Επάγγελμα Φιλόλογος

Στην Ελλάδα ο Φιλόλογος είναι ένα επάγγελμα αρκετά παρεξηγημενο. Υπάρχει μια άτυπη σύνδεση του Φιλόλογου με τον διορισμό στο δημόσιο και τα φροντιστήρια. Όμως ο Φιλόλογος είναι πολλά παραπάνω, μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω και το η γοητεία που κρύβει η Φιλολογία είναι δυστυχώς πίσω από μια “μαγική κουρτίνα”.

Ίσως η πρώτη σκέψη που έχει ένας Φιλόλογος είναι “τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο φιλολογίας;”. Αν είσαι από τους τυχερούς που έχεις σπουδάσει ή σκέφτεσαι να σπουδάσεις Φιλολογία παρακάτω θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες για αυτό το επάγγελμα. Επαγγελματικές προοπτικές, λίστα με διάφορα επαγγέλματα, τις δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχεις ως Φιλόλογος και γενικότερα πληροφορίες που θα σε συνοδεύσουν σε όλη σου την καριέρα.

Είσαι έτοιμος/η;

Περιγραφή Επαγγέλματος

Εάν αγαπάς την μελέτη των λαών, των διάφορων πολιτισμών, τις γλώσσες και τις ιστορίες αν τα έτη, τότε μάλλον βρίσκεσαι στο σωστό επάγγλεμα. Το πρώτο ερώτημα που καλείσαι να απαντήσεις είναι “Γιατί να γίνεις Φιλόλογος;”. Τι έχει αυτό το επάγγελμα που σε γοητεύει τόσο πολύ; Ο Φιλόλογος μελετά την γλώσσα και τους κανόνες με τους οποίους αυτή συντάσεται.

Η επιστήμη της Φιλολογίας συνδυάζεται με διάφορες επιστήμες όπως η Ιστορία και η Τέχνη.

Η Φιλολογία βλέπουμε πολλές φορές να συνδυάζεται με άλλες επιστήμες όπως η Ιστορία και οι Τέχνες. Η γλώσσα, η ιστορία, ο πολιτισμός και η τέχνη που αναπτύσσει ένας λαός συνδέονται. Ένας Φιλόλογος, ερευνά την εξέλιξη ενός λαού και την εξέλιξη του πολιτισμού του. Όπου αυτό είναι δύσκολο, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, γίνετια με βάση των τα γραπτών του μνημείων. Σε αυτό το σημείο, ο Φιλόλογος έχει το ένα πόδι στην επιστήμη της Φιλολογίας και το άλλο στην Ιστορία, Αρχαιολογία και στον Πολιτισμό.

Άρα λοιπόν, όπως βλέπεις Φιλόλογος σημαίνει πολλά παραπάνω από “ιδιαίτερα μαθήματα” ή “μαθήματα σε φροντιστήριο”.

Μελετάει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν μια γλώσσα. Ασχολείται με την κατανόηση της λογοτεχνίας και κάθε άλλης γραπτής εκδήλωσης του ανθρώπου.

Τι δεξιότητες αποκτά ένας Φιλόλογος

Τις παρακάτω δεξιότητες και ικανότητες μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις στο επαγγελματικό σου προφιλ στο Linkedin καθώς και στην σύνταξη του βιογραφικού σου.

Ομιλία

Mε την σωστή χρήση της  γλώσσας μπορείς να επιχειρηματολογήσεις. Επιχειρηματολογία σημαίνει, να εκφράζεσαι με τις σωστές λέξεις, δημιουργώντας λογικά επιχειρήματα. Έτσι, μπορείς να πείσεις κάποιον για το προϊόν που θέλεις να προωθήσεις, για την εργασία που θέλεις να αποκτήσεις. Εάν η ομιλία σε ενδιαφέρει ως δεξιότητα, τότε σκέψου να ψάξεις παραπάνω για μια πιστοποίηση πάνω στην διαπραγμάτευση (negotiation).

Ανάγνωση και Γραφή

Επιπλέον μέσα από την ανάγνωση γεννιέται η σύνθετη σκέψη, η προσωπική καλλιέργεια του ανθρώπου και ταυτόχρονα ανοίγουν οι ορίζοντές του. Η γραφή είναι εξίσου σημαντική τόσο σε ένα έντυπο προς μια υπηρεσία, προς έναν πελάτη όσο και στο βιογραφικό σου ή στην συνοδευτική επιστολή. Η καλή ανάγνωση και γραφή χρειάζεται σε επαγγέλματα όπως Γραμματέας, Copywritter, Συγγραφέας, Αρθρογράφος, Social Media Manager κ.τ.λ.

Παρατηρητικότητα

Μέσα από το διάβασμα καλλιεργείται έντονα η παρατηρητικότητα ενός φιλολόγου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ένας φιλόλογος μέσα από τον καταιγισμό τόσων πολλών πληροφοριών να εστιάσει στα πιο σημαντικά. Αυτό θα τον μετατρέψει σε πιο παρατηρητικό και οξυδερκή  άνθρωπο.

Κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Φιλόλογου είναι:

 • Κριτική, αναλυτική και συνθετική σκέψη
 • Παρατηρητικότητα και μεθοδικότητα
 • Σωστή χρήση της γλώσσας
 • Ικανότητα στη διδασκαλία της γλώσσας
 • Μεταδοτικότητα
 • Υπομονή και κατανόηση
 • Ευγένεια, προσήνεια, ικανότητα επικοινωνίας
 • Πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας
 • Γνώση ξένων γλωσσών.

Υπο τι συνθήκες εργάζεται ο Φιλόλογος;

Οι συνθήκες εργασίας του Φιλόλογου έχουν άμεση σχέση με τον χώρο, τον εργοδότη και τον φορέα που εργάζεται.

Χώρος εργασίας

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Φιλόλογος διδάσκει το μάθημα σε χώρο του σχολείου ή ενός φροντιστηρίου. Η ορθοστασία είναι ένα στοιχείο που τον χαρακτηρίζει καθημερινά. Ως ερευνητής, οι συνθήκες εργασίας είναι συνθήκες γραφείου. Συνήθως, είναι μια ατομική εργασία, που απαιτεί πολύ μελέτη, έρευνα, συγκέντρωση και συνδυασμό όλων των στοιχείων για εξαγωγή συμπερασμάτων. Τέλος και στους υπόλοιπους ρόλους εργασίας, ο Φιλόλογος είναι συνηθως σε ένα γραφείο χρησιμοποιώντας βιβλία, σημειώσεις και Η/Υ.

Ωράριο εργασίας

Στην εκπαίδευση, το ωράριο εργασίας καθορίζεται από τον διευθυντή του σχολείου. Στα ερευνητικά προγράμματα, οι ώρες εργασίας καθορίζονται από τον καθηγητή που συνεργάζεται ο Φιλόλογος. Σε εταιρικό περιβάλλον καθορίζεται από τον εργοδότη σου και συνήθως είναι 9πμ – 5μμ. Γενικότερα, η κούραση ενός Φιλόλογου είναι κυρίως πνευματική.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Τι μπορεί να κάνει και που μπορεί να δουλέψει ένας Φιλόλογος στην Ελλάδα σήμερα; Τι επαγγελματική αποκατάσταση και προοπτικές υπάρχουν στην αγορά εργασίας; Αξίζει να γίνει κανείς φιλόλογος; Τι εναλλακτικές δουλείες υπάρχουν για τους Φιλόλογους; Εύλογες ερωτήσεις, που συχνά τις ακούμε από κάθε τελειόφοιτο ενός Τμήματος Φιλολογίας. Πάμε λοιπόν, να αναλύσουμε την επαγγελματική αποκατάσταση του Φιλόλογου.

Ερευνητής

Ως Ερευνητής, ο Φιλόλογος ασχολείται με την επιλογή, την συγκέντρωση και μελέτη διάφορων κειμένων. Επιλέγει μεθόδους προσπαθώντας να τα ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο.

Εκπαιδευτικός σε Σχολείο

Ο κατεξοχήν χώρος εργασίας των φιλολόγων είναι η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι φιλολογικών τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02. Σε όλες τις ανακοινώσεις του κράτους, αυτό που θα σε ενδιαφέρει λοιπόν, είναι όσες υπάγονται στο ΠΕ02. Όμως, ο μεγάλος αριθμός των πτυχιούχων Φιλολόγων δημιουργεί δυσκολία στην απορρόφησή τους στην εκπαίδευση.

Ως Εκπαιδευτικός ή Καθηγητής, ο Φιλόλογος ασχολείται με τη διδασκαλία της Γλώσσας και όχι μόνο. Διδάσκει τόσο αρχαία Ελληνικά όσο και τις σύγχρονες μορφές της γλώσσας μας. Μέσα από την διδασκαλία αναλύει τους κανόνες χρήσης της γλώσσας, προσπαθεί να ερμηνεύσει συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα, να διδάξει προφορινό και γραπτό λόγο, έκφραση και πολλά ακόμη.

Για να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει είτε να συνεργαστεί με κάποιο φροντιστήριο που παρέχει φιλολογική υποστήριξη, είτε να καταφέρει να διοριστεί σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Καθηγητής σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Ως Καθηγητής σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εκτελεί όλα τα καθήκοντα ενός καθηγητή και αυτό συμπεριλαμβάνει την διδασκαλία, διόρθωση εργασιών, έρευνα και πολλά ακόμη. Θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές, τις μεταπτυχιακές του σπουδές και να έχει καταφέρει να πάρει ένα διδακτορικό δίπλωμα. Απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο και ως συνέπεια, η επιλογή αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα στρατηγικής και πολύ σκέψης.

 • Δημόσια Σχολεία
 • Ιδιωτικά Σχολεία
 • Ιδιωτικά Κολλέγεια
 • Φροντιστήρια

Διαχειριστής των Κοινωνικών Δικτύων

Ως Διαχειριστής των Κοινωνικών Δικτύων (Social Media Manager), ο Φιλόλογος ασχολείται με την δημιουργία, την διαχείριση και συντήρηση των Social Media μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Τι πλεονέκτημα έχει απέναντι στους υπόλοιπους υποψήφιους; Γνωρίζει πολύ καλά την γνώση, την άρθρωση, και στο Internet οι λέξεις είναι δύναμη! Γιατί άλλωστε οι τίτλοι των ειδήσεων έχουν δυναμικές λέξεις όπως “ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ”, “ΤΡΟΜΕΝΟ”, “ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ”, “ΤΡΑΓΩΔΙΑ”.

Ο διαχειριστής των Social Media καθημερινά πρέπει να κάνει έρευνα για τα trends, που ταυτίζονται με το brand της εταιρείας. Να δημιουργεί περιεχόμενο και να δημοσιεύει νέα και ειδήσεις. Τέλος τις αρμοδιότητες του είναι και η ανάλυση των αποτελεσμάτων. (Content Creator / Content Specialist)

Εάν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα χρειάζεσαι γνώσεις πάνω στην διαχείριση των Social Media, γνώσεις πάνω στο Search Engine Optimization (S.E.O.) και ένα Portfolio (δείγμα της δουλειάς σου). Το καλό είναι οτι δεν θα σου κοστίσουν τίποτα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μας στο Instagram.

Copywritter

Ως Copywritter ο Φιλόλογος ασχολείται με την δημιουργία περιεχομένου. Μελετά ένα θέμα, αναζητά την επικαιρότητα και δημιουργεί δημοσιεύσεις με στόχο την πώληση κάποιων προιόντων ή υπηρεσιών. Συνήθως το Copywritting αφορά θέματα Marketing. Αυτό σημαίνει πως αποσκοπεί στην προώθηση, δημοσίευση διάφορων προιόντων ή υπηρεσιών.

Συγγραφέας Βιβλίων

Ως Συγγραφέας, ο Φιλόλογος ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων και με την επιμέλεια τους. Μπορεί να δημιουργήσει και να δημοσιεύει σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικου΄ς οίκους, διάφορα επιστημονικά, λογοτεχνικά, αστυνομικά βιβλία κ.τ.λ.

Brand Manager

Ο Brand Manager, ασχολείται με το brand μιας εταιρείας. Brand είναι η εικόνα της εταιρείας στον κόσμο. Απαιτεί κάποιες επιπλέον σπουδές πάνω στην επικοινωνία και στον συντονισμό καθώς και τεχνικές πάνω στο Marketing. Έρχεται σε επαφή με Influencers, Sponsors και άλλα άτομα με στόχο την προβολή και προώθηση μιας επιχείρησης ή εταιρείας.

Συγγραφέας Βιβλίων

Όταν γνωρίζεις την γλώσσα και έχεις φαντασία, όταν μπορείς να δημιουργήσεις ένα βιβλίο ίσως πρέπει να σκεφτείς να συνεργαστείς με κάποιον εκδοτικό οίκο. Μπορεί να μην έχεις κάποιον φίλο/η σου που το έχει κάνει για να σου μεταφέρει την εμπειρία αλλά κοίτα σε ένα βιβλιοπωλείο. Κοίτα πόσοι άνθρωποι γράφουν. Κοίτα στις βιβλιοθήκες. Σκέψου το.

Επιμελητής Κειμένων

Αν πάλι δεν σε γεμίζει η συγγραφή ενός βιβλίου, σκέψου πως θα μπορούσες να ασχοληθείς με την επιμέλεια βιβλίων. Ο όρος content editor είναι αυτό που ψάχνεις. Κάνεις επεξεργασία δηλαδή edit περιεχόμενο. Ασχολείσαι με ορθογραφικά, σύνταξη, δημιουργία εκφράσεων που μεταδίδουν ένα βαθύτερο νόημα. Κατανοείς την φιλοσοφία του συγγραφέα, τον τρόπο σκέψης.

Μετάφραση ή επιμέλεια κειμένων σε εκδοτικούς οίκους, ως διορθωτής σε εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα έντυπα

Μεταφραστής

Μετάφραση κειμένων ως freelancer ή εργασία σε κάποια εταιρεία μετάφρασης.

Διοίκηση Προσωπικού (HR)

Αξιοποίηση των σύγχρονων μεθοδολογιών ανάπτυξης και διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

 • Ερευνητής
 • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
 • Σύμβουλος σε Ερευνητικά Κέντρα – Μουσεία – Βιβλιοθήκες

S.E.O. Specialist

Μια απασχόληση που δεν είναι καθόλου γνωστή είναι αυτή του S.E.O. Specialist. Πριν αναφέρουμε το οτιδήποτε πρέπει να πούμε οτι το S.E.O. σημαίνει Search Engine Optimization, δηλαδή Βελτιστοποίηση των Μηχανών Αναζήτησης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αφορά την δημιουργία ή επεξεργασία ενός κειμένου όπως αυτό που διαβάζεις τώρα, με τέτοιον τρόπο ώστε να “ανέβει θέση” στα αποτελέσματα του Google. Είναι πραγματικά, παιχνίδι με τις λέξεις, μελέτη του αλγορίθμου της Google και ανακάλυψη τεχνικών Marketing.

Σπουδές και Εκπαίδευση

Ο Φιλόλογος είναι απόφοιτος των Τμημάτων Φιλολογίας ή Φιλολογίας Ξένων Γλωσσών των ΑΕΙ. Μπορεί να εξειδικευτεί μετά τις βασικές σπουδές του, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Τι πρέπει να σπουδάσεις για να γίνεις Φιλόλογος; Ποιές σχολές σε οδηγούν στο επάγγελμα αυτό; Τα τμήματα Φιλολογίας δεν είναι τα μόνα. Τμήματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας είναι κάποια από αυτά που μπορείς να επιλέξεις. Στο σύνολο είναι περίπου 20 και είναι ένας δρόμος για να μπορέσεις να ακολουθήσεις το επάγγελμα του Φιλόλογου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!