Επάγγελμα Γραφίστας (Graphic Designer)

Εάν αγαπάς την τέχνη και η ψηφιακή εποχή σε συναρπάζει, ίσως αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Μπορεί το Internet να άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης πελατών, όπως οι ανάγκες της διαφήμισης και προβολής των επιχειρήσεων υπάρχουν ακόμη. Όταν αναφερόμαστε για διαφήμιση, marketing και πωλήσεις σε κάποιο σημείο του πλάνου υπάρχει και ο γραφίστας. Ο ρόλος του γραφίστα ή αλλιώςGraphic Designer είναι να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό υλικό.

Στο άρθρο αυτό, θα δούμε τι είναι ο Γραφίστας ή Graphic Designer, τι προοπτικές υπάρχουν μέσα απο την Γραφιστική ή Graphic Design και πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει. Τι σημαίνει ελκυστικό υλικό, γιατί η Γραφιστική συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και εν τέλη αξίζει κάποιος να γίνει Γραφίστας;

Τι είναι και με τι ασχολείται ο Γραφίστας;

Ο Γραφίστας είναι ο επαγγελματίας σχεδιαστής υλικού με στόχο την μεταφορά ενός πολύ συγκεκριμένου μηνύματος από μια επιχείρηση ή οργανισμό στον τελικό πελάτη. Συνήθως η διαδικασία δημιουργίας των απαραίτητων γραφιστικών ξεκινά με την σχεδίαση της μακέτας. Ως μακέτα αναφερόμαστε σε μια πολύ βασική εκδοχή του γραφιστικού με στόχο την μελέτη από όλα τα υπόλοιπα τμήματα αν

Η δημιουργία μακέτας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μια σύγχρονη τεχνολογία δημιουργίας είναι το DTP (Επιτραπέζιο Εκδοτικό Σύστημα). Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, ο σχεδιαστής Γραφίστας μπορεί να χρησιμοποιήσεις χιλιάδες χρώματα και άπειρες γραμματοσειρές. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι δημιουργικό και η ολοκληρωμένη λύση είναι εύκολο να εντυπωσιάσει.

Τι είναι η μακέτα

Η μακέτα είναι ένα “πρόχειρο” πρώτο σχέδιο που αποτυπώνει πλήρως όλες τις βασικές απαιτήσεις του πελάτη ή της επιχείρησης. Ένας Γραφίστας δημιουργεί τουλάχιστον μια μακέτα πριν ολοκληρώσει το τελικό σχέδιο. Συνήθως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι freelancers δημιουργούν και προτείνουν 3+ μακέτες με διαφορετικά σχέδια. Αφήνοντας έτσι την επιλογή στον τελικό πελάτη να αποφασίσει ποιά απο όλες καλύπτει τις ανάγκες του και βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό που είχε στο μυαλό του.

Μια μακέτα μπορεί να είναι πολύ απλή έως και πολύ σύνθετη. Συνήθως ο χρόνος που αφιερώνεται στην δημιουργία μιας μακέτας είναι ο απαραίτητος για να αποτυπωθούν όλα τα βασικά στοιχεία. Φυσικά πριν την τελική παράδοση του Γραφιστικού, η μακέτα επεξεργάζεται και ολοκληρώνεται με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που πολύ καλά γνωρίζει ένας επαγγελματίας Γραφίστας.

Το υλικό μπορεί να είναι επαγγελματικές κάρτες, φυλλάδια, logo, banner και οτιδήποτε άλλο έντυπο ή ψηφιακό.

Τι εργαλεία χρησιμοποιούνται στην Γραφιστική;

Ένας Γραφίστας χρησιμοποιεί διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα κυρίως της Adobe όπως το Photoshop και το Illustrator. Αυτό σου δίνουν την δυνατότητα να σχεδιάσεις και να επεξεργαστείς σχεδόν τα πάντα.

Η Adobe έχει ίσως και την μεγαλύτερη γκάμα Γραφιστικών και όχι μόνο προγραμμάτων. Εξερευνήστε όλα τα γραφιστικά προϊόντα της και μάθετε περισσότερα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Adobe.

Εάν δεν θέλετε να πληρώσετε κάποιο προϊόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα εναλλακτικά εργαλεία όπως το Gimp ή το Inkscape. Ωστόσο η εμπειρία μέσα από τα προϊόντα της Adobe σίγουρα είναι άκρως επαγγελματική και αν πραγματικά θέλεις να λέγεσαι επαγγελματίας γραφίστας η σουίτα και τα γραφιστικά εργαλεία της Adobe είναι ίσως μονόδρομος.

Μάθετε περισσότερα για τις 50+ εφαρμογές της Adobe

Ο ρόλος του Γραφίστα μέσα απο ένα σενάριο

Για να καταλάβουμε καλύτερα τον ρόλο το γραφίστα ας το μελετήσουμε μέσα από ένα σενάριο.

Ένα supermarket θέλει να διαφημίσει κάποια νέα προϊόντα στην αγορά. Αυτό απαιτεί φυσική μια γραφιστική εργασία για την δημιουργία φυλλαδίων προσφορών (flyers). Το κοινό που στοχεύει το φυλλάδιο αυτό είναι το νεανικό κοινό από 18 μέχρι και 30 χρονών. Τέλος από όλα τα προϊόντα θα ήθελε να υπάρχει έμφαση σε προϊόντα ομορφιάς. Εν συντομία, οι απαιτήσεις που δέχεται ο Γραφίστας είναι:

  • 18 μέχρι 30 χρονών
  • νέα προιόντα
  • δημιουργία φυλλαδίου
  • έμφαση σε προϊόνα ομορφίας.

Έχοντας όλες αυτές τις απαιτήσεις ο Γραφίστας καλείται να αποφασίσει όλα τα ακόλουθα:

  • Τι γραμματοσειρά θα χρησιμοποιήσει.
  • Τι χρώματα θα επιλέξει και πως αυτά αλληλεπιδρούν με τα συναισθήματα.
  • Ποια θα είναι η δομή του φυλλαδίου.
  • Πως θα διανεμηθεί και από τι υλικό θα δημιουργηθεί το φυλλάδιο.
  • Τι λέξεις θα χρησιμοποιηθούν και πόσο μεγάλο engagement έχουν;
  • Πως θα αποτυπωθεί η φιλοσοφία του brand στο φυλλάδιο;
  • και η λίστα συνεχίζεται με πολλά ακόμη…

Όλοι οι Γραφίστες πρέπει να εκτελέσουν αυτή την διαδικασία; Όλες οι εταιρείες απαιτούν κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι! Ο κάθε Γραφίστας είναι διαφορετικός, λειτουργεί διαφορετικά. Ο τομέας της Γραφιστικής μπορεί να έχει κάποιες θεωρίες αλλά οι τακτικές αλλάζουν απο καιρό σε καιρό. Άρα λοιπόν, η παραπάνω λίστα είναι μια ενδεικτική λίστα από ερωτήσεις και προβλήματα που καλείται να περάσει ένας Γραφίστας ή ακόμη καλύτερα ένα ολόκληρο τμήμα Γραφιστικής σε μια μεγάλη επιχείρηση.

Γιατί ο γραφίστας είναι απαραίτητος;

Κατά την δημιουργία αλλά και προώθηση προϊόντων, ο ρόλος του Γραφίστα είναι απαραίτητος. Ο Γραφίστας έχει όλες εκείνες τις γνώσεις που απαιτούνται για την δημιουργία γραφιστικών υλικών.

Όσον αφορά το web και τον κόσμο των online πλατφορμών και ιστοσελίδων, ο ρόλος του Γραφίστα ανήκει σε μια ομάδα.

Σε μια ομάδα ο Γραφίστας έχει άμεση επικοινωνία με τον Σχεδιαστή UI (User Interface Designer). Αυτό σημαίνει πως μέσα από τις αναλύσεις που έχουν ολοκληρωθεί από τον Σχεδιαστή UX (User eXperience Designer), ο UI designer καθορίζει όλα τα απαραίτητα Γραφιστικά που πρέπει να γίνουν.

Η επικοινωνία του Γραφίστα με τον Σχεδιαστή UI είναι ένας κύκλος και ολοκληρώνεται μέχρι να δημιουργηθεί αυτό που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του τελικού πελάτη.

Φυσικά στις περιπτώσεις που στην ομάδα υπάρχει ένα μόνο άτομο με τον ρόλο του UI/UX (σύνηθες για την Ελλάδα και για τις μικρές επιχειρήσεις) αναλαμβάνει ο ίδιος και τους δύο ρόλους. Κάποιες φορές αν οι απαιτήσεις του Γραφίστα δεν είναι μεγάλες αναλαμβάνει και την δημιουργία κάποιων εικαστικών.

Απαραίτητα skills και προσόντα για να γίνεις γραφίστας

Αναμφισβήτητα το no1 απαραίτητο skill για έναν Γραφίστα είναι η δημιουργικότητα. Πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να δημιουργήσει το απαραίτητο υλικό όπως αυτό του ζητηθεί. Στον χώρο του Internet δυστυχώς και ευτυχώς για εσάς υπάρχει τεράστιο ποσοστό από άτομα που λέγονται Γραφίστες και ακολουθούν έναν συγκεκριμένο πρότυπο. Πολλές φορές “αντιγράφουν” το concept και το σχέδιο από άλλα που βρίσκουν μέσα από την έρευνά τους.

  • Διαχείριση Χρόνου.
  • Καλή αντίληψη και γνώσεις marketing.
  • Τεχνικά Skills σε διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα.
  • Πάθος για τις γραφικές τέχνες και την αισθητική.
  • Δημιουργικότητα και φαντασία.
  • Ικανότητα επίλυσης γραφιστικών προβλημάτων

Πως μπορείς να γίνεις Γραφίστας και να σπουδάσεις Γραφιστική;

Οι εποχές αλλάζουν και ο τρόπος που μπορούσες να γίνει Γραφίστας 10 χρόνια πριν δεν είναι ο ίδιος με τώρα. Πλέον υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι για να αποκτήσεις την εμπειρία που χρειάζεται και να βγεις στην αγορά εργασίας. Σημειώστε πως δεν είναι κάποιος καλύτερος από τον άλλο, έχουν και οι 3 αρνητικά και θετικά. Το ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου είναι “τι σκοπό έχω με αυτές τις σπουδές και που θέλω να φτάσω;”. Πάμε να δούμε τα 3 μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις για να γίνεις Γραφίστας.

Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο (Ι.Ε.Κ.)

Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ στην ειδικότητα Γραφίστας Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, καθώς και σε ΙΕΚ αρμοδιότητας ΟΑΕΔ

Η κατάρτιση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα για τους αποφοίτους των Λυκείων και δύο εξάμηνα για τους αποφοίτους των ΤΕΕ Β΄ Κύκλου, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, εφόσον παρακολούθησαν εκεί αντίστοιχη ειδικότητα. 

Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους λαμβάνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την απόκτηση διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιπέδου 3+, με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. 

Επίσης, έχουν δικαίωμα για πρακτική άσκηση έξι μηνών, προτού πάρουν μέρος στις Εξετάσεις Πιστοποίησης, η οποία θεωρείται αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Πανεπιστήμιο

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που μπορείς να σπουδάσεις Γραφιστική, Γραφικές Τέχνες και άλλες σχετικές σχολές.

Ο σκοπός των σπουδών είναι για να σου δώσει μια εικόνα του τι σημαίνει Γραφιστική και όχι για να σου μάθει πως να χειρίζεσαι το κάθε πρόγραμμα ή πως να σχεδιάζεις. Η σχεδίαση, η δημιουργικότητα και όλα τα τεχνικά skills έρχονται μέσα από την πράξη και τις ατελείωτες ώρες σχεδίων.

Online Μαθήματα

Πλέον η εργασία του γραφίστα μπορεί να γίνει και δουλειά από το σπίτι. Μπορεί να εργάζεται και να δουλεύει απομακρυσμένα στον δικό του χώρο εργασίας.

Πως να γίνεις Freelancer Γραφίστας και να δουλεύεις απο το σπίτι σου

Εκτός από διάφορες επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα, υπάρχουν και διάφορες freelancing υπηρεσίες όπως το Upwork και το Fiverr. Οι online υπηρεσίες προσφέρουν τον πλήρη έλεγχο, από την δημιουργία ενός προφίλ, στην διαφήμισή του, την επικοινωνία με πελάτες και χρήση διαπραγματευτικών τεχνικών για τον καθορισμό της τιμές και τέλος την παράδοση του project.

Το Fiverr προσφέρει 2 mode, αυτού του επαγγελματία Γραφίστα που μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ σου και να δημοσιεύεις αγγελίες εργασίας στα πλαίσια της γραφιστικής (τα ονομάζει gig) και αυτό του επαγγελματία που ψάχνει γραφίστες. Προτείνουμε να περάσεις και από τα δύο στάδια για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα. Θα μάθεις πολλά παραπάνω από όσα πιστεύεις. Βρες όλες τις αγγελίες εργασίας ως Γραφίστας στην επίσημη ιστοσελίδα του fiverr

Εργασία ως Freelancer στο Upwork

Δημιούργησε ένα νέο προφίλ στο Upwork και ξεκίνα άμεσα την μελέτη άλλων επαγγελματιών. Δες τι κάνουν, τι προσφέρουν, σε τι τιμές και πως μπορείς να τους ανταγωνιστείς. Εάν σου φαίνεται ενδιαφέρον, μάθε περισσότερα και βρες όλες τις αγγελίες εργασίας ως Γραφίστας στο Upwork.

Νομικό Πλαίσιο

Βάση του ΠΔ 50/2001 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 39, τόμος Α΄ στις 5-3-2001 και του ΠΔ347/2003, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ115, τόμος Α΄ στις 31-12-2003 (Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ΄), για τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης αναγνωρίζεται ως προσόν.

Επίσης γίνεται μοριοδότηση των κατόχων διπλώματος του ΟΕΕΚ σε διαγωνισμούς μέσω του ΑΣΕΠ με 150 μονάδες βάσει του άρθρου 8 του Ν 3051/2002, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 220, τόμος Α΄, στις 20-9-02.

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.

Συχνές Ερωτήσεις

Οργανισμοί και Επαγγελματικές Οργανώσεις

Μπορείς να μάθεις περισσότερα και να συνομιλήσεις με διάφορους Γραφίστες που θα σου πουν την εμπειρία τους μέσα από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδος.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin