Επάγγελμα Βιβλιοθηκονόμος

Μια βιβλιοθήκη, δεν είναι απλά ράφια με διάφορα χαρτιά αλλά ένα σημείο τεράστιας γνώσης και επιροής. Ο Βιβλιοθηκονόμος είναι ο άνθρωπος που ασχολείται με διάφορες αρμοδιότητες στον χώρο της βιβλιοθήκης. Αν αγαπάς το βιβλίο, σου αρέσει η οργάνωση και έχεις επικοινωνιακές δεξιότητες συνέχισε να διαβάζεις.

Ακολουθεί μια ανάλυση του επαγγέλματος Βιβλιοθηκονόμος. Ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με τον χώρο της Βιβλιοθήκης. Στο άρθρο αυτό θα βρεις πληροφορίες για τις αρμοδιότητες, τις απαιτούμενες δεξιότητες, το πως μπορείς να σπουδάσεις και να γίνεις βιβλιοθηκονόμος και ότι άλλο πρέπει για να ξεκινήσεις την καριέρα σου.

Είσαι έτοιμος/η;

Περιγρφή Επαγγέλματος

Ο Βιβλιοθηκονόμος εργάζεται επαγγελματικά σε μια βιβλιοθήκη, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες και μερικές φορές κοινωνικό ή τεχνικό προγραμματισμό για τους χρήστες και παρέχει επίσης οδηγίες για την πληροφοριακή παιδεία. Διαχειρίζεται πληροφορίες και πόρους και βοηθά τους ανθρώπους να εντοπίζουν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες.

Οι βιβλιοθηκονόμοι ενημερώνονται για τους πόρους και τη λογοτεχνία και επιλέγουν δημοσιεύσεις για τη συλλογή της βιβλιοθήκης.

Με τι ασχολείται ο Βιβλιοθηκονόμος

Ένας Βιβλιοθηκονόμος, μπορεί να διδάσκει στους σπουδαστές την αξία της ανάγνωσης και τους βοηθά να αναπτύξουν τη συνήθεια της ανάγνωσης. Εξάλου γνωρίζει πολύ καλά τι κρύβεται μέσα σε ένα βιβλίο. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω διαλέξεων, διαδραστικών συνεδριών αφήγησης και πρακτικών δραστηριοτήτων.

Επίσης, βοηθούν τους μαθητές και τους δασκάλους να βρουν πόρους για να χρησιμοποιήσουν τα μαθήματα στην τάξη.

Ασχολούνται με την οργάνωση και συλλογή των πόρων ώστε να γίνετια όσο πιο εύκολη η εύρεση τους.

Επιπλέον, ένας βιβλιοθηκονόμος έχει επίσης το ρόλο της προετοιμασίας και κατηγοριοποίησης των καταλόγων εκπαιδευτικού υλικού. Εκπαιδεύουν τα άτομα για το πώς να χρησιμοποιούν τα συστήματα βιβλιοθηκών για να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Me τι ασχολείται ένας Βιβλιοθηκονόμος στα Πανεπιστήμια;

Οι σχολικοί βιβλιοθηκονόμοι στα πανεπιστήμια βοηθούν τους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να διεξάγουν έρευνα. Στο ίδιο πνεύμα, βοηθούν τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να βρουν πόρους για τις διαλέξεις τους ή για τα δικά τους ερευνητικά έργα.

Γράφουν και επεξεργάζονται κείμενα

Εκτός από τους προαναφερθέντες ρόλους, παρακάτω είναι και κάποια άλλα καθήκοντα που μπορούν να προστεθούν στους σχολικούς βιβλιοθηκονόμους.Οι βιβλιοθηκονόμοι, λόγω του μεγάλου πλούτου της γνώσης που έχουν, συμμετέχουν στην επιχορήγηση και την επιμέλεια εκπαιδευτικού υλικού.

Διοικητικός ρόλος

Ορισμένοι βιβλιοθηκονόμοι έχουν πολύ μεγάλη γνώση των διοικητικών καθηκόντων. Εξασφαλίζουν τη σωστή διαχείριση και ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Τεχνικός ρόλος

Στις βιβλιοθήκες μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένους τεχνικούς που διαχειρίζονται τους τεχνικούς και ηλεκτρονικούς πόρους της βιβλιοθήκης. Συνήθως, εργάζονται πίσω από τις σκηνές ως δημιουργοί περιεχομένου σε απευθείας σύνδεση και προγραμματιστές. Μερικοί από αυτούς διαχειρίζονται την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης. Μερικοί είναι οι μηχανικοί του cloud που μπορεί να έχουν το ρόλο της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης και ανάκτησης πληροφοριών cloud.

Μισθός

Εύρος μισθών για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο επιλεγμένο επάγγελμα – Βιβλιοθηκονόμοι και ασκούντες συναφή επαγγέλματα στον τομέα της τεκμηρίωσης και της πληροφόρησης – από 788,34 € να 2.812,13 € ανά μήνα – 2020.

Οι Βιβλιοθηκονόμοι και ασκούντες συναφή επαγγέλματα στον τομέα της τεκμηρίωσης και της πληροφόρησης συλλέγουν, επιλέγουν, αναπτύσσουν, οργανώνουν και συντηρούν συλλογές βιβλιοθηκών και άλλων αποθετηρίων πληροφοριών, οργανώνουν και ελέγχουν τις άλλες υπηρεσίες της βιβλιοθήκης και παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες.

Σπουδές και Απαιτούμενη Εκπαίδευση

Αναρωτιέστε τι μπορεί να χρειαστείτε για να ακολουθήσετε μια σταδιοδρομία βιβλιοθηκονόμων, εδώ είναι μερικές από τις βασικές απαιτήσεις που μπορεί να χρειαστεί να συναντήσετε για να έχετε έναν πρησμένο χρόνο στην καριέρα σας.

Προπτυχιακές Σπουδές

Εάν σκέφτεσαι να γίνεις Βιβλιοθηκονόμος, έχεις δύο επιλογές. Nα σπουδάσεις σε κάποιο τμήμα που σχετίζεται άμεσα με το επάγγελμα όπως το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ή να σπουδάσεις σε κάποιο σχετικό τμήμα όπως Αγγλικής Φιλολογίας, Ιστορίας κ.τ.λ.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Όσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές, μπορείς να βρεις προγράμματα με τίτλους όπως “Master of Library and Information Science” και “Master of Science in Medical Laboratory Sciences (MLS)“, τα οποία τυπικά χρειάζονται 1 με 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Ορισμένα από τα μαθήματα που θα κάνεις περιλαμβάνουν Πόρους αναφοράς, Διαχείριση βιβλιοθήκης, Πληροφορική, Μέθοδοι έρευνας, Καταλογογράφηση κ.λπ. Άρα λοιπόν, μέσα από ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα, αποκτάς γνώσεις διαχείρισης μιας βιβλιοθήκης και μπορείς να εργαστείς ως Βιβλιοθηκονόμος.

Απαιτούμενες Δεξιότητες

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να καταλάβετε ότι στην καριέρα σας ως βιβλιοθηκονόμος, θα συναντήσετε πολλούς ανθρώπους από διαφορετικούς τρόπους επιρροής. φοιτητές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές, καθηγητές, εμπειρογνώμονες σε διάφορες περιοχές επιρροής και πολλά άλλα. Έτσι θα χρειαστείτε ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες για να μπορέσετε να περάσετε με αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα θα συναντήσετε ανθρώπους με περίεργους χαρακτήρες, αλλά θα πρέπει να μάθετε πώς να είστε ήρεμοι.

Επιπλέον, δεδομένου ότι θα συναντήσετε ανθρώπους που δεν είναι χαζοί, εκτός από τις κατάλληλες διαπροσωπικές δεξιότητές σας, θα χρειαστεί επίσης να αναπτύξετε άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες για να μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά μαζί τους.

Θα χρειαστεί επίσης να είστε εξαιρετικά απαιτητικοί στη δουλειά σας, διότι όλοι όσοι εισέρχονται στη βιβλιοθήκη σας δεν πρόκειται να έρθουν να διαβάσουν. Κάποιοι θα έρθουν για να σας κλέψουν. Έτσι, η διάκριση είναι μια δεξιότητα που πρέπει να μάθετε επίσης. Να είστε προσεκτικοί και ποτέ να μην επιτρέπετε στους χρήστες να υπερβούν τα όρια.

Μια άλλη πολύ σημαντική δεξιότητα που είναι σημαντική για εσάς ως βιβλιοθηκάριος είναι η επιδέξια τέχνη της διατήρησης των πραγμάτων. Ξέρετε, ένα από τα πράγματα που θα κάνετε στη βιβλιοθήκη είναι η οργάνωση και η οργάνωση βιβλίων και κάθε άλλου υλικού. Έτσι θα πρέπει να καλλιεργήσετε αυτή την ικανότητα.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, οη απασχόληση των βιβλιοθηκονόμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% από το 2018 έως το 2028, περίπου τόσο γρήγορα όσο ο μέσος όρος για όλα τα επαγγέλματα. Οι κοινότητες στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις βιβλιοθήκες για μια ποικιλία υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Επομένως, θα υπάρχει συνεχής ανάγκη για τους βιβλιοθηκονόμους να διαχειρίζονται τις βιβλιοθήκες και να βοηθούν τους προστάτες να βρουν πληροφορίες.

Αυτό οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο γενικός πληθυσμός γίνεται όλο και πιο έμπειρος στη διεξαγωγή έρευνας μέσω ηλεκτρονικών πηγών. Ως αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός για τις λίγες διαθέσιμες θέσεις βιβλιοθηκών αναμένεται να είναι πολύ ισχυρός.

Συναφή Επαγγέλματα

Τι άλλα επαγγέλματα σχετικά με το Βιβλιοθηκονόμος υπάρχουν;

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο καιρό χρειάζεται για να γίνει βιβλιοθηκάριος;

Ένα πτυχίο απαιτεί περίπου 4 χρόνια και ένα μεταπτυχιακό περίπου 1.5 χρόνο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, πως αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 5 με 6 χρόνια.

Παράλληλα, μπορείς να ψάχνεις και να συμμετέχεις σε εθελοντικές ομάδες και οργανισμούς μέσα από τους οποίους θα κάνεις τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να έχεις έτοιμο έδαφος όταν τελειώσεις τις σπουδές σου.

Πώς μπορώ να βρω δουλειά ως βιβλιοθηκονόμος;

Η εργασία σε μια βιβλιοθήκη απαιτεί εμπειρία και κατάλληλη εκπαίδευση. Την κατάλληλη εκπαίδευση μπορείς να την ολοκληρώσεις με την λήψη ενός πτυχίου ή και μεταπτυχιακού διπλώματος. Την εμπειρία μπορείς να την αποκατήσεις εργάζοντας εθελοντικά σε κάποιο τοπική βιβλιοθήκη της περιοχής σου.

Πώς μπορώ να αναπτύξω περισσότερο τον εαυτό μου και να είμαι πιο συναφής στον τομέα;

Δίκτυο! Αυτός είναι ο σκοπός σας να κάνετε. Βρείτε ανθρώπους που έχετε προχωρήσει μπροστά σας στην καριέρα που έχετε επιλέξει και πλησιάστε ώστε να μπορείτε να μάθετε από αυτούς. Πάρτε περισσότερα μαθήματα ειδικά σε απευθείας σύνδεση σύντομα μαθήματα σχετικά με τον τομέα σας. Και καταναλώνουν σθεναρά πόρους που θα σας χτίσουν περαιτέρω.

Μπορώ να γίνω βιβλιοθηκονόμος με διδακτορικό δίπλωμα;

Μπορεί να λειτουργήσει σχολική βιβλιοθήκη είναι μια μια εξαιρετική επιλογή για έναν δάσκαλο που ενδιαφέρεται περισσότερο να μοιραστεί την αγάπη της ανάγνωσης παρά με τη διδασκαλία της γραμματικής, αλλά έχοντας απλώς ένα πτυχίο διδασκαλίας δεν αρκεί για να σας προκριθεί να γίνετε επαγγελματίας σε αυτό. Πρέπει να πάρετε ένα MLIS.

Αναφορές

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin

3 Σχόλια

  1. ΚΑλησπέρα, αν μπορείτε κάντε ένα πιο αναλυτικό άρθρο για τους μισθούς. ευχαριστώ πολύ

  2. Σίγουρα ισχύουν όλα αυτά αλλά ίσως είναι ένα επάγγελμα πιο πολύ για το εξωτερικό.

  3. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες ευχαριστώ!

Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial