Στη ζωή υπάρχουν εύκολες και δύσκολες αποφάσεις. Άλλες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και άλλες όχι και τόσο. Ξέρεις πως να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις; Σκέψου για παράδειγμα τι γίνεται όταν οδηγείς ή περπατάς και θέλεις να πας κάπου. Κάθε λεπτό παίρνεις αποφάσεις. Μπορείς να επιλέξεις να στρίψεις δεξιά ή αριστερά. Να σταματήσεις στο πορτοκαλί φανάρι ή να το περάσεις (μην το κάνεις). Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Γιατί όμως είναι απαραίτητος ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;
Οι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την καριέρα σου είναι πολύ σημαντικές και ο λόγος είναι απλός. Αφορούν τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα από αυτό που αποκαλείς η ζωή σου.
Αν εκτιμάς την ζωή σου, δώσε προσοχή! Γράψαμε αυτό το άρθρο για να σε βοηθήσουμε.
Ήξερες τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Δυστυχώς πολλοί το μαθαίνουν αργά, ή ποτε. Η απάντηση στην ερώτηση “Γιατί είναι απαραίτητος ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός” ίσως δεν είναι αυτή που περιμένεις. Κάποιοι έχουν βοήθεια από τους γονείς τους. Κάποιοι τυγχάνει να καταλαβαίνουν πολύ νωρίς τι είναι αυτό που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Για κάποιους άλλους, το μονοπάτι είναι δύσκολο αλλά συναρπαστικό. Κάθε μονοπάτι που σε οδηγεί σε ανακάλυψη του εαυτού σου είναι συναρπαστικό. Πάμε λοιπόν να δούμε γιατί είναι απαραίτητος ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
Γρήγορη Πλοήγηση
#1 Ψυχική Ενδυνάμωση
Όταν ο άνθρωπος δεν αγαπάει αυτό που κάνει ή διαπιστώνει ότι δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες, που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει στον τομέα του ή έχει διαλέξει ένα επάγγελμα ή κλάδο με το οποίο νιώθει αταίριαστος, καταλήγει να νιώθει εγκλωβισμένος και δυστυχισμένος.
Αν έχουμε επιλέξει κάτι που μας ταιριάζει νιώθουμε ικανοποίηση από το αντικείμενο της εργασίας μας, είμαστε πιο παραγωγικοί κι έχουμε καλύτερη ψυχική υγεία. Γιατί λοιπόν είναι απαραίτητος ο επαγγελματικός προσανατολισμός και πως μας ενδυναμώνει ψυχικά; Μας κάνει να νιώθουμε πως παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις. Τι είναι όμως απόφαση;
#2 Λήψη Αποφάσεων
Δεν είναι μια, δεν είναι δύο, ούτε τρεις. Είναι χιλιάδες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε στην ζωή μας. Άλλες φορές είναι εύκολες και άλλες δύσκολες. Όσον αφορά την καριέρα σου, μπορεί να έχεις ερωτηθεί “Πως μπορείς να δικτυωθείς;”, “Πως μπορείς να μειώσεις το άγχος και στο εργασιακό στρες;”, “Τι μεταπτυχιακό να κάνεις;”. Οι ερωτήσεις δεν σταματάνε ποτέ.
Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό είναι να καταλάβεις αν πραγματικά θέλεις αυτό που νομίζεις οτι θέλεις. Σε βοηθά να βάλεις μια προτεραιότητα στις σκέψεις σου. Όλοι μας θέλουμε πολλά, όμως με διαφορετικές προτεραιότητες.
#4 Ισορροπία Ζωής – Εργασίας
Έχεις ακούσει τον όρο “Work Life Balance“; Αφορά την ισορροπια ανάμεσα στην ζώη και στην εργασία (καριέρα). Θέλεις να μάθεις πως μπορείς να βρεις την δικιά σου ισορροπία ανάμεσα στην ζωή και στην εργασία σου; Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε βοηθά σε αυτό. Μέσα από τα Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τις προσωπικές σου συνεδρίες με τον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και την δικιά σου προσωπική ανάλυση θα βρεις το Work Life Balance.
Το Work Life Balance, είναι θέμα προτεραιοτήτων!
Τι έχει προτεραιότητα για εσένα; Καριέρα; Οικογένεια; Διασκέδαση; Εθελοντισμός; Μέσα από τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό θα ανακαλύψεις τομείς και θα ορίσεις την σημαντικότητα που έχουν για εσένα και μόνο για σένα. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και όλοι μας έχουν μια αποστολή, έναν λόγο ύπαρξης.
#5 Εύρεση Εργασίας
Ένας ακόμη λόγος στην ερώτηση γιατί είναι απαραίτητος ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι η εύρεση εργασίας. Σε βοηθά να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, να κάνεις επιλογές και να πάρεις αποφάσεις που σε βοηθήσουν για να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Ακόμη, για κάποιον που είναι 30+ μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλάνο για αλλαγή της καριέρας του. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι κάνουν το επόμενο βήμα και προχωράνε σε μια ριζική αλλαγή της καριέρας τους. Δεν μιλάμε μόνο για τον καθημερινό ρόλο εργασίας ή για την εταιρεία. Μιλάμε για αλλαγή του κλάδου ή τομέα. Κάτι τέτοιο σίγουρα θέλει κουράγιο και υπομονή. Όμως μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μπορείς να βρεις τον λόγο και όταν βρεις τον λόγο, η εσωτερική σου κινητήρια δύναμη είναι τόσο μεγάλη που δεν σε σταματά τίποτα.
#6 Προετοιμασία για την αγορά εργασίας
Η αγορά εργασίας είναι κάτι που φαντάζεται άγνωστο όταν είσαι 18. Ακόμη και ως φοιτητής, σκέφτεσαι “Ας τελειώσω πρώτα, να πάρω το πτυχίο και βλέπουμε”. Είναι μια οπτική και αυτή και είναι ΟΚ! Ποιος όμως θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού πάνω στην προετοιμασία της αγοράς εργασίας; Τι προβλήματα μπορεί να λύνει;
Κάνοντας ολοένα και περισσότερα βήματα στην αγορά εργασίας θα διαπιστώσεις τα εξής:
- Αναρωτιέσαι πως μπορείς να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό.
- Αναρωτιέσαι αν αξίζει η δημιουργία συνοδευτικής επιστολής
- Σκέφτεσαι τεχνικές και τρόπους για να κάνεις την διαφορά σε μια συνέντευξη
- Προβληματίζεσαι για το πως μπορείς να ψάξεις για θέσεις εργασίας.
Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί δεν τελειώνουν ποτέ. Η κάθε φάση της καριέρας σου είναι διαφορετική και σε κάθε φάση θα έχεις διαφορετικής φύσης ερωτήσεων. Μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την συμβουλευτική καριέρας και γενικότερα το coaching, μπορείς να πάρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.
#7 Μειώνει το Άγχος και στο Στρες
Το άγχος και το στρες είναι συναισθήματα που εκδηλώνονται από τον φόβο λήψης λάθος αποφάσεων. Ο φόβος της λήψης λάθος αποφάσεων, είναι κάτι που εμφανίζεται ανεξάρτητα την ηλικία που είσαι. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ένας θεσμός που αν μην τι άλλο, βοηθά σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το πρόβλημα. Όσο πιο σίγουρος είσαι για τις αποφάσεις σου, τόσο πιο λίγο άγχος και στρες θα έχεις. Περισσότερες επιλογές, σημαίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Όλα ξεκινάνε από το “γιατί”. Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις. Όταν γνωρίζεις το πραγματικό “γιατί”, η ζωή σου αποκτά νόημα, η καθημερινότητά σου γεμίζει με στόχους, όνειρα, σιγουριά. Όλα αυτά είναι παράγοντες που καταπολεμούν το άγχος και το στρες.
Γιατί θέλεις να ακολουθήσεις το επάγγελμα που σκέφτεσαι;
Η δημιουργία ενός πλάνου και μιας στρατηγικής είναι κάτι που θα σου δώσει απαντήσεις στην δεύτερη ερώτηση μας.
Πως μπορείς να σπουδάσεις και να εργαστείς στο επάγγελμα που έχεις επιλέξει;
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις τρόπους, διεξόδους, πλάνα. Μπορείς να ξυπνήσεις και να τα εκτελέσεις ένα ένα μέχρι να δεις οτι κάτι λειτουργεί. Κανείς δεν γνωρίζει την μαγική συνταγή. Όμως με την δύναμη του “γιατί” μπορείς να προχωρήσεις σε εκτέλεση της στρατηγικής σου.
Ως FutureGeneration, με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε πως μπορείς να ξεκινήσεις να καταπολεμάς το άγχος και το στρες.
3 Comments
Comments are closed.
[…] να σκεφτείς. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφέρει 7 λόγους γιατί είναι απαραίτητος ο επαγγελματικός προσ…. Προορίζεται για διάφορες ηλικίες και αν σε […]
[…] Μάθε γιατί είναι απαραίτητος ο Ε.Π. […]
[…] συνέχεια, μπορείς να κάνεις ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για να προσδιορίσεις τις διαφορετικές εναλλακτικές […]