Επάγγελμα Χημικός

Ένας Χημικός δεν γεμίζει απλά φιάλες με διάφορα στοιχεία που υπό ιδανικές συνθήκες θα κάνουν και μια μικρή έκρηξη. Δεν ασχολείται μόνο με κάτι αριθμούς ή δείκτες σε διάφορες ενώσεις. Ένας Χημικός, μπορεί να δημιουργεί την κολόνια που φοράς, μπορεί να κάνει ελέγχους σε φάρμακα, μπορεί ακόμη και να ερευνά την κλιματική αλλαγή.

Επάγγελμα Χημικός λοιπόν. Τι κάνει, με τι ασχολείται, υπάρχουν ή όχι προοπτικές εργασίας; Αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα έρχονται στο φως μέσα από το futuregeneration.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε το επάγγελμα του Χημικού ή μάλλον τα πιθανά επαγγέλματα, καθώς δεν είναι μόνο ένα. Ο τομέας της Χημείας, προσφέρει σε συνδυασμό και με άλλους τομείς, αρκετές διεξόδους.

Η πρόταση “Γεια σας, έχω σπουδάσει Χημεία, θέλω να δουλέψω” πλέον δεν ισχύει και είναι πολύ δύσκολο να βρεις εργασία. Όμως, με την κατάλληλη στρατηγική, μπορείς να κάνεις αυτό που σκέφτεσαι πραγματικότητα. Η απάντηση στο πώς, μπορεί να είναι ένα μεταπτυχιακό ή μια εξειδίκευση. Ό,τι και να είναι όμως, το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζεις πολύ καλά, τι επιλογές υπάρχουν, ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τομείς και τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Χημείας στην Ελλάδα.

Αν βρίσκεσαι σε φάση που δεν έχεις σπουδάσει σε κάποιο από τα τμήματα Χημείας και σκέφτεσαι αν τελικά αξίζει να γίνεις Χημικός, τότε ίσως σε ενδιαφέρει και το σχετικό άρθρο που αναλύουμε τις σπουδές στα τμήματα Χημείας στην Ελλάδα.

Περιγραφή Επαγγέλματος

Τι κάνει ένας Χημικός

Ανεξάρτητα με την εξειδίκευση, ο Χημικός συνήθως αναλύει και μελετά υπό συνθήκες εργαστηρίου και με την βοήθεια τεχνικού εξοπλισμού χημικές ουσίες και χημικές ενώσεις.

Η ύλη μεταβάλλεται και αυτό γίνεται λόγω διαφόρων παραγόντων. Μια από τις ασχολίες του Χημικού είναι και η έρευνα – παρατήρηση των συνθηκών που μεταβάλλουν την ύλη. Ψάχνει δηλαδή, να βρει τι είναι αυτό και γιατί προκαλεί μεταβολές.

Ένα απλό παράδειγμα μεταβολής είναι ένα παγάκι, που με την αύξηση θερμοκρασίας, μεταβάλλεται σε νερό.

Πολλοί από τους Χημικούς απασχολούνται σε εργαστήρια.

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι μια ακόμη ασχολία του Χημικού. Χιλιάδες προϊόντα για να “πάρουν” τις ISO πιστοποιήσεις (μπορείτε να τις βρείτε στο πίσω μέρος συσκευασιών), απαιτούν αποτελέσματα από χημικά εργαστήρια. Γιατί;

Πρέπει να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα έχουν τις κατάλληλες ιδιότητες και σύνθεση για την χρήση και κατανάλωση τους από ανθρώπινους οργανισμούς. Τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν; Είναι ασφαλή ή μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που καλείται να απαντήσεις ο Χημικός, όταν ασχολείται με εργαστηριακούς ελέγχους. Έτσι, λοιπόν, προϊόντα όπως τα τρόφιμα, ποτά, έλαια, πλαστικά, συνθετικές ίνες, φάρμακα, μέταλλα, εκρηκτικές ύλες κτλ περνάνε πάντα από ένα εργαστήριο χημείας.

Ο Χημικός απασχολείται και στον τομέα των πρώτων υλών, τόσο με την επεξεργασία τους όσο και κατά την διαδικασία παραγωγής.

Ως Χημικός παραγωγής ασχολείται σε πρώτο στάδιο με το ζύγισμα των πρώτων υλών. Στην συνέχεια επιβλέπει την ανάμειξη των πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων, ελέγχει διάφορες χημικές παραμέτρους (συμπύκνωση, σκληρότητα) στα ενδιάμεσα στάδια της παραγωγής του προϊόντος και αποστέλλει δείγματα της κάθε παρτίδας για τον ποιοτικό έλεγχο.Ο Χημικός ποιοτικού ελέγχου, ασχολείται με τον έλεγχο των πρώτων υλών που λαμβάνει, παίρνει δείγματα από την πρώτη ύλη, αλλά και από το τελικό προϊόν. Προωθεί τα αποτελέσματά του στον Χημικό Παραγωγής.

Συνθήκες εργασίας

Ένας Χημικός εργάζεται επί το πλείστον σε εργαστήρια. Μπορεί να εργάζεται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Εάν κάποιος ασχολείται με το κομμάτι της έρευνας, οι συνθήκες είναι κυρίως σε ένα γραφείο, διαβάζοντας papers και δημοσιεύσεις, παρακολουθώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις και παρουσιάζοντας τις δικές του έρευνες σε συνέδρια.

Η φύση της δουλειάς, μπορεί να δημιουργεί ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, ωστόσο τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τι εργαλεία χρησιμοποιεί;

 • Αναλυτικά όργανα υψηλής τεχνολογίας
 • Εργαστηριακές συσκευές
 • Αντιδραστήρες
 • Ηλεκτρονικού υπολογιστές για ανάλυση και καταγραφή των αποτελεσμάτων

Δεξιότητες

Κάποιες από τις απαιτούμενες δεξιότητες του Χημικού είναι:

 • Ικανότητα κατανόησης πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών
 • Αναλυτική σκέψη και καλές αριθμητικές ικανότητες
 • Χειρισμό εργαστηριακού εξοπλισμού για την μελέτη και ανάλυση
 • Παρατήρηση και καταγραφή μεταβολών και συνθηκών
 • Να κινείται με μεθοδικότητα και προσοχή
 • Επεξεργασία δεδομένων με τη χρήση διαφόρων λογισμικών
 • Γνώσεις φυσικής, βιολογίας και χημείας
 • Γνώσεις των απαραίτητων προγραμμάτων κατά την χρήση Η/Υ για καταγραφή και ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Εργασιακοί Τομείς και Προοπτικές Εργασίας

Οι απόφοιτοι των τημάτων Χημείας στην Ελλάδα, έχουν αρκετές διεξόδους.

Πιο συγκεκριμένα, ο επαγγελματίας Χημικός, μπορεί να εργαστεί στον Τομέα της Εκπαίδευσης, στον Δημόσιο Τομέα, σε διάφορες βιομηχανίες, είτε αυτές ασχολούνται άμεσα με την Χημεία, είτε έμμεσα μέσω κάποιων προϊόντων. Επιπλέον, ο Χημικός έχει πόρτες προς τον Τομέα της Υγείας αλλά και τον Εμπορικό Τομέα. Τέλος, όπως αναγράφεται και στην Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, είναι στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος.

Κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), οι οποίες σχετίζονται με το Περιβάλλον. Στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος κατά σειρά ανήκουν αυτοί που έχουν πτυχίο:
1. Μηχανικού Περιβάλλοντος
2. Περιβάλλοντος
3. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
4. Γεωγραφίας
5. Επιστήμης της Θάλασσας
6. Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος
7. Γεωλογίας
8. Βιολογίας
9. Φυσικής
10. Χημείας

Έτσι, κάθε φορά που γίνεται μια προκήρυξη για ΠΕ Περιβάλλοντος (από τον ΑΣΕΠ ή από κάποιον άλλο φορέα) μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι παραπάνω ειδικότητες. Βασικά κριτήρια για την πρόσληψη παίζουν τα προσόντα του κάθε υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, εργασιακή εμπειρία, ξένες γλώσσες κλπ). Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο διαφορετικών ειδικοτήτων, τότε η πρόσληψη γίνεται με την σειρά προτεραιότητας που αναγράφεται παραπάνω! Δηλαδή οι Περιβαλλοντολόγοι έχουν το πλεονέκτημα μετά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Τέλος, μια προκήρυξη μπορεί να ζητάει ΠΕ Περιβάλλοντος με ειδικότητα Περιβαλλοντολόγου. Στην περίπτωση αυτή ΜΟΝΟ οι Πτυχιούχοι Περιβαλλοντολόγοι μπορούν να προσληφθούν. Εάν παράτυπα γίνει πρόσληψη άλλης ειδικότητας, τότε οι Περιβαλλοντολόγοι μπορούν να διεκδικήσουν την θέση με όλα τα νόμιμα μέσα που ορίζουν οι εκάστοτε προκήρυξης.  Σε όλες τις προηγούμενες παρόμοιες διεκδικήσεις οι Περιβαλλοντολόγοι πάντα δικαιώθηκαν!

Διαβάστε Περισσότερα

Χημικός στον Τομέα της Εκπαίδευσης

Στον τομέα της Εκπαίδευσης ο Χημικός μπορεί να εργαστεί τόσο σε ιδιωτικά όσο και δημόσια σχολεία. Οι Χημικοί εργάζονται επίσης και σε φροντιστήρια υποστηρίζοντας την σχολική εκπαίδευση με επιπλέον γνώσεις που πολλές φορές συνδυάζονται και με την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά τον ΑΣΕΠ και τις προκηρύξεις, αυτή τη στιγμή (Δεκ 2020), στην ουρά υπάρχουν περίπου 750 Χημικοί. Δείτε αναλυτικά την λίστα εδώ. Η απορρόφηση κυμαίνεται γύρω στο 15% που σημαίνει πως κάθε χρόνο 15 από τους 750 θα εργαστούν ως αναπληρωτές σε κάποια σχολική μονάδα.

Χημικός στον Τομέα της Υγείας

Η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας – Κλινικής Βιοχημείας (ΕΕΚΧ-ΚΒ) εκπροσωπεί τους επιστήμονες Χημείας που ασχολούνται με την Κλινική Χημεία (κλινικούς χημικούς, χημικούς, βιοχημικούς, βιολόγους, γιατρούς, κ.τ.λ.).

Οι Χημικοί μπορούν να εργαστούν στον τομέα της Χημείας σε διάφορα πόστα μέσα σε ένα νοσοκομείο (ιδιωτικό ή δημόσιο). Στα νοσοκομεία, ο Χημικός εργάζεται σε τμήματα, όπως Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Ορμονολογικό, Αιμοδοσίας, Αιματολογικό, Ανοσολογικό,Παθολογοανατομικό, Πυρηνικής Ιατρικής κ.τ.λ.

Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί σε Πανεπιστήμια, διάφορα ερευνητικά κέντρα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Χημικός στην Βιομηχανία των Τροφίμων

Για την κατανάλωση των τροφίμων, απαιτούνται πιστοποιήσεις, μελέτες και τεστ. Αυτή είναι και η δουλειά του Χημικού ή Τεχνολόγου Τροφίμων. Ο Χημικός Παραγωγής ασχολείται με αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Μπορεί να εργαστεί στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων (εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, ποτών, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, πλαστικών, λιπασμάτων, πετρελαίου, χάρτου και άλλα)

Κάποια από τα τμήματα Χημείας, προσφέρουν βεβαιώσεις για την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος Οινολόγου. Αυτό σημαίνει πως, όσοι ενδιαφέρονται για την Βιομηχανία των ποτών, μπορούν να εξειδικευτούν σε αυτόν τον τομέα.

Παραθέτουμε το απόσπασμα από το ΑΠΘ.

«Οι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Α.Ε.Ι. ημεδαπής ή αλλοδαπής που έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους πρόγραμμα οινολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού οίνου και αμπέλου διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων». (ΦΕΚ 57Α/ 1987)

Χημικός σε Φαρμακοβιομηχανίες

Ο τομέας της Φαρμακευτικής και της Κοσμετολογίας είναι 2 επιπλέον δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ο Χημικός. Σε αυτόν τον κλάδο, εργάζεται τόσο στην παραγωγή των φαρμάκων – καλλυντικών όσο και στον έλεγχο τους.

Σε αυτόν τον κλάδο, ο Χημικός αποκαλείται Χημικός Φαρμακολογίας.

Χημικός στον Τομέα της Ναυτιλίας

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Ναυτιλίας, ο Χημικός Ναυτιλίας είναι ο ειδικός επιστήμονας που κατέχει τη σχετική Άδεια για να:

 • γνωματεύει και πιστοποιεί για τον έλεγχο απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια (GAS – FREE) σε κλειστούς χώρους,
 • κάνει γραπτή εκτίμηση των κινδύνων από έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνους παράγοντες,
 • συμβουλεύει σε θέματα ασφαλείας δεξαμενοπλοίων, δεξαμενών ή τερματικών εγκαταστάσεων,
 • συμβουλεύει σε θέματα μεταφοράς και αποθήκευσης επικινδύνων φορτίων,
 • εκτιμά, συμβουλεύει ή διαχειρίζεται περιστατικά εκτάκτου ανάγκης
 • εκτιμά και συμβουλεύει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Βάση του Γενικού Χημείου του Κράτους, για την άσκηση επαγγέλματος χημικού ναυτιλίας κατόπιν εφαρμογής του νόμου 3919/2011-Επικαιροποιημένος κατάλογος Χημικών Ναυτιλίας.

Σε συνέχεια της από 2/7/2011 δημοσίευσης του νόμου 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (ΦΕΚ 32/Α΄/2011), καθώς και της σύσκεψης που έλαβε χώρα στο ΓΧΚ στις 22/7/2011, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος χημικού ναυτιλίας, η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου και ειδικότερα στο άρθρο 3 αυτού, μετά τις 2/7/2011 δεν εκδίδεται πλέον.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 3919/2011, από τις 3/7/2011 το επάγγελμα του χημικού ναυτιλίας ασκείται ελεύθερα μετά την πάροδο τριμήνου από την αναγγελία ενάρξεως ασκήσεώς του, συνοδευόμενη από τα νόμιμα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων, στην Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων- Τμήμα Α΄ (αρμόδια προς αδειοδότηση διοικητική αρχή).

Χημικός σε Εργαστηριακό Περιβάλλον

Ο Εργαστηριακός Χημικός απασχολείται σε εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, ΕΚΘΕ), στο Χημείο του Κράτους και σε νοσοκομεία, όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω. Η ασχολία του είναι από την έρευνα μέχρι την μελέτη και κατασκευή ενώσεων και υλικών.

Επιστήμονας Ελέγχου και Μελετών – Επιστημονικός σύμβουλος

Ως επιστήμονας ελέγχου και μελετών ή ως επιστημονικός σύμβουλος, μπορεί να εργαστεί στο Υπουργείο Εμπορίου, Γεωργίας, Βιομηχανίας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Χημικός ως Υπεύθυνος Πωλήσεων

Επιπλέον, ο Χημικός μπορεί να εργαστεί τόσο ως βοηθός όσο και ως επαγγελματίας που ασχολείται με την πώληση και προώθηση εργαστηριακών οργάνων και αναλώσιμων υλικών.

Ελεύθερος Επαγγελματίας

Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διατηρεί ιδιωτικό χημικό εργαστήριο για απλές αναλύσεις διαφόρων προϊόντων ή για την πώληση χημικών ουσιών.

Διάγραμμα Απασχόλησης Χημικών

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται τα ποσοστά απασχόλησης βάση δημοσιεύσεων του τμήματος Χημείας, ΑΠΘ.

Επαγγελματική Αποκατάσταση και Ευκαιρίες Εργασίας

Ο επαγγελματίας Χημικός μπορεί να εργαστεί σε διάφορες εταιρείες. Παρακάτω έχουμε παραθέσει κάποιες που έχουν βραβευτεί ως best working places για το επάγγελμα του Χημικού. Best working places σημαίνει πως έχουν το μεγαλύτερο score ανάμεσα σε πολλές εταιρείες.

 • Abbott Laboratories Hellas
 • Amgen Hellas
 • AstraZeneca
 • Bristol-Myers Squibb
 • General Electric (GE)
 • Genesis Pharma
 • GlaxoSmithKline Pharma
 • Janssen-Cilag
 • Medtronic Hellas
 • Novartis Hellas
 • Roche Hellas
 • Wyeth Hellas
 • Pharmathen
 • ORGANON HELLAS
 • UCB
 • JOHNSON & JOHNSON HELLAS,
 • MEDICAL PRODUCTS
 • Henkel-Rilken Group
 • SC Johnson & Son
 • Vivechrom

Σπουδές

Το επάγγελμα του Χημικού απαιτεί σπουδές σε κάποιο από τα ΑΕΙ στη χώρα. Τα διαθέσιμα Πανεπιστήμια για σπουδές Χημείας είναι στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές σε κάποιο από τα τμήματα Χημείας μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα σπουδών σε ειδικότητες ΤΕΕ και ΙΕΚ με την λήψη της σχετικής πιστοποίησης για την εργασία ως βοηθός σε διάφορα εργαστήρια.

Τι επαγγελματικά δικαιώματα έχει ο Χημικός

Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού ορίζονται από τον νόμο Ν. 3518 που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τ.261/Α/ στις 13-11-1927.

Σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα και το ACS (American Chemistry Society), τα παρακάτω είναι κάποια από τα επαγγέλματα και πιθανές διεξόδους που μπορεί να ακολουθήσει ένας Χημικός. Οι τίτλοι είναι ορισμένοι έτσι ώστε να απαιτούν μια εξειδίκευση που άλλες φορές είναι ένα μεταπτυχιακό, άλλες μια εργασιακή εμπειρία, άλλες απλά πάθος για δουλειά και εξέλιξη.

Τομείς Εξέλιξης

 • Agricultural Chemistry
 • Analytical Chemistry
 • Biochemistry
 • Biotechnology
 • Catalysis
 • Chemical Education
 • Chemical Engineering
 • Chemical Information Specialists
 • Chemical Sales
 • Chemical Technology

 • Food and Flavor Chemistry
 • Forensic Chemistry
 • Geochemistry
 • Hazardous Waste Management
 • Inorganic Chemistry
 • Materials Science
 • Medicinal Chemistry
 • Organic Chemistry
 • Colloid and Surface Chemistry
 • Environmental Chemistry
 • Physical Chemistry
 • Polymer Chemistry
 • Pulp and Paper Chemistry
 • R&D Management
 • Science Writing
 • Textile Chemistry
 • Water Chemistry
 • Consulting
 • Consumer Product Chemistry

Συναφή επαγγέλματα

Εάν θεωρείς πως το επάγγελμα του Χημικού δεν σου ταιριάζει, δοκίμασε άλλα συναφή επαγγέλματα με αρκετές ομοιότητες, τόσο στις αρμοδιότητες όσο και στις απαιτούμενες δεξιότητες.

 • Βιολόγος
 • Γεωεπιστήμονας
 • Φαρμακοποιός
 • Χημικός Μηχανικός
 • Βιοχημικός

Δικτύωση με επαγγελματικές οργανώσεις / Σύλλογοι / Ομάδες

Όλοι οι πτυχιούχοι Χημικοί εγγράφονται στην Ένωση Ελλήνων Χημικών. Μέσα από την ένωση, μπορεί κανείς να βρει σημαντικές πληροφορίες, να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις και να μάθει νέες προοπτικές.

Επαγγελματικές οργανώσεις – Σύλλογοι

Πανεπιστήμια για σπουδές σε τμήμα Χημικού

Γραφεία δισύνδεσης σπουδών και σταδιοδρομίας – Συμβουλευτική καριέρας

Συχνές Ερωτήσεις

Να επιλέξω Φαρμακευτική ή Χημικό;

Έπειτα από τις σπουδές σου σε κάποιο από τα διαθέσιμα τμήματα Χημικού στην Ελλάδα, υπάρχει η επιλογή της Φαρμακοβιομηχανίας, είτε πως κατασκευαστής είτε ως ελεγκτής. Η ερώτηση είναι αν αξίζει να σπουδάσεις Χημεία ή αν είναι καλύτερη επιλογή να ακολουθήσεις τον δρόμο της Φαρμακευτικής.

Μέσα από τις σπουδές σου στην Φαρμακευτική, θα έχεις την δυνατότητα να ανοίξεις το δικό σου φαρμακείο ή να εργαστείς ως υπάλληλος σε κάποιο φαρμακείο (ιδιωτικό η δημόσιο).

Το Χημικό είναι μια καθαρή θετική επιστήμη, η οποία προσφέρει πληθώρα επιλογών στους αποφοίτους της, ανάλογα με την εξειδίκευση που θα αποκτήσουν μέσω του μεταπτυχιακού διπλώματος. Στη Βιομηχανία φαρμάκων μπορεί να προσληφθεί και ο Χημικός και ο Φαρμακοποιός ανάλογα με τη θέση ενδιαφέροντος.

Τι επιλογές έχω αν μου αρέσει η έρευνα και ο τομέας της Χημείας

Όποιος παίρνει πτυχίο Χημείας δεν γίνεται αυτομάτως ερευνητής. Πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του κάνοντας μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό. Έρευνα δε σημαίνει μόνο αναμιγνύω χημικές ενώσεις και κάνω αναλύσεις. Πρέπει να είσαι σε διαρκή αναζήτηση καινοτόμων ιδεών γράφοντας επιστημονικά προγράμματα.

Ποια είναι η διαφορά ενός Χημικού και ενός Χημικού Μηχανικού;

Ο Χημικός δουλεύει σε ερευνητικά εργαστήρια με αρκετή θεωρία, ενώ ο Χημικός Μηχανικός στην βιομηχανία τόσο με θεωρητικές γνώσεις όσο και πιο πρακτικές. Οι διαφορές τους σε επίπεδο σπουδών είναι περίπου στα 10 μαθήματα, ενώ στην επαγγελματική αποκατάσταση, εξαιρώντας το δημόσιο, έχουν την ίδια απορρόφηση. Κύριο ρόλο παίζει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και η εμπειρία στην εξειδίκευση που έχει κάνει ο κάθε ένας.

Διαβάστε αναλυτικά τις διαφορές εδώ.

Αναφορές

Η συγγραφή του άρθρου έγινε από προσωπικές συζητήσεις του συντάκτη με επαγγελματίες του χώρου, καθώς και από πληροφορίες των ιστοτόπων, όπως αυτοί αναφέρονται παρακάτω.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
career
Η εθελοντική ομάδα του FutureGeneration έχει ως στόχο την δημιουργία περιεχομένου που θα σε βοηθήσει στο να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον σου.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!