Ερώτηση Συνέντευξης: Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά

Κατά μέσο όρο, στην δεκαετία που διανύουμε, ένας τυπικός εργαζόμενος αλλάζει 5 με 7 δουλειές σε όλη του τη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει πως τον απολύουν, αλλά ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δηλώνουμε παραίτηση. Σε μια ερώτηση συνέντευξης είναι πιθανό να ρωτηθείς “Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου;”. Η απάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα δηλώσει τον χαρακτήρα σου.

Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε το γιατί πίσω από την ερώτηση “Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου;” και το πώς μπορείς να απαντήσεις έξυπνα και να φέρεις το παιχνίδι με το μέρος σου. Το μόνο που σε χωρίζει από το να πάρεις τη θέση εργασίας είναι μια έξυπνη στρατηγική, μέσα από την οποία μπορείς να αποκτήσεις το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους.

Είσαι έτοιμος;

Ποια είναι η πραγματική ερώτηση

Πίσω από την ερώτηση, κρύβεται μια ακόμη ερώτηση για τον χαρακτήρα σου. Είσαι αξιόπιστος; Μπορεί η νέα σου εταιρεία να σε εμπιστευτεί; Αξίζει να επενδύσει πάνω σου; Μήπως μετά από 2 μήνες, ξαναδηλώσεις παραίτηση; Μια τέτοια κίνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την εταιρεία και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επενδύσει σε εσένα και έτσι δεν θα σε προσλάβει.

Άρα, λοιπόν, η ερώτηση “Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου” δεν αποσκοπεί στο να μάθει τον λόγο. Η αλήθεια είναι πως δεν ενδιαφέρει κανέναν αν το προηγούμενο αφεντικό σου δεν ήταν καλό, αν η εταιρεία δεν σου πρόσφερε όσα χρήματα άξιζες, αν υπήρχαν προβλήματα με τους συναδέλφους σου κ.τ.λ. Προφανώς, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, προφανώς μπορεί να σκέφτεσαι ότι “η κατάσταση δεν σήκωνε άλλο”, ότι είχες κουραστεί ή ότι ένιωθες πως δεν υπήρχε εξέλιξη.

Η ερώτηση, λοιπόν, αποσκοπεί στο να δει, πίσω από αυτό που θα πεις, τι άνθρωπος κρύβεται. Είναι φερέγγυος; Μπορεί η εταιρεία να σε εμπιστευτεί;

Πώς να απαντήσεις

Προσπάθησε να μιλήσεις γενικά και διπλωματικά, χωρίς να στοχοποιείς ανθρώπους και γεγονότα. Πρόσεχε τι πληροφορίες μοιράζεσαι και αν κάποια από τα δεδομένα που αναφέρεις είναι ευαίσθητα. Θυμήσου, το γιατί σε ρωτάνε αυτή την ερώτηση.

Παράδειγμα σωστής απάντησης:

Στην εταιρεία Χ, όπως αναφέρω και στο βιογραφικό μου εργάστηκα για 2 χρόνια (εδώ ίσως κοιτάξουν το βιογραφικό σου για να το επιβεβαιώσουν). Σε αυτά τα 2 χρόνια, κατάφερα να πάρω πολλές γνώσεις και φυσικά να προσφέρω επίσης. Όμως έχει έρθει μια στιγμή που νιώθω πως είμαι έτοιμος για περισσότερα. Νιώθω πως θέλω να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου (εδώ ίσως σε ρωτήσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα – με αυτόν τον τρόπο, οδηγείς εσύ το πού και πώς θα συνεχιστεί η συνέντευξη και έτσι έχεις έναν μικρό έλεγχο των ερωτήσεων).

Πώς να ΜΗΝ απαντήσεις

Πριν δούμε πως μπορείς να απαντήσεις, αν δούμε τι ΔΕΝ πρέπει να πεις και τον λόγο.

Απολύθηκες

Αν απαντήσεις πως απλά απολύθηκες, τότε θα πρέπει να προσδιοριστεί ο λόγος. Ενδεχομένως, λοιπόν, να σε ρωτήσουν και τον λόγο απόλυσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια απάντηση δεν δημιουργεί σιγουριά και εμπιστοσύνη. Αντίθετα, δημιουργεί απορία, σκέψεις, ανησυχία και ρίσκο. Να θυμάσαι, πως εκτός από εσένα, κανένας άλλος δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, αν η προηγούμενη θέση σας, απλά δεν σου ταίριαζε ή αν για κάποιον λόγο η απόδοσή σου είναι χαμηλή.

Κατηγορείς την εταιρεία

Μια από τις χειρότερες απαντήσεις που θα μπορούσες να δώσεις είναι αυτή στην οποία “κατηγορείς” με οποιονδήποτε τρόπο το προηγούμενο αφεντικό σου ή την προηγούμενη σου εταιρεία.

Μην μοιράζεσαι προσωπικά στοιχεία, είτε αυτά αναφέρονται σε εσένα, είτε στην προηγούμενη εταιρεία. Δεν γνωρίζεις ποιος γνωρίζει ποιον και ακόμη και αν το ξέρεις, δεν είναι ηθικά σωστό να αναφέρεσαι κατηγορηματικά σε οποιονδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσεις μια κατάσταση στην οποία η πρώτη σκέψη θα είναι “Αν τα λέει αυτά, για το προηγούμενο αφεντικό του, θα πει τα ίδια και στον επόμενο, οπότε καλύτερα να μείνουμε μακριά του.”.

Συμπέρασμα

Πού καταλήγεις; Εκεί που ήθελες να πεις την αλήθεια, να φανείς ειλικρινής, κάτι που φυσικά πρέπει να κάνεις, η όλη κατάσταση θα σου γυρίσει μπούμερανγκ και θα χάσεις την ευκαιρία.

Η ειλικρίνεια είναι σίγουρα ένα στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει όλες σου τις απαντήσεις. Όμως, πρόσεχε μη τη θυσιάσεις για την εμπιστευτικότητα.

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο:

Προεπιλεγμένη Εικόνα
career
Η εθελοντική ομάδα του FutureGeneration έχει ως στόχο την δημιουργία περιεχομένου που θα σε βοηθήσει στο να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον σου.
Άρθρα: 27

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!