Ερώτηση Συνέντευξης: Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος

Αν έχεις εργαστεί σε κάποια εταιρεία ή ήσουν Freelancer θα έχεις σίγουρα μια εικόνα της αγοράς εργασίας. Ίσως γνωρίζεις το εύρος μισθών για την θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει. Όμως, τι γίνεται αν μόλις αποφοίτησες; Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος; Πόσα χρήματα άραγε, να ζητήσεις από την πρώτη σου δουλειά και τι παγίδες υπάρχουν σε μια τέτοια ερώτηση.

Διαβάζεις ένα άρθρο στο FutureGeneration, το blog που μιλά με αλήθειες και φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου.

Γνωρίζεις ποιος είναι ο μέσος όρος του μισθού για την θέση εργασίας που έχεις κάνει αίτηση; Τι να απαντήσεις σε μια παρόμοια ερώτηση σε μια συνέντευξη; Ποια είναι η πραγματική ερώτηση και πως μπορείς να απαντήσεις έξυπνα.

Στα επόμενα λεπτά θα σου λυθούν όλες οι απορίες!

Τι ψάχνει λοιπόν ένας HR Manager ή ένας Recruiter όταν σου κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό;

Παρόμοιες εκδοχές της ερώτησης

Έχεις λοιπόν απέναντί σου τον Hiring Manager ή έναν Recruiter μιας εταιρείας. Ας δούμε αρχικά, διάφορες διασκευές της ίδιας ερώτησης. Πως αλλιώς μπορεί ο recruiter, να ρωτήσει για τις απολαβές που θα επιθυμούσες;

  • Πόσα χρήματα θα ήθελες;
  • Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος;
  • Ποιο είναι το επιθυμητό σου εύρος αποδοχών;
  • Γνωρίζεις τους μισθούς στην αγορά εργασίας;

Πως να απαντήσεις με τον σωστό τρόπο

Πάμε να αναλύσουμε λίγο την ερώτηση και να δούμε με ποιόν τρόπο μπορείς να απαντήσεις έξυπνα. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι γιατί μας ρωτάνε κάτι σχετικό με τον μισθό; Εδώ, υπάρχουν 2 πιθανές εκδοχές.

Εκδοχή #1

Ο στόχος εδώ είναι να ανακαλύψει ο Hiring Manager αν έχεις κάνει κάποια έρευνα και είσαι up to date με την αγορά εργασίας.

Ποιος είναι ο μέσος όρος μισθού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, στην θέση εργασίας που έκανες αίτηση;

Για παράδειγμα, αν η θέση εργασίας αφορά έναν junior προγραμματιστή Η/Υ (μέσος όρος μισθού 850€) και απαντήσεις πως ο μέσος μισθός παρόμοιων θέσεων εργασίας είναι 2000€, τότε μάλλον θα δώσεις μια κακή εντύπωση. Ο εργοδότης ή recruiter θα καταλάβει πως μάλλον δεν έχεις ψάξει τίποτα και πως είσαι άπειρος σχετικά με το τι γίνεται στην αγορά εργασίας

Εκδοχή #2

Ο στόχος εδώ είναι να ανακαλύψει ο Hiring Manager ένα στοιχείο από την προσωπικότητά σου.

Πόσο σίγουρος είσαι για το ταλέντο και τις γνώσεις που έχεις;

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Έστω πως πάλι η θέση εργασίας είναι junior προγραμματιστής Η/Υ, όπου ο μέσος μισθός είναι περίπου 850€. Εάν σε μια σχετική ερώτηση απαντήσεις πως και με 500€ θα είσαι ευχαριστημένος, τότε μόλις έδωσες αφορμή για σκέψεις και για περισσότερες ερωτήσεις.

Η σκέψη ενός recruiter πάει κάπως έτσι.

Αν ο μέσος μισθός είναι 850€, τότε αυτό που μου απάντησε είναι πολύ λίγο. Μάλλον, δεν νιώθει βέβαιος για τις γνώσεις του. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση της ανασφάλειας. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ένας recruiter ή ένας εργοδότης είναι να πει το ναι και να σε προσλάβει δίχως να πιστεύει πως μπορείς να κάνεις την δουλειά.

Δεν θα μπορέσεις ποτέ να νιώσεις άνετος για να ζητήσεις περισσότερα χρήματα αν πρώτα ο ίδιος δεν πιστεύεις πως τα αξίζεις πραγματικά.

Παραδείγματα απαντήσεων

Ας δούμε τώρα, κάποιες τεχνικές και tips για το πώς μπορείς να απαντήσεις έξυπνα.

Δώσε ένα εύρος μισθού

Στην ερώτηση πόσα θέλεις, κανείς δεν σου είπε, πως πρέπει να απαντήσεις με συγκεκριμένο αριθμό. Κάνε έρευνα πριν πας στην συνέντευξη. Υπολόγισε το εύρος που θεωρείς ότι αξίζεις και απάντα με αυτό.

Κάνε την έρευνά σου

Η ώρα της συνέντευξης δεν είναι η ώρα που βγάζεις το κομπιουτεράκι για να κάνεις υπολογισμούς. Η έρευνα του τι θέλεις και ποιο εύρος μισθό επιθυμείς πρέπει να γίνει πριν πας στην συνέντευξη.

Κλιμακωτός μισθός

Μια επιπλέον τεχνική είναι να απαντήσεις με έναν σχετικά χαμηλό μισθό (εξαρτάται τις περιστάσεις), ωστόσο να συμφωνήσεις (αν γίνεται και γραπτά) ότι θα κλιμακώνεται. Για παράδειγμα μπορεί να αρχίσεις με 600€, σε 4 μήνες να πάρεις μια αύξηση της τάξης του 25%, σε ακόμη 3 μήνες μια αύξηση της τάξης του 20% και έπειτα από ένα χρόνο να πάρεις μια ακόμη αύξηση της τάξης του 20%.

Με αυτόν τον τρόπο, ο εργοδότης σου δεν θα πρέπει να πάρει πολύ μεγάλο ρίσκο και να σε προσλάβει με μισθό 1000€ ή 2000€ και εσύ θα έχεις συμφωνήσει σε αυτό που θέλεις εις βάθος χρόνου.

Σημειώνουμε πως το να περιμένεις τις αυξήσεις χωρίς να έχεις κάνει καμία σοβαρή συζήτηση είναι μια εξαιρετική τεχνική για να ζεις με προσδοκίες μεγάλου ρίσκου που δημιουργούν πίεση και άγχος. Έτσι, πριν σου κάνουν την ερώτηση “Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος;” προσπάθησε να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα σύμφωνα με όλα τα παραπάνω tips.

Προσπάθησε να είσαι σίγουρος για τις γνώσεις σου, είναι πολύ μεγάλο προσόν να γνωρίζεις τι γνωρίζεις και τι δεν γνωρίζεις. Αυτό θα σου προσφέρει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Θυμήσου πως πολλές φορές, βλέπουμε στα benefits των θέσεων εργασίας, online σεμινάρια ή online courses όπως για παράδειγμα μέσα από το coursera.

Στο FutureGeneration, έχουμε την μεγαλύτερη λίστα με δωρεάν και μη διαδικτυακά μαθήματα;

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 58

Ένα σχόλιο

  1. […] Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε συνέντευξη, σίγουρα θα θυμάσαι εκείνες τις στιγμές που ήταν γεμάτες στρες και πίεση. Στιγμές γεμάτες ερωτήσεις και απαντήσεις όπως “Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος;”. […]

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial