Ως ανθρωπότητα έχουμε την περιέργεια να μάθουμε, να ερμηνεύσουμε και να εξηγήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Η Φυσική είναι ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για να το κατορθώσουμε αυτό. Η ερώτηση βέβαια είναι αν πραγματικά αξίζει να σπουδάσεις Φυσική. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, αλλά πολλά παραπάνω, είναι γεγονότα και καταστάσεις πέρα από εμάς. Η Φυσική λοιπόν, είναι ίσως η πιο βασική επιστήμη για να καταφέρουμε το κάτι παραπάνω ως ανθρώπινο είδος.
Τι είναι πραγματικότητα και τι δεν είναι; Είναι όλα σχετικά μεταξύ τους ή μήπως υπάρχει κάποιο σημείο βάση του οποίο μπορούμε να ορίσουμε τα πάντα γύρω μας; Οι ανακαλύψεις και οι θεωρίες άρχισαν από πολύ παλιά και κάποιες καταρρίφθηκαν! Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός ο κόσμος χρειάζεται επιστήμονες, μυαλά, ανθρώπους με περιέργεια, open-mind και γεμάτους φαντασία, τόλμη για την ζωή.
Τέτοιου είδους ερωτήματα, αλλά και πολλά ακόμη θα πρέπει να αντιμετωπίσεις αν αποφασίσεις να σπουδάσεις Φυσική.
Εσύ;
Μήπως είσαι ένας απο αυτούς;
Παρακάτω αναφέρουμε 5 λόγους, γιατί αξίζει να σπουδάσεις Φυσική. Εάν ταυτίζεσαι με κάποιον από αυτούς, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς μια καριέρα στον τομέα της Φυσικής και σίγουρα πρέπει να μάθεις περισσότερα για το επάγγελμα του Φυσικού, τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχει ως επιστήμονας..

#1 Μαθαίνεις πως να σκέφτεσαι
Η επιστήμη της Φυσικής ανήκει στην οικογένεια των επιστημών που μαθαίνεις πως να σκέφτεσαι. Μαθαίνεις πως να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα και αναπτύσσεις μια διαφορετική αντίληψη για την προσέγγιση της λύσης. Φυσικά και το πρόβλημα μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σκέψη με την Φυσική ως επιστήμη. Ο τρόπος σκέψης, προσέγγισης προβλημάτων και αυτό που αποκαλούμε “problem solving” δεν περιορίζεται στη Φυσική.
Πλέον, αρκετά βιογραφικά και job hunters που ψάχνουν άτομα για να συνδέσουν με εταιρείες, έχουν στα top skills τους το “problem solving”. Αυτό συμβαίνει, γιατί ένα συγκεκριμένο εργαλείο, μια γλώσσα προγραμματισμού, μια μεθοδολογία, συνήθως μαθαίνεται σε ένα αρκετά γρήγορο διάστημα. Όμως η αντίληψη δεν έχει όρια, καλό είναι να θεωρήσουμε πως η αντίληψη μας για τον κόσμο αυξάνεται, επεκτείνεται και αλλάζει μέρα με την μέρα συνεχώς.

#2 Γιατί
Ας θυμηθούμε λίγο κάποιες καταστάσεις όταν ήμασταν 10 χρονών. Η κύρια ερώτηση που επικρατούσε ήταν το γιατί. Γιατί ο ουρανός είναι μπλε, γιατί υπάρχει το φως και το σκοτάδι, γιατί στο διάστημα κινούνται πιο αργά, γιατί όταν κρυώνω τρέμω κτλ. Άπειρες ερωτήσεις, τόσο για τον άνθρωπο ως φυσιολογία όσο και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Μέσα από την επιστήμη της φυσικής μαθαίνεις να εξηγείς και να ερμηνεύεις πάρα πολλά φαινόμενα. Μπορεί να μην είναι αισθητό αυτή τη στιγμή, αλλά η ερμηνεία όλων των φαινομένων δημιουργεί χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μας ίδιες με αυτές όταν ήμασταν 10 χρονών. Μην ξεχνάτε πως η περιέργεια είναι πολύ μεγάλη κινητήρια δύναμη. Αυτός λοιπόν είναι και ο δεύτερος λόγος γιατί αξίζει να σπουδάσεις Φυσική.

#3 Ευρύ φάσμα ευκαιριών και θέσεων εργασίας
Ο τομέας της Φυσικής και οι γνώσεις που αποκομίζεις ως επιστήμονας σε καθιστούν ικανό να εργασθείς σε διάφορες θέσεις εργασίας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο τρόπος σκέψης και η αντίληψη είναι πολύ σημαντική. Αυτό ίσως είναι και το κύριο προσόν που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας που σε εκφράζει.
Αξίζει όμως να σπουδάσεις Φυσική;
Φυσικά πάντα είναι καλό, είτε κατά την διάρκεια των σπουδών, είτε μετά από τις σπουδές να κυνηγάς κάποιου είδους εξειδίκευση. Μπορεί να είναι τομέας, συγκεκριμένη θέση εργασίας ή κάτι άλλο που όμως θα σε ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους.
Μην ξεχνάς πως σε μια συνέντευξη πάντα μπορεί να υπάρχει η ερώτηση “Γιατί θεωρείς πως είσαι ο κατάλληλος για την συγκεκριμένη θέση εργασίας;“. Η πραγματική ερώτηση είναι τι έχεις κάνει πέρα από το πτυχίο σου που φυσικά να έχει σχέση με την θέση εργασίας.
#4 Απο την Φυσική στα…
Υπάρχουν σπουδές σε αντικείμενα που δεν έχουν τόσο καλές προοπτικές εργασίας. Ο τομέας και το επάγγελμα του Φυσικού είναι από αυτά που προσφέρουν μια πολύ καλή βάση και το απαραίτητο υπόβαθρο για να συνεχίσεις σε κάτι άλλο. Μπορεί να σε ενδιαφέρουν τα Μαθηματικά, η Πληροφορική, η Χημεία ή κάποιος άλλος τομέας.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να πάρεις ένα ολόκληρο πτυχίο σε κάποια άλλη επιστήμη, αλλά εννοείται πως μπορείς να κάνεις ένα μεταπτυχιακό και να συνδυάσεις επιστήμες. Αν το μεταπτυχιακό χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να το ολοκληρώσεις, τότε μπορείς να οδηγηθείς σε Online μαθήματα που υπάρχουν σε διάφορες πλατφόρμες. Μέσα από τα online courses, σίγουρα δεν αφιερώνεις τόσο χρόνο όσο σε ένα μεταπτυχιακό, αλλά αποκτάς μια πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση και γνώσεις.
Για παράδειγμα, εάν πιστεύεις πως σε ενδιαφέρει ο τομέας των οικονομικών (finances) ή της πληροφορικής και του προγραμματισμού, τότε μπορείς να ολοκληρώσεις μερικά σχετικά online courses. Υπάρχουν αρκετές online πλατφόρμες γι αυτό, όπως το Udemy και το Coursera, καθώς και το stanford και το MIT
#5 Θεωρείς την τεχνολογία δεδομένη αλλά δεν είναι
Μπορεί να γεννήθηκες σε μια εποχή όπου η μικρότερη ταχύτητα στο Internet είναι 24Mbps, όπου τα κινητά τηλέφωνα είναι συσκευές με οθόνη αφής, όπου το Mp3 player είναι αρχαία τεχνολογία και όλα πάνε σε κάτι που δεν καταλαβαίνεις αλλά λέγεται cloud. Ίσως τα παιδιά σου να μην γνωρίσουν ποτέ τι είναι το USB και ο σκληρός δίσκος, γιατί όλος ο κόσμος θα γυρίζει γύρω από το cloud.
Το νόημα μέσα απ όλη αυτή την εξέλιξη είναι πως τόσο ως Φυσικός όσο και ως Άνθρωπος, δεν θα πρέπει να θεωρείς τίποτα δεδομένο. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στην τεχνολογία σήμερα! Ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε με το Internet στο χέρι. Είναι μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε μέσα από έρευνες και αρκετό κόπο.
Η οπτική ίνα και η μετάδοση δεδομένων μέσω του φωτονίων είναι ίσως το άμεσο μέλλον.
Ως Φυσικός, αποκτάς το mind-set να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι.
Οπότε λοιπόν, καλό είναι να μην θεωρείς δεδομένο τίποτα από τα παρακάτω. Πώς ήταν χωρίς αυτά; Ρώτησε κάποιον που μεγάλωσε την δεκαετία του 80.
- Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Laptop
- Ψηφιακές Κάμερες
- Κινητά Τηλέφωνα
- DVD και MP3
- Cloud Εφαρμογές
- Κβαντικοί Υπολογιστές

Τομείς που μπορείς να εργαστείς ως Φυσικός
Ο επιστήμονας Φυσικής έχει την ικανότητα και τον τρόπο σκέψης να μελετήσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ως Φυσικός μπορείς να εργασθείς σε διάφορους τομείς. Το πτυχίο σου είναι μόνο η αρχή και η εργασία σου περιορίζεται μόνο από τους στόχους που βάζεις εσύ στον εαυτό σου. Μερικοί από τους τομείς λοιπόν που μπορείς να εργασθείς είναι:
- Δημοσιογραφία
- Νομική
- Οικονομικά
- Φαρμακευτική
- Μηχανική
- Επιστήμη Υπολογιστών
- Αστρονομία
- Βιολογία
Δεν είναι μόνο οι παραπάνω τομείς. Αξίζει να μελετήσεις και άλλες επιλογές και διεξόδους που θα βρεις στο άρθρο σπουδές σε τμήμα Φυσικής και να αποκτήσεις έτσι μία γενικότερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επαγγελματικές σου διεξόδους που σχετίζονται με την επιστήμη της Φυσικής.
Αναφορές
Το παραπάνω άρθρο βασίστηκε στις παρακάτω αναφορές, καθώς και σε προσωπική επικοινωνία του συντάκτη με επιστήμονες του κλάδου της Φυσικής.
- aps.org
- superprof.co.uk
- physics.stanford.edu