Επάγγελμα Χημικός

Ένας Χημικός δεν γεμίζει απλά φιάλες με διάφορα στοιχεία που υπό ιδανικές συνθήκες θα κάνουν και μια μικρή έκρηξη. Δεν ασχολείται μόνο με κάτι αριθμούς ή δείκτες σε διάφορες ενώσεις. Ένας Χημικός, μπορεί να δημιουργεί την κολόνια που φοράς, μπορεί να κάνει ελέγχους σε φάρμακα, μπορεί ακόμη και να ερευνά την κλιματική αλλαγή.

Επάγγελμα Χημικός λοιπόν. Τι κάνει, με τι ασχολείται, υπάρχουν ή όχι προοπτικές εργασίας; Αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα έρχονται στο φως μέσα από το futuregeneration.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Χημικού ή μάλλον τα πιθανά επαγγέλματα, καθώς δεν είναι μόνο ένα. Ο τομέας της Χημείας, προσφέρει σε συνδυασμό και με άλλους τομείς, αρκετές διεξόδους.

Η πρόταση “Γεια σας, έχω σπουδάσει Χημεία, θέλω να δουλέψω” πλέον δεν ισχύει και είναι πολύ δύσκολο να βρεις εργασία. Όμως, με την κατάλληλη στρατηγική, μπορείς να κάνεις αυτό που σκέφτεσαι πραγματικότητα. Η απάντηση στο πώς, μπορεί να είναι ένα μεταπτυχιακό ή μια εξειδίκευση. Ό,τι και να είναι όμως, το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζεις πολύ καλά, τι επιλογές υπάρχουν, ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τομείς και τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Χημείας στην Ελλάδα.

Αν βρίσκεσαι σε φάση που δεν έχεις σπουδάσει σε κάποιο από τα τμήματα Χημείας και σκέφτεσαι αν τελικά αξίζει να γίνεις Χημικός, τότε ίσως σε ενδιαφέρει και το σχετικό άρθρο που αναλύουμε τις σπουδές στα τμήματα Χημείας στην Ελλάδα.

Συνοπτική περιγραφή

Ανεξάρτητα με την εξειδίκευση, ο Χημικός συνήθως αναλύει και μελετά υπό συνθήκες εργαστηρίου και με την βοήθεια τεχνικού εξοπλισμού χημικές ουσίες και χημικές ενώσεις.

Η ύλη μεταβάλλεται και αυτό γίνεται λόγω διαφόρων παραγόντων. Μια από τις ασχολίες του Χημικού είναι και η έρευνα – παρατήρηση των συνθηκών που μεταβάλλουν την ύλη. Ψάχνει δηλαδή, να βρει τι είναι αυτό και γιατί προκαλεί μεταβολές.

Ένα απλό παράδειγμα μεταβολής είναι ένα παγάκι, που με την αύξηση θερμοκρασίας, μεταβάλλεται σε νερό.

Πολλοί από τους Χημικούς απασχολούνται σε εργαστήρια.

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι μια ακόμη ασχολία του Χημικού. Χιλιάδες προϊόντα για να “πάρουν” τις ISO πιστοποιήσεις (μπορείτε να τις βρείτε στο πίσω μέρος συσκευασιών), απαιτούν αποτελέσματα από χημικά εργαστήρια. Γιατί;

Πρέπει να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα έχουν τις κατάλληλες ιδιότητες και σύνθεση για την χρήση και κατανάλωση τους από ανθρώπινους οργανισμούς. Τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν; Είναι ασφαλή ή μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που καλείται να απαντήσεις ο Χημικός, όταν ασχολείται με εργαστηριακούς ελέγχους. Έτσι, λοιπόν, προϊόντα όπως τα τρόφιμα, ποτά, έλαια, πλαστικά, συνθετικές ίνες, φάρμακα, μέταλλα, εκρηκτικές ύλες κτλ περνάνε πάντα από ένα εργαστήριο χημείας.

Ο Χημικός απασχολείται και στον τομέα των πρώτων υλών, τόσο με την επεξεργασία τους όσο και κατά την διαδικασία παραγωγής.

Ως Χημικός παραγωγής ασχολείται σε πρώτο στάδιο με το ζύγισμα των πρώτων υλών. Στην συνέχεια επιβλέπει την ανάμειξη των πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων, ελέγχει διάφορες χημικές παραμέτρους (συμπύκνωση, σκληρότητα) στα ενδιάμεσα στάδια της παραγωγής του προϊόντος και αποστέλλει δείγματα της κάθε παρτίδας για τον ποιοτικό έλεγχο.Ο Χημικός ποιοτικού ελέγχου, ασχολείται με τον έλεγχο των πρώτων υλών που λαμβάνει, παίρνει δείγματα από την πρώτη ύλη, αλλά και από το τελικό προϊόν. Προωθεί τα αποτελέσματά του στον Χημικό Παραγωγής.

Ο Χημικός για να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις και να εξάγει τα συμπεράσματά του χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία όπως:

  • Αναλυτικά όργανα υψηλής τεχνολογίας
  • Εργαστηριακές συσκευές
  • Αντιδραστήρες
  • Η/Υ για ανάλυση και καταγραφή των αποτελεσμάτων

Συνθήκες εργασίας

Ένας Χημικός εργάζεται επί το πλείστον σε εργαστήρια. Μπορεί να εργάζεται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Εάν κάποιος ασχολείται με το κομμάτι της έρευνας, οι συνθήκες είναι κυρίως σε ένα γραφείο, διαβάζοντας papers και δημοσιεύσεις, παρακολουθώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις και παρουσιάζοντας τις δικές του έρευνες σε συνέδρια.

Η φύση της δουλειάς, μπορεί να δημιουργεί ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, ωστόσο τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Απαιτούμενα προσόντα

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως οι θέσεις εργασίας έχουν μια λίστα με τα απαιτούμενα προσόντα για να εργαστείς ως Χημικός. Αν περιμένεις να διαβάσεις ένα απαραίτητο skill και για να μορφωθείς και να το αποκτήσεις, βάση πιθανοτήτων δεν θα προλάβεις. Παρακάτω σου έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με κάποια προσόντα (hard and soft skills) που ζητούνται σε επαγγέλματα σχετικά με τον Χημικό.

  • Ικανότητα κατανόησης πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών
  • Αναλυτική σκέψη και καλές αριθμητικές ικανότητες
  • Χειρισμό εργαστηριακού εξοπλισμού για την μελέτη και ανάλυση
  • Παρατήρηση και καταγραφή μεταβολών και συνθηκών
  • Να κινείται με μεθοδικότητα και προσοχή
  • Επεξεργασία δεδομένων με τη χρήση διαφόρων λογισμικών
  • Γνώσεις φυσικής, βιολογίας και χημείας
  • Γνώσεις των απαραίτητων προγραμμάτων κατά την χρήση Η/Υ για καταγραφή και ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Ο επαγγελματίας Χημικός μπορεί να εργαστεί σε διάφορες εταιρείες. Παρακάτω έχουμε παραθέσει κάποιες που έχουν βραβευτεί ως best working places για το επάγγελμα του Χημικού. Best working places σημαίνει πως έχουν το μεγαλύτερο score ανάμεσα σε πολλές εταιρείες.

  • Abbott Laboratories Hellas
  • Amgen Hellas
  • AstraZeneca
  • Bristol-Myers Squibb
  • General Electric (GE)
  • Genesis Pharma
  • GlaxoSmithKline Pharma
  • Janssen-Cilag
  • Medtronic Hellas
  • Novartis Hellas
  • Roche Hellas
  • Wyeth Hellas
  • Pharmathen
  • ORGANON HELLAS
  • UCB
  • JOHNSON & JOHNSON HELLAS,
  • MEDICAL PRODUCTS
  • Henkel-Rilken Group
  • SC Johnson & Son
  • Vivechrom

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται τα ποσοστά απασχόλησης βάση δημοσιεύσεων του τμήματος Χημείας, ΑΠΘ.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού ορίζονται από τον νόμο Ν. 3518 που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τ.261/Α/ στις 13-11-1927.

Σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα και το ACS (American Chemistry Society), τα παρακάτω είναι κάποια από τα επαγγέλματα και πιθανές διεξόδους που μπορεί να ακολουθήσει ένας Χημικός. Οι τίτλοι είναι ορισμένοι έτσι ώστε να απαιτούν μια εξειδίκευση που άλλες φορές είναι ένα μεταπτυχιακό, άλλες μια εργασιακή εμπειρία, άλλες απλά πάθος για δουλειά και εξέλιξη.

Χημικός σε Εργαστηριακό Περιβάλλον

Ο Εργαστηριακός Χημικός απασχολείται σε εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, ΕΚΘΕ), στο Χημείο του Κράτους και σε νοσοκομεία, όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω. Η ασχολία του είναι από την έρευνα μέχρι την μελέτη και κατασκευή ενώσεων και υλικών.

Επιστήμονας Ελέγχου και Μελετών – Επιστημονικός σύμβουλος

Ως επιστήμονας ελέγχου και μελετών ή ως επιστημονικός σύμβουλος, μπορεί να εργαστεί στο Υπουργείο Εμπορίου, Γεωργίας, Βιομηχανίας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Χημικός ως Υπεύθυνος Πωλήσεων

Επιπλέον, ο Χημικός μπορεί να εργαστεί τόσο ως βοηθός όσο και ως επαγγελματίας που ασχολείται με την πώληση και προώθηση εργαστηριακών οργάνων και αναλώσιμων υλικών.

Ελεύθερος Επαγγελματίας

Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διατηρεί ιδιωτικό χημικό εργαστήριο για απλές αναλύσεις διαφόρων προϊόντων ή για την πώληση χημικών ουσιών.

Τομείς απασχόλησης

Πιο συγκεκριμένα, ο επαγγελματίας Χημικός, μπορεί να εργαστεί στον Τομέα της Εκπαίδευσης, στον Δημόσιο Τομέα, σε διάφορες βιομηχανίες, είτε αυτές ασχολούνται άμεσα με την Χημεία, είτε έμμεσα μέσω κάποιων προϊόντων. Επιπλέον, ο Χημικός έχει πόρτες προς τον Τομέα της Υγείας αλλά και τον Εμπορικό Τομέα. Το επάγγελμα του Χημικού είναι ένα από τα επαγγέλματα του Κλάδου ΠΕ Περιβάλλοντος.

Στον τομέα της Εκπαίδευσης ο Χημικός μπορεί να εργαστεί τόσο σε ιδιωτικά όσο και δημόσια σχολεία. Οι Χημικοί εργάζονται επίσης και σε φροντιστήρια υποστηρίζοντας την σχολική εκπαίδευση με επιπλέον γνώσεις που πολλές φορές συνδυάζονται και με την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά τον ΑΣΕΠ και τις προκηρύξεις, αυτή τη στιγμή (Δεκ 2020), στην ουρά υπάρχουν περίπου 750 Χημικοί. Δείτε αναλυτικά την λίστα εδώ. Η απορρόφηση κυμαίνεται γύρω στο 15% που σημαίνει πως κάθε χρόνο 15 από τους 750 θα εργαστούν ως αναπληρωτές σε κάποια σχολική μονάδα.

Η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας – Κλινικής Βιοχημείας (ΕΕΚΧ-ΚΒ) εκπροσωπεί τους επιστήμονες Χημείας που ασχολούνται με την Κλινική Χημεία (κλινικούς χημικούς, χημικούς, βιοχημικούς, βιολόγους, γιατρούς, κ.τ.λ.).

Οι Χημικοί μπορούν να εργαστούν στον τομέα της Χημείας σε διάφορα πόστα μέσα σε ένα νοσοκομείο (ιδιωτικό ή δημόσιο). Στα νοσοκομεία, ο Χημικός εργάζεται σε τμήματα, όπως Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Ορμονολογικό, Αιμοδοσίας, Αιματολογικό, Ανοσολογικό,Παθολογοανατομικό, Πυρηνικής Ιατρικής κ.τ.λ.

Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί σε Πανεπιστήμια, διάφορα ερευνητικά κέντρα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Για την κατανάλωση των τροφίμων, απαιτούνται πιστοποιήσεις, μελέτες και τεστ. Αυτή είναι και η δουλειά του Χημικού ή Τεχνολόγου Τροφίμων. Ο Χημικός Παραγωγής ασχολείται με αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Μπορεί να εργαστεί στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων (εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, ποτών, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, πλαστικών, λιπασμάτων, πετρελαίου, χάρτου και άλλα)

Κάποια από τα τμήματα Χημείας, προσφέρουν βεβαιώσεις για την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος Οινολόγου. Αυτό σημαίνει πως, όσοι ενδιαφέρονται για την Βιομηχανία των ποτών, μπορούν να εξειδικευτούν σε αυτόν τον τομέα.

Παραθέτουμε το απόσπασμα από το ΑΠΘ.

«Οι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Α.Ε.Ι. ημεδαπής ή αλλοδαπής που έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους πρόγραμμα οινολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού οίνου και αμπέλου διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων». (ΦΕΚ 57Α/ 1987)

Ο τομέας της Φαρμακευτικής και της Κοσμετολογίας είναι 2 επιπλέον δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ο Χημικός. Σε αυτόν τον κλάδο, εργάζεται τόσο στην παραγωγή των φαρμάκων – καλλυντικών όσο και στον έλεγχο τους.

Σε αυτόν τον κλάδο, ο Χημικός αποκαλείται Χημικός Φαρμακολογίας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Ναυτιλίας, ο Χημικός Ναυτιλίας είναι ο ειδικός επιστήμονας που κατέχει τη σχετική Άδεια για να:

  • γνωματεύει και πιστοποιεί για τον έλεγχο απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια (GAS – FREE) σε κλειστούς χώρους,
  • κάνει γραπτή εκτίμηση των κινδύνων από έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνους παράγοντες,
  • συμβουλεύει σε θέματα ασφαλείας δεξαμενοπλοίων, δεξαμενών ή τερματικών εγκαταστάσεων,
  • συμβουλεύει σε θέματα μεταφοράς και αποθήκευσης επικινδύνων φορτίων,
  • εκτιμά, συμβουλεύει ή διαχειρίζεται περιστατικά εκτάκτου ανάγκης
  • εκτιμά και συμβουλεύει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Βάση του Γενικού Χημείου του Κράτους, για την άσκηση επαγγέλματος χημικού ναυτιλίας κατόπιν εφαρμογής του νόμου 3919/2011-Επικαιροποιημένος κατάλογος Χημικών Ναυτιλίας.

Σε συνέχεια της από 2/7/2011 δημοσίευσης του νόμου 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (ΦΕΚ 32/Α΄/2011), καθώς και της σύσκεψης που έλαβε χώρα στο ΓΧΚ στις 22/7/2011, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος χημικού ναυτιλίας, η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου και ειδικότερα στο άρθρο 3 αυτού, μετά τις 2/7/2011 δεν εκδίδεται πλέον.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 3919/2011, από τις 3/7/2011 το επάγγελμα του χημικού ναυτιλίας ασκείται ελεύθερα μετά την πάροδο τριμήνου από την αναγγελία ενάρξεως ασκήσεώς του, συνοδευόμενη από τα νόμιμα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων, στην Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων- Τμήμα Α΄ (αρμόδια προς αδειοδότηση διοικητική αρχή).

Μισθός

Ο μικτός μισθός του Χημικού κατά μέσο όρο ξεκινά από τα 850 € μέχρι τα 2.500€ το μήνα. Αρχικά ο απόφοιτος μπορεί να ξεκινήσει από τα 850€ μέχρι περίπου 1200€ ανάλογα την θέση εργασίας και τις αρμοδιότητες. Στην συνέχεια και έπειτα από περίπου 5 έτη εργασίας ο μισθός ξεκινά από 1000€ μέχρι 1500€.

Σπουδές και εκπαίδευση

Το επάγγελμα του Χημικού απαιτεί σπουδές σε κάποιο από τα ΑΕΙ στη χώρα. Τα διαθέσιμα Πανεπιστήμια για σπουδές Χημείας είναι στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές σε κάποιο από τα τμήματα Χημείας μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα σπουδών σε ειδικότητες ΤΕΕ και ΙΕΚ με την λήψη της σχετικής πιστοποίησης για την εργασία ως βοηθός σε διάφορα εργαστήρια.

Σχετικά επαγγέλματα

Το επάγγελμα του Χημικού είναι ξεκάθαρα το κύριο επάγγελμα που σχετίζεται με τον Τομέα Χημείας. Όχι όμως το μόνο! Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα επαγγέλματα συναφή με αυτό του Χημικού. Συναφή επαγγέλματα σημαίνει οτι υπάρχουν κοινές αρμοιότητες, κοινά απαιτούμενα προσόντα, κοινές συνθήκες εργασίας.

  • Επάγγελμα Γεωεπιστήμονας
  • Επάγγελμα Βιοχημικός

Δικτυώσου με την αγορά εργασίας

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνεις όταν πάρεις το πτυχίο είναι να εστιάσεις στην δικτύωση και στον επαγγελματικό σου κύκλο. Το αν δικτυωθείς με άλλους επαγγελματίες του χώρου μπορεί να σου προσφέρει πολλά.

Πως μπορείς να δικτυωθείς ως απόφοιτος του Χημικού;

  • Επαγγελματικές οργανώσεις.
  • Τοπικοί και μή Σύλλογοι.
  • Ομάδες σχετικές με τον κλάδο.
  • Επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου.
  • Facebook και Linkedin groups.

Παρακάτω σου παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρώτα σου βήματα και να γνωρίζεις τον επαγγελματικό σου κλάδο από μια άλλη οπτική γωνία.

Αν είσαι ακόμη μαθητής σε σχολείο, μπορείς να μελετήσεις τα προγράμματα προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών σπουδών σε όλα τα Ελληνικά πανεπιστήμια που προσφέρουν τμήμα Χημείας. Έτσι θα μπορέσεις να έχεις μια αρχική καλή εικόνα του πως συνδέοντια με τα μαθήματα του σχολείου.

Επιπλέον, μέσα από την λίστα με τα online μαθήματα που ανανεώνεται εβδομαδιαία, μπορείς να αποκτήσεις γενικές αλλά και ειδικές γνώσεις πάνω στην χημεία και όχι μόνο.

Χρήσιμα θα σου φανούν και τα Facebook, Linkedin groups με άτομα που μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί τους και να τους ρωτήσεις διάφορα!

Αν είσαι ακόμη φοιτητής, μπορείς να ανακαλύψεις όλα τα γραφεία διασύνδεσης σπουδών και σταδιοδρομίας στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

Χρήσιμα θα σου φανούν και τα Facebook, Linkedin groups με άτομα που μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί τους και να τους ρωτήσεις διάφορα!

Απόκτησε επαγγελματική εμπειρία

Μπορεί να είσαι μαθητής, φοιτητής ή απόφοιτος. Δεν έχει και τόσο σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το στρατηγικό σου πλάνο για να αποκτήσεις την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία. Δεν έχεις; Το FutureGeneration σου παρουσιάζει ένα!

#1 Ξεκίνα με Online Μαθήματα

Μέσα από την λίστα με τα online μαθήματα που ανανεώνεται εβδομαδιαία, μπορείς να αποκτήσεις γενικές αλλά και ειδικές γνώσεις πάνω στην χημεία και όχι μόνο.

#2 Κάνε Πρακτική Άσκηση

Κατά την διάρκεια των σπουδών σου, μπορείς να κάνεις Πρακτική Άσκηση επι πληρωμής και να αποκτήσεις την πρώτη σου επαγγελματική εργασιακή εμπειρία ως Χημικός.

#3 Πήγαινε Erasmus+

Κατά την διάρκεια των σπουδών σου, μπορείς να κάνεις Erasmus+ σε κάποια πόλη στο εξωτερικό και να ανακαλύψεις νέες κουλτούρες, νέα εργασιακά περιβάλλοντα.

#4 Δημιούργησε ένα Portfolio

Κατά την διάρκεια των σπουδών σου, αλλά και μετά θα σου χρησιμεύσει ένα Portfolio. Το Portfolio είναι σαν μια παρουσίαση της δουλειάς σου. Ανάλογα με τα Project που έεις ασχοληθεί, θα πρέπει αν βρεις έναν τρόπο για να τα παρουσιάσεις. Μπορεί να είναι το Instagram, το Linkedin, ένα δικό σου website ή κάτι άλλο. Για πράδειγμα ένα Προγραμαμτιστής Ιστοσελίδων, έχει ένα Portfolio με όλες τις ιστοσελίδες που έχει δημιουργήσει για να μπορεί να δείξει σε κάποιον την δουλειά του.

#5 Μορφώσου καθημερινά

Όταν ξυπνάς το πρωί, πριν κοιμηθείς το βράδυ μπορείς να μορφώνεσαι. Το Youtube είναι μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης. Το Linkedin ένα τεράστιο κοινωνικό επαγγελματικό δίκτυο. Μην μένεις μόνο σε αυτά που σπούδασες. Μορφώσου! Απόκτησε αυτοπεποίθηση και την ορμή που χρειάζεσαι.

Εύρεση θέσεων εργασίας

Μέσα από την καθημερινή επαγγελματική σου δικτύωση, μπορεί να έρθεις σε επαφή με φορείς, οργανώσεις η και διάφορες εταιρείες που ψάχνουν Χημικούς. Αν όχι, δεν σημαίνει πως δεν αξίζεις ως επαγγελματίας. Ίσως κάτι δεν κάνεις καλά. Ίσως δεν ψάχνεις με τον σωστό τρόπο.

Προετοιμάσου σωστά

Πολλές φορές η συνέντευξη αλλά και το βιογραφικό σημείωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρεση εργασίας. Η πρώτη εικόνα μένει για πάντα. Στο FutureGeneration, θέλουμε να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι. Έχουμε ξεκινήσει και ανανεώνουμε εβδομαδιαία άρθρα σχετικά με την βελτίωση του βιογραφικού σου σμειώματος (CV) αλλά και σχετικά με συμβουλές συνέντευξης.

Αν πιστεύεις οτι έχεις κάνει την σωστή προετοιμασία και είσαι έτοιμος, πάμε στο επόμενο βήμα.

Εύρεση εργασίας

Καθημερινά δημοσιεύονται δεκάδες θέσεις εργασίας για το επάγγελμα του Χημικού και όχι μόνο. Μπορείς να τις ανακαλύψεις μέσα από τις μηχανές εύρεσης εργασίας του FutureGeneration. Εκεί ο στόχος δεν είναι να ψάξεις μόνο με την λέξη κλειδί “χημικός”. Οι λέξεις και οι φράσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πρέπει λοιπόν, να βρείς τις σωστές λέξεις που χαρακτηρίζουν το επάγγελμά σου ή άλλα σχετικά επαγγέλματα.

Συχνές ερωτήσεις

Το FutureGeneration δεν είναι μια στατική ιστοσελίδα στο Internet, αλλά μια διαδραστική πλατφόρμα. Έτσι λοιπόν, μπορείς και εσύ να μας στείλεις μηνύματα στα social media αλλά και μέσω της σελίδας επικοινωνίας. Κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν για το επάγγελμα του Χημικού είσαι οι ακόλουθες.

Έπειτα από τις σπουδές σου σε κάποιο από τα διαθέσιμα τμήματα Χημικού στην Ελλάδα, υπάρχει η επιλογή της Φαρμακοβιομηχανίας, είτε πως κατασκευαστής είτε ως ελεγκτής. Η ερώτηση είναι αν αξίζει να σπουδάσεις Χημεία ή αν είναι καλύτερη επιλογή να ακολουθήσεις τον δρόμο της Φαρμακευτικής.

Μέσα από τις σπουδές σου στην Φαρμακευτική, θα έχεις την δυνατότητα να ανοίξεις το δικό σου φαρμακείο ή να εργαστείς ως υπάλληλος σε κάποιο φαρμακείο (ιδιωτικό η δημόσιο).

Το Χημικό είναι μια καθαρή θετική επιστήμη, η οποία προσφέρει πληθώρα επιλογών στους αποφοίτους της, ανάλογα με την εξειδίκευση που θα αποκτήσουν μέσω του μεταπτυχιακού διπλώματος. Στη Βιομηχανία φαρμάκων μπορεί να προσληφθεί και ο Χημικός και ο Φαρμακοποιός ανάλογα με τη θέση ενδιαφέροντος.

Όποιος παίρνει πτυχίο Χημείας δεν γίνεται αυτομάτως ερευνητής. Πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του κάνοντας μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό. Έρευνα δε σημαίνει μόνο αναμιγνύω χημικές ενώσεις και κάνω αναλύσεις. Πρέπει να είσαι σε διαρκή αναζήτηση καινοτόμων ιδεών γράφοντας επιστημονικά προγράμματα.

Ο Χημικός δουλεύει σε ερευνητικά εργαστήρια με αρκετή θεωρία, ενώ ο Χημικός Μηχανικός στην βιομηχανία τόσο με θεωρητικές γνώσεις όσο και πιο πρακτικές. Οι διαφορές τους σε επίπεδο σπουδών είναι περίπου στα 10 μαθήματα, ενώ στην επαγγελματική αποκατάσταση, εξαιρώντας το δημόσιο, έχουν την ίδια απορρόφηση. Κύριο ρόλο παίζει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και η εμπειρία στην εξειδίκευση που έχει κάνει ο κάθε ένας.

Διαβάστε αναλυτικά τις διαφορές εδώ.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial