Επάγγελμα Front End Developer

Στο ταξίδι αναζήτησης διάφορων ρόλων, στον τομέα της Πληροφορικής όπως Mobile Developer, IT Administrator, Researcher ή και IT Manager θα έχεις συναντήσει και τον τίτλο του Front End Developer. Τόσο για τον ρόλο του Front End Developer όσο και για τον αδερφό του Back End Developer ακούγονται πολλά. Αφορά ένα επάγγελμα που συνδιάζει το καλλιτεχνικό στοιχείο με αυτό του μηχανικού λογισμικού ή αλλιώς προγραμματιστή.

Πώς δημιουργούνται όλα αυτά τα pixel που εμφανίζονται στις οθόνες και μας παρακινούν να κάνουμε κλικ και να αλληλεπιδράσουμε με τον Η/Υ, κινητό, tablet και όλες τις υπόλοιπες ψηφιακές συσκευές.

Έχοντας επικοινωνήσει με αρκετούς Front End Developers και όχι μόνο, σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αποφασίσεις οτι αυτό το μονοπάτι είναι για σένα. Θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως “Τι μισθό παίρνει ο Front End Developer στην Ελλάδα“; “Με τι ασχολείται σε καθημερινή βάση“, “Τι skills χρειάζεται να έχει κανείς για να γίνει Front End Developer” και “Ποιες είναι κάποια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης“. Πάμε να απαντήσουμε όλα αυτά τα ερωτήματα και να δούμε τι είναι ο Front End Developer.

Τι είναι ο Front End Developer

Ο Front End Developer, είναι ο προγραμματιστής που θα χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού για να αποτυπώσει σε μια οθόνη Η/Υ αυτό που βλέπεις αυτή τη στιγμή μπροστά σου. Τα χρώματα, τα κουμπιά, η γραμματοσειρά, το μενού και όλα όσα σου δίνουν την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με click ή scroll αφορούν το Front End Development.

Ένας Front End Developer με απλά λόγια, ζωγραφίζει οθόνες για κάποια ψηφιακή συσκευή αλλά αντί για πινέλο χρησιμοποιεί γλώσσες προγραμματισμού.

– FutureGeneration

Τεχνικά μιλώντας, το Front End Development αποτελεί ένα από τα δύο μέρη και μαζί με το Back End Development απαρτίζει το Full Stack Development.

Μισθός στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό

Ο μισθός του Front End Developer εξαρτάται από την εμπειρία του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Front End Developer μέσα από τον ρόλο του έχει την δυνατότητα να προσφέρει όλο και περισσότερη αξία σε μια επιχείρηση. Αξία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη σταθερότητα ενός συστήματος, η μείωση χρόνου ανάπτυξης ενός προϊόντος ή μπορεί και η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ένας Junior Front End Developer, είναι συνήθως αυτός που έχει τελειώσει με τις σπουδές του και ίσως έχει κάνει και κάποια προσωπικά project. Ο ρόλος του σε μια εταιρεία είναι κυρίως για να μάθει “πως είναι η δουλειά”. Σίγουρα προσφέρει ένα Χ έργο αλλά όχι ακόμη το μέγιστο που μπορεί.

Στην Ελλάδα ένας Junior Front End Developer ξεκινά από περίπου 700€ και φτάνει στα περίπου στα 1000€. Το εύρος αυτό αφορά το αν η εταιρεία είναι startup, μικρομεσαία επιχείρηση με 5 – 10 εργαζομένους ή μια πολυεθνική. Στατιστικά ένας Front End Developer σε μια startup, ξεκινά από 700€ με 800€ ενώ αντίθετα σε μια πολυεθνική είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει και από τα 1000€.

Η επόμενη κατηγορία είναι ο Senior Front End Developer. Ποιός και πότε θεωρείτει κανείς Senior Front End Developer; Πρέπει να έχει 3+ χρόνια εμπειρία πάνω στον Front End Development και πολλές φορές η ρήτρα είναι τα 5 χρόνια. Ο μισθός ενός Senor Front End Developer είναι από τα 1200€ μέχρι και 1700€ περίπου. Μπορεί σε κάποιες εταιρείες να είναι λιγότερο και σε άλλες περισσότερο αλλά δώσαμε έναν μέσο όρο.

Δεν είναι ο χρόνος και η ηλικία που κάνει τον Front End Developer Senior αλλά η δίψα για μάθηση και η πραγματικές γνώσεις που αποκομίζει. Υπάρχουν παραδείγματα από Front End Developers που ακόμη και μετά από 5 χρόνια θεωρούνται Junior.

Τα επιπλέον χρήματα και απολαβές είναι πάντα ανάλογα με το έργο που προσφέρεις. Αν θέλεις παραπάνω χρήματα, βρες τον τρόπο να προσφέρεις μεγαλύτερη αξία και όπως αναφέραμε και πιο πάνω αξία είναι:

 • η ποιότητα του έργου σου
 • η ποσότητα του έργου σου
 • το πόσο κοστίζει
 • και πολλές άλλες παραμέτρους

Αν καταφέρεις να κάνεις κάτι καλύτερα από κάποιον άλλο, πιο γρήγορα και πιο έξυπνα κινείσαι με την σωστή στρατηγική!

Περισσότερες πληροφορίες για την παγκόσμια κλίμακα μπορείς να βρείς στο Glassdoor.

Με τι ασχολείται

Ο ρόλος του Front End Developer, βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα από αυτό του Back End Developer και του UI/UX Designer. Δεν ασχολείται με τη βάση δεδομένων και δεν αναλαμβάνει τόσο να γράψει και να σχεδιάσει την “πίσω” υποδομή ενός συστήματος. Ούτε ασχολείται με το πώς να είναι ένα κουμπί ή ένα checkbox, τι χρώματα θα υπάρχουν κ.τ.λ.

Ο ρόλος του είναι να παρουσιάσει το UI, όπως το έχει σχεδιάσει ο UI/UX Designer σε ένα mockup.

Η θέση του Front End Developer είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς χωρίς αυτόν δεν μπορεί να δημιουργηθεί προϊόν. Η διαδικασία του development απαιτεί μια αλληλουχία ενεργειών μέσα στις οποίες βρίσκεται και ο Front End Developer. Αυτό ισχύει τόσο για web όσο και mobile εφαρμογές.

Ένας Front End Developer μπορεί να ασχολείται με την δημιουργία των mockups ή wireframes ενός προϊόντος. Ένα wireframe είναι ένα πολύ απλό και πρόχειρο πλάνο για το πως θα σχεδιαστεί κάτι. Μπορεί να γίνεται σε χαρτί ή σε κάποιο εργαλείο αλλά χωρίς να έχει πολλές λεπτομέριες. Ένα mockup είναι σαν ένα screenshot. Είναι συνήθως μια εικόνα για το πως θα φανεί η τελική οθόνη. Μπορεί να γίνει σε photoshop ή άλλα εξειδικευμένα εργαλεία. Αφού δημιουργηθεί το mockup και εγγριθεί από τους υπευθύνους, το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη της τελικής οθόνης (σχεδίου) όσο γίνεται πιο κοντά στο πως φαίνεται το mockup.

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για το τι είναι ένα wireframe από το να παρουσιάσουμε ένα πιθανό wireframe του google search.

Γιατί όμως πρέπει να γίνει το wireframe; Τα σχέδια αυτά είναι σημαντικά για να μην χάνεται χρόνος στο πραγματικό development. Είναι πολύ σημαντικό ο Front End Developer να έχει 100% πλήρη και καθαρή εικόνα οτι αυτό που πρέπει να φτιάξει είναι το σωστό. Ένα wireframe μετατρέπεται σε mockip.

Πως είναι η καθημερινότητα ενός Front End Developer

Με τι ασχολείται και τι ευθύνες έχει στα πλαίσια μιας επιχείρησης.

Μετατροπή του UI design σε κώδικα.

Μετατροπή του UI design και του mockup σε πραγματικό κώδικα με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Το αποτέλεσμα θα είναι μια οθόνη μέσα από την οποία ο χρήστης (η ομάδα development) μπορεί να πλοηγηθεί και να δεί το τελικό προϊόν, χωρίς βέβαια να έχει την πλήρη λειτουργία του backend.

Συμμετοχή σε όλα τα στάδια του Software Development

Ένας άλλος ρόλος του Front End Developer είναι να συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια του Software Development. Από την αρχική σχεδίαση μέχρι και την συντήρηση του προϊόντος.

Αποσφαλμάτωση και debug

Ως Developer πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζει κώδικα και να μπορεί να αποσφαλμάτωσει προβλήματα, να αναβαθμίσει το υπάρχον σύστημα και να κάνει όλες τις διορθώσεις που απαιτούνται για να βελτιώσει το experience του χρήστη. Φυσικά αυτό μπορεί να απαιτεί ομαδική συνεργασία με τον γραφίστα ή τον backend developer.

Τα skills του Front End Developer

Για να εργαστεί κανείς ως Front End Developer απαιτούνται κάποιες βασικές γνώσεις και μια εμπειρία στις σχετικές τεχνολογίες που ανά τα έτη αλλάζουν. Αν και όπως πάντα, υπάρχουν εξαιρέσεις, η κοινή γραμμή αρκετών Front End Developers είναι η ακόλουθη.

 • Πτυχίο Πληροφορικής (Computer Science) εστιάζοντας σε Web και Mobile τεχνολογίες.
 • 1+ χρόνια επαγγελματικές προϋπηρεσίας ή πρακτικής άσκησης ή εθελοντικής εργασίας ή προσωπικών projects, ώστε να αποδείξεις τα τεχνικά skills σου (hard skills).
 • Καλή γραπτή και προφορική επικοινωνία στην Αγγλική Γλώσσα (σε περίπτωση που κάποιοι πελάτες – ομάδες εταιρειών βρίσκονται στο εξωτερικό)
 • Εξαιρετική γνώση των HTML5, CSS3, CSS Preprocessing [SCSS], Javascript, Ajax.
 • Γνώσεις πάνω στο Bootstrap και Grid System, όσον αφορά το responsiveness.
 • Γνώσεις χρήσης του Adobe Creative Cloud, Gimp, Figma για απαιτήσεις σχεδίασης.
 • Up-to-date με τις τελευταίες τεχνολογίες και frameworks, όπως React, Angular 2+
 • Version Control Systems, όπως το Git
 • Γνώσεις της χρήσης του API και των μορφών JSON
 • Γνώσεις πάνω σε Unit και Integration Testing
 • ECMAScript 6+
 • Vue.js, Vuex

Παρόμοια επαγγέλματα

To επάγγλεμα του Front End Developer ανήκει σε μια κατηγορία επαγγελμάτων στον κλάδο της Πληροφορικής. Στον κλάδο αυτόν, υπάρχουν και άλλα παρόμοια επαγγέλματα όπως αυτό του Back End Developer, του UI/UX Designer και του Full Stack Developer.

Το επάγγελμα του Back End Developer

Ο Back End Developer ασχολείται με τον σχεδιασμό της βάσης δεδομένων, καθώς και των λειτουργιών που θα έχει ένα σύστημα. Για παράδειγμα το κοινό σε όλους μας google search είναι ένα πεδίο που απλά γράφεις κάτι και με έναν μαγικό τρόπο σου επιστρέφει τα αποτελέσματα που περιμένεις. Ο μαγικός αυτός τρόπος είναι ευθύνη του Back End Developer (και όχι μόνο).

Το επάγγελμα του UI/UX Designer

Ο UI/UX Designer ασχολείται με τον σχεδιασμό του UI (User Interface) και το UX (User eXperience). Αυτό σημαίνει πως αναλαμβάνει όλο το γραφιστικό κομμάτι. Πόσα κουμπιά θα υπάρχουν, που θα μπουν στην οθόνη, τι θα γίνεται αν πατήσει κανείς στο κουμπί αναζήτηση κ.τ.λ.

Περισσότερα επαγγέλματα

Εύρεση Θέσεων Εργασίας

Η εύρεση θέσεων εργασίας στην Ελλάδα γίνεται μέσω του Linkedin και άλλω μηχανών αναζήτησης εργασίας. Εάν σε ενδιαφέρει να εργαστείς ως Front End Developer, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις πως μπορείς να χτίσεις ένα επαγγελματικό προφίλ στο Linkedin. Το Linkedin είναι το κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματίες όπου ο εργοδότης συναντά τον εργαζόμενο.

Τόσο το Linkedin οσο και οι Μηχανές Αναζήτησης Εργασίας στην Ελλάδα έχουν την επιλογή για εργασία εξ’ αποστάσεως (remote work)

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin

2 Σχόλια

 1. […] Software Developer / Engineer είναι αυτός που σχεδιάζει, μελετά και αναπτύσσει ένα […]

 2. Χρήσιμες πληροφορίες! Ευχαριστω!

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial