Επάγγελμα Διαχειριστής Συστημάτων

Ο Διαχειριστής Συστημάτων ή System Administrator ή πιο απλά Sys Admin, όπως συνηθίζεται να χρησιμοποιείται, είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση και συντήρηση των συστημάτων μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή και μιας ολόκληρης υποδομής ενός κράτους. Εάν έχεις ακούσει την λέξη server ή διακομιστής, τότε γνωρίζεις την καθημερινή ασχολία του System Administrator.

Θα περιγράψουμε τη θέση εργασίας του system administrator, τον μισθό που μπορεί να παίρνει, καθώς και τις προοπτικές του επαγγέλματος. Εάν είσαι fan των υπολογιστών και θέλεις μια καριέρα ανάμεσα στον προγραμματισμό και την διαχείριση συστημάτων, τότε ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις.

Είσαι έτοιμος;

Περιγραφή Θέσης Εργασίας

Τόσο στο Linkedin όσο και σε διάφορα άλλα website με αγγελίες και θέσεις εργασίας, όπως το kariera.gr και το skywalker.gr, θα βρεις την θέση εργασίας “System Administrator” να ακολουθείται απ;o μια περιγραφή, όπως η ακόλουθη.

“Ψάχνουμε έναν διαχειριστή συστημάτων για να συντηρεί, να αναβαθμίζει και να διαχειρίζεται τόσο το λογισμικό όσο και το hardware και την υποδομή των δικτύων μας”.

Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη επιχείρηση, συνήθως χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο γίνεται μέσω του Internet, άρα υπάρχει κάποια σχετική υποδομή δικτύου (ίσως κάτι παραπάνω από ένα απλό router, όπως ενδεχομένως να έχεις στο σπίτι σου). Τέλος, το λογισμικό και το δίκτυο χρησιμοποιεί hardware, όπως οι υπολογιστές, οι server, οι δικτυακές συσκευές κτλ.

Άρα, λοιπόν, ο διαχειριστής συστημάτων επικεντρώνεται σε tasks όπως:

 • στην εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού και υλικού
 • στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων
 • την βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών

Ο στόχος του Διαχειριστή Συστημάτων είναι να κάνει τα συτήματα να τρέχουν όσο πιο ομαλά και βέλτιστα γίνεται.

Τι αρμοδιότητες έχεις ο System Administrator

Ανάλογα την εταιρεία και την υποδομή της, μπορεί να κάνει μια πληθώρα από εργασίες. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες βασικές αρμοδιότητες που συνηθίζεται να έχει ένας διαχειριστής συστημάτων.

 • Εγκατάσταση και ρύθμιση τόσο του software όσο και του hardware.
 • Διαχείριση του δικτύου.
 • Παρακολούθηση και διαχείριση των servers (απομακρυσμένα και μη).
 • Δημιουργία νέων λογαριασμένων και διαχείριση των συστημάτων των υπαλλήλων.
 • Παρακολούθηση της απόδοσης και συντήρηση των συστημάτων.
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων τόσο σε software όσο και σε hardware.
 • Εξασφάλιση ασφάλειας μέσω των firewall, backup και άλλων τεχνικών.
 • Αναβάθμιση συστημάτων στις τελευταίες εκδόσεις.
 • Δημιουργία εγγράφων με τις διαδικασίες και τα βήματα (όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο).

Απαραίτητα Προσόντα

Σύμφωνα με τις αναλύσεις σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με “System Administrator”, τα παρακάτω προσόντα είναι αυτά που απαιτούνται:

 • Πιστοποιημένη εργασία ως System Administrator ή άλλο σχετικό ρόλο.
 • Εμπειρία με Βάσεις Δεδομένων, Δίκτυα (LAN, WAN).
 • Γνώσεις των Firewall, Routers, DHCP, NAT, DNS, TCP/IP
 • Γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια συστημάτων και δικτύων (π.χ. intrusion detection systems) και backup/ανάκτηση δεδομένων.
 • Γνώσεις προγραμματισμού σε Python, Perl, Bash (scripting γλώσσες)κ.τ.λ.
 • Εμπειρία διάφορων συστημάτων και τεχνολογιών.
 • Επικοινωνιακές δεξιότητες.
 • Εμπειρία χρήσης του Azure
 • Γνώσεις συστημάτων για την διαχείριση εκδόσεων κώδικα (Version Control Systems), όπως το Git / SVN
 • Γνώσεις σε τεχνολογίες Cloud (AWS, Azure, Google Cloud Platform)
 • Πτυχίο σε IT, Computer Science ή σχετικό τομέα.
 • Εκτιμούνται ιδιαίτερα οι πιστοποιήσεις στην διαχείριση συστημάτων και δικτύων, όπως αυτά αναφέρονται στο τέλος του άρθρου.

Τι μισθό παίρνει ο System Administrator;

Ο μισθός του διαχειριστή συστημάτων σύμφωνα και με τις καταχωρήσεις του Glassdoor, είναι κατά μέσο όρο €1,088 / μήνα. Να σημειωθεί πως μέσα από ανώνυμα δεδομένα έχει υπολογιστεί πως μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο και τα €1,584 μέσω bonus, tips κ.τ.λ.

Συγκρίνοντας την θέση εργασίας με άλλες σχετικές θέσεις, βλέπουμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά καλή θέση. Ο μισθός έρχεται φυσικά με αρκετά μεγάλες ευθύνες καθώς μια εταιρεία που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα στην υποδομή της και στο σύστημα της μπορεί ανα πάσα στιγμή να βρεθεί εκτός αγοράς.

Συναφή Θέσεις ΕργασίαςΜισθός
Database Administrator€2000
IT Systems Administrator€1000
Linux Systems Administrator€1000
Systems Engineer€2300
Windows Administrator€857

Απόκτηση Πιστοποίησης

Το τελευταίο βήμα πριν την εύρεση μιας νέας εργασίας είναι η απόκτηση μιας πιστοποίησης. Η πιστοποίηση ή certification δεν είναι τίποτα άλλο από μια πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση σε μια πολύ συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο System Administrator μπορεί να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όμως χρειάζονται και κάποια πρακτικά skills. Αυτό σημαίνει ενασχόληση με το αντικείμενο, δοκιμές και δημιουργία διάφορων συστημάτων.

Στο Linkedin, μπορεί κανείς να βρει επαγγελματίες system administrators που δεν έχουν καμία άλλη πιστοποίηση εκτός από το πτυχίο τους. Ο κόσμος αλλάζει και πλέον αρκετά από τα συστήματα εκεί έξω χρησιμοποιούν servers που βασίζονται σε τεχνολογίες της Microsoft ή δικτυακούς εξοπλισμούς της CISCO.

Τι σημαίνει αυτό;

Αφού έχεις επιλέξει τις τεχνολογίες που βρίσκονται πιο κοντά στα θέλω σας, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι τόσο μέσα από προσωπικά projects όσο και από πιστοποιήσεις, να μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως τον πλέον κατάλληλο.

Αυτό μπορεί να γίνει με μια σειρά από πιστοποιήσεις (certifications). Κάποια βασίζονται στην διαχείριση των servers, άλλα μπορεί να εμπλέκουν και βάσεις δεδομένων και άλλα γυρίζουν γύρω από τον κόσμο των δικτύων. Το σίγουρο είναι πως με την απόκτηση κάποιων πιστοποιήσεων που αναφέρονται και παρακάτω, παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως ένα σοβαρό άτομο που ξέρει τι ψάχνει και έχει ήδη επενδύσει χρόνο για αυτό.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!