Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού για Εφήβους

Είσαι λοιπόν μαθητής και το μόνο που θέλεις είναι να πάρεις την σωστή απόφαση. Θέλεις να καταλάβεις και να αποφασίσεις τι θα σπουδάσεις. Υποτίθεται πως τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους είναι μια πολύ καλή αρχή. Υποτίθεται πως όταν ολοκληρώσεις το τεστ, το σύστημα θα σου απαντήσει πως πρέπει να κάνεις το τάδε επάγγελμα και το πρόβλημα θα λυθεί.

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Δυστυχώς ή ευτυχώς, κάποια πράγματα στην ζωή δεν είναι τόσο εύκολα να τα βρεις. Τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις; Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής; Άραγε, η Μαρία είναι η γυναίκα της ζωής μου; Βλέπεις υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν τόσο εύκολα.

Ο τρόπος είναι ένας και όποιος έρχεται σε αντίθεση με αυτόν έχει ως στόχο να πάρει τα λεφτά σου.

Είσαι έτοιμος να τον ανακαλύψεις;

Πριν ξεκινήσουμε να παραθέτουμε τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να γνωρίζεις το εξής.

Κανείς δεν γνωρίζει τον εαυτό σου, τους στόχους σου, τα θέλω σου και την πραγματική αποστολή σου καλύτερα από εσένα.

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους, για μεγάλους ή και παιδιά είναι η διαδικασία κατά την οποία ανακαλύπτεις περισσότερα πράγματα για εσένα. Για παράδειγμα ένας πωλητής ρούχων μπορεί ποτέ να μην καταλάβει ο ίδιος ότι με την πώληση προϊόντων αναπτύσσει τα skills της συμπόνιας, της συνεργασίας, της διαπραγμάτευσης κτλ.

Με τη βοήθεια του επαγγελματικού προσανατολισμού ή η συμβουλευτική καλείται να απαντήσει σε κάποιες κοινές ερωτήσεις όπως:

 • Ποια επαγγέλματα μου ταιριάζουν;
 • Ποια επιστημονικά πεδία να δηλώσω;
 • Ποια τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ να δηλώσω στο μηχανογραφικό;
 • Τι ρόλοι εργασίας υπάρχουν στα επαγγέλματα που με ενδιαφέρουν;
 • Τι ανταπόκριση έχουν στην αγορά εργασίας;

Στόχοι του τεστ για εφήβους

 • Να αναζητήσει τις ικανότητες του και τα ταλέντα του
 • Να αναγνωρίσει τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του
 • Να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τις απαιτήσεις του από το περιβάλλον του
 • Να εκτιμήσει τα ιδιαίτερα χαρίσματα και να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του
 • Να ταξινομήσει αποτελεσματικά τις προτεραιότητες και τους στόχους του για το μέλλον
 • Να αποκτήσει κίνητρα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προς μια δημιουργική κατεύθυνση
 • Να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις επιλογές του

Γιατί είναι απαραίτητο

Η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας αλλάζει συνεχώς. Παρακάτω παραθέτουμε 3 σημαντικούς λόγους, γιατί ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι σημαντικός.

 • Το εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει συνεχώς με νέες μεθόδους εισαγωγής στις σχολές και νέες απαιτήσεις.
 • Η αγορά εργασίας αλλάξει με ραγδαίους ρυθμούς σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες.
 • Δημιουργούνται νέες σχολές και ειδικότητες, ρόλοι εργασίας και υπηρεσίες που μπορείς να προσφέρεις.

Σε ποιους απευθύνονται τα τεστ:

 1. Σε μαθητές Γυμνασίου (από 14 ετών), προκειμένου να τους κατευθύνει και προσανατολίσει στην παραπέρα γυμνασιακή και λυκειακή πορεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει απαντήσεις στο δίλημμα: Ενιαίο Λύκειο ή Ε.Π.Α.Λ.;
 2. Σε μαθητές της Α΄ Λυκείου, προκειμένου να τους δώσει έγκαιρη αλλά και έγκυρη λύση, στο δίλημμα επιλογής ομάδας προσανατολισμού σπουδών.
 3. Σε μαθητές της Β΄ Λυκείου, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητές τους με συγκεκριμένα επαγγέλματα, ώστε να λάβουν σωστές αποφάσεις σχετικές με την επιλογή του ενδεδειγμένου επιστημονικού πεδίου.
 4. Σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου, προκειμένου να εντοπίσουν τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους, με ταυτόχρονη πληροφόρηση για τις αντίστοιχες σπουδές, ώστε με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, να λάβουν με ασφάλεια και σιγουριά, αποφάσεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον τους.

Σκοπός των τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Σύμφωνα με τον οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στοχεύει στο να βοηθήσει το νέο άνθρωπο να πάρει σωστές επαγγελματικές αποφάσεις μαθαίνοντας περισσότερα για τις κλίσεις και τις ικανότητές του, τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα και τις εργασιακές του αξίες.

Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντάς το μπορεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού του και να δει πώς αυτή ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας.

Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε μέσα σε 2 ώρες να λύσουμε ένα πρόβλημα μας που θα μας απασχολεί περίπου για μια ολόκληρη ζωή. Βλέπεις, κάπου εδώ χάνονται οι αναλογίες. Αυτό σημαίνει πως θέλει προσπάθεια κυρίως από εσένα.

Ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, δεν μπορεί από μόνο του να δώσει λύση και απαντήσεις στο τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου και στην καριέρα σου. Η διαδικασία πρέπει να είναι συνεχόμενη.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με 3 απλά βήματα.

Μπες στο Instagram, κάνε μας Follow, στείλε μας ένα μήνυμα να σε γνωρίσουμε (ακόμη και ένα απλό γεια μας ακρεί). Τα υπόλοιπα τα αφήνεις σε εμάς

Δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού (ΕΟΠΕΠ)

Ο ΕΟΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) είναι ο επίσημος οργανισμός της Ελλάδας που ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και έχει δημιουργήσει κάποια test επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους, αλλά και μικρότερες ηλικίες με στόχο την ανάλυση του χαρακτήρα σου και την εξαγωγή κάποιων αποτελεσμάτων για τον τύπο του χαρακτήρα σου.

Το τεστ αυτό μέσα από 53 ερωτήσεις θα δείξει την περιοχή των κύριων ενδιαφερόντων, μέσα στα οποία πρέπει να βρεθεί το επάγγελμα που θα επιλέξει ο υποψήφιος, αν θέλει να είναι ικανοποιημένος από αυτό.

Πως δουλεύει το test επαγγελματικού προσανατολισμού;

Το συγκεκριμένο τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων στηρίζεται στη θεωρία του John Holland (1959) και μέσα από αυτό ο υποψήφιος μπορεί να δει τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα.

Επαγγέλματα και Θέσεις Εργασίας

Τι επάγγελμα σου ταιριάζει; Μια ερώτηση που είναι εξαιρετικά απλή στην διατύπωση και εξαιρετικά δύσκολη στην απάντησή της.

Το FutureGeneration έχει εμπνευστεί από την ερώτηση αυτή και όλες οι δράσεις σου βρίσκονται γύρω από έναν άξονα. Να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που αγαπάς, να σε εξοπλίσει σε τα κατάλληλα εφόδια και να μοιραστείς την επιτυχία σου με την υπόλοιπη κοινότητα!

Πως μπορείς λοιπόν να βρεις το επάγγελμα που σου ταιριάζει;

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις διάφορα επαγγέλματα, άλλα που γνωρίζεις και άλλα που ίσως δεν είχες ιδεα πως υπάρχουν. Πως θα ένιωθες αν σου λέγαμε πως οτι μα οτι πτυχίο και αν έχεις, υπάρχει κάτι εκεί έξω που το αγαπάς πραγματικά. Όταν το βρεις, θα κάνεις τα πάντα για να τα καταφέρεις, είναι στην φύση του Ανθρώπου (ακόμη και αν δεν το πιστεύεις ο ίδιος).

Σε αυτό το ταξίδι, είμαστε μαζί σου!

Personality Traits Questionnaire (PTQ)

Σύμφωνα με το isonconsultants το Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας Personality Traits Questionnaire (PTQ) στηρίζεται στη διάσημη τυπολογία του Carl Jung. Πρόκειται για την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη τυπολογία για σκοπούς Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας παγκοσμίως, λόγω του εύληπτου τρόπου με τον οποίο περιγράφονται οι ατομικές διαφορές.

Τα αποτελέσματα του τεστ βοηθούν τους εξεταζόμενους να αποκτήσουν μία αντικειμενική εικόνα των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους και να τα συνδέσουν άμεσα με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πεδία και επαγγελματικές κατηγορίες, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επιλέξουν ανάμεσα στα επαγγέλματα που τους ταιριάζουν καλύτερα.

Προεπιλεγμένη Εικόνα

Ένα σχόλιο

 1. Εξαιρετικό άρθρο! Ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!