Σπουδές σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Προβληματίζεσαι για το ποιο τμήμα είναι κατάλληλο ώστε να προχωρήσεις στις σπουδές σου; Σε ενδιαφέρει ο τομέας της Διοίκησης Επιχειρήσεων; Μήπως αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων; Το παρακάτω άρθρο θα σε βοηθήσει να λύσεις όποια απορία έχεις σχετικά με τις σπουδές σε ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, θα καταλάβεις περισσότερο το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων, θα ενημερωθείς για τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και για τα επαγγέλματα και τις θέσεις εργασίας που μπορείς να ακολουθήσεις.

Το τμήμα

Ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει ως στόχο να προσφέρει στους σπουδαστές τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκπαίδευση όσον αφορά θέματα διοίκησης επιχειρήσεων ώστε όταν αποφοιτήσουν να είναι ικανοί να στελεχώσουν μία θέση διοίκησης. Πιο αναλυτικά, προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις αναφορικά με τις λειτουργίες μιας επιχείρησης (πχ Management, Marketing, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης) ώστε οι φοιτητές στο τέλος των σπουδών τους να μπορούν να εντοπίζουν στρατηγικές που θα βελτιώνουν τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Τα προπτυχιακά προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων έχουν διάρκεια 8 εξάμηνα (δηλαδή τέσσερα έτη).

Τομείς απασχόλησης

Τι μπορείς να κάνεις όμως με ένα πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων; Εάν διαθέτεις ένα πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων μπορείς να εργαστείς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς μέσω του Α.Σ.Ε.Π προκειμένου οι υποψήφιοι να διοριστούν σε μία διοικητική θέση ή σε θέσεις που απαιτούν πτυχίο Διοίκησης. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι απόφοιτοι ενός τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορούν να απορροφηθούν από:

 • μικρομεσαίες έως και μεγάλες επιχειρήσεις
 • ενώσεις
 • ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
 • τράπεζες
 • συμβουλευτικά γραφεία

Επαγγέλματα και θέσεις εργασίας

Οι σπουδές σε ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων όπως διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του αντικειμένου και δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξειδίκευση. Για τον λόγο αυτό είναι στο χέρι του κάθε απόφοιτου να επιλέξει να εξειδικεύσει σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Ενδεικτικά κάποια επαγγέλματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων είναι τα εξής:

Προπτυχιακές Σπουδές

Αν αναρωτιέσαι τι μαθήματα διδάσκονται σε ένα τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων, ποιες κατευθύνσεις μπορείς να ακολουθήσεις και ποια τα οφέλη της πρακτικής άσκησης κατά την διάρκεια των σπουδών σου, τότε διάβασε τα παρακάτω!

Ενδεικτικά Μαθήματα

Στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, συνήθως διδάσκονται βασικά μαθήματα ώστε οι σπουδαστές να αναπτύξουν σφαιρικές γνώσεις γύρω από το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Ενδεικτικά, κάποια από τα βασικά μαθήματα που δεν λείπουν από ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι τα εξής: 

 • Μικροοικονομική Ανάλυση
 • Μακροοικονομική Ανάλυση 
 • Λογιστική
 • Χρηματοοικονομική Λογιστική
 • Στατιστική για Διοίκηση Επιχειρήσεων 
 • Μαθηματικά της Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Πληροφορική
 • Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας
 • Αρχές Διοίκησης 
 • Αρχές Μάρκετινγκ
 • Συμπεριφορά Καταναλωτή
 • Οργανωσιακή Συμπεριφορά
 • Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων
 • Στρατηγική Διοίκηση
 • Εμπορικό Δίκαιο
 • Αστικό Δίκαιο
 • Διοίκηση Λειτουργιών 

Κατευθύνσεις

Το κάθε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές να επιλέξουν μία κατεύθυνση με βάση τον τομέα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Πιο συγκεκριμένα, υφίστανται οι εξής κατευθύνσεις: 

Πρακτική Άσκηση

Σε καθένα από τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων των πανεπιστημίων της χώρας μας, η πρακτική άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι που έρχεται να συμπληρώσει την θεωρητική γνώση που λαμβάνουν οι φοιτητές. Οι φοιτητές μέσω της πρακτικής άσκησης έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα φορέα, δηλαδή μία επιχείρηση ή ακόμη και ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό προκειμένου να εργαστούν σε όποια θέση εργασίας επιθυμούν, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το εκάστοτε τμήμα και συνήθως είναι δύο μήνες. 

Η συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να τους βοηθήσει να ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο που μπορεί να υπάρχει γύρω από τους επαγγελματικούς τους στόχους. Επίσης, το κάθε τμήμα καθορίζει εάν η πρακτική θα είναι υποχρεωτική ή όχι, ενώ η αμοιβή των σπουδαστών καλύπτεται από το εκάστοτε Πανεπιστήμιο και όχι από τον φορέα επιλογής. 

Οι φοιτητές αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την πρακτική άσκηση ακόμη και όταν αυτή διαρκεί μόνο δύο μήνες, όπως για παράδειγμα παρατηρούν και μαθαίνουν πως χρειάζεται να συμπεριφέρονται μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους και εξοικειώνεται με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αναλάβουν μία θέση εργασίας. Κάποιες φορές, οι φορείς υποδοχής μπορεί να προβούν σε παραβατικές συμπεριφορές και για τον λόγο αυτό οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν στο γραφείο πρακτικής άσκηση του τμήματος τους. 

Τα γραφεία πρακτικής άσκησης είναι αυτά που ενημερώνουν εξαρχής τους φοιτητές σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν την πρακτική τους όπως και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και πως θα τα αντιμετωπίσουν.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Με ένα πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων μπορείς να συνεχίσεις την ακαδημαϊκή σου πορεία, πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στον κλάδο της Διοίκησης δίνεται η δυνατότητα εξειδίκευσης σε διάφορους τομείς μέσω Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων που παρέχονται από το κάθε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αναλυτικά, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που υφίστανται είναι τα εξής:

Διδακτορικές Σπουδές

Σε όλα τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων προσφέρονται Διδακτορικές Σπουδές σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, οι σπουδές αποσκοπούν στην δημιουργία επιστημονικής έρευνας προκειμένου οι σπουδαστές να εξελιχθούν σε ικανούς επιστήμονες που θα συμβάλλουν ερευνητικά, ακαδημαϊκά ή και επιχειρηματικά στον κλάδο της Διοίκησης. Σε ορισμένα τμήματα οι διδακτορικές σπουδές παρέχονται δωρεάν ενώ η επιλογή υποψηφίων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήριο (πχ βαθμός μεταπτυχιακού τίτλου). 

Που μπορώ να σπουδάσω

Στην χώρα μας, τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων υπάρχουν στα εξής πανεπιστήμια:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial