Πληροφορική

Ανακάλυψε έναν νέο ψηφιακό κόσμο μέσα από την τεχνολογία και όλα τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχει καταφέρει ο Άνθρωπος!

Ζήσε την αιχμή της τεχνολογίας, τα επαγγέλματα του μέλλοντος και εξερεύνησε τον Κλάδο Επικοινωνιών και Πληροφορικής. Ο κόσμος των Επικοινωνιών και της Πληροφορικής είναι αρκετά σύνθετος με απλά αλλά και σύνθετα προβλήματα. Τα δεδομένα που δημιουργούνται καθημερινά είναι τεράστια και ο όρος big data μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην ζωή μας. Η ανάλυση των δεδομένων και η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι πλέον απαραίτητη. Η αυτοματοποίηση διαδικασιών και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται ένα συναρπαστικό και συνάμα ιδιαίτερο μέλλον!

Νέες ειδικότητες, νέα επαγγέλματα και ρόλοι εργασίας, συνεχή εξέλιξη και δυναμικό περιβάλλον εργασίας είναι κάποια απο τα χαρακτηριστικά του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

Επαγγέλματα

Στον Κλάδο της Πληροφορικής υπάρχουν δεκάδες υποκλάδοι και εξειδικεύσεις. Η κάθε τεχνολογία και η κάθε αγορά δημιουργεί συνεχώς νέα επαγγέλματα, νέους ρόλους εργασίας και νέες ευκαιρίες. Παραθέτουμε κάποια από τα πιο συνηθισμένα επαγγέλματα στον Κλάδο της Πληροφορικής χωρισμένα σε θεματικές ενότητες.

Σπουδές Πληροφορικής

Στον Κλάδο της Πληροφορικής οι τίτλοι σπουδών και οι σχολές είναι πολλές. Η κάθε σχολή δίνει έμφαση σε έναν συγκεκριμένο υποκλάδο ή τεχνολογία. Παραθέτουμε μια λίστα με διάφορους τίτλους σπουδών που μπορείς να αποκτήσεις από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Διάλεξε την σχολή που ταιριάζει περισσότερο σε εσένα μαθαίνοντας πρώτα την τεχνολογία και τον ρόλο που σε ενδιαφέρει!

 • Πληροφορικής
 • Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
 • Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών
 • Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
 • Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Τεχνολογίας Υπολογιστών
 • Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής
 • Επιστήμης Υπολογιστών
 • Ηλεκτρονικού και Μηχανικού Υπολογιστών
 • Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων
 • Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
 • Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών
 • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών
 • Πληροφορικής (Ε.Α.Π.)
 • Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων
 • Επιστημών και Πολιτισμού – Κατεύθυνση Η/Υ (Π.Σ.Ε.)

Μπορείς να εργαστείς στον Κλάδο της Πληροφορικής, σπουδάζοντας σε Πανεπιστήμιο (ΑΕΙ), ΤΕΙ, ΙΕΚ αλλά και κάνοντας κάποια πολύ συγκεκριμένα μαθήματα (online μαθήματα). Αυτό που ισχύει και δεν θα αλλάξει ποτέ είναι το εξής.

Όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία στις σπουδές σου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υπομονή και η ανεκτικότητά σου σε διάφόρων ειδών προβλήματα στην εργασία σου αργότερα.

Άρα λοιπόν, ενώ όλοι σπουδάζουν Πληροφορική, υπάρχει τεράστια διαφορά στο mindset. Η διαφορά φαίνεται όλο και περισσότερο όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε μια εργασία όπου το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλίκ του ποντικιού όλοι οι παραπάνω τίτλοι είναι το ίδιο και όλα τα τμήματα είναι τα ίδια.

Εκτός από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, υπάρχει και η επιλογή να εργαστείς ως προγραμματιστής λογισμικού αποκτώντας μια σχετική εξειδίκευση μέσα από κάποιο δημόδιο ή ιδιωτικό Ι.Ε.Κ.

Πολλές φορές οι καθηγητές στα Ι.Ε.Κ. είναι πτυχιούχοι τμημάτων Πληροφορικής ή ακόμη καλύτερα Μηχανικών Η/Υ και έχουν εργαστεί ως Software Developers στο παρελθόν. Άρα λοιπόν, μπορείς να μάθεις από πρώτο χέρι πως είναι να είσαι software developer – προγραμματιστής λογισμικού.

Παρακάτω μπορείς να βρείς όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην Ελλάδα. Μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους, θα βρείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ειδικότητα που σε ενδιαφέρει.

Οι Σπουδές στον Κλάδο Πληροφορικής είναι σίγουρα κάτι που θα σου δώσει τεράστια γνώση και τρόπο σκέψης. Όμως στην πράξη έχουμε δει άτομα να εργάζονται χωρίς να έχουν κάποιο πτυχίο. Αυτό δεν συμπβαίνει γιατί είναι πιο έξυπνοι αλλά γιατί για αρκετά χρόνια 3+ κάνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο πχ. προγραμματισμός.

Πλέον υπάρχουν δεκάδες τρόποι να εξειδικευτείς σε κάτι και με μια επένδυση κάποιου σχετικά μικορύ χρηματικού ποσού μπορείς να ξεκινήσεις ανοδθόδθα το δικό σου ταξίδι στον Κλάδο της Πληροφορικής. Αν σου φαίνεται ενδιαφέρον, πρέπει να γνωρίζεις τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου γιατί πάντα υπάρχουν.

Let’ s grow together!

Το περιεχόμενο του FutureGeneration δημιουργήθηκε αρχικά με την κατάσταση της Ελλάδας το 2020. Διορθώνεται και επεκτείνεται με νέες πληροφορίες τόσο από την ομάδα του FutureGeneration όσο και από διάφορους εθελοντές που πιστεύουν στο όραμά μας. Είμαστε όλοι στην διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διόρθωση που τυχόν έχετε βρει ή προσθήκη αν πιστεύετε πως κάτι έχει αξία.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!