Επάγγελμα Φυσικός

Ο Φυσικός είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την μελέτη διάφορων φυσικών φαινομένων. Η επιστήμη της φυσικής, μπορεί εκ πρώτης άποψης να μην φαίνεται ενδιαφέρον. Όμως κρύβει αρκετές επαγγελματικές πόρτες, γεμάτες με συναρπαστικές εμπειρίες.

Το αν αξίζει να σπουδάσεις φυσική ή οχι, είναι μια καθαρά προσωπική ερώτηση για τον κάθε υποψήφιο. Η μόνη συμβουλή που μπορεί να δώσει το FutureGeneration είναι πως πριν επιλέξεις, κάνε την έρευνά σου, στείλε μηνύματα σε Φυσικούς (όχι μόνο έναν) και προσπάθησε να γίνεις όσο πιο σίγουρος μπορείς πως η Φυσική είναι αυτό που αγαπας.

Τι κάνει ο Φυσικός

Ο Φυσικός ως επιστήμονας παρατηρεί , διενεργεί, πειράματίζεται, αναλύει δεδομένα και οδηγείται σε συμπεράσματα για την περιγραφή του κόσμου από την μικρότερη μέχρι και την μεγαλύτερη κλίμακα.

Στον Ιδιωτικό τομέα, ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί ως Ελεύθερος Επαγγελματίας έχοντας μια δικιά του επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα. Για παράδειγμα, μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά με υψηλής ποιότητας Ιατρικά Μηχανήματα ή να διαθέσει μηχανήματα που να μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες αναλύσεις.

Οι σπουδές σε τμήμα φυσικής είναι απαραίτητες για την απόκτηση του πτυχίου φυσικής.

Τι Ικανότητες αναπτύσσει ο Φυσικός

Τόσο μέτα από τις προπτυχιακές σπουδές του, όσο και απο ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ο Φυσικός αναπτύσσει κάποιες ικανότητες και δεξιότητες. Ο τρόπος σκέψης και αντίληψης των προβλημάτων δημιουργεί μια μοναδική προσέγγιση που χαρακτηρίζεται απο τα εξής:

 • Είναι ικανός να κατανοήσει νόμους και αρχές που διέπουν τον κόσμο
 • Να αποκτήσει γνώσεις για πρακτικά ζητήματα όπως για την μηχανική, πληροφορική και μαθηματικά.
 • Έχει αποκτήσει την ικανότητα να λύνει σύνθετα προβλήματα
 • Διαχειρίζεται εργαστηριακό εξοπλισμό.
 • Κατανοεί συνθέτες επιστημονικές ορολογίες
 • Ικανότητα ποσοτικής διατύπωσης των σχέσεων μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος
 • Ικανότατα πρωτοβουλιών και αυτενέργειας.
 • Εμπειρία στη χρήση της βιβλιογραφίας, στη συγγραφή και παρουσίαση αποτελεσμάτων
 • Εμπειρία στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών

Εξειδικεύσεις και Ειδικότητες

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο φυσικής; Σε ποιά θέση εργασίας μπορεί να καταλήξεις; Θα σου άρεσε να σχεδιάζεις το Minecraft; Να σχεδιάζεις ένα μοντέλο πρόβλεψης της κλιματικής αλλαγής; Ίσως να εμπνέεις την γενιά του μέλλοντος;

Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές και θέσεις εργασίας για να διαλέξεις. Ο Φυσικός μέσα απο τις σπουδές του έχει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα και έυρος επιλογών, όσον αφορά τους τομείς εργασίας.

Όπως αναλύονται και παρακάτω, μέσα απο μεταπτυχιακά, online μαθήματα και πιστοποιήσεις, μπορεί να αποκτήσει εξειδίκευση σε έναν ή παραπάνω τομείς. Φυσικά, αυτό είναι όχι μόνο ένα βήμα προς μια επιτυχημένη καριέρα αλλά και ίσως ο κύριος ρόλος που θα τον κάνει να ξεχωρίσει.

Σε ποιούς τομείς εργασίας μπορεί να εργαστεί ο Φυσικός και τι επαγγελματική αποκατάσταση έχει στην αγορά της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού;

Πάμε να δούμε!

Εκπαίδευση

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε δημόσια σχόλεία, φροντιστήρια αλλά και σε ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει δάσκαλος ή καθηγητής σε σχολείο στην πρωτοβάθμια ή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως επίσης και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο, κάθε θέση βέβαια απαιτεί και τα ανάλογα προσόντα. Επιπροσθέτως, απόφοιτοι του τμήματος εργάζονται σε φροντιστήρια ή ως καθηγητές σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί ως στον κλάδο Π.Ε. 04 Φυσικών.

Περιβάλλον και Ενέργεια

Μια επιλογή είναι η εργασιακή αποκατάσταση σε οργανισμούς που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις επικοινωνίες. Ο σκοπός ενός ατόμου που θα εργαστεί σ’ έναν τέτοιο οργανισμό είναι να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Απόφοιτοι από το τμήμα Φυσικής μπορούν να ενταχθούν στην Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας και να διεκδικήσουν θέσεις στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003 Φ.Ε.Κ. 315/Α/31.12.2003 οι θέσεις εργασίας καθορίζονται ως Π.Ε. Περιβάλλοντος.

Μηχανικός

Για παράδειγμα στον ΟΤΕ οι Φυσικοί εργάζονται ως Μηχανικοί. Βέβαια, αυτό απαιτεί να υπάρχει το απαραίτητο ενδεικτικό ραδιοηλεκτρολογίας ή ηλεκτρονικου. απο το Πανεπιστήμιο Αθήνας ή Θεσσαλοίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές και ξένες γλώσσες είναι ένα plus και θα βοηθήσουν.

Σύμβουλος

Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρείες και οργανισμούς ως σύμβουλος πάνω σε θέματα τεχνολογίας ή στα ερευνητικά κέντρα.

Έρευνα

Πέρα από την εκπαίδευση μπορεί να επιλέξει την δυνατότητα της έρευνας σε Θεωρητική, πειραματική και εφαρμοσμένη Φυσική , τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Αυτή η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί στα Δημόσια Ερευνητικά
Κέντρα και Πανεπιστήμια αλλά και σε βιομηχανίες που απασχολούν ερευνητικό προσωπικό για παραγωγή τεχνολογίας αιχμής.

Είναι σύνηθες, πολλοί από τους αποφοίτους να εργάζονται στον τομέα της έρευνας. Ο χώρος της φυσικής είναι ένας χώρος όπου όλα τα αποτελέσματα προκύπτουν μέσα από την έρευνα και την παρατήρηση φαινομένων. Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά κέντρα, όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος, όπου ένας απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως ερευνητής και να συμβάλει έμπρακτα στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιστήμης.

Το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό χρειάζεται τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε ιδιωτικούς. Οργανισμοί και επιχειρήσεις αναζητούς μέσα σε πολλούς άλλους ρόλους ρόλους καιι φυσικούς με τον ρόλο του ερευνητή που θα ασχοληθούν με:

 • τις σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες και επικοινωνίες
 • την φωτονική
 • διάφορα νέα υλικά
 • τηλεπικοινωνίες
 • ήπιες μορφές ενέργειας
 • περιβάλλον
 • ιατρική τεχνολογία
 • μετεωρολογία

Το CERN (European Organization for Nuclear Research) είναι ένα απο τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίως με αρκετά μεγάλη απόρόφηση τόσο σε Φυσικούς όσο και σε άλλες ειδικότητες.

Τομείς Απασχόλησης

Η επιστήμη της Φυσικής αποτελείται ανάλογα το αντικείμενο μελέτης σε τομείς.

Η επιστημονική έρευνα μπορεί να γίνει και σε διατάξεις ευρείας κλίμακας (large scale facilities). Σε αυτές τις διατάξεις παράγονται δέσμες κτίνων ή σωματιδίων (π.χ. ακτίνες Χ, νετρόνια) που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής των υλικών. Η πρόσβαση σε τέτοιες διατάξεις γίνεται ολοένα και πιο εύκολη με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τομέας ασχολείται με:

 • Οπτική, οπτικές ιδιότητες στερεών,
 • φασματοσκοπία στερεών
 • Ηλεκτρονικές ιδιότητες ημιαγωγών και
 • ημιαγωγικές διατάξεις
 • Ηλεκτρονική μικροσκοπία και δομικές ιδιότητες
 • στερεών
 • Διδακτική φυσικής
 • Αναλογικά και Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Κυκλώματα
 • Σχεδιασμός Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων
 • Μικροεπεξεργαστές και Αυτοματοποιημένα
 • Συστήματα
 • Συστήματα Τηλεπικοινωνιών
 • Σχεδίαση Κεραιών κ. Μικροκυματικών Διατάξεων
 • Δίκτυα Επικοινωνιών και Υπολογιστών

Πέρα απο την γή υπάρχουν αποστάσεις, χρόνος, θερμοκρασίες, άγνωστο. Οι Αστρονόμοι και ο Τομέας της Αστρονομίας ασχολείται με δύσκολα ερωτήματα. Πως ξεκίνησε το σύμπαν; Πως θα τελειώσουν όλα; Είμαστε μόνοι ή υπάρχει άλλη ζωή; Υπάρχουν εξωγήινοι; Εάν μια καριέρα που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος σε ενθουσιάζει, ίσως αυτό που ψάχνεις είναι η Αστρονομία.

Ο τομέας αυτός ασχολείται με:

 • Αστροφυσική-Κοσμολογία
 • Παρατηρησιακή Αστρονομία
 • Γενική Θεωρία Σχετικότητας
 • Μη-Γραμμική δυναμική και Χάος

Η κλιματική αλλαγή και γενικότερα η μετεωρολογία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Ως Μετεωρολόγος ασχολείται με την κατανόηση και πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών. Μπορείς επίσης να εργαστείς σε οργανισμούς ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια και το πράσσινο. Τέλος σκέψου και το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις την δικιά σου startup που θα λύνει ένα κομμάτι του τεράστιου προβλήματος σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Ο τομέας της Φυσικής ΠΕριβάλλοντος ασχολείται με:

 • Μαγνητικές ιδιότητες της ύλης
 • Διάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων-κεραίες – μικροκύματα
 • Κρυσταλοδομή
 • Φυσική των κρυστάλλων και δομικών ατελειών
 • Ανάπτυξη τεχνολογίας υλικών

Πειραματικές μετρήσεις του φάσματος της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας από 20 διαφορετικά φασματοφωτόμετρα από 17 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία, Ευρώπη).
Πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Ερευνητικού προγράμματος με στόχο την αξιολόγηση της ακρίβειας των μετρήσεων των οργάνων και την ανίχνευση των αιτίων που προκαλούν τις όποιες αποκλίσεις στις μετρήσεις τους.

Ως Μηχανικός μπορεί να εργατεί ως εξωτερικό συνεργάστης ή υπάλληλος σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τεχνικά έργα σχετικά με δρόμους, γέφυρες και άλλα κατασκευαστικά έργα.

Why are people with physics backgrounds sought after in finance and law? The kind of complicated, interconnected problems found in law and finance require the practical mathematical problem-solving skills physicists use to understand the world – sometimes even using the same equations. It’s a bonus that physicists tend to be good at computer modelling and working with big data.

Ο Φυσικός έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει αποτελεσματικά
ακόμα και στον χώρο των Χρηματοοικονομικών – Οικονομικών αφού μπορεί να
λειτουργήσει ως επιστήμονας της «πρόβλεψης». Είναι αρκετά άλλωστε τα παραδείγματα
Φυσικών που έκαναν διεθνή καριέρα στα Οικονομικά

Ο Φυσικός μπορεί να εργαστεί τόσο σε δημόσια νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικές κλινικές, με τον ρόλο του Ακτινοφυσικού Ιατρικής ή Φυσικού Νοσοκομείου. Βάση του Φ.Ε.Κ. 532/23.3.2009, έπειτα απο την απόκτηση της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος όσοι Φυσικοί έχουν μια κλίση στην Ιατρική μπορούν να συνδυάσουν τις δύο επιστήμες.

Η απόκτηση κάποιων γνώσεων στον τομέα της Υγείας, είτε μέσω μεταπτυχιακού διπλώματος είτε μέσω πρακτικής άσκησης προσφέρει ένα Plus για μια καριέρας στον τομέα της Υγείας με τον ρόλο του Φυσικού.

Ο ρόλος του Φυσικού αφορά την εκπομπή ακτινοβολιών, για την πρόληψη διάφορων ασθενιών ή την θεραπεία που στην προκειμένη περίπτωση λέεγετια ραδιοθεραπεία. Ας μην ξεχνάμε πως η ακτινοβολεία είναι ενέργεια και η ενέργεια έχει άμεσες επιπτώσεις στον άνθρωπο και στα κύταρα του. ΈΤσι λοιπον, ο Φυσικός είναι εξαιρετικά χρήσιμος για την μελέτη, ανάπτυξη και χρήση των συστήμάτων εκείνων που θα βελτιώσουν την υγεία μας.

Fossil fuels continue to pollute the planet and contribute to climate change, but energy technology is starting to have an impact – solar, wind and wave power is gradually replacing coal, oil and gas. More work is needed to make renewables more efficient and affordable, and alternatives like nuclear fusion are taking big steps. You could help to power the world with clean electricity. 

It recommends friends and products on your social media, it powers Siri and Alexa, and it even makes your smartphone pictures better. Machine learning is already making a big mark on society, but AI and robotics will shape the workplace of the future. A career in robotics and AI will see you working on cutting-edge technologies that can make our lives easier, safer and more enjoyable.

Few careers combine tech skills with creativity like VFX and game development. It takes physics, maths, art and coding to make your favourite character walk and jump realistically. With a physics background you could become a programmer, writing code based on the laws of physics to make gameplay look uncannily real, or an environment artist, conjuring up intricate CGI worlds for movies.

Ρολοι και Θέσεις Εργασίας για Φυσικούς

Επιστημονικά Περιοδικά

Μπορεί να έχεις ένα πτυχίο Φυσικής στα χέρια σου, μπορεί να σπουδάζεις ακόμη ή μπορεί και να ανήκεις στην ομάδα των Φυσικών που εργάζονται. Ανεξάρτημα με την φάση της καριέρας σου που μπορεί να βρίσκεσαι, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις τελευταίες επσιτημονικές εξελίξεις.

Μπορεί να ακούγεται ως μια απλή συμβουλή, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα. Ως FutureGeneration έχουμε μελετήσει το Igigai, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει 4 κύκλοι που σχηματίζουν όλες τις πιθανές εργασίας που μπορεί να έχεις.

Ερευνητικά Κέντρα

Παρακάτω αναφέρονται κάποια απο τα ερευνητικά κέντρα χρήσιμα τόσο σε μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές όσο και σε όποιον ενδιαφέρεται για την έρευνα στον τομέα της Φυσικής και την παρακολούθηση των τελευταίων εξελίσεων.

Go Social & Δικτυώσου

Εάν έχεις βρει ενδιαφέρον αυτό το επάγγλεμα, ως FutureGeneration πριν φύγεις απο την σελίδα προτείνουμε να συνδεθείς, να ακολουθήσεις, να κάνεις εγγραφή και γενικότερα να δικτυωθείς με τις παρακάτω οργανώσεις και συλλόγους. Είναι οι επίσημες ομάδες, οργανώσεις και σύλλογοι στην Ελλάδα και μια απο τις πηγές που θα πρέπει να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα και εξελίξεις στον επαγγελματικό χώρο.

Σύνοψη Άρθρου
 • Ο φυσικός δεν ασχολείται μόνο με την μελέτη φυσικών φαινομένων.
 • από τις προπτυχιακές σπουδές του, όσο και απο ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ο
 • από τις προπτυχιακές σπουδές του, όσο και απο ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ο
 • από τις προπτυχιακές σπουδές του, όσο και απο ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ο
Προεπιλεγμένη Εικόνα
career
Η εθελοντική ομάδα του FutureGeneration έχει ως στόχο την δημιουργία περιεχομένου που θα σε βοηθήσει στο να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον σου.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!