Επάγγελμα Αποθηκάριος (Storekeeper)

Ο Αποθηκάριος ή Storekeeper είναι υπεύθυνος για την λειτουργία, διαχείριση και έλεγχο της αποθήκης σε μια επιχείρηση. Ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες όπως αποθήκευση των υλικών, την συλλογή και συσκευασία όλων των προϊότων αλλά και διαχείριση της αποθήκης μέσω ERP & WMS. Στόχος του Αποθηκάριου είναι μέσα απο όλες τις ενέργειες του να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, η κερδοφορία και η ικανοποίηση των πελατών.

Ένας απο τους κύριους στόχους μιας επιχείρησης είναι η αύξηση του τζίρου της, δηλαδη η μεγιστοποίηση των μηνιαίων εσόδων. Οι διαφημιστικές καμπάνιες (marketing & ads), οι πωλήσεις (sales), οι οικονομικές αναλύσεις και όλες σχεδόν οι ενέργειες της έχουν ως στόχο την αύξηση του τζίρου της.

Ο Αποθηκάριος είναι υπεύθυνος για την σωστή κατάταξη και την κατάσταση του εμπορεύματος . Επιπλέον ελέγχει πως υπάρχει stock απόθεμα (σε περίπτωση που εργάζεται σε κατάστημα λιανικής).

Πιο πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει ο Αποθηκάριος

Δεν είναι τυχαίο, που κορυφαίες εταιρείες όπως η Amazon αντιμετώπισαν και φυσικά έλυσαν το πρόβλημα της οργάνωσης και αποθήκευσης προιόντων. Φυσικά δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις όπως η Amazon και δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια κακή διαχείριση της αποθήκης, δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τι προβλήματα;

Παρουσιάση των αποθηκών της Amazon

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης των αποθηκών της Amazon. Το σύστημα που έχει αγοράσει και βελτιστοποιήσει χρησιμοποιεί robot και ο ρόλος του Αποθηκάριου είναι θα λέγαμε πιο διαχειριστικός.

Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος του Αποθηκάριου;

Ο ρόλος του Αποθηκάριου σε μια επιχείρηση είναι εξαιρετικά σημαντικός και μπορείς να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες. Η αργοπορία παράδοσης προιόντων σε επιχειρήσεις και πελάτες μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμη και την μείωση της αξιοποιστίας. Βασικές αρχές όπως η αξιοπιστοία ενός καταστήματος έχουν άμεση επίπετωση στις πωλήσεις.

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα που δημιουργείται είναι το γεγονός οτι πολλές φορές χάνονται προϊόντα. Μπορεί να υπάρχουν φαίνόμενα όπως το κλέψιμο απο υπαλλήλους ή πελάτες ή ακόμη κα

Μια ακόμη σημαντική κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει είναι η περίπτωση που για κάποιον λόγο στο σύστημα διαχείρισης φαίνονται προϊόντα που δεν υπάρχουν στα ράφια. Το πρόβλημα μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο σφάλμα κατά το σκανάρισμα των προϊόντων ή κατά την αποθήκευσή τους. Σημασία έχει πως η ορθή διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης είναι πολύ σημαντική. Φανταστείτε πως το προϊόν προορίζεται για μια μεγάλη επιχείρηση που έχει ζητήσει 100 κομμάτια και στην αποθήκη υπάρχουν 70.

Η μη ορθή διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων μπορεί να επιφέρει αρνητικές εικόνες όσον αφορά το brand της επιχείρησης.

Αρμοδιότητες Αποθηκάριου

Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως κάθε επιχείρηση είχει διαφορετική εσωτερική δομή και ανάγκες. Έτσι, οι αρμοδιότητες ενός υπαλλήλου που εργάζεται ως Αποθηκάριος προσαρμόζονται βάση των αναγκών αυτών. Όμως, κάποιες απο τις βασικές και συνηθισμένες αρμοδιότητες του Αποθηκάριου που συναντάμε σε διάφορες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας είναι οι ακόλουθες.

Οι ευθύνες του αποθηκάριου περιλαμβάνουν την αποθήκευση υλικών, τη συλλογή, τη συσκευασία και τη σάρωση παραγγελιών. Σκοπός είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, η κερδοφορία καθώς και η ικανοποίηση των πελατών.

Ελέγχει τόσο τις εισαγωγές εμπορευμάτων όσο και τις εξαγωγές από την αποθήκη χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία όπως RF Scanner ή PDA. Είναι αρμόδιος για τακτικές απογραφές της αποθήκης, για την καθημερινή ενημέρωση των αποθεμάτων καθώς και την στατιστική ανάλυση τους (ποσοτικός έλεγχος).

Στόχος του Αποθηκάριου είναι η µέριµνα για την εύρυθµη λειτουργία της αποθήκης και για την τήρηση των απαραίτητων για τον σκοπό αυτό βιβλίων, στοιχείων κλπ.

 • Διαχείριση και έλεγχος της αποθήκης
 • Παραλαβή εμπορευμάτων και τακτοποίηση στην αποθήκη
 • Εκτέλεση παραγγελιών
 • Απογραφή αποθήκης ανά τακτά χρονικά διαστήματα
 • Συνεχής ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος της εταιρείας και ανάλυση δεδομένων
 • Τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
 • Προετοιμασία και ολοκλήρωση παραγγελιών προς παράδοση ή παραλαβή σύμφωνα με το πρόγραμμα (φόρτωση, συγκέντρωση, συσκευασία, σήμανση, αποστολή)
 • Επικοινωνία και συνεργασία με επιστάτες και συναδέλφους
 • Χειρισμός και προληπτική συντήρηση οχημάτων και εξοπλισμού αποθήκης
 • Ο έλεγχος των στατιστικών κατανάλωσης των υλικών µε σκοπό τον έλεγχο της κατανάλωσής
  τους και τον προσδιορισµό των ετήσιων αναγκών.
 • Η σύνταξη της ετήσιας απογραφής και η απογραφή ξεχωριστά των υλικών που δεν µπορούν πλέον να χρησιµοποιηθούν, προκειµένου να προωθηθούν οι διαδικασίες εκποίησης, καταστροφής και ανακύκλωσης.

Απαιτήσεις για να εργαστείς ως Αποθηκάριος

Αν και δεν χρειάζονται κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις και ιδιαίτερα πτυχία, η εργασία του Αποθηκάριου καθορίζεται από τις παρακάτω απαιτήσεις. Ενδεχομένως να μην τα βρείς όλα στην θέση και δουλειά που θα κάνεις αίτηση αλλά σίγουρα όσα παραπάνω έχεις τόσες παραπάνω πιθανότητες έχεις να πάρεις την θέση. Γιατί; Γιατί πολύ απλά θα λύνεις ένα ευρύτερο πρόβλημα στην επιχείρηση.

 • Γνώσεις περί βάσεων δεδομένων και συστημάτων αποθήκευσης.
 • Εξοικείωση με τις μοντέρνες πρακτικές και μεθόδους αποθήκευσης
 • Καλές δεξιότητες οργάνωσης και διαχείρισης χρόνου.
 • Ικανότητα άρσης βαρέων αντικειμένων.
 • Καλή γνώση χρήσης ERP ή/και προγράμματος διαχείρισης αποθήκης WMS
 • Καλή γνώση προγραμμάτων MS Office (Word, Excel)
 • Καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας
 • Γνώση χρήσης RF Scanner ή PDA
 • Δυνατότητα χρήσης παλετοφόρων
 • Επιθυμητή η κατοχή διπλώματος χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος κλαρκ

Παρεμφερή Θέσεις Εργασίας με το Επάγγελμα Αποθηκάριος

Μπορεί να μην σε γεμίζει πλήρως το να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως Αποθηκάριο. Όμως στον τομέα των επιχειρήσεων και των Logistics υπάρχουν αρκετές άλλες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Παραθέτουμε κάποιες απο τις πιο σχετικές για να συνεχίσεις την αναζήτηση προς τον ρόλο εργασίας που φαντάζεσαι.

Θέσεις και Αγγελίες Εργασίας για Αποθηκάριους

Παρακάτω μπορείτε να βρείς θέσεις εργασίας σε διάφορες εταιρείες σε όλη την Ελλάδα.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial