Headhunters (Executive Recruiters): Ποιοι είναι και τι πρέπει να προσέχεις

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι headhunters παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί λύνουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Συνδέουν τον σωστό άνθρωπο στη σωστή επιχείρηση. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική κουλτούρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους Headhunters, θα μάθεις γιατί υπάρχουν, τι πρόβλημα λύνουν, πως το λύνουν και τι ρόλο έχουν στην αγορά εργασίας!

Είσαι έτοιμος;

Το πρόβλημα των Επιχειρήσεων

Όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται σωστά θεμέλια. Έτσι θα δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης, ηγεσίας και ομαδικότητας. Τα 3 αυτά στοιχεία, είναι το κλειδί προς τον δρόμο του scale up. Τον δρόμο δηλαδή, που πρέπει να ακολουθήσει μια επιχείρηση αν θέλει να μεγαλώσει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να δημιουργήσουν αυτά τα θεμέλια. Θα έλεγε κανείς, πως απλά αρκεί να βγάλουν μια αγγελία και να ζητήσουν προσωπικό. Όμως, είτε λόγω έλλειψης διαθέσιμου και απαιτούμενου χρόνου, είτε για άλλους λόγους αυτό δεν γίνεται. Πως λοιπόν, μια επιχείρηση μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημά της; Πως μπορεί να αποκτήσει σημαντικούς ανθρώπους για πολύ σημαντικές θέσεις εργασίας πχ. manager;

Η λύση των Headhunters

Μια συχνή λύση που φέρνει αποτελέσματα είναι αυτή των Headhunters. Οι επιχειρήσεις στρέφονται σε εξωτερικές εταιρείες για την εύρεση των κατάλληλων ανθρώπων και του κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού. Οι Headhunters, λύνουν αυτό το πρόβλημα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να βρουν το στέλεχος εκείνο, έναν executive δηλαδή που κάνει το καλύτερο match με τις απαιτήσεις της εταιρείας.

Τι είναι οι Headhunters

Τι όμως είναι οι Headhunters; Πάμε να αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό το ρόλο. Οι Headhunters, ή αλλιώς Executive Recruiters, είναι εταιρείες. Συχνά λειτουργούν ως εξωτερικοί συνεργάτες με διάφορες επιχειρήσεις. Ως στόχο έχουν να βρουν τα κατάλληλα άτομα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης. Οι Headhunters, ειδικεύονται στην κάλυψη θέσεων μεσαίου και υψηλού επιπέδου. Αυτό σημαίνει πως τους ενδιαφέρει η εύρεση ατόμων για τον ρόλο του manager και όχι για τον ρόλο ενός junior developer.

Τα είδη των Headhunters

Οι Headhunters χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ο διαχωρισμός τους γίνεται με βάση τον τρόπο που αμείβονται.

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε του Headhunters που έχουν δεσμευτεί οτι θα πληρωθούν μόνο κατά την κάλυψη της θέσης εργασίας. Για την επιχείρηση αυτό συμφέρει μιας και είναι η πιο ασφαλής λύση. Για τον Headhunter, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν βρεθεί το άτομο που ψάχνει, ο χρόνος αναζήτησης “πάει χαμένος”.

Στην δεύτερη κατηγορία έχουμε τους Headhunters, που πληρώνονται προκαταβολικά. Η αμοιβή τους δεν εξαρτάται από την κάλυψη της θέσης εργασίας. Για τον Headhunter είναι η καλύτερη ίσως περίπτωση με την έννοια του οτι θα πληρωθεί. Το ρίσκο στην προκειμένη περίπτωση πέφτει στην εταιρεία, που έχει ξοδευτεί χωρίς να έχει ένα σίγουρο αποτέλεσμα.

Η στρατηγική των Headhunters

Πως δουλεύει η όλη διαδικασία με τους Headhunters; Ποια ακριβώς είναι η διαδικασία που ακολουθούν; Πάμε να αναλύσουμε λοιπόν, το τι γίνεται ακριβώς σε ένα τυπικό σενάριο.

Δημιουργία του ιδανικού προφίλ από την επιχείρηση

Η όλη διαδικασία ξεκινά με τα θέλω ενός εργοδότη ή μιας επιχείρησης. Αν μιλάμε για μικρή επιχείρηση, τότε κύριο ρόλο έχει ο ίδιος ο εργοδότης. Αν μιλάμε για μια μεγάλη επιχείρηση που διαθέτει ένα τμήμα HR, τότε ο κύριος ρόλος είναι αυτός του manager ή του αντίστοιχου στελέχους στο HR τμήμα. Ο αρμόδιος λοιπόν, καταγράφει όλες τις απαιτήσεις της επιχείρησης, δημιουργεί ένα προφίλ από τους πιθανούς υποψήφιους. Τι μπορεί να περιλαμβάνει το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου;

 • τις δεξιότητές του (τεχνικά skills)
 • τις ικανότητες του
 • τον τύπο της προσωπικότητας του
 • εργασιακή εμπειρία

Ανάλυση του προφίλ από τους Headhunters

Η επόμενη φάση αφορά τους Headhunters. Λαμβάνουν το προφίλ που έχει δημιουργήσει η επιχείρηση και το αναλύουν. Προσπαθούν να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους που ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο προφίλ αυτό. Πως γίνεται αυτό και που ψάχνουν;

 • στην βάση δεδομένων τους (λίστα με άτομα που έχουν έρθει σε επαφή)
 • άτομα που γνωρίζουν και είτε εργάζονται είτε όχι σε επιχειρήσεις (ακόμη και σε ανταγωνιστές επιχειρήσεις)
 • επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα όπως το Linkedin (με στόχο μια πρώτη προσωπική συνέντευξη)

Διασύνδεση με την επιχείρηση

Όταν ένας Headhunter, πιστεύει πως έχει βρει τον κατάλληλο υποψήφιο, τότε και μόνο τότε, θα τον προτείνει στην επιχείρηση για μια in house συνέντευξη.

Ποιους απορρίπτουν οι Headhunters

Ένας Headhunter είναι και πρέπει να είναι αυστηρός και προσηλωμένος στον στόχο του. Στην εύρεση του κατάλληλου υποψηφίου για την θέση εργασίας που του ζητήθηκε, Έτσι λοιπόν, άτομα που θέλουν να κάνουν μια αλλαγή στην καριέρα τους, άτομα που επιθυμούν μια δεύτερη δουλειά είναι κάποιες από τις κατηγορίες που βρίσκονται εκτός από το πεδίο ενδιαφέροντος ενός Headhunter. Ο λόγος είναι πως αυτά τα άτομα δεν θα μπορέσουν (τουλάχιστον για εκείνη την χρονική στιγμή) να είναι 100% προσηλωμένα στην θέση εργασίας τους. Έχοντας πει λοιπόν, οτι ένας Headhunter αναζητά σημαντικου΄ς ανθρώπους, θα λέγαμε κομβικούς για πολύ σημαντικές θέσης, πρέπει ο υποψήφιος να είναι προσηλωμένος 100% στην εργασία του και να είναι εξειδικευμένος με εμπειρία.. Εάν το προφίλ σας δεν ταιριάζει με το προφίλ της θέσης προς στελέχωση, δεν θα σας καλέσουν για συνέντευξη, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το βιογραφικό σημείωμα σας.

Ανακάλυψε την Κοινότητα

Αν βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον, τότε σίγουρα θα επωφεληθεί από την κοινότητα του Instagram. Είναι το μέσο που έχουν επιλέξει για να έχουμε μια πιο άμεση επαφή. Μπορείς να μας στέλνεις μηνύματα, να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο μας και να μας δίνεις το feedback που τόσο χρειαζόμαστε για το τι θα ήθελες να δημοσιεύουμε!

Σε περιμένουμε!

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 58

2 Σχόλια

 1. Vеry great poѕt. I just stumƅled upon your weblog and wished to say that I’ve
  trսly enjoyed browѕing your weblog posts.
  In any case I’ll be subscribing to your rss feeԀ and I’m hopіng you write again very ѕoon!

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial