Συνέντευξη: Η διαδικασία και δομή μιας συνέντευξης

Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε συνέντευξη, σίγουρα θα θυμάσαι εκείνες τις στιγμές που ήταν γεμάτες στρές και πίεση. Στιγμές γεμάτες ερωτήσεις και απαντήσεις όπως “Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος;”. Γιατί όμως είχες αυτά τα έντονα συναισθήματα; Μπορεί να μην ένιωθες αρκετά σίγουρος για τα προσόντα σου ή απλά να μην είχες προετοιμαστεί αρκετά καλά.

Όποιος και να είναι ο λόγος, οτι κι αν συνεβει, αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω θα σε βοηθήσουν ώστε την επόμενη φορά, να έχεις την ψυχραιμία που χρειάζεται, να σκέφτεσαι με στρατηγική και φυσικά να πάρεις την θέση.

Έτοιμος;

Η διαδικασία της συνέντευξης

Η διαδικασία μιας συνέντευξης αποτελείται από κάποια στάδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το αποτέλεσμα, αν θα πάρεις δηλαδή την θέση ή οχι, κρίνεται από όλα τα στάδια. Ποιά είναι αυτά;

Στάδιο 1: Η Προετοιμασία

Στο πρώτο στάδιο έχουμε την προετοιμασία. Όπως θα διαβάσεις και παρακάτω, το χειρότερο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις την στιγμή που θα χτυπήσει το κινητό σου και θα πρέπει να πας άμεσα για μια συνέντευξη. Δεν έχεις ιδέα τι εκπροσωπεί η εταιρεία, τι προϊόντα έχει, τι μισθό προσφέρει κ.τ.λ. Με άλλα λόγια ρισκάρεις σε μεγάλο βαθμό την ευκαιρία σου. Ως FutureGeneration έχουμε ετοιμάσει κάποια βήματα για να προετοιμαστείς σωστά.

Στάδιο 2: Κύκλοι της συνέντευξης

Αν και κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική, θεωρούμε πως θα υπάρχουν κάποιαι κύκλοι. Αυτό σημαίνει πως στην αρχή μπορεί  να κάνεις μια γρήγορη συνέντευξη 10 λεπτών μέσω τηλεφωνικής κλήσης. Στον επόμενο κύκλο, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να απαιτηθεί ένα skype call για 30 λεπτά ή και παραπάνω. Τέλος, ενδεχομένως να πρέπει να μιλήσεις με τον hiring manager ή τον μελλοντικό σου ερδογότη για όλες τις τελικές λεπτομέρειες.

Βέβαια, μπορεί να μην υπάρχουν τόσοι κύκλοι, αλλά για να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις ας θεωρήσουμε αυτό το σενάριο.

Στάδιο 3: Απολογισμός

Δεν έχει σημασία αν πήρες την θέση ή οχι. Αυτό που έχει σημασία κυρίως για εσένα και για την εξέλιξη σου είναι τι κάνεις τώρα. Γυρίζεις σελίδα και δοκιμάζεις την τύχη σου σε μια νέα συνέντευξη η κάθεσαι και σκέφτεσαι τι μπορεί να πήγε στραβά. Είναι ίσως η ώρα του απολογισμού. Φυσικά δεν μπορείς να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα, μπορείς να σημειώσεις ερωτήσεις, λάθη που ο ίδιος κατάλαβες πως έκανες, απρόοπτα που μπορεί να αντιμετώπισες κ.τ.λ. Μόνο έτσι θα γίνεις καλύτερος/η. Αυτό το στάδιο λοιπόν, απαιτεί ένα χαρτί και ένα μολύβι.

Στάδιο 1: Η προετοιμασία

Αν και κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική, δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να ξέρεις τι θα σου ζητηθεί. Για αυτό λοιπόν, τα παρακάτω βήματα, είναι μια καλή αρχή για την προετοιμασία σου. 

Εάν στοχεύεις εταιρείες όπως η Google, Amazon, Apply, McKinsey & Company κ.ο.κ. Τότε προτείνουμε να κάνεις μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα τους αλλά και στο youtube για “interview case study”. Τέτοιου βεληνεκούς εταιρείες έχουν δικά τους παραδείγματα για το πως να προετοιμαστείς.

Ποιός είσαι;

Μπορεί να το θεωρείς δεδομένο, αλλά πόσο σίγουρος είσαι πως γνωρίζεις τον εαυτό σου; Οι ερωτήσεις του τύπου “Πες μας λίγα πράγματα για εσένα” είναι αρκετά συχνές. 

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν για να καταλάβεις πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να τις απαντήσεις με ειλικρίνια, στο κάτω κάτω είσαι εσύ και ο εαυτό σου, τα ψέματα δεν χωράνε.

 • Ποιά στάση ακολουθεί το σώμα σου σε μια στιγμή πίεσης;
 • Τι είναι αυτό που θα έκανες χωρίς να πληρώνεσαι (πάθος);
 • Ποιά είναι η δουλειά των ονείρων σου;
 • Τι προοπτικές εξέλιξης έχει η εργασία που μόλις έκανες αίτηση;
 • Σε ποιους τομείς θα σε βελτιώσει;

Συγκεκριμένη θέση εργασίας

Το να γνωρίζεις τον ρόλο εργασίας, τις απαιτήσεις, τις αρμοδιότητες αλλά και το πως είναι η καθημερινότητα της συγκεκριμένης θέσης εργασίας που έκανες αίτηση θα σε βοηθήσει αρκετά. Εκτός από τον πρωταγωνιστή της ταινίας, που στην προκειμένη είσαι εσύ, πρέπει να γνωρίζεις και το σενάριο. Τα οφέλη που θα έχεις από την δουλειά, το στρες / πίεση που μπορεί να νιώθεις στο περιβάλλον εργασίας είναι κάποια από τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις υπόψιν.

Γενικότερη ‘ερευνα του τομέα σου

Τι μισθό παίζει γενικότερα και τι αρμοδιότητες απαιτούνται στον τομέα σου; Μήπως αυτή η θέση εργασίας που πας να δηλώσεις συνδυάζει πολλαπλούς ρόλους μαζί; Αν ναι, τότε αυτό που προσφέρεις είναι πολλαπλά. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για εξειδίκευση αλλά για ακριβώς το ανάποδο.

Στάδιο 2: Η συνέντευξη

Πριν αναλύσουμε το οτιδήποτε έχει σχέση με εσένα, πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην διαδικασία της συνέντευξης. Σε όσα γίνονται πίσω από την κουρτίνα και οχι δεν αναφερόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας αλλά η συνέντευξη συνήθως δεν ξεκινά από εσένα.

Οι κύκλοι μιας συνέντευξης

Σαφώς και δεν είναι όλες οι συνεντεύξεις το ίδιο. Μπορεί να έχεις διάρκεια 10 λεπτά, μπορεί και 4 ώρες. Συνήθως μια συνέντευξη ξεκινά με μια κλήση στο κινητό τηλέφωνο ή μέσω skype / zoom. Αφορά την πρώτη γνωριμία και φυσικά τους πρώτους αποκλεισμούς υποψηφίων.

Έπειτα, μπορεί να συνεχίζει με μια επιπλέον διαδικτυακή συνεδρία ίσως τουλάχιστον 45 λεπτά όπου γίνεται μια πιο εκτενής ανάλυση της προσωπικότητας του, των προσόντων και του τι ακριβώς θέλει η εταιρεία.

Τέλος, ανάλογα την εταιρεία και την οργάνωσή της, μπορεί να υπάρχει ένα επιπλέον στάδιο όπου απαιτείται φυσική παρουσία και πλέον γνωρίζεις τον hiring manager, αυτόν που τελικά θα σε προσλάβει.

Παράδειγμα συνέντευξης

Η εταιρεία Future Generation χρειάζεται προσωπικό, νέα άτομα που θα καλύψουν θέσεις και ρόλους εργασίας. Αυτή η απόφαση μπορεί να έρχεται από τον Διευθύνων Σύμβουλο (CEO) της εταιρείας, τον Υπεύθυνο Προσλήψεων (Hiring Manager) ή κάποιον άλλο, ανάλογα την οργάνωση και κατάσταση της εκάστοτε εταιρείας.

Η διαδικασία που ακολουθεί είναι πολύ σημαντική για την συνέντευξη σου και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό, τον τύπο της.

Επειδή κάθε απόφαση πρέπει να ακολουθείται από μια ενέργεια, υπάρχουν 3 βασικές επιλογές για να ολοκληρωθεί η συνέντευξη.

 • Headhunter / Εξωτερικός Recruiter
 • Υπεύθυνος HR τμήματος / Εσωτερικός Recruiter της εταιρείας
 • Hiring Manager

Αυτό που ενδιαφέρει έναν interviewer είναι να μάθει, αν καλύπτεις τα απαιτούμενα προσόντα και είσαι σίγουρος για τα σκιλλς σου και αν μπορεί να σε κανει afford όσον αφορά τον μισθό που θα ζητήσεις.

Headhunter / Εξωτερικός Recruiter

Ο headhunter είναι συνήθως ένας εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας που έχεις έναν μόνο σκοπό. Να βρει τον σωστό υποψήφιο για την θέση εργασίας βάση των απαιτήσεων που του έχουν δοθεί.

Ο στόχος ενός headhunter ή εξωτερικού recruiter είναι ένας και μόνο ένας. Να αποκλείσει όσους παραπάνω υποψήφιους μπορεί, βάση των απαιτήσεων της θέσης εργασίας που του έχουν δώσει. Έτσι θα προωθήσει μόνο λίγα άτομα στον υπεύθυνο του HR τμήματος της εταιρείας ή κατευθείαν και στον hiring manager. 

Άρα λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουμε τον πραγματικό σκοπό αυτού που μας παίρνει συνέντευξη.

Υπεύθυνος HR τμήματος

Ανάλογα την εταιρεία, μπορεί να υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα HR (Human Resources) που αναλαμβάνει την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ένα από τα καθήκοντα ενός recruiter του HR τμήματος είναι να κάνει συνεντεύξεις και να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο.

Όπως και με τον headhunter, έτσι και εδώ, ο στόχος του υπευθύνου HR τμήματος είναι να αποκλείσει ακόμη περισσότερο υποψηφίους που μπορει να μην ταιριάζουν με την φιλοσοφία της εταιρείας και να προωθήσει στον hiring manager, μόνο όσους πιστεύει πως αξίζουν.

Μια μικρή διαφορά με τον headhunter είναι οτι δουλεύει μέσα στην εταιρεία, γνωρίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό πως δουλεύει η εταιρεία, ποιά είναι η φιλοσοφία της και ίσως οι ανάγκες της.

Hiring Manager

Τι γίνεται όμως με τις εταιρείες που στελεχώνονται από 4-5 ή και 10 άτομα; Τι γίνεται όπως αυτός που θα σου πάρει συνέντευξη είναι ίσως και ο εργοδότης σου; Ο hiring manager είναι ο manager σου ή ο εργοδότης σου. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά με τον υπεύθυνο του HR τμήματος καθώς εκείνος μπορεί να είναι απλά υπάλληλος.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να κάνουμε μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις “Ποιός θα σου πάρει συνέντευξη;”.

Η ιδιότητα και ο ρόλος του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις απαντήσεις που καλείσαι να δώσεις. Ο λόγος είναι απλός. Οι γνώσεις – στρατηγική, οι αρμοδιότητες, η πραγματική ανάγκη των απαιτήσεων της εταιρείας είναι διαφορετικές.

Αν δεν γνωρίζεις τις έννοιες Headhunter, Recruiter, Hiring Manager κάνε μια παύση και διάβασε τα σχετικά άρθρα που τα περιγράφουν για να έχεις μια πιο καθαρή εικόνα για αυτό που ακολουθεί.

Ένας recruiter αντίθετα με τον hiring manager, δεν αποφασίζει αν θα προσληφθείς αλλά μόνο αν αξίζεις να περάσεις στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης.

Γενικά Tips

Προσπάθησε να μιλάς για την αξία σου και για αυτό που μπορείς να προσφέρεις 

Σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται, προσπάθησε να μιλήσεις για όσα μπορείς να προσφέρεις, για την αξία σου. Προσπάθησε να αναφέρεις πως αξίζεις αυτή τη θέση και να παραθέσεις όσα επιχειρήματα μπορείς. Στο κάτω κάτω οι εταιρείες θέλουν να ξέρουν τα εξής:

 • Μπορείς να μειώσεις το χρόνο που εκτελείται μια διαδικασία, είτε γιατί έχεις καλύτερα προσόντα, είτε γιατί το θέλεις πραγματικά…
 • Μπορείς να μειώσεις το κόσμος που εκτελείται κάτι.
 • Έχεις τις ικανότητες να αυξήσετε την κερδοφορία της επιχείρησης.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις έρευνα αγοράς. Χρησιμοποίησε ιστοσελίδες όπως το Glassdoor αλλά και το FutureGeneration (αν η θέση εργασίας που ψάχνεις καλύπτεται από κάποιο επάγγελμα που έχουμε αναλύσει). Επιπλέον, μπορείς να κάνεις αναζητήσεις για την θέση εργασίας που ψάχνεις στο Linkedin

Συμπέρασμα

Η δουλειά ενός recruiter είναι να βρίσκεται στο front line, στην πρώτη γραμμή γνωριμίας με τους υποψηφίους και να προωθούν μόνο τους καλύτερους. Οι καλύτεροι υποψήφιοι δε είναι όσοι έχουν τα περισσότερα skills, αλλά όσοι έχουν τα απαραίτητα skills που απαιτούνται και έχουν αυτοπεποίθηση. Είναι αυτοί που γνωρίζουν τι γνωρίζουν και τι δεν γνωρίζουν. Είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν μεταφέρουν κανένα συναίσθημα ανασφάλειας και ρίσκου.

Να θυμάσαι λοιπόν.

Προσπάθησε να είσαι σίγουρος για τις γνώσεις σου, είναι πολύ μεγάλο προσόν να γνωρίζεις τι γνωρίζεις και τι δεν γνωρίζεις. Αυτό θα σου προσφέρει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
career
Η εθελοντική ομάδα του FutureGeneration έχει ως στόχο την δημιουργία περιεχομένου που θα σε βοηθήσει στο να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον σου.
Άρθρα: 27

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!