Επάγγελμα Φιλόλογος

Φιλόλογος και διορισμός είναι δύο λέξεις που πάνε παρέα. Η γοητεία που κρύβει η Φιλολογία είναι δυστυχώς πίσω από μια μαγική κουρτίνα. Ίσως η πρώτη σκέψη που έχει ένας Φιλόλογος είναι “τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο φιλολογίας;”. Αν είσαι από τους τυχερούς που έχεις σπουδάσει ή σκέφτεσαι να σπουδάσεις Φιλολογία παρακάτω θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες.

Εάν αγαπάς την μελέτη των λαών, των διάφορων πολιτισμών, τις γλώσσες και τις ιστορίες αν τα έτη, τότε μάλλον βρίσκεσαι στο σωστό επάγγλεμα. Ο σκοπός του άρθρου είναι να σε ενημερώσει για το επάγγελμα του Φιλόλογου. Ίσως θα έπρεπε ήδη να έχεις ενημερωθεί αλλά, έτσι είναι η ζωή, κάποιες φορές από αλλού τα περιμένεις και από αλλού έρχονται.

Τι θα βρεις παρακάτω;

Επαγγελματικές προοπτικές, λίστα με διάφορα επαγγέλματα, τις δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχεις ως Φιλόλογος και γενικότερα πληροφορίες που θα σε συνοδεύσουν σε όλη σου την καριέρα.

Περιγραφή Επαγγέλματος

Το πρώτο ερώτημα που καλείσαι να απαντήσεις είναι “Γιατί να γίνεις Φιλόλογος;”. Τι έχει αυτό το επάγγλεμα που σε γοητεύει τόσο πολύ; Ο Φιλόλογος μελετά την γλώσσα και τους κανόνες με τους οποίους αυτή συντάσεται.

Η επιστήμη της Φιλολογίας συνδυάζεται με διάφορες επιστήμες όπως η Ιστορία και η Τέχνη.

Η Φιλολογία βλέπουμε πολλές φορές να συνδυάζεται με άλλες επιστήμες όπως η Ιστορία και οι Τέχνες. Η γλώσσα, η ιστορία, ο πολιτισμός και η τέχνη που αναπτύσσει ένας λαός συνδέονται. Ένας Φιλόλογος, ερευνά την εξέλιξη ενός λαού και την εξέλιξη του πολιτισμού του. Όπου αυτό είναι δύσκολο, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, γίνετια με βάση των τα γραπτών του μνημείων. Σε αυτό το σημείο, ο Φιλόλογος έχει το ένα πόδι στην επιστήμη της Φιλολογίας και το άλλο στην Ιστορία, Αρχαιολογία και στον Πολιτισμό.

Άρα λοιπόν, όπως βλέπεις Φιλόλογος σημαίνει πολλά παραπάνω από “ιδιαίτερα μαθήματα” ή “μαθήματα σε φροντιστήριο”.

Μελετάει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν μια γλώσσα. Ασχολείται με την κατανόηση της λογοτεχνίας και κάθε άλλης γραπτής εκδήλωσης του ανθρώπου.

Τομείς Εργασίας

Φιλόλογος ως Ερευνητής

Φιλόλογος ως Εκπαιδευτικός

Ο ερευνητής Φιλόλογος ασχολείται με την επιλογή και συγκέντρωση των κειμένων, τη μελέτη τους και την επιλογή των μεθόδων που θα χρησιμοποιήσει για την ερμηνεία τους.

Ο εκπαιδευτικός Φιλόλογος ασχολείται με τη διδασκαλία αρχαίων ή σύγχρονων μορφών της γλώσσας, την ανάλυση των κανόνων χρήσης της γλώσσας, τη διδασκαλία και ερμηνεία συγκεκριμένων λογοτεχνικών κειμένων, την εκμάθηση τρόπων προφορικής ή γραπτής γλωσσικής έκφρασης, τη διόρθωση εργασιών των εκπαιδευομένων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Φιλολογίας και που μπορείς να εργαστείς; Πάμε να δούμε διάφορους ρόλους εργασίας και επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχεις ως Φιλόλογος.

Εκπαίδευση

Ο κατεξοχήν χώρος εργασίας των φιλολόγων είναι η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι φιλολογικών τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02. Σε όλες τις ανακοινώσεις του κράτους, αυτό που θα σε ενδιαφέρει λοιπόν, είναι όσες υπάγονται στο ΠΕ02. Όμως, ο μεγάλος αριθμός των πτυχιούχων Φιλολόγων δημιουργεί δυσκολία στην απορρόφησή τους στην εκπαίδευση.

Σπουδές και Εκπαίδευση

Ο Φιλόλογος είναι απόφοιτος των Τμημάτων Φιλολογίας ή Φιλολογίας Ξένων Γλωσσών των ΑΕΙ. Μπορεί να εξειδικευτεί μετά τις βασικές σπουδές του, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Τι πρέπει να σπουδάσεις για να γίνεις Φιλόλογος; Ποιές σχολές σε οδηγούν στο επάγγελμα αυτό; Τα τμήματα Φιλολογίας δεν είναι τα μόνα. Τμήματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας είναι κάποια από αυτά που μπορείς να επιλέξεις. Στο σύνολο είναι περίπου 20 και είναι ένας δρόμος για να μπορέσεις να ακολουθήσεις το επάγγελμα του Φιλόλογου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές σε κάποιο Τμήμα Φιλολογίας ακολουθησε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Δεξιότητες

Ομιλία

Mε την σωστή χρήση της  γλώσσας μπορείς να επιχειρηματολογήσεις. Επιχειρηματολογία σημαίνει, να εκφράζεσαι με τις σωστές λέξεις, δημιουργώντας λογικά επιχειρήματα. Έτσι, μπορείς να πείσεις κάποιον για το προϊόν που θέλεις να προωθήσεις, για την εργασία που θέλεις να αποκτήσεις.

Ανάγνωση και Γραφή

Επιπλέον μέσα από την ανάγνωση γεννιέται η σύνθετη σκέψη, η προσωπική καλλιέργεια του ανθρώπου και ταυτόχρονα ανοίγουν οι ορίζοντές του. Η γραφή είναι εξίσου σημαντική τόσο σε ένα έντυπο προς μια υπηρεσία, προς έναν πελάτη όσο και στο βιογραφικό σου ή στην συνοδευτική επιστολή.

Παρατηρητικότητα

Μέσα από το διάβασμα καλλιεργείται έντονα η παρατηρητικότητα ενός φιλολόγου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ένας φιλόλογος μέσα από τον καταιγισμό τόσων πολλών πληροφοριών να εστιάσει στα πιο σημαντικά. Αυτό θα τον μετατρέψει σε πιο παρατηρητικό και οξυδερκή  άνθρωπο.

Κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Φιλόλογου είναι:

 • Κριτική, αναλυτική και συνθετική σκέψη
 • Παρατηρητικότητα και μεθοδικότητα
 • Σωστή χρήση της γλώσσας
 • Ικανότητα στη διδασκαλία της γλώσσας
 • Μεταδοτικότητα
 • Υπομονή και κατανόηση
 • Ευγένεια, προσήνεια, ικανότητα επικοινωνίας
 • Πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας
 • Γνώση ξένων γλωσσών.

Συγγραφέας Βιβλίων

Όταν γνωρίζεις την γλώσσα και έχεις φαντασία, όταν μπορείς να δημιουργήσεις ένα βιβλίο ίσως πρέπει να σκεφτείς να συνεργαστείς με κάποιον εκδοτικό οίκο. Μπορεί να μην έχεις κάποιον φίλο/η σου που το έχει κάνει για να σου μεταφέρει την εμπειρία αλλά κοίτα σε ένα βιβλιοπωλείο. Κοίτα πόσοι άνθρωποι γράφουν. Κοίτα στις βιβλιοθήκες. Σκέψου το.

Επιμελητής Κειμένων

Αν πάλι δεν σε γεμίζει η συγγραφή ενός βιβλίου, σκέψου πως θα μπορούσες να ασχοληθείς με την επιμέλεια βιβλίων. Ο όρος content editor είναι αυτό που ψάχνεις. Κάνεις επεξεργασία δηλαδή edit περιεχόμενο. Ασχολείσαι με ορθογραφικά, σύνταξη, δημιουργία εκφράσεων που μεταδίδουν ένα βαθύτερο νόημα. Κατανοείς την φιλοσοφία του συγγραφέα, τον τρόπο σκέψης.

Μετάφραση ή επιμέλεια κειμένων σε εκδοτικούς οίκους, ως διορθωτής σε εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα έντυπα

Μεταφραστής

Μετάφραση κειμένων ως freelancer ή εργασία σε κάποια εταιρεία μετάφρασης.

Marketing

Δημιουργία περιεχομένου μάρκετινγκ (content marketing) στα social media, blog, ιστοσελίδες και online portals 

Διοίκηση Προσωπικού (HR)

Αξιοποίηση των σύγχρονων μεθοδολογιών ανάπτυξης και διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ερευνητής

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)

Σύμβουλος σε Ερευνητικά Κέντρα – Μουσεία – Βιβλιοθήκες

Επαγγελματικές Προοπτικές

Ο σε εκδοτικούς οίκους, ως διορθωτής σε εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα έντυπα, ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τη λήψη διδακτορικού διπλώματος.

Οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν κρίση και βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων

Συνθήκες Εργασίας

Οι συνθήκες εργασίας του Φιλόλογου έχουν άμεση σχέση με τον χώρο, τον εργοδότη και τον φορέα που εργάζεται.

Χώρος Εργασίας

Στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως όλοι έχουμε περάσει, ο Φιλόλογος διδάσκει το μάθημα σε χώρο του σχολείου ή ενός φροντιστηρίου. Η ορθοστασία είναι ένα στοιχείο που θα σε χαρακτηρίζει. Ως ερευνητής, οι συνθήκες εργασίας είναι συνθήκες γραφείου. Συνήθως, είναι μια ατομική εργασία, που απαιτεί πολύ μελέτη, έρευνα, συγκέντρωση και συνδυασμό όλων των στοιχείων για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ωράριο Εργασίας

Στην εκπαίδευση, το ωράριο εργασίας καθορίζεται από τον διευθυντή του σχολείου. Στα ερευνητικά προγράμματα, οι ώρες εργασίας ίσως ξεπερνάνε τις 8.

Γενικότερα, η κούραση ενός Φιλόλογοι είναι κυρίως πνευματική.

Πηγές

Το άρθρο δημιουργήθηκε βάση προσωπικών συζητήσεων του συγγραφέα με Φιλόλογους, καθώς και από πληροφορίες που έχει αντλήσει από τις παρακάτω πηγές.

 • epil.gr
 • users.sch.gr/markdor59
 • gostudy.gr
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.