Επάγγελμα Web Developer

Ο Προγραμματιστής Ιστού ή Web Developer ασχολείται κυρίως με την δημιουργία και ανάπτυξη των ιστοσελίδων. Σε μια εποχή όπου κάθε επιχείρηση προσπαθεί να γίνει digital, ο ρόλος αυτός είναι πολύ σημαντικός. Η ζήτηση για web developers έχει αυξηθεί ραγδαία, ειδικά στην περίοδο του COVID-19. Ο προγραμματιστής ιστοσελίδων είναι απαραίτητος για επιχειρήσεις που καταλαβαίνουν και έχουν ως στόχο ένα digital transformation.

Τι ακριβώς όμως είναι ο web developer; Η έννοια αυτή είναι λίγο γενική.

Ένας web developer ανάλογα την θέση και την εταιρεία, μπορεί να ασχολείται καθαρά και μόνο με κώδικα αναπτύσσοντας νέα features και συντηρώντας την υπάρχουσα δομή. Μπορεί να αναλαμβάνει και κάποια tasks σε γραφιστικό κομμάτι και τέλος, μπορεί να ασχολείται και με βάσεις δεδομένων.

Το θέμα του web developer και των διακλαδώσεων του το έχουμε αναλύσει, όταν αναφερθήκαμε εκτενώς και εξηγήσαμε τι είναι ο Full Stack Developer.

Eν συντομία, υπάρχει ο Front-End Developer που ασχολείται με όσα βλέπει ο τελικός χρήστης και ο Back-End Developer που ασχολείται με βάσεις δεδομένων, API calls και άλλα task που ίσως κανένας άλλος πέρα από αυτόν δεν θα προσέξει πως υπάρχουν. Με λίγα λόγια κάνει τα πράγματα να λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Ένας Full Stack Developer είναι ο developer που είναι ταυτόχρονα Front-End και Back-End.

Που μπορεί να εργαστεί

Ένας Web Developer μπορεί να εργαστεί σε μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Πλέον, επειδή η φύση της εργασίας είναι τέτοια, ο Web Developer μπορεί να εργαστεί απομακρυσμένα, από το σπίτι ή τον δικό του χώρο εργασίας (remote work).

Υπάρχει επίσης μια νέα τάση, κατά την οποία Web Developers μαζεύονται σε co-working χώρους. Στις πλατφόρμες Fiverr και Upwork θα βρείτε χιλιάδες Web Developers έτοιμους για να σας βοηθήσουν με το Project σας.

Απαιτούμενες Τεχνολογίες

Ένας Web Developer, εργάζεται τον τομέα του παγκόσμιου ιστού ή Internet. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει εξαιρετικές γνώσεις σε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Ανάλογα την θέση εργασίας, τον ρόλο και την εταιρεία που εργάζεται, οι αρμοδιότητες μπορεί να αλλάζουν. Βέβαια, η παρακάτω λίστα καλύπτει μια αρκετά μεγάλη γκάμα απο θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

 • HTML5, CSS3, Javascript, JQuery
 • PHP και SQL βάσεις δεδομένων
 • Bootstrap
 • Responsive σχεδιασμό
 • CMS όπως WordPress, Drupal, Joomla
 • Εμπειρία με τον προγραμματισμό σε MVC μοντέλο
 • Frameworks όπως Laravel, Angular, Vue, React
 • Γραφιστικές Ικανότητες με Gimp ή Photoshop
 • Άποψη σε τομείς marketing, google adwords, google analytics
 • Γνώσεις για το Search Engine Optimization (S.E.O.)
 • Γνώσεις πάνω στο Content Layout

Αν είσαι web developer και χρησιμοποιείς κάποια άλλη τεχνολογία σχολίασε στο τέλος του άρθρου για να την προσθέσουμε.

Συναφή Επαγγέλματα

Το επάγγελμα του Web Developer ή Προγραμματιστή Ιστού όπως αποκαλείται, μπορεί να αφορά τον παγκόσμιο ιστό (Internet) όπως η ανάπτυξη λογισμικού δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν δεκάδες άλλα σχετικά επαγγέλματα σχετικά με τον web developer, που αφορούν και γενικούς τομείς της πληροφορικής αλλά και πιο εξειδικευμένους.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Στόχος μας είναι η δωρεάν επιμόρφωση σου, δημιουργώντας ένα μέλλον με επιλογές!

Εάν θέλεις να ενημερωθείς πρώτος όταν το άρθρο αυτό ανανεωθεί με στατιστικά στοιχεία, podcasts, συνεντεύξεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες άφησε το email σου παρακάτω.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.