωνο, μέρους του UI είναι ένα κουμπί. UI μπορεί να είναι και ένα πεδίο αναζήτησης, όπως το Google Search.

Το UI δεν αφορά μόνο τα στοιχεία σε μια οθόνη αλλά και την αισθητική. Για παράδειγμα τα χρώματα σου δημιουργούν διάφορα συναισθήματα. Ένα άσπρο background με άσπρα γράμματα είναι κακή αντίθεση και κακό UI. 

Άρα λοιπόν, στα πλαίσια του UI, μας ενδιαφέρει η πλήρη εικόνα. Το UI ως σχέδιο μένει κυρίως στο σχέδιο και στην αποτύπωσή του και όχι τόσο στην εμπειρία. Είναι μια λεπτή γραμμή και όταν την περνάς αναφέρεσαι πλέον για το επάγγελμα του UX Designer ή Σχεδιαστή Εμπειρίας Χρήστη. Σε αντίθεση με το UI, το UX αναφέρεται στην όλη εμπειρία του χρήστη. Αν δηλαδή με την αλληλεπίδραση που έχει, μένει ευχαριστημένος ή όχι. 

Σε πολλές θέσεις εργασίας θα δείς το UI να συγχέεται και να αναφέρεται μαζί με το UX ώς UI/UX Designer αλλά μόλις έμαθες πως είναι δύο ναι μεν παρόμοιοι αλλά με διαφορετική οπτική γωνία. 

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναλύσει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές του UI και UX.

Τι μισθό παίρνει ο UI Designer

Ο μισθός του UI Designer είναι όπως και σε άλλα επαγγέλματα κλιμακωτός. Αυτό σημαίνει πως αρχικά μπορεί να είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με το που μπορεί να φτάσεις. Έχει άμεση σχέση με το Portofolio και με το την δουλειά ή αποτέλεσμα που μπορεί να παρουσιάσει. Θα βρεις αγγελίες που προσφέρεις από 1300€ μέχρι και 2000€ μικτά. Αυτό σημαίνει πως ξεκινά από περίπου 900€ καθαρά. Κάθε τέτοιο δεν είναι απόλυτο γιατί μια startup μπορεί να προσφέρει γύρω στα 700€ καθαρά.

Σύμφωνα με το Glassdoor, το επάγγελμα του UI Designer είναι σε σχετικά καλή θέση με μέσο μισθό περίπου στα $90.000 ετησίως.

Πως να γίνεις UI Designer

Για να γίνεις UI Designer χρειάζεται μια βασική εικόνα των συστημάτων. Δεν χρειάζεται να γράψεις κώδικα. Όμως πρέπει να έχεις μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα γίνεται του τι είναι mobile app και web UI. Τι σημαίνει responsiveness, τι είναι το bootstrap και να μπορείς να ξέρεις τα stress points διάφορων frontend frameworks όπως React και Angular. 

Θυμήσου πως δεν είσαι μόνος σου. Ακόμη και αν δουλεύεις μόνος σου, ο στόχος σου είναι να προσφέρεις υλικό σε κάποιον Front End Developer ή Mobile Developer για να αποτυπώσει το σχέδιο σου σε κάποιο σύστημα. Το να γνωρίζεις τι περίπου κάνει και πως το κάνει θα σε βοηθήσει να έχεις μια πολύ καλή επικοινωνία. Σε μια ομάδα, η επικοινωνία είναι το παν. Χωρίς αυτή το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες των πελατών.

Κύριες αρμοδιότητες

Κάποιες από τις καθημερινές αρμοδιότητες του UI Designer είναι:

 • Έρευνα για τον ανταγωνισμό πελατών, και παρακολούθηση βέλτιστων πρακτικών.
 • Συμμετοχή σε workshops χρηστών για την εξοικείωση με την παραπάνω έρευνα.
 • Εύρεση λύσεων που να ικανοποιούν τον πελάτη και τους στόχους της επιχείρησης.
 • Σχεδιασμός διαγραμμάτων, παρουσιάσεων με σκοπό την καλύτερη και βέλτιστη υλοποίηση προϊόντων.
 • Συνεργασία με την ομάδα για την σχεδίαση βέλτιστων προϊόντων.
 • Παρουσίαση και τεκμηρίωση των προτάσεων σχεδιασμού που έχει υλοποιήσει.
 • Σχεδιασμός Graphic User Interface, illustrations, graphics, και animation XHTML, css files, javascripts, WML, flash / actionscript και xml
 • Δημιουργία brochures, multimedia presentations, web pages, promotional products, technical illustrations, και digital artwork, technical manuals, newsletters και slide shows.

Απαιτούμενα προσόντα

Κάποια από τα βασικά προσόντα που αναγράφονται σε πολλές θέσεις εργασίας με τον τίτλο UI Designer είναι:

 • Προϋπηρεσία σε παρόμοια θέση ή εθελοντική εργασία ή πρακτική άσκηση.
 • Portfolio που αντικατοπτρίζει την ικανότητά σου και τις δεξιότητες σχεδιασμού και παρουσίασης.
 • Ικανότητα μετάφρασης των απαιτήσεων των πελατών, της έρευνας χρηστών και των πολύπλοκων ροών χρηστών σε απλές διεπαφές χρήστη.
 • Έρευνα και μελέτη των νέων τάσεων και άλλων βέλτιστων πρακτικών.
Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin

Ένα σχόλιο

 1. […] ψηφιακής επικοινωνίας μπορεί να εκπαιδευτεί ως UI designer ή ένας project manager μπορεί να γίνει product owner. Σε αυτές τις […]

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial