Τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με συνείδηση και αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφασίσεις αν θα αφιερώσεις κάποια λεπτά για να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και ως συνέπεια την ζωή σου. Αξίζει να αφιερώσεις 10 λεπτά για όλη σου την ζωή; Αν ναι, τότε θα καταλάβεις τι πραγματικά σημαίνει ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Γιατί υπάρχει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;

Ο κάθε ένας από εμάς, έχει κάποιες αξίες, θέλω, πιστεύω και πρέπει να είναι σε θέση να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες του που αργά ή γρήγορα αναπτύσσει. Η ζωή μας δεν είναι στάσιμη και είναι γεμάτη από ερεθίσματα, από τους γονείς, τους φίλους, τους καθηγητές, ακόμη και τα social media.

Έτσι, κάθε μέρα, δημιουργούνται νέα ενδιαφέροντά, νέοι στόχοι και νέες προσδοκίες. Πρέπει λοιπόν, να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε αποφάσεις τόσο για την προσωπική μας ζωή όσο και για την επαγγελματική μας αποκατάσταση.

Το φάσμα των σπουδών και των επαγγελμάτων είναι πλέον τεράστιο, το τι μπορείς και δεν μπορείς να κάνεις καθορίζεται μόνο από την φαντασία σου. Υπάρχουν διαδικασίες που οι ειδικοί ακολουθούν, όμως κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, ο τρόπος σκέψης και οι προσδοκίες δεν αντιγράφονται. Η επιτυχία έρχεται όταν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και τα σωστά ερεθίσματα, τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σου και πρέπει να είναι στο χέρι σου, γιατί το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να το πιστέψεις εσύ ο ίδιος.

Τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Οι πιο πολλές από τις λέξεις-εργαλεία-επαγγέλματα Youtube, Social Media Marketing, Full Stack Development, Biological Engineering, Quantum Mechanics στην δεκαετία του 70 δεν υπήρχαν και αν υπήρχαν η έννοιά τους, η ζήτηση και οι απαιτήσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Ο ζωή συνεχίζεται, οι άνθρωποι εξελίσσονται και δημιουργούνται όλο και περισσότερα επαγγέλματα και ναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ευθύνη την έχει το Internet.

Τι πρόβλημα λύνει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;

Το πρόβλημα βρίσκεται όταν ενώ εξελίσσεται ο κόσμος στον οποίο ζούμε, εμείς παραμένουμε στάσιμοι. Τα πιστεύω, οι σκέψεις και τα όνειρα πρέπει και αυτά να εξελίσσονται. Η έννοια του Επαγγλεματικού Προσαντολισμού την δεκαετία του 70, ήταν πολύ διαφορετική από την σημερινή. Υπήρχαν πολύ λιγότερα επαγγέλματα και από αυτά πολύ λίγα είχαν ψηφιακό χαρακτήρα. Στην δεκαετία του 80 λοιπόν, επαγγελματικός προσανατολισμός σήμαινε βοήθεια προς τους πολίτες για να επιλέξουν το επάγγελμα που θέλουν. Καταλήγουμε λοιπόν, στο οτι το πρόβλημα που εστιάζει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι πως η κοινωνία και το περιβάλλον μας, αναπτύσσεται και έτσι θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς. Αυτή ακριβώς η μή εξέλιξη, η στασιμότητα είναι ο κύριος άξονας ενδιαφέροντος του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Διαφορετικές εκδοχές και όροι

Ας μείνουμε για λίγο στον όρο “Επαγγελματικό Προσανατολισμό“. Ο όρος αυτός, σύμφωνα και με το λήμμα του Wikipedia, κατά καιρούς έχει αποκτήσει ελαφριές διαφοροποιήσεις, κρατώντας όμως την ίδια ουσία! Αναφέρει λοιπόν ότι χρησιμοποιούνται οι όροι Επαγγελματική Συμβουλευτική, Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.) και οι όροι Οδηγητική και Επαγγελματική Καθοδήγηση. Όλοι οι παραπάνω όροι αφορούν την γενικότερη έννοια του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Πως λειτουργούν τα test Επάγγελματικού Προσανατολισμού;

Με μια αναζήτηση στο Google μπορεί κανείς να βρει από Quiz μέχρι και διάφορα Τεστ για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προϊόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΕΠ) προσφέρει μια σειρά από Test Επαγγελματικού Προσανατολισμού τα οποία μπορείτε να τα βρείτε πατώντας εδώ.

Όπως και το τεστ του ΕΟΠΕΠ, έτσι και τα περισσότερα δωρεάν τεστ που υπάρχουν σε όλο το Internet στηρίζονται πίσω από μια θεωρία του γνωστού ψυχολόγου Holland. Σύμφωνα με τον Holland, υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας και όσοι ακολουθούν την θεωρία του στοχεύουν μέσα από ερωτήσεις να σας απαντήσουν στην απλή ερώτηση “Τι τύπου προσωπικότητα έχεις;”.

Αν αυτό ψάχνετε, τότε σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο το τεστ του ΕΟΠΕΠ, όπως και αυτό εδώ (το ίδιο test με διαφορετικές ερωτήσεις). Για όσους ψάχνουν κάτι περισσότερο, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο!

 • Ρεαλιστικός – Πρακτικός (Realistic)
 • Ερευνητικός (Investigative)
 • Καλλιτεχνικός (Artistic)
 • Κοινωνικός (Social)
 • Επιχειρηματικός (Enterprising)
 • Συμβατικός – Οργανωτικός (Conventional)

Οι έξι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας των ανθρώπων σύμφωνα με την θεωρία που έχει διαμορφώσει ο γνωστός Αμερικάνος ψυχολόγος Χόλαντ (Holland).
6 διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με τον ψυχολόγο Holland

Στόχος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στοχεύει να σε προσανατολίσει στην σωστή κατεύθυνση, να σου παρέχει πληροφορίες και διασυνδέσεις για να ακολουθήσεις επαγγελματικά αυτό που σου αρέσει πραγματικά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσεις από διάφορα στάδια.

 1. Μέσα από την αυτογνωσία και αυτοαξιολόγηση πρέπει να αναλύσεις τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σου (το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό).
 2. Πρέπει να πληροφορηθείς όσο γίνεται καλύτερα για τα επαγγέλματα που υπάρχουν και τις δυνατότητες τους.
 3. Βασικές αρχές λήψης αποφάσεων, διαχείριση ρίσκου, κατανόηση του τρόπου σκέψης και διαχείριση του άγχους.
 4. Συνεχής προσδιορισμός των στόχων με βάση την νέα πραγματικότητα.

Αυτογνωσία

Με τον όρο αυτογνωσία καλείσαι να καταλάβεις και να αναλύσεις τον εαυτό σου. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, πως ήδη τον ξέρεις και ότι δεν έχει νόημα αυτό το βήμα. Γνωρίζουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές στιγμές μέσα στην εβδομάδα που χιλιάδες άνθρωποι δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, νιώθουν ένα βάρος, πως κάνουν κάτι που δεν τους ευχαριστεί ιδιαίτερα. Εν συντομία, δεν νιώθουν ολοκληρωμένοι. Ίσως αυτό γίνεται, γιατί όταν πήραν αποφάσεις, νόμιζαν πως ήξεραν τον εαυτό τους αρκετά καλά. Υπάρχει ένας τρόπος για να επιβεβαιώσεις και να καταλάβεις πόσο καλά ξέρεις τον εαυτό σου. Κατέγραψε μέσα σε έναν μήνα, πόσες φορές δεν νιώθεις καλά και πόσες φορές είσαι αγχωμένος. Ο λόγος της άσκησης θα γίνει κατανοητός όταν δεις τα συνολικά αποτελέσματα.

Η παρακολούθηση του εαυτού μας, των αντιδράσεων και πράξεων μας είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε ποιος πραγματικά είμαστε.

– FutureGeneration

Πληροφόρηση για τα επαγγέλματα

Ο κύριος στόχος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι να σου παρέχει την σωστή πληροφόρηση για τις σπουδές που θέλεις να έχεις και τα επαγγέλματα που ενδεχομένως σε ενδιαφέρουν. Δεν βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο σημείο, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες διασυνδέσεις και έτσι δεν έχουμε όλοι την ίδια πρόσβαση στην πληροφορία. Εδώ ερχόμαστε εμείς, το FutureGeneration και στόχος μας είναι μέσα από αυτό που αποκαλούμε Internet να σου παρέχουμε Podcasts με τις εμπειρίες από διάφορους επαγγελματίες που δουλεύουν καθημερινά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αν δεν γνωρίζεις τον όρο Podcasts, μην ανησυχείς δεν είναι τίποτα άλλο από ηχητικά μηνύματα τύπου συνέντευξης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ρεαλιστικές και πραγματικές πληροφορίες από τους συνανθρώπους σου που εργάζονται στο ίδιο περιβάλλον στο οποίο ζεις.

Τι διάρκεια έχει ο επαγγελματικός προσανατολισμός

Όλοι έχουμε περάσει ή θα περάσουμε σύντομα από την φάση που προσπαθούμε να κάνουμε μια συζήτηση με τον εαυτό μας και να απαντήσουμε στην απλή ερώτηση “Τι θέλουμε να κάνουμε στην ζωή μας;”. Μακάρι να ήταν τόσο απλό και μακάρι να μπορούσε ο κάθε ένας από εμάς μέσα σε μία, δύο ώρες ή και μια εβδομάδα να καταλάβει τι θα ήθελε να κάνει στην ζωή του. Βλέπετε, όταν πρόκειται για τόσο μακροχρόνιες αποφάσεις και τόσο μεγάλα και σημαντικά θέματα, θέλουμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις μέσα σε λίγες μέρες ή και ώρες. Υπάρχουν άνθρωποι που δαπανούν αρκετές ώρες σκεπτόμενοι ποιος συνδυασμός ρούχων τους πάει περισσότερο, άλλοι μπορεί να οργανώνουν και μια ολόκληρη εβδομάδα το πλάνο των διακοπών τους. Με τι λογική λοιπόν, περιμένουμε να αποφασίσουμε τόσο γρήγορα για μια τόσο ουσιώδη και σημαντική στιγμή;

Για εμάς, την ομάδα του FutureGeneration η διάρκεια είναι απεριόριστη. Ποτέ δεν πρέπει να σταματήσετε να ψάχνετε, ποτέ δεν πρέπει να σταματήσετε να αναζητάτε επιπλέον στιγμές για την ευτυχία σας.

Σε ποιους απευθύνεται η συμβουλευτική σταδιοδρομία;

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός ή συμβουλευτική σταδιοδρομίας απευθύνεται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων και σε κάθε μία απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση. Ένας έφηβος, βρίσκεται σε διαφορετική ψυχολογία από την μητέρα του, το άγχος των γονέων είναι διαφορετικό από αυτό των παιδιών του, ένας άνεργος μπορεί να είναι απελπισμένος. Πόσο μάλλον οι ειδικές ομάδες ΑΜΕΑ και οι μετανάστες που σίγουρα. Η κάθε ομάδα λοιπόν, έχει διαφορετικό σημείο εκκίνησης και χρειάζεται διαφορετική διαχείριση.

Βάση των στατιστικών μπορούμε να διαχωρίσουμε τις ακόλουθες ομάδες:

 • Φοιτητές και Σπουδαστές
 • Μαθητές
 • Άνεργοι
 • Εργαζόμενοι που επιθυμούν αν αλλάξουν καριέρα
 • Γονείς που θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά τα παιδιά τους.
 • Ειδικές ομάδες όπως ΑΜΕΑ

Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός

Ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός ή σχολική συμβουλευτική, είναι ένα τμήμα του επαγγελματικού προσανατολισμού στοχευμένο καθαρά στο σχολείο.

Πληροφορίες για τα ΚΕ.ΣΥ.Π στην Ελλάδα

Τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης εξυπηρετούν μαθητές, νέους έως 25 ετών, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο. Βρείτε όλες τις πληροφορίες ανά περιφέρεια, όπως όνομα, τηλέφωνο, σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα για κάθε ένα από τα ΚΕ.ΣΥ.Π στην Ελλάδα παρακάτω.

Συμβουλευτική και γραφεία σταδιοδρομίας σε τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήκουν τα Α.Ε.Ι. (ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα) και τα Τ.Ε.Ι. (τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα). Στα περισσότερα από αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να έρθει σε επαφή με το γραφείο σταδιοδρομίας – διασύνδεσης. Επειδή ο φοιτητής βρίσκεται ένα βήμα πριν την εργασία, τα γραφεία αυτά στοχεύουν στην κατάλληλη ενημέρωση του φοιτητή, ώστε να αναπτύξει ή να βελτιώσει τα προσόντα του και να ετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται για την αγορά εργασίας. Τι σημαίνει αυτό;

 • Δημιουργία βιογραφικού σημειώματος και συστατικής επιστολής.
 • Προσδιορισμός ενός πιο συγκεκριμένου τομέα εργασίας πάνω στο αντικείμενο σπουδών.
 • Δικτύωση και προετοιμασία του φοιτητή για συνέντευξη και για την πρώτη του επαφή με την αγορά εργασίας.

Εάν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο δείτε τις 10 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν κάνετε την πρώτη σας συνέντευξη!

Συχνές ερωτήσεις

Είμαι φοιτητής και είχα κάνει επαγγελματικό προσανατολισμό στο σχολείο χρειάζεται ξανά;

Η συμβουλευτική δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να την κάνουμε μία μόνο φορά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει 5 ή 10 συνεδρίες. Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία, απαιτεί χρόνο, απαιτεί δράση από τους ίδιους τους εαυτούς μας και θέληση να καταλάβουμε όσο καλύτερα γίνεται τα ίδια μας τα θέλω.

Δεν έχω την οικονομική άνεση να πληρώσω, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω και είναι δωρεάν;

Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα, βιβλία, βίντεο στο youtube που αφορούν επαγγέλματα και προσωπική ανάπτυξη. Σκοπός του FutureGeneration είναι να φιλτράρει όλο αυτό το περιεχόμενο και να σας τα παρουσιάσει με έναν δομημένο τρόπο που έχει νόημα.

Τελικά, αξίζει να κάνω επαγγελματικό προσανατολισμό ή είναι τζάμπα χρόνος;

Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο σου τον εαυτό και τους στόχους που έχεις βάλει. Αξίζει να πάω γυμναστήριο ή είναι τζάμπα χρόνος; Αν σε ενδιαφέρει το σώμα σου, αξίζει. Έτσι αν σε ενδιαφέρει, το μέλλον σου και η επιτυχία τότε αξίζει να κάνεις κάποιες συνεδρίες και να διαβάσεις παραπάνω για τα επαγγέλματα που υπάρχουν.

Προεπιλεγμένη Εικόνα

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!