Επάγγελμα Front End Developer

Για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών απαιτούνται δύο μέρη. Συνήθως, αποκαλούνται Front και Back. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα εστιάσουμε στο Front κομμάτι και συγκεκριμένα στο επάγγελμα ή ρόλο εργασίας με τίτλο Front End Developer. Πώς δημιουργούνται όλα αυτά τα Pixel που εμφανίζονται στις οθόνες και μας παρακινούν να κάνουν κλικ και να αλληλεπιδράσουμε με τον Η/Υ, κινητό κ.τ.λ.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Front End Developer. Θα αναφέρουμε μια σύντομη περιγραφή της ειδικότητας αυτής, αναλύοντας σε έναν βαθμό τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Θα αναφέρουμε, επίσης, τον μισθό που παίρνει ένας Front End Developer στην Ελλάδα, καθώς και τις προοπτικές εργασίας.

Είσαι έτοιμος/η;

Περιγραφή Επαγγέλματος

Ο Front End Developer, βρίσκεται σε μια θέση ενδιάμεσα από τον Back End Developer και τον UI/UX Designer ενός προϊόντος. Ας αναλύσουμε εν συντομία τον Back End και τον UI/UX Designer.

Ο ρόλος του Back End Developer

Ο Back End Developer ασχολείται με τον σχεδιασμό της βάσης δεδομένων, καθώς και των λειτουργιών που θα έχει ένα σύστημα. Για παράδειγμα το κοινό σε όλους μας google search είναι ένα πεδίο που απλά γράφεις κάτι και με έναν μαγικό τρόπο σου επιστρέφει τα αποτελέσματα που περιμένεις. Ο μαγικός αυτός τρόπος είναι ευθύνη του Back End Developer (και όχι μόνο).

Ο ρόλος του UI/UX Designer

Ο UI/UX Designer ασχολείται με τον σχεδιασμό του UI (User Interface) και το UX (User eXperience). Αυτό σημαίνει πως αναλαμβάνει όλο το γραφιστικό κομμάτι. Πόσα κουμπιά θα υπάρχουν, που θα μπουν στην οθόνη, τι θα γίνεται αν πατήσει κανείς στο κουμπί αναζήτηση κ.τ.λ.

Ο ρόλος του Front End Developer

Ο ρόλος του Front End Developer, βρίσκεται, όπως είπαμε ενδιάμεσα. Δεν ασχολείται με τη βάση δεδομένων και δεν αναλαμβάνει τόσο να γράψει και να σχεδιάσει την “πίσω” υποδομή ενός συστήματος. Ούτε ασχολείται με το πώς να είναι ένα κουμπί ή ένα checkbox, τι χρώματα θα υπάρχουν κ.τ.λ.

Ο ρόλος του είναι να παρουσιάσει το UI, όπως το έχει σχεδιάσει ο UI/UX Designer σε ένα mockup. Το mockup είναι ένα πρώτο σχέδιο σε Photoshop, στο Figma, αλλά και σε άλλα σχετικά εργαλεία.

Η θέση του Front End Developer είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς χωρίς αυτόν δεν μπορεί να δημιουργηθεί προϊόν. Η διαδικασία του development απαιτεί μια αλληλουχία ενεργειών μέσα στις οποίες βρίσκεται και ο Front End Developer. Αυτό ισχύει τόσο για web όσο και mobile εφαρμογές.

Αρμοδιότητες του Front End Developer

Σε αυτή την ενότητα θα αναλύσουμε τις αρμοδιότητες του Front End Developer. Με τι ασχολείται και τι ευθύνες έχει στα πλαίσια μιας επιχείρησης.

Μετατροπή του UI design σε κώδικα.

Μετατροπή του UI design και του mockup σε πραγματικό κώδικα με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Το αποτέλεσμα θα είναι μια οθόνη μέσα από την οποία ο χρήστης (η ομάδα development) μπορεί να πλοηγηθεί και να δεί το τελικό προϊόν, χωρίς βέβαια να έχει την πλήρη λειτουργία του backend.

Συμμετοχή σε όλα τα στάδια του Software Development

Ένας άλλος ρόλος του Front End Developer είναι να συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια του Software Development. Από την αρχική σχεδίαση μέχρι και την συντήρηση του προϊόντος.

Αποσφαλμάτωση και debug

Ως Developer πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζει κώδικα και να μπορεί να αποσφαλμάτωσει προβλήματα, να αναβαθμίσει το υπάρχον σύστημα και να κάνει όλες τις διορθώσεις που απαιτούνται για να βελτιώσει το experience του χρήστη. Φυσικά αυτό μπορεί να απαιτεί ομαδική συνεργασία με τον γραφίστα ή τον backend developer.

Τι μισθό παίρνει ένας Front End Developer

Ένας Junior Front End Developer, μπορεί να ξεκινά από τον βασικό μισθό γύρω στα 700€ ή 750€. Αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθεί μέσα σε ένα χρόνο να μάθει κάποιες από τις τεχνολογίες και να φτάσει γύρω στα 1000€, όπου και θα παραμείνει για ένα διάστημα.

Έπειτα, ανάλογα με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του μπορεί να αυξηθεί ο μισθός του στα 1200€ ή και 1400€ με τον ρόλο του Senior Front End Developer.

Στην Ελλάδα οι παραπάνω τιμές μπορεί να έχουν μια απόκλιση των 100€ ή και 200€, ανάλογα τις διαπραγματευτικές ικανότητες του υποψηφίου και φυσικά την πραγματική αξία που προσφέρει στην επιχείρηση.

Αν διαφωνείς, άφησε την άποψή σου ανώνυμα στο τέλος του άρθρου, ώστε να έχουμε όλοι μια πιο καθαρή εικόνα του πώς κινείται η αγορά εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την παγκόσμια κλίμακα μπορείς να βρείς στο Glassdoor.

Τι skills πρέπει να έχεις

Για να εργαστεί κανείς ως Front End Developer απαιτούνται κάποιες βασικές γνώσεις και μια εμπειρία στις σχετικές τεχνολογίες που ανά τα έτη αλλάζουν. Αν και όπως πάντα, υπάρχουν εξαιρέσεις, η κοινή γραμμή αρκετών Front End Developers είναι η ακόλουθη.

 • Πτυχίο Πληροφορικής (Computer Science) εστιάζοντας σε Web και Mobile τεχνολογίες.
 • 2+ χρόνια επαγγελματικές προϋπηρεσίας ή πρακτικής άσκησης ή εθελοντικής εργασίας ή προσωπικών projects, ώστε να αποδείξεις τα τεχνικά skills σου (hard skills).
 • Καλή γραπτή και προφορική επικοινωνία στην Αγγλική – Γερμανική Γλώσσα (σε περίπτωση που κάποιοι πελάτες – ομάδες εταιρειών βρίσκονται στο εξωτερικό)
 • Εξαιρετική γνώση των HTML5, CSS3, CSS Preprocessing [SCSS], Javascript, Ajax.
 • Γνώσεις πάνω στο Bootstrap και Grid System, όσον αφορά το responsiveness.
 • Γνώσεις χρήσης του Adobe Creative Cloud, Gimp, Figma για απαιτήσεις σχεδίασης.
 • Up-to-date με τις τελευταίες τεχνολογίες και frameworks, όπως React, Angular 2+
 • Version Control Systems, όπως το Git
 • Γνώσεις της χρήσης του API και των μορφών JSON
 • Γνώσεις πάνω σε Unit και Integration Testing
 • ECMAScript 6+
 • Vue.js, Vuex

Σχετικά Επαγγέλματα

Αν αναρωτιέσαι τι άλλα επαγγέλματα υπάρχουν σχετικά με τον ρόλο του Front End Developer, παρακάτω παρουσιάζουμε μια σύντομη λίστα.

Πού μπορείς να εργαστείς;

 • Δες περισσότερα στο Linkedin
 • Δες περισσότερα στο Kariera.gr.

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.