Ερώτηση Συνέντευξης: Γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία

Αν έχεις ποτέ βρεθεί σε μια συνέντευξη που σε ρωτάνε “Γιατί θέλεις να εργασθείς για την εταιρεία μας;”, σίγουρα θα έχεις σκεφτεί από μέσα σου “Τι εννοείτε γιατί θέλω να εργαστώ στην εταιρεία; Προφανώς για τις αποδοχές, ώστε να μπορέσω να βγάλω τα προς το ζην.” Η πρώτη σκέψη σου όταν βρεθείς σε μια συνέντευξη και σε ρωτήσουν, γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί μας ή γιατί θέλεις να δουλέψεις στην εταιρεία μας είναι πως πρόκειται για μια “κουφή” ερώτηση. Όμως, δεν είναι καθόλου έτσι.

Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε το γιατί πίσω από την ερώτηση, δηλαδή “Γιατί θέλεις να δουλέψεις στην εταιρεία μας” και το πώς μπορείς να απαντήσεις έξυπνα και να φέρεις το παιχνίδι με το μέρος σου. Το μόνο που σε χωρίζει από το να πάρεις την θέση εργασίας είναι μια έξυπνη στρατηγική, μέσα από την οποία μπορείς να αποκτήσεις το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους.

Είσαι έτοιμος;

Ποια είναι η πραγματική ερώτηση

Πίσω από την ερώτηση “Γιατί θέλεις να εργασθείς στην εταιρείας μας;” κρύβεται ένα βαθύτερο νόημα. Είναι σαφές πως σε κάθε εταιρεία, υπάρχει μια συγκεκριμένη κουλτούρα. Πιο συγκεκριμένα λέγεται “εταιρική κουλτούρα” και είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξει τεράστιο ρόλο στις εργασιακές αλλαγές της δεκαετίας του 20 και στα “νέα επαγγέλματα”.

Σύμφωνα με την εταιρική κουλτούρα, είναι λογικό μια εταιρεία να θέλει άτομα που ταυτίζονται με την κουλτούρα της. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να ρωτήσει γενικές ερωτήσεις, όπως “Γιατί θέλεις να εργασθείς στην εταιρεία μας;”, “Γιατί σε ενδιαφέρει αυτή η θέση εργασίας;” ή ακόμη και “Πώς βλέπεις τον εαυτό σου μετά από 5 χρόνια;”. Δεν είναι ερωτήσεις φιλοσοφίας, αλλά ερωτήσεις που αναδεικνύουν το κατά πόσο έχεις οργανώσει την ζωή σου, κατά πόσο έχεις βάλει στόχους, κατά πόσο γνωρίζεις ποιος πραγματικά είσαι και τι πραγματικά θέλεις.

Σημείωσε πως όσο μεγαλύτερη είναι η εταιρεία, τόσο πιο σημαντική είναι η κουλτούρα. Αυτό γιατί για να είναι διαχειρίσιμη η εταιρεία, πρέπει να δημιουργούνται κάποια στάνταρ, κάποιες διαδικασίες και κάποια πιστεύω.

Άρα, λοιπόν, η πραγματική ερώτηση είναι “Ποιος πραγματικά είσαι, ποια είναι τα πιστεύω σου, η κουλτούρα σου και πώς ταυτίζεσαι με την εταιρική κουλτούρα μας;”

Πώς να απαντήσεις

Το πρώτο βήμα για να απαντήσεις στην ερώτηση είναι να έχεις προετοιμαστεί. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις ψάξει για την εταιρεία. Ποια είναι, τι κάνει, που εδρεύει, ποιος είναι ο διευθύνων σύμβουλος (CEO); Πρέπει, λοιπόν, να απαντήσεις με τρόπο που θα δείχνει πως έχεις μελετήσει ποιον έχεις απέναντί σου. Να δείξεις πως σε ενδιαφέρει πραγματικά η θέση εργασίας.

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;

  • Ξεκίνα με απλές αναζητήσεις στο Google. Προσπάθησε να βρεις υλικό, όπως διάφορα έργα που έχει συμμετάσχει η εταιρεία, βραβεία που ίσως έχει κερδίσει, υπηρεσίες που προσφέρει κ.τ.λ.
  • Μελέτησε το website της εταιρείας. Υπάρχουν σοβαρές και μεγάλες εταιρείες που στο website τους έχουν ακόμη και interview case studies. Αυτό σημαίνει πως ήδη προσπαθούν να σε βοηθήσουν για να προετοιμαστείς με παραδείγματα συνεντεύξεων.
  • Συνδέσου και επικοινώνησε με τους υπαλλήλους της εταιρείας στο linkedin και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Προφανώς, δεν αναφερόμαστε στον CEO ή άλλο στέλεχος της εταιρείας, αλλά σε εργαζομένους, σε υπαλλήλους που έχουν μια θέση σαν αυτή που ψάχνεις και εσύ. Ρώτησέ τους, πώς είναι να δουλεύουν στην εταιρεία, τι μισθό παίρνουν, τι να προσέξεις;

Το δεύτερο βήμα είναι να δείξεις, γιατί είσαι ο κατάλληλος για τη θέση. Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείς να το κάνεις αυτό: Μπορείς να επικεντρωθείς περισσότερο:

  • στην εμπειρία σου (ό,τι έχεις κάνει παλαιότερα δηλαδή) ή
  • τις ικανότητές σου (ιδιαίτερα χρήσιμο, εάν κάνεις αλλαγή καριέρας και αλλάζεις τομέα).

Προσπάθησε να τονίσεις ότι έχεις την κύρια δεξιότητα που απαιτείται για τη θέση, συν κάποιες από τις “επιθυμητές δεξιότητες” που αναγράφονται στην αγγελία της θέσης εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες δες και τα παρακάτω βίντεο.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 41

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial