Ερώτηση Συνέντευξης: Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος

Προς το τέλος μιας συνέντευξης, συνήθως δεν λείπει και η ερώτηση σχετικά με τον μισθό. Τι μισθό θα ήθελες να πάρεις; Ιδανικά με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος; Γνωρίζεις ποιος είναι ο μέσος όρος του μισθού για την θέση εργασίας που έχεις κάνει αίτηση; Η ερώτηση δεν έχει και τόσο σημασία. Με όποιον τρόπο και αν σε ρωτήσουν, αυτό που πρακτικά ψάχνουν είναι πολύ συγκεκριμένο.

Τι ψάχνει ένας εργοδότης ή ένας recruiter όταν σου κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό;

Ποιες είναι οι πραγματικές ερωτήσεις

Μπορεί η ερώτηση να είναι “τι μισθό θέλεις να πάρεις;”, ωστόσο η πραγματικά ερώτηση είναι άλλη. Παρακάτω θα αναφέρουμε δύο εκδοχές σκεπτικού που μπορεί να έχει ο εργοδότης.

Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη θέση εργασίας σου;

Ο στόχος των ερωτήσεων μπορεί να είναι η ανακάλυψη αν έχεις κάνει κάποια έρευνα αγοράς, σχετικά με την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αν δηλαδή γνωρίζεις ποιος είναι ο μέσος μισθός στον ρόλο εργασίας που δήλωσες.

Για παράδειγμα, αν η θέση εργασίας αφορά έναν junior προγραμματιστή Η/Υ (μέσος όρος μισθού 850€) και απαντήσεις πως ο μέσος μισθός παρόμοιων θέσεων εργασίας είναι 2000€, τότε μάλλον θα δώσεις μια κακή εντύπωση. Ο εργοδότης ή recruiter θα καταλάβει πως μάλλον δεν έχεις ψάξει τίποτα και πως είσαι άπειρος σχετικά με το τι γίνεται στην αγορά εργασίας.

Πόσο σίγουρος είσαι για τον εαυτό σου και τις γνώσεις σου.

Ένας επιπλέον στόχος των ερωτήσεων σχετικά με τον μισθό είναι να μάθει ο εργοδότης περισσότερα για εσένα και τον χαρακτήρα σου. Σε αυτή τη περίπτωση, δεν αναφερόμαστε στα hard skills και στις δεξιότητές που μπορεί να έχεις, αλλά στο πόσο σίγουρος είσαι για τις γνώσεις σου και πόσο πολύ θέλεις την συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Δεν θα μπορέσεις ποτέ να νιώσεις άνετος για να ζητήσεις περισσότερα χρήματα αν πρώτα ο ίδιος δεν πιστεύεις πως τα αξίζεις πραγματικά.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Έστω πως πάλι η θέση εργασίας είναι junior προγραμματιστής Η/Υ, όπου θυμηθείτε πως ο μέσος μισθός είναι περίπου 850€. Εάν σε μια σχετική ερώτηση απαντήσεις πως και με 500€ θα είσαι ευχαριστημένος, τότε μόλις έδωσες αφορμή για σκέψεις και για περισσότερες ερωτήσεις.

Η σκέψη ενός recruiter πάει κάπως έτσι. Αν ο μέσος μισθός είναι 850€, τότε αυτό που μου απάντησε είναι πολύ λίγο. Μάλλον, δεν νιώθει βέβαιος για τις γνώσεις του. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση της ανασφάλειας. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ένας recruiter ή ένας εργοδότης είναι να πει το ναι και να σε προσλάβει δίχως να πιστεύει πως μπορείς να κάνεις την δουλειά.

Πώς να απαντήσεις

Ας δούμε τώρα, κάποιες τεχνικές και tips για το πώς μπορείς να απαντήσεις έξυπνα.

Δώσε ένα εύρος μισθού

Στην ερώτηση πόσα θέλεις, κανείς δεν σου είπε, πως πρέπει να απαντήσεις με συγκεκριμένο αριθμό. Κάνε έρευνα πριν πας στην συνέντευξη. Υπολόγισε το εύρος που θεωρείς ότι αξίζεις και απάντα με αυτό.

Κάνε την έρευνά σου

Η ώρα της συνέντευξης δεν είναι η ώρα που βγάζεις το κομπιουτεράκι για να κάνεις υπολογισμούς. Η έρευνα του τι θέλεις και ποιο εύρος μισθό επιθυμείς πρέπει να γίνει πριν πας στην συνέντευξη.

Κλιμακωτός μισθός

Μια επιπλέον τεχνική είναι να απαντήσεις με έναν σχετικά χαμηλό μισθό (εξαρτάται τις περιστάσεις), ωστόσο να συμφωνήσεις (αν γίνεται και γραπτά) ότι θα κλιμακώνεται. Για παράδειγμα μπορεί να αρχίσεις με 600€, σε 4 μήνες να πάρεις μια αύξηση της τάξης του 25%, σε ακόμη 3 μήνες μια αύξηση της τάξης του 20% και έπειτα από ένα χρόνο να πάρεις μια ακόμη αύξηση της τάξης του 20%.

Με αυτόν τον τρόπο, ο εργοδότης σου δεν θα πρέπει να πάρει πολύ μεγάλο ρίσκο και να σε προσλάβει με μισθό 1000€ ή 2000€ και εσύ θα έχεις συμφωνήσει σε αυτό που θέλεις εις βάθος χρόνου.

Σημειώνουμε πως το να περιμένεις τις αυξήσεις χωρίς να έχεις κάνει καμία σοβαρή συζήτηση είναι μια εξαιρετική τεχνική για να ζεις με προσδοκίες μεγάλου ρίσκου που δημιουργούν πίεση και άγχος.

Συμπέρασμα

Η δουλειά ενός recruiter είναι να βρίσκεται στο front line, στην πρώτη γραμμή γνωριμίας με τους υποψηφίους και να προωθούν μόνο τους καλύτερους. Οι καλύτεροι υποψήφιοι δε είναι όσοι έχουν τα περισσότερα skills, αλλά όσοι έχουν τα απαραίτητα skills που απαιτούνται και έχουν αυτοπεποίθηση. Είναι αυτοί που γνωρίζουν τι γνωρίζουν και τι δεν γνωρίζουν. Είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν μεταφέρουν κανένα συναίσθημα ανασφάλειας και ρίσκου.

Να θυμάσαι λοιπόν.

Προσπάθησε να είσαι σίγουρος για τις γνώσεις σου, είναι πολύ μεγάλο προσόν να γνωρίζεις τι γνωρίζεις και τι δεν γνωρίζεις. Αυτό θα σου προσφέρει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Τα Career TIPS κατευθείαν στο email σου

Loading...
Προεπιλεγμένη Εικόνα

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!