Ερώτηση Συνέντευξης: Γιατί να σε προσλάβουμε

Η ερώτηση «Γιατί να σας προσλάβουμε;» ανήκει ίσως στις «ερωτήσεις παγίδα» μιας συνέντευξης. Είναι αρκετά συχνή σε συνεντεύξεις και ο πραγματικός λόγος της ερώτηση ίσως σε εκπλήξει.

Μα, η εταιρεία δεν θέλει νέους εργαζομένους; Αφού, έχει δημοσιεύει αγγελίες!

Στα επόμενα λεπτά, θα μάθεις τον πραγματικό λόγο πίσω από την ερώτηση. Τον σωστό τρόπο που πρέπει να απαντήσεις και τους κινδύνους που κρύβει μια λάθος απάντηση στην πρώτη σου συνέντευξη.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις μια μοναδική και θετική απάντηση, με ειλικρίνεια και σεβασμό προς τον εαυτό σου αλλά και όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Παρόμοιες εκδοχές της ερώτησης

Ο κύριος λόγος που ένας HR Manager ή Recruiter ρωτάει αυτή την ερώτηση είναι πολύ απλός. Θέλει να μάθει ποιος υποψήφιους μπορεί να προσθέσει αξία στην επιχείρηση.

  • Γιατί να σε προσλάβουμε;
  • Τι μπορείς να προσφέρεις στην εταιρεία μας;
  • Ποιο να προσλάβουμε εσένα και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο;
  • Τι πλεονέκτημα πιστεύεις πως έχεις απέναντι στους υπόλοιπους υποψήφιους;

Πως να απαντήσεις με τον σωστό τρόπο

Ο τρόπος που προτείνει το FutureGeneration να προσεγγίσεις και να απαντήσεις αυτή την ερώτηση είναι μέσω 2 λιστών.

Λίστα #1: Τι απαιτήσεις έχει η συγκεκριμένη θέση εργασίας

Πριν προσπαθήσεις να δώσεις μια απάντηση στην ερώτηση “Γιατί να σε προσλάβουμε”, πρέπει να γνωρίζεις την αγγελία εργασίας. Διάβασε την, σημείωσε τις λέξεις κλειδιά και προσπάθησε να κάνεις μια λίστα με πράγματα που αναφέρουν οτι χρειάζονται.

Έπειτα, κάνε μια δεύτερη λίστα με όλα όσα θεωρείς λογικό να χρειάζονται αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα αναφέρουν. Για παράδειγμα σε μια τράπεζα, το ντύσιμο, η εμφάνιση και η εμπιστευτικότητα είναι σημαντικά.

Λίστα #2: Τι προσόντα έχεις

Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να σημειώσεις όλα τα skills και τα προσόντα που θεωρείς πως έχεις και που είναι σχετικά με την θέση εργασίας. Για παράδειγμα ένας πωλητής, σίγουρα θα πρέπει να έχει επικοινωνιακές δεξιότητες και να σημειώσει το προσόν “Εξυπηρέτηση Πελατών”. Με αυτόν τον τρόπο αναφέρεις πως γνωρίζεις πως να ακούσεις μια ανάγκη και πως να λύσεις ένα πρόβλημα πυο έχει ο πελάτης. Όμως, πως παρουσιάζεις πρακτική εμπειρία στην εξυπηρέτηση πελατων όταν δεν έχεις προϋπηρεσία;

Πως να χρησιμοποιήσεις τις λίστες

Ο τρόπος που μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση “Γιατί να σε προσλάβουμε” είναι εξαιρετικά απλός. Έχοντας τις δύο παραπάνω λίστες που μόλις αναφέραμε, προσπαθείς να δεις ποια προσόντα σου, χρειάζεται η συγκεκριμένη θέση εργασίας. Μπορεί να χρειάζεται όλα τα προσόντα σου και σε αυτή τη περίπτωση είσαι αυτό που λέμε ένα perfect fit. Μπορεί τα μισά ή λίγα. Όσα και να είναι, πρέπει να κάνεις αυτό το βήμα για να καταλάβεις πόσο χρήσιμος είσαι και τι μπορείς να αναφέρεις στην συνέντευξη.

Αφού καταλήξεις στα skills, γνωρίζεις τι πρέπει να περιέχει η απάντησή σου. Επιπλέον, το να αναφέρεις πως έχεις κοινό όραμα με την επιχείρηση και πως έχεις κάνει μια έρευνα στο Internet για την συγκεκριμένη επιχείρηση θα είναι ένα ακόμη plus.

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως αυτός που θα σου πάρει συνέντευξη, έχει μια λίστα με όσα περιμένει ή θα ήθελε να ακούσει. Μπορεί να μην υπάρχει σε χαρτί αλλά στο μυαλό του. Το σημαντικό είναι πως πρέπει με τις απαντήσεις σου να τον κάνεις να βάλει τικ σε όσα το δυνατόν περισσότερα.

Παραδείγματα απαντήσεων

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια παραδείγματα για το πως θα μπορούσες να απαντήσεις στην ερώτηση “Γιατί να σε προσλάβουμε”.

Απάντηση #1

Αν και βρίσκομαι στα πρώτα βήματα της καριέρας μου, θέλω να εξελιχθώ και να μάθω νέες τεχνολογίες μέσα από τους καλύτερους. Έπειτα από την έρευνα που έκανα πριν έρθω εδώ για την εταιρεία σας, θεωρώ πως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την επαγγελματική μου πρόοδο και για αυτό λοιπόν, θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί σας, έχοντας ένα κοινό όραμα.

Απάντηση #2

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή τη ερώτηση! Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία σας αναλύει και ενδιαφέρεται για τον εργαζόμενο. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις ενδιαφέρουν και εμένα. Βάση της μέχρι τώρα συζήτησης μας αλλά και της έρευνα που έχω κάνει για την εταιρεία σας, θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα ώστε να αναδείξω τα skills και τις γνώσεις μου στον εταιρικό κόσμο του επιχειρείν.

Απάντηση #3

Αν κρίνω από την αγγελία υπάρχει ανάγκη για την θέση Χ. Όμως, έτσι όπως βλέπω εγώ την αγορά εργασίας, υπάρχει κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία. Το όραμα της εταιρείας, η φιλοσοφία και η κουλτούρα της. Τα προϊόντα και ο στόχος της εταιρείας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και μια πολύ δυνατή παρακίνηση για να εργαστεί κανείς. Έχοντας λοιπόν, ένα τέτοιο δυνατό κίνητρο, θεωρώ πως μπορώ να συνεισφέρω με τα προσόντα και την εμπειρία μου και να συνεργαστούμε για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερων στόχων.

Μπορείς να αναφέρεις ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ένα κατόρθωμα, μια διάκριση, μια επιτυχία που έχεις τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και προσωπικό.

Στο FutureGeneration, έχουμε την μεγαλύτερη λίστα με δωρεάν και μη διαδικτυακά μαθήματα.

Θυμήσου πως πολλές φορές, βλέπουμε στα benefits των θέσεων εργασίας, online σεμινάρια ή online courses όπως για παράδειγμα μέσα από το coursera.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 58

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial