Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Είσαι λοιπόν μαθητής και το μόνο που θέλεις είναι να πάρεις την σωστή απόφαση. Θέλεις να καταλάβεις και να αποφασίσεις τι θα σπουδάσεις. Υποτίθεται πως τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους είναι μια πολύ καλή αρχή. Υποτίθεται πως όταν ολοκληρώσεις το τεστ, το σύστημα θα σου απαντήσει πως πρέπει να κάνεις το τάδε επάγγελμα και το πρόβλημα θα λυθεί.

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Δυστυχώς ή ευτυχώς, κάποια πράγματα στην ζωή δεν είναι τόσο εύκολα να τα βρεις. Τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις; Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής; Άραγε, η Μαρία είναι η γυναίκα της ζωής μου; Βλέπεις υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν τόσο εύκολα.

Ο τρόπος είναι ένας και όποιος έρχεται σε αντίθεση με αυτόν έχει ως στόχο να πάρει τα λεφτά σου.

Τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι απλά ένα τεστ που μέσα σε 10 λεπτά έχεις τελειώσει. Πρέπει να το βλέπεις ως ένα εργαλείο προς ανάπτυξη του ίδιου σου του εαυτού. Έχει ως σκοπό να σε προβληματίσει. Να σε κάνει να σκεφτείς. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφέρει 7 λόγους γιατί είναι απαραίτητος ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Προορίζεται για διάφορες ηλικίες και αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το τι είναι επαγγελματικός προσανατολισμός και συμβουλευτική καριέρας μπορείς να κάνεις μια παύση εδώ και να διαβάσεις το σχετικό άρθρο που έχουμε αναλύσει σε απλά λόγια τον όρο του επαγγελματικού προσανατολισμού και τους στόχους του.

Με τη βοήθεια του επαγγελματικού προσανατολισμού ή η συμβουλευτική καλείται να απαντήσει σε κάποιες κοινές ερωτήσεις όπως:

 • Ποια επαγγέλματα μου ταιριάζουν;
 • Ποια επιστημονικά πεδία να δηλώσω;
 • Ποια τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ να δηλώσω στο μηχανογραφικό;
 • Τι ρόλοι εργασίας υπάρχουν στα επαγγέλματα που με ενδιαφέρουν;
 • Τι ανταπόκριση έχουν στην αγορά εργασίας;

Στόχοι ενός τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Κάθε τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού είναι δημιουργημένο με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Οι ερωτήσεις και τα αποτελέσματα στοχεύουν στην κατανόηση των κλίσεων, της προσωπικότητας, των ενδιαφερόντων κ.τ.λ. Άρα λοιπόν, πρέπει να υπάρχει πλήρης επίγνωση του στόχου πριν γίνει η επιλογή ενός τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στοχεύει στο να βοηθήσει το νέο άνθρωπο να πάρει σωστές επαγγελματικές αποφάσεις μαθαίνοντας περισσότερα για τις κλίσεις και τις ικανότητές του, τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα και τις εργασιακές του αξίες.

Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντας το μπορεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού του και να δει πώς αυτή ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας.

Κοινός παρονομαστής των τεστ

Σε γενικές γραμμές σχεδόν όλα τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν ως κοινό παρονομαστή τους εξής στόχους:

 • Να αναζητήσει τις ικανότητες του και τα ταλέντα του
 • Να αναγνωρίσει τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του
 • Να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τις απαιτήσεις του από το περιβάλλον του
 • Να εκτιμήσει τα ιδιαίτερα χαρίσματα και να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του
 • Να ταξινομήσει αποτελεσματικά τις προτεραιότητες και τους στόχους του για το μέλλον
 • Να αποκτήσει κίνητρα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προς μια δημιουργική κατεύθυνση
 • Να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις επιλογές του

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε μέσα σε 2 ώρες να λύσουμε ένα πρόβλημα μας που θα μας απασχολεί περίπου για μια ολόκληρη ζωή. Βλέπεις, κάπου εδώ χάνονται οι αναλογίες. Αυτό σημαίνει πως θέλει προσπάθεια κυρίως από εσένα.

Ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, δεν μπορεί από μόνο του να δώσει λύση και απαντήσεις στο τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου και στην καριέρα σου. Η διαδικασία πρέπει να είναι συνεχόμενη.

Σε ποιους απευθύνονται τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Οι αποφάσεις και τα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει κανείς στην ζωή του έχουν άμεση σχέση με την ηλικία. Τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμου, αν και προορίζονται προς όλες τις ηλικίες, σε κάθε μια έχουν διαφορετικό στόχο.

Τι σημαίνει αυτό;

 • Σε μαθητές Γυμνασίου (από 14 ετών), με στόχο να τους κατευθύνουν και προσανατολίσουν στην παραπέρα γυμνασιακή και λυκειακή πορεία.
 • Σε μαθητές της Α΄ Λυκείου, με στόχο να τους δώσει έγκαιρη αλλά και έγκυρη λύση, στο δίλημμα επιλογής ομάδας προσανατολισμού σπουδών.
 • Σε μαθητές της Β΄ Λυκείου, με στόχο να ταυτοποιήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητές τους με συγκεκριμένα επαγγέλματα, ώστε να λάβουν σωστές αποφάσεις σχετικές με την επιλογή του ενδεδειγμένου επιστημονικού πεδίου.
 • Σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με στόχο να εντοπίσουν τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους, με ταυτόχρονη πληροφόρηση για τις αντίστοιχες σπουδές, ώστε με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, να λάβουν με ασφάλεια και σιγουριά, αποφάσεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον τους.

Τεστ Καριέρας

Η ομάδα του FutureGeneration έχει δημιουργήσει ένα δωρεάν, απλό και εύχρηστο τεστ προσωπικότητας. Μέσα από κάποιες ερωτήσεις και μέσα σε 10 λεπτά, θα έχεις στο email σου μια λίστα με επαγγέλματα βάση της ανάλυσης του χαρακτήρα σου. Όπως και το τεστ του ΕΟΠΠΕΠ, έτσι και αυτό βασίζεται στην γνωστή θεωρία του John Holland και στην ανάλυση της προσωπικότητας σε 6 άξονες.

Είναι δωρεάν, δοκίμασε το!

Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω του ΕΟΠΠΕΠ

Ο ΕΟΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) είναι ο επίσημος οργανισμός της Ελλάδας που ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και έχει δημιουργήσει κάποια test επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους, αλλά και μικρότερες ηλικίες με στόχο την ανάλυση του χαρακτήρα σου και την εξαγωγή κάποιων αποτελεσμάτων για τον τύπο του χαρακτήρα σου.

Το τεστ αυτό μέσα από 53 ερωτήσεις θα δείξει την περιοχή των κύριων ενδιαφερόντων, μέσα στα οποία πρέπει να βρεθεί το επάγγελμα που θα επιλέξει ο υποψήφιος, αν θέλει να είναι ικανοποιημένος από αυτό.

Πως δουλεύει το test επαγγελματικού προσανατολισμού;

Το συγκεκριμένο τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων στηρίζεται στη θεωρία του John Holland (1959) και μέσα από αυτό ο υποψήφιος μπορεί να δει τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα.

Personality Traits Questionnaire (PTQ)

Σύμφωνα με το isonconsultants το Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας Personality Traits Questionnaire (PTQ) στηρίζεται στη διάσημη τυπολογία του Carl Jung. Πρόκειται για την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη τυπολογία για σκοπούς Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας παγκοσμίως, λόγω του εύληπτου τρόπου με τον οποίο περιγράφονται οι ατομικές διαφορές.

Τα αποτελέσματα του τεστ βοηθούν τους εξεταζόμενους να αποκτήσουν μία αντικειμενική εικόνα των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους και να τα συνδέσουν άμεσα με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πεδία και επαγγελματικές κατηγορίες, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επιλέξουν ανάμεσα στα επαγγέλματα που τους ταιριάζουν καλύτερα.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 41

2 Σχόλια

 1. Εξαιρετικό άρθρο! Ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial