Επάγγελμα System Administrator

Ο System Administrator (Διαχειριστής Συστημάτων) ή πιο απλά Sys Admin, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ο υπεύθυνος για την ρύθμιση και συντήρηση των συστημάτων μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή και μιας ολόκληρης υποδομής ενός κράτους. Εάν έχεις ακούσει την λέξη server (διακομιστής), τότε γνωρίζεις την καθημερινή ασχολία του System Administrator.

Παρακάτω θα μάθεις τι πραγματικά σημαίνει IT System Administrator (Sys Admin). Θα περιγράψουμε τις αρμοδιότητες του, τον μισθό που μπορεί να παίρνει, καθώς και τις προοπτικές του επαγγέλματος. Εάν είσαι fan των υπολογιστών και θέλεις μια καριέρα ανάμεσα στον προγραμματισμό και την διαχείριση συστημάτων, τότε ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις!

Τι είναι ο IT System Administrator

Πριν αναφέρουμε το οτιδήποτε άλλο ας αναλύσουμε τους όρους από τους οποίους αποτελείται το IT System Administrator. IT σημαίνει Information Technology και αυτό σηματοδοτεί πως αναφερόμαστε στον Κλάδο της Πληροφορικής. System είναι ένα οποιοδήποτε σύστημα πάνω στο οποίο εκτελούνται κάποιες λειτουργίες. Συχνά το System είναι ένας Server ή Διακομιστής. Τέλος, ο όρος Administrator δηλαδή Διαχειριστής, αναφέρεται στον ρόλο που έχει ο υπεύθυνος για το σύστημα αυτό.

Άρα λοιπόν, τώρα γνωρίζουμε τι σημαίνει System Administrator! Μιλάμε για έναν Διαχειριστή Συστημάτων στον Τομέα της Πληροφορικής.

Ο στόχος του Διαχειριστή Συστημάτων είναι να κάνει τα συτήματα να τρέχουν όσο πιο ομαλά και βέλτιστα γίνεται.

Γιατί χρειάζεται ο System Administrator

Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη επιχείρηση, συνήθως χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο γίνεται μέσω του Internet, άρα υπάρχει κάποια σχετική υποδομή δικτύου (ίσως κάτι παραπάνω από ένα απλό router, όπως ενδεχομένως να έχεις στο σπίτι σου). Τέλος, το λογισμικό και το δίκτυο χρησιμοποιεί hardware, όπως οι υπολογιστές, οι server, οι δικτυακές συσκευές κτλ.

Άρα, λοιπόν, ο διαχειριστής συστημάτων επικεντρώνεται σε εργασίες και αρμοδιότητες όπως:

 • την εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού και υλικού
 • την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων
 • την βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών

Με λίγα λόγια, το άρθρο αυτό, είναι αποθηκευμένο σε έναν σκληρό δίσκο κάπου. Μέσω του Internet, μεταφέρεται από αυτό το κάπου στην οθόνη σου. Στην όλη αυτή διαδικασία, υπάρχουν πολλα hardware και κάθε ένα από τα αυτά απαιτεί συντήρηση, αλλαγή ρυθμίσεων, updates και βελτιώσεις. Όλα αυτά τα κάνει o System Administrator.

Πως να ψάχνεις Θέσεις Εργασίας

Τόσο στο Linkedin όσο και σε διάφορα άλλα website με αγγελίες και θέσεις εργασίας, όπως το kariera.gr και το skywalker.gr, θα βρεις την θέση εργασίας “System Administrator” να ακολουθείται απo μια περιγραφή, όπως η ακόλουθη.

“Ψάχνουμε έναν διαχειριστή συστημάτων για να συντηρεί, να αναβαθμίζει και να διαχειρίζεται τόσο το λογισμικό όσο και το hardware και την υποδομή των δικτύων μας”.

Εκτός από τον τίτλο System Administrator, μπορείς να κάνεις αναζητήσεις για

 • System Administrator
 • Sys Admin
 • System and Network Administrator

Τι αρμοδιότητες έχει ο System Administrator

Ανάλογα την εταιρεία και την υποδομή της, μπορεί να κάνει μια πληθώρα από εργασίες. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες βασικές αρμοδιότητες που συνηθίζεται να έχει ένας διαχειριστής συστημάτων.

 • Εγκατάσταση και ρύθμιση τόσο του software όσο και του hardware.
 • Διαχείριση του δικτύου.
 • Παρακολούθηση και διαχείριση των servers (απομακρυσμένα και μη).
 • Δημιουργία νέων λογαριασμένων και διαχείριση των συστημάτων των υπαλλήλων.
 • Παρακολούθηση της απόδοσης και συντήρηση των συστημάτων.
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων τόσο σε software όσο και σε hardware.
 • Εξασφάλιση ασφάλειας μέσω των firewall, backup και άλλων τεχνικών.
 • Αναβάθμιση συστημάτων στις τελευταίες εκδόσεις.
 • Δημιουργία εγγράφων με τις διαδικασίες και τα βήματα (όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο).

Τι Skills πρέπει να έχεις

Σύμφωνα με τις αναλύσεις σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με “System Administrator”, τα παρακάτω προσόντα είναι κάποια από αυτά που εμφανίζοντια συχνά. Δεν σημαίνει πως πρέπει να τα έχεις όλα και δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ζητηθεί και κάτι επιπλέον.

 • Βάσεις Δεδομένων (MySQL, PosteSQL, MongoDB, κ.τ.λ.)
 • Δίκτυα (LAN, WAN, κ.τ.λ.)
 • Firewall, Routers, DHCP, NAT, DNS, TCP/IP
 • Ασφάλεια συστημάτων και δικτύων
 • Γνώσεις προγραμματισμού σε Python, Perl, Bash (scripting γλώσσες)
 • Εμπειρία διάφορων συστημάτων και τεχνολογιών.
 • Εμπειρία χρήσης του Azure
 • Διαχείριση εκδόσεων κώδικα (Version Control Systems), όπως το Git / SVN
 • Τεχνολογίες Cloud (AWS, Azure, Google Cloud Platform)
 • Πιστοποιήσεις στην διαχείριση συστημάτων και δικτύων

Τι μισθό παίρνει ο System Administrator;

Συγκρίνοντας την θέση εργασίας με άλλες σχετικές θέσεις, βλέπουμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά καλή θέση. Ο μισθός έρχεται φυσικά με αρκετά μεγάλες ευθύνες καθώς μια εταιρεία που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα στην υποδομή της και στο σύστημα της μπορεί ανα πάσα στιγμή να βρεθεί εκτός αγοράς.

Ο μισθός του διαχειριστή συστημάτων σύμφωνα και με τις καταχωρήσεις του Glassdoor, είναι κατά μέσο όρο 1,200€ ανά μήνα. Ανάλογα την επιχείρηση, αν είναι startup ή πολυεθνική, ο μισθός μπορεί να κυμαίνεται από 1000€ μέχρι και 1800€. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η εταιρεία και το μέγεθός της καθώς και τα skills που έχει ο κάθε System Administrator.

Πως να γίνεις System Administrator

Πριν αναφέρουμε το πως πρέπει να είναι απολύτως κατανοητό πως μιλάμε για μια θέση εργασίας με εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη. Για να γίνει κανείς System Administrator, απαιτούνται κάποια τεχνικά skills πάνω σε πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Ένα background από κάποιο Τμήμα Πληροφορικής βοηθά αρκετά, αρκεί να γνωρίζει κανείς κατά την διάρκεια των σπουδών του ποιος είναι ο στόχος. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να εστιάσει από την αρχή των σπουδών του, στις τεχνολογίες που πραγματικά χρειάζονται.

Άρα λοιπόν, μπορείς να ξεκινήσεις τις σπουδές σου σε κάποιο Τμήμα Πληροφορικής. Θέλεις να το πας ένα βήμα πιο πέρα και να ξεχωρίσεις;

Πως να ξεχωρίσεις ως System Administrator

Η πιστοποίηση ή certification δεν είναι τίποτα άλλο από μια πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση σε μια πολύ συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αφού έχεις επιλέξει τις τεχνολογίες που βρίσκονται πιο κοντά στα θέλω σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι τόσο μέσα από προσωπικά projects όσο και από πιστοποιήσεις, να μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως τον πλέον κατάλληλο.

Αυτό μπορεί να γίνει με μια σειρά από πιστοποιήσεις (certifications). Κάποια βασίζονται στην διαχείριση των servers, άλλα μπορεί να εμπλέκουν και βάσεις δεδομένων και άλλα γυρίζουν γύρω από τον κόσμο των δικτύων. Το σίγουρο είναι πως με την απόκτηση κάποιων πιστοποιήσεων που αναφέρονται και παρακάτω, παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως ένα σοβαρό άτομο που ξέρει τι ψάχνει και έχει ήδη επενδύσει χρόνο για αυτό.

Παρακάτω σου προτείνουμε κάποια από τα πιο συνηθισμένα για να ξεκινήσεις.

Ο εναλλακτικός τρόπος

Στο Linkedin, μπορεί κανείς να βρει System Administrators που εργάζονται σε κάποια εταιρεία και έχουν απλά μια πιστοποίηση δίχως κάποιο πτυχίο ή δίπλωμα. Ο κόσμος αλλάζει και πλέον αρκετά από τα συστήματα εκεί έξω χρησιμοποιούν servers που βασίζονται σε τεχνολογίες της Microsoft ή δικτυακούς εξοπλισμούς της CISCO. Στο τέλος της ημέρας, κάθε επιχείρηση θέλει να ξέρει πως μπορεί να βασιστεί σε κάποιον για την διαχείριση των συστημάτων της. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το “αποδείξεις” με κάποιον τρόπο. Θα είσαι κάποιο demo της δουλειάς σου; Κάτι άλλο;

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου όμως, οτι οι σπουδές σε κάποιο Τμήμα σου ακονίζουν το μυαλό και σε βάζουν σε μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial