Ποιές είναι οι διαφορές του UX με το UI

Οι UX UI διαφορές που ψάχνεις, έχουν ως επίκεντρο τον χρήστη και την εμπειρία του κατά την χρήση ενός προϊόντος ή συστήματος. Ο χρήστης είσαι εσύ και ζεις καθημερινές εμπειρίες, ενώ πίνεις ένα κουτάκι Coca Cola, οδηγείς ένα αυτοκίνητο, κάνεις scroll στο Instagram αλλά και όταν κοιμάσαι το βράδυ.

Βλέπεις τα πάντα γύρω σου είναι μια εμπειρία.

Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε εν συντομία και τις δύο έννοιες, θα αναφέρουμε παραδείγματα για να γίνουν πλήρως κατανοητές και τέλος θα μάθεις τις διαφορές UX UI.

Εάν πιστεύεις πως ξεχάσαμε κάτι, με ένα scroll έφτασες στα σχόλια του άρθρου και με ένα κλίκ το σχόλιο σου έφτασε στο inbox μας!


Πάμε;

Τι είναι το UX

Ο όρος UX σημαίνει User eXperience δηλαδή η εμπειρία του χρήστη. Τόσο σε ψηφιακά όσο και σε φυσικά προϊόντα και υπηρεσίες, το 99% των εταιρειών προσφέρουν μια εμπειρία. Άλλες φορές μπορεί να είναι άσχημη και τότε λέμε πως υπάρχει κακό UX Design και άλλες φορές μπορεί να είναι εξαιρετική, οπότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα καλό UX Design.

Μιλάμε για εμπειρία του τελικού χρήστη και τις περισσότερες φορές δεν αρχίζει από την χρήση του προϊόντος αλλά από ένα προηγούμενο στάδιο. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να κάνετε download μια εφαρμογή και κάτι πήγε στραβά (βέβαια δεν έχετε ιδέα τι φταίει); Ίσως προσπαθήσατε να αγοράσετε ένα προϊόν από κάποιο eshop και η πληρωμή ήταν πολύπλοκη; Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να ανοίξετε μια πόρτα από την ανάποδη μεριά; Πόσες φορές έχετε δοκιμάσει να βάλετε ένα στικάκι USB στον υπολογιστή σας και δυσκολεύεστε;

Θαρρώ πως με τα παραπάνω παραδείγματα, έχετε μια καλή εικόνα του τι είναι η καλή εμπειρία και η καλή εμπειρία κατά την χρήση ενός προϊόντος ή συστήματος.Ο UX Designer ή Σχεδιαστής Εμπειριών είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται με την μελέτη, σχεδιασμό και τροποποίηση συστημάτων και προϊόντων με σκοπό την βελτιστοποίηση της εμπειρίας του τελικού χρήστη.

 • Καθορισμός προβλήματος
 • Ανάλυση ψυχολογία και κατανόηση χρηστών
 • Δημιουργία personas
 • Δημιουργία ροής των χρηστών (user flows)
 • Έλεγχος ευχρηστίας
 • Σχεδιασμός προτωτύπων και wireframes.

Με απλά λόγια κάνει ότι χρειάζεται, για να μπορείς να χρησιμοποιείς τα πάντα γύρω σου εύκολα και ξεκούραστα.

Πηγή: https://i.pinimg.com/originals/79/58/a9/7958a931854031fcce2771509118aee7.png

Τι είναι το UI

UI σημαίνει User Interface ή Διεπαφή του Χρήστη. Διεπαφή και Interface είναι δύο όροι που περιγράφουν το μέσο με το οποίο ο κάθε χρήστης ακόμη και εσύ, αλληλεπιδράς με ένα σύστημα. Αυτό που βλέππεις αυτή τη στιγμή στο κινητό σου ή στον υπολογιστή σου, είναι το UI για να μπορέσεις να πλοηγηθείς στο Internet. Εάν αφαιρέσουμε το UI αυτό που θα βλέπεις είναι μια μαύρη οθόνη.

Θυμάστε το UI του NOKIA 3310; Το πόσο εύχρηστο ή δύσχρηστο ήταν είναι κατανοητό όταν συγκριθεί με το IPhone 11. Το UI Design ή Σχεδίαση της Διεπαφής είναι όλα τα γραφικά εκείνα που βλέπουν τα μάτια μας και με τα οποία καλούμαστε να αλληλεπιδράσουμε;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Τα αχνά προς άσπρα γράμματα σε άσπρο background είναι δυσανάγνωστα και κουραστικά για το μάτι μας. Σε μια φόρμα επικοινωνίας ή εγγραφής βάλουμε κάτι λάθος και δεν εμφανιστεί κανένα κόκκινο μήνυμα σημαίνει πως υπάρχει κακό UI (αλλά και UX). Μια ιστοσελίδα που δεν είναι responsive και την φορτώσουμε απο κινητό αναγκαζόμαστε να κάνουμε zoom in και zoom out για να πλοηγηθούμε. Λόγω του κακού UI ο χρήστης αποκτά κακό eXperience.

Η εργασία του UI Designer είναι ομαδική και όχι ατομική. Συνεργάζεται τόσο με τον UX Designer όσο και με Γραφίστες για την αποτύπωση του καλύτερου αποτελέσματος.

Ο UI Designer ή Σχεδιαστής Διεπαφής είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει όλα τα γραφιστικά και το design διαφόρων συστημάτων. Μπορεί να αναλάβει της διαδικασία εξολοκλήρου μόνος του αλλά και να συνεργαστεί με κάποιον Γραφίστα (σε περίπτωση που υπάρχουν εξειδικευμένα γραφικά πχ. 3D animations). Βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον UX Designer ώστε να σχεδιάσουν το προϊόν ή το σύστημα όσο το δυνατόν καλύτερο.

Με τι ασχολείται ο UI Designer

Ο σχεδιαστής UI ασχολείται με τα χρώματα, την παλέτα και τα συναισθήματα που δημιουργούν. Με την τυπογραφία δηλαδή την γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται τόσο σε τίτλους όσο και σε κείμενα. Πρέπει να είναι ευδιάκριτη και ευανάγνωστη. Η διεπαφή που σχεδιάζει πρέπει να είναι σχεδιασμένη για όλων των μεγεθών τις οθόνες (Πχ. Κινητό, tablet, PC, Laptop).

 • Χρώματικές παλέτες
 • Γραμματοσειρες
 • Εικονογραφία
 • Διάταξη στοιχείων

Ποιές είναι οι διαφορές του UX με το UI

Εν συντομία, το UX Design και ο σχεδιαστής του User eXperience είναι επικεντρωμένο στον τελικό χρήστη και στην ικανοποίηση των αναγκών του. Απο την άλλη, το UI Design και ο σχεδισττής του User Interface εστιάζει σε όλα τα γραφικά που θα βλέπει για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες.

Ως εκ τούτου, το UI Design είναι ένα υποσύνολο του UX design. Αν το UI είναι ένα κομμάτι απο το UX ποιά είναι τα υπόλοιπα; Visual Design, Information Architecture, Interaction Design, Usability, User Research και το Content Strategy. Τις παραπάνω έννοιες τις αναλύουμε στα άρθρα που περιγράφουν το UX και το UI.

Λόγω των πολλαπλών ορολογιών, πολλές φορές υπάρχει μια σύγχyση ανάμεσα στο τι θέλουν οι ετιαρείες και στον τίτλο της δημοσιευμένης αγγελίας εργασίας.

Πάμε τώρα να δούμε κάποιες απο τις πιο σημαντικές διαφορές των UX UI

 1. Οι UX Designers στοχεύουν περισσότερο στην λύση ενός προβλήματος με κάποιο προϊόν, ενώ οι UI Designers στην σχεδίαση του προϊόντος αυτού.
 2. Κατά την σχεδιασμό και την δημιουργία του προϊόντος, οι UX Designers επικεντρώνονται στο πως μπορεί να γίνει εύχρηστο ενώ οι UI Designers στο πως μπορεί να γίνει ευχάριστο στο μάτι.
 3. Το UX Design εφαρμοζεται τόσο σε υλικές όσο και σε άυλες υπηρεσίες και προϊόντα. Αντίθετα το UI εφαρμόζεται κυρίως σε τεχννολογικά συστήματα και εφαρμογές (facebook, instagram, websites, ERP συστήματα κ.τ.λ.).
 4. Το UX αναφέρεται σε όσα αισθάνεσαι κατά την χρήση ενός προϊόντος, δημιουργεί εμπειρίες. Το UI αναφέρεται σε όσα βλέπεις σε μια οθόνη υπολογιστή, κινητού, tablet κ.τ.λ.
 5. Κατά την δημιουργία ενός συστήματος ή προϊόντος το UX έρχεται πρώτο. Αφού γίνει η ανάλυση και ο σχεδιασμός του πως θα υλοποιηθεί, ακολουθεί μέσα απο διάφορες φάσεις και το UI. Συνεπώς το UI είναι ένα υποσύνολο του UX.
Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 58

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial