Ερώτηση Συνέντευξης: Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;

Γεμάτος άγχος και απορία για την ερώτηση που θα σου κάνουν σε ρωτάνε “Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου“. Ακολουθεί μια εσωτερική παύση και ο χρόνος αρχίζει αντίστροφα! Να πεις την αλήθεια για να φανείς ειλικρινής; Να πεις ψέματα και να κρύψεις τα αδύνατα σου σημεία; Υπάρχει άνθρωπος χωρίς μειονεκτήματα όμως; Η πιο έξυπνη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο. Γιατί;

Στο τέλος του άρθρου θα έχεις αποκτήσει μια εξαιρετική στρατηγική για το πως μπορείς να απαντήσεις. Θα αναφέρουμε την πραγματική ερώτηση που έχεις να απαντήσεις καθώς και πιθανά λάθη που μπορείς εύκολα να κάνεις και να κάψεις την συνέντευξη σου. Αν και η ερώτηση για τα αδύνατα σου σημεία είναι μια από τις δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης, παρακάτω θα βρεις χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.

Είσαι έτοιμος;

Διαφορετικοί τρόποι ερώτησης

Ας δούμε αρχικά, διάφορες διασκευές της ίδιας ερώτησης. Πως αλλιώς μπορεί ο recruiter, να ρωτήσει για τα αδύνατα σου σημεία;

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;
  • Ποια είναι τα μειονεκτήματά σου;
  • Ποια είναι τα αδύνατα σου σημεία;
  • Πες μας κάποια αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου.
  • Τι ελαττώματα έχει η προσωπικότητα σου;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις, έχουν τον ίδιο στόχο. Να σε βάλουν σε μια διαδικασία, ώστε να παραθέσεις κάποια αρνητικά ή αδύνατα σημεία, που εσύ θεωρείς πως έχεις.

Ο τρόπος που θα απαντήσεις την ερώτηση, παρουσιάζει στοιχεία του χαρακτήρα σου.

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως πρέπει να μεταφέρεις κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου. Πρέπει λοιπόν μέσα από τις απαντήσεις σου:

Να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως έναν ειλικρινή άνθρωπο.

Τι πρέπει να μην πεις

Δεν έχω αδυναμίες

Είναι λογικό πως κάποιος μπορεί να απαντήσει “Δεν έχω αδύναμα στοιχεία”. Μια τέτοια απάντηση παρουσιάζει κάποιον που ενδεχομένως, δεν κυνηγά την αυτοβελτίωσή του. Δεν γνωρίζει καλά τον εαυτό του και δεν έχει δουλέψει με αυτόν. Ένας άνθρωπος που σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό, ξέρει πολύ καλά πως όλοι έχουν ελαττώματα και μειονεκτήματα. Απαντώντας λοιπόν, πως δεν έχεις αδυναμίες, πως είσαι τέλειος, μάλλον θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις. Παρόμοιες απαντήσεις είναι “Κανείς δεν με ξαναρωτησε” ή “Ποτέ μου δεν το έχω σκεφτεί”.

Μετατροπή προτερήματος σε αδυναμία

Δεκάδες HR Managers και Youtubers προτείνουν την μετατροπή ενός προτερήματος σε αδύναμο σημείο. Για παράδειγμα, να πεις πως είσαι πολύ εργατικός ή οτι υπεραναλύεις τα πράγματα για να μην υπάρχουν ούτε ένα λάθος. Μια τέτοια απάντηση και πάλι μπορεί να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ξέρεις πως όλα θέλουν μέτρο και πολλές φορές, η υπερανάλυση δεν βοηθά αλλά δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα.

Πως να απαντήσεις στην ερώτηση Ποια ειναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου”

Προσπάθησε να εστιάσεις την απάντησή σου σε κάποιο από τα skills που έχεις αλλά θα μπορούσες και καλύτερα. Μην απαντήσεις με στοιχεία του χαρακτήρα σου όπως “δεν είμαι επικοινωνιακός”, “δεν μου αρέσει να δουλεύω σε ομάδα” κ.ο.κ. Τέτοιου είδους αδυναμίες είναι δύσκολο να αλλάξουν σε ένα εύκολο χρονικό διάστημα και στην πραγματικότητα κάνεις αίτηση για δουλειά. Σκέψου το, βάλε την εαυτό σου στην θέση του εργοδότη. Απαντώντας λοιπόν, με skills, όπως για παράδειγμα, οτι χρειάζεστε περισσότερο τριβή με το εργαλείο Χ, κάνεις κατανοητό, πως το γνωρίζεις, και είναι καθαρά θέμα χρόνου και να το μάθεις καλύτερα. Εύλογου χρόνου. Επιπλέον, αν ο εργοδότης θέλει, μπορεί να σου προσφέρει junior coaching από πιο έμπειρους εργαζόμενους στην εταιρεία για να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα. Πολλές φορές, βλέπουμε στα benefits που προσφέρουν οι επιχειρήσεις να έχουν και δωρεάν Online σεμινάρια ή Online courses όπως για παράδειγμα μέσα από το coursera.

Αν σε ενδιαφέρουν τα online μαθήματα, μπορείς να μάθεις περισσότερα στην σχετική ενότητα.

Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα για το πως μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση “Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου”.

Ενδεικτική Απάντηση

Μπορείς να απαντήσεις πως αν και κάποιες φορές είναι θετικό στοιχείο του χαρακτήρα σου, κάποιες άλλες που ίσως χρειάζεται να πεις την γνώμη σου για κάτι, επειδή είσαι εσωστρεφής, φαίνεται ένας ντροπαλός χαρακτήρας.

Μπορεί αυτή η απάντηση να φαίνεται πως είναι κάτι άσχημο, όμως σε μια συζήτηση το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να σε ρωτήσει. Να σου ανεβάσει το ηθικό, να σε κάνει να νιώσεις πως είσαι μέσα σε μια ομάδα και να σε ρωτήσει. Επιπλέον, ίσως με τον χρόνο, καταφέρεις να είσαι πιο ανοιχτός.

Έτσι λοιπόν, ένας εσωστρεφής χαρακτήρας είναι μια “αδυναμία” που διορθώνεται.

Να θυμάσαι, πως σε αυτή την ερώτηση, αν δεν προσέξεις, μπορείς να αναφέρεις στοιχεία του χαρακτήρα σου που θα βάλουν σε σκέψεις τον recruiter. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που δεν το θέλεις. Έτσι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάσεις έναν χαρακτήρα ειλικρινή και με “αδυναμίες” που διορθώνονται εύκολα και σε εύλογο χρονικό διάστημα υπό μια σχετική καθοδήγηση.

Απάντηση #2

Είμαι ένας δημιουργικός άνθρωπος και έχω πάρα πολλές ιδέες από τις οποίες μερικές είναι καλές και μερικές όχι και τόσο. Οπότε αυτή τη περίοδο, δουλεύω πάνω στο πως, μπορώ να θέλω κάποιες προτεραιότητες για το πως να κρίνω αν μια ιδέα είναι καλή η όχι.

Μπορείς να αναφέρεις πως διαβάζεις βιβλία ή παρακολουθείς διάφορα σεμινάρια.

Παρακολουθήστε και ένα σχετικό βίντεο από τον επιχειρηματία Dan Lok.

Θέλεις να λαμβάνεις tips και δωρεάν υλικό σε ερωτήσεις συνέντευξης στο email σου;

Βάλε το email σου παρακάτω και θα είσαι ο πρώτος που θα λάβεις ειδοποίηση!

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
career
Η εθελοντική ομάδα του FutureGeneration έχει ως στόχο την δημιουργία περιεχομένου που θα σε βοηθήσει στο να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον σου.
Άρθρα: 27

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!