Επάγγελμα Εργοθεραπευτής

Ο τομέας της Υγείας, περιέχει ένα επάγγελμα με τον τίτλο Εργοθεραπευτής. Αφορά την θεραπεία, τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Ένα επάγγλεμα που συνδυάζει πολλά, απαιτεί πολλές δεξιότητες και προσφέρει πραγματική αξία στην κοινωνία.

Παρακάτω θα μάθεις τι είναι η επιστήμη της Εργοθεραπείας, τι ακριβώς κάνει ένας εργοθεραπευτής, με τι ασχολείται και πως μπορείς να σπουδάσεις. Ο στόχος του άρθρου είναι να σου προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι για το επάγγλεμα του Εργοθεραπευτή.

Συνοπτική περιγραφή

Ο Εργοθεραπευτής έχει ως κύριο στόχο την αποκατάσταση σωματικών ή ψυχικών παθήσεων. Μέσα από την επιστήμη της Εργοθεραπείας, ο επαγγελματίας Εργοθεραπευτής, χρησιμοποιεί διάφορες εξειδικευμένες τεχνικές. Ο σκοπός του είναι απλός. Να βοηθήσει τους ανθρώπους να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

H εργοθεραπεία είναι η θεραπεία μιας διαταραχής μέσω σωματικού έργου, μιας δραστηριότητας, όπως είναι η ζωγραφική ή το παιχνίδι με αυτοκινητάκια.

Ο Εργοθεραπευτής, έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες παθήσεις και αναπηρίες. Θα πρέπει λοιπόν, να είναι σε θέση να κατανοήσει και να βοηθήσει τον άνθρωπο, ανεξάρτητα με το πρόβλημα του.

Μπορεί να είναι ένα αυτόνομο επάγγελμα αλλά και ομαδικό, με διάφορες συνεργασίες. Το επάγγλεμα του εργοθεραπευτή, έχει πολλές φορές άμεση ανάγκη και υποστήριξη από Ιατρούς, Νοσηλευτές, Ψυχολόγους, Φυσικοθεραπευτές κ.ο.κ.

Το παρακάτω απόσπασμα έχει δημοσιευτεί από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Εργοθεραπείας το 1994.

«Εργοθεραπεία είναι η τέχνη και η επιστήμη που βοηθά τους ανθρώπους ναδιεκπεραιώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες που είναι σημαντικές σε αυτούς, ανεξάρτητα από την πάθηση, αναπηρία ήμειονεξία που πιθανόν να αντιμετωπίζουν». (Αμερικανικός Σύλλογος Εργοθεραπείας,1994).

Οι Εργοθεραπευτές ασχολούνται με τα έργα των ανθρώπων. Ως έργο θεωρείται όλα αυτά που κάνει ένας άνρθωπος και επηρεάζουν την υγεία και την προσωπική ικανοποίηση των ατομικών αναγκών του.

Παραθέτουμε έναν ορισμό για το τι ακριβώς σημαίνει εκτέλεση έργου.

«Η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι, να επιθυμείς, να ανακαλείς, να προγραμματίζεις και να εκτελείς ρόλους, ρουτίνες, δραστηριότητες και επιμέρους καθήκοντα/εργασίες με σκοπό την αυτοϋπηρέτηση, την παραγωγικότητα, την ψυχαγωγία και την ανάπαυση ως απάντηση στις απαιτήσεις του εσωτερικού και / ή του εξωτερικού περιβάλλοντος.»

Η Εργοθεραπεία λοιπόν, βοηθά τους ανθρώπους να εκτελέσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Τους επιτρέπει να αυτοσυντηρηθούν και τους παρέχει τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην ευρύτερη κοινότητα.

Με τι ασχολείται ένας Εργοθεραπευτής

Με τι όμως ασχολείται ένας Εργοθεραπευτής; Ποιές είναι οι καθημερινές αρμοδιότητες του; Πάμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα.

Αποκατάσταση σωματικών ή ψυχικών παθήσεων, ασθενών που παρουσιάζουν προσωρινό ή χρόνιο μειονέκτημα

Μετά από γνωμάτευση του γιατρού και με τη συνεργασία κοινωνικού λειτουργού, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγου κ.λπ. προγραμματίζει, οργανώνει και κατευθύνει θεραπευτικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές μεθόδους σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, σωματικά ανάπηρους, πνευματικά καθυστερημένους, τυφλούς, κωφάλαλους κ.λπ. Ο εργοθεραπευτής εφαρμόζει το πρόγραμμα εργοθεραπείας και μετά την ολοκλήρωσή του συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό τού ατόμου και την κοινωνική του επανένταξη.

Απαραίτητες Δεξιότητες και Ικανότητες

Το αντικείμενο της εργασίας του προϋποθέτει πλήρη και ειδική κατάρτιση. Η κατανόηση των προβλημάτων του ασθενούς, η ευγένεια, η ικανότητα επικοινωνίας, η δυνατότητα δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης με τον ασθενή, αλλά και η μεθοδικότητα και οργανωτικότητα με την οποία συντονίζει και κατευθύνει όλη την ιατρική ομάδα που συμμετέχει στην αποθεραπεία του ασθενούς, είναι χαρακτηριστικά και προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο εργοθεραπευτής.

 • Αρκετή υπομονή, ειδικά υπο κάποιες δύσκολες καταστάσεις.
 • Θετική ενέργεια
 • Αγάπη για τους συνανθρώπους.του.
 • κατανόηση των προβλημάτων του ασθενούς
 • ευγένεια
 • δυνατότητα δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης με τον ασθενή
 • μεθοδικότητα και οργανωτικότητα με την οποία συντονίζει και κατευθύνει όλη την ιατρική ομάδα που συμμετέχει στην αποθεραπεία του ασθενούς

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος ΑΤΕΙ Εργοθεραπείας, έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ.83, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 37 Α’ στις 7-2-1989. Παραθέτουμε παρακάτω όλα τα δικαιώματα όπως αυτά δημοσιεύτηκαν.

Ασχολούνται στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν, είτε ως μέλη της ομάδας αποκατάστασης είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και προσφέρουν υπηρεσίες σε συνεργασία με τον αντίστοιχο γιατρό σε άτομα των, οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί από σωματικό τραυματισμό, προβλήματα ανάπτυξης, γηρατειά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Ειδικότερα οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη των νοσοκομείων ή κέντρων αποκατάστασης ή ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

Νοσοκομεία
 1. Γενικά: Ελαφρές χειροτεχνίες, επιτραπέζια παιχνίδια, προγραμματισμένη μελέτη και διάβασμα, ασχολίες για τους ώμους βραχίονες άκρα χέρια για ανθρώπους που περπατούν με δεκανίκια, εξάσκηση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, προσαρμογές επίπλων για το σπίτι, κατάρτιση ημερήσιου προγράμματος για το σπίτι, πιθανή προεπαγγελματική αξιολόγηση.
 2. Ορθοπεδικά: Ασχολίες καθημερινής ζωής (ντύσιμο -φαγητό -υγιεινή). Ακόμη διάβασμα γράψιμο, δουλειές σπιτιού, μετακίνηση, πιθανή χρησιμοποίηση τεχνικών βοηθημάτων, εκφραστικές και δημιουργικές ασχολίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματική ανίχνευση, εργασία τηλεφώνου, πακετάρισμα, δουλειά σε πρέσα -τόρνο κ.λπ.
 3. Παιδιατρικά: Οργάνωση παιχνιδιών με κανόνες αρχές, διδαχή χειροτεχνιών και ποικίλων υλικών και εργαλείων, αυτοϋπηρέτηση, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κοινωνικοποίηση, εκμάθηση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, αξιολόγηση γραφή κ.λπ.
 4. Ψυχιατρικά: Δραστηριότητες που προσφέρουν ευκαιρίες για άμεση ή συμβολική ικανοποίηση σωματικών και πρακτικών αναγκών, ευκαιρίες για ανάπτυξη αισθητηριακής αντιληπτότητας και συντονισμό των κινήσεων, ευκαιρίες για εξάρτηση και ανάπτυξη της έννοιας του ΕΓΩ, αίσθημα προσωπικής αξίας. Ακόμη επαγγελματικές και βιομηχανικές ασχολίες, κοινωνικές ψυχαγωγικές και ομαδικές ασχολίες που θα βοηθήσουν τη γενική σωματική κινητοποίηση.
Γηροκομεία ΚΑΠΗ

Κινητοποίηση των ηλικιωμένων με δραστηριότητες ψυχαγωγικές χειροτεχνικές ομαδικές, αυτοεξυπηρέτηση ανεξαρτοποίηση λειτουργικές με καθοδηγούμενη εργασία.

Κέντρα (Αποκατάστασης Κοινοτικής ψυχικής υγιεινής Αποτοξίνωσης Σωφρονιστικά καταστήματα Φυλακές)
 1. Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, εκφραστικές και δημιουργικές ασχολίες, κινητικές δραστηριότητες, βιομηχανικές ασχολίες, διδαχή συνηθειών εργασίας, χειρισμός ποικίλων μηχανημάτων, κηπουρική, χειροτεχνίες για λεπτές κινητικές δεξιότητες.
 2. Συμμετοχή στην πρόληψη και θεραπεία σε υπηρεσίες αποκατάστασης. Κινητοποίηση επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη μέσα στην κοινότητα.
 3. Χρησιμοποίηση υλικών και απλών ασχολιών με πηλό, χαλκό, χρώματα, πλαστικά υλικά, γραφική μεταλλοτεχνία, ξυλουργική, πυροτεχνία, εργασία με δέρμα.
 4. Πρόγραμμα υγιεινής, κουζίνας, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πρόγραμμα επαγγελματικής αξιολόγησης και εκπαίδευσης.
 5. Κινητοποίηση των ανθρώπων με δραστηριότητες που υποστηρίζουν ψυχολογικά και ενισχύουν τη λειτουργικότητα του σώματος και την αντοχή με στόχο την επαναφορά στην κοινωνική ζωή.
 6. Προγραμματισμός δραστηριοτήτων σε εργαστήρια, διδασκαλίας συνηθειών εργασίας.
 7. Κοινωνικοποίηση με ομαδικές εκδηλώσεις, παιχνίδια και προώθηση στην επαγγελματική αξιολόγηση.
Πρωτοβάθμια φροντίδα

Συμμετοχή και προώθηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βοηθώντας στην πρόληψη και την οργάνωση κοινοτικής υπηρεσίας αποκατάστασης, στην προεπαγγελματική εκπαίδευση και στα προστατευόμενα εργαστήρια, με τη χρησιμοποίηση της καθοδηγούμενης εργασίας και την επινόηση των κατάλληλων προσαρμογών και στα σχολεία νηπιαγωγεία παιδικούς σταθμούς όπου ο βασικός στόχος είναι η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδικής ηλικίας μέσα στο περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται.

Όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης σύμφωνα με -την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.

Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μισθός εργοθεραπευτή

Εύρος μισθών για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο επιλεγμένο επάγγελμα – Επαγγελματίες του τομέα της υγείας π.δ.κ.α. – από 722,08 € να 1.661,68 € ανά μήνα – 2021.

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας π.δ.κ.α. περιλαμβάνουν τα επαγγέλματα όπως του ποδολόγου, των εργοθεραπευτών και των επαγγελματιών υγείας.

Αγγελίες εργασίας αναφέρουν και μισθούς ύψους 2.000€ / μήνα αλλά η εμπειρία πρέπει να είναι μεγάλη.

Πως είναι να δουλεύεις ως Εργοθεραπευτής

Οι συνθήκες εργασίας του εργοθεραπευτή ποικίλλουν και είναι συνάρτηση του χώρου στον οποίο εργάζεται, δηλ. γραφείο, δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα, εργοτάξιο κ.λπ.
Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις συνθήκες εργασίας του είναι η ένταση και το άγχος, για το συντονισμό των δραστηριοτήτων και των φορέων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αποθεραπείας του ασθενούς, αλλά και ο βαθμός δυσκολίας που παρουσιάζουν τα άτομα ή και οι ομάδες ατόμων με τα οποία έρχεται σε επαφή. Η υποδομή και ο εξοπλισμός που διαθέτουν τα νοσοκομεία και οι κλινικές, συμβάλλουν θετικά ή αρνητικά στο έργο του.

Προοπτικές Εργασίας και Τομείς Απασχόλησης

Που μπορεί να εργαστεί ένας Εργοθεραπευτής; Ποιές είναι οι προοπτικές εργασίας και τι δυνατότητες έχει στην αγορά εργασίας σήμερα; Η παρακάτω λίστα αφορά διάφορους τομείς απασχόλησης. Τομείς και υπηρεσίες που μπορείς να λάβεις υπόψιν σου, όταν χρειαστέι να ξεκινήσεις αιτήσεις για να βρεις την πρώτη σου δουλεια.

 • Νοσοκομεία
 • Κέντρα αποκατάστασης
 • Ιδρύματα χρόνιων πασχόντων
 • Γηροκομεία
 • Κ.Α.Π.Η.
 • Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη
 • Φυλακές με τον ρόλο του Εργοθεραπευτή
 • Κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης

Τομείς Εργοθεραπείας

Η επιστήμη της Εργοθεραπείας, χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς τομείς. Κάθε ένας από τους οποίους ασχολείται με κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Όταν γεννιέται ένα παιδί, αλλά και κατά την ανάπτυξη του, μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα. Νοητικές αλλά και σωματικές δυσλειτουργίες, που εμποδίζουν και διαταράσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του.

Η επιστήμη της Εργοθεραπείας, δρα προσλαμβάνοντας τέτοιες κατατάσεις, με στόχο μια ομαλή και όσο γίνεται φυσιολογική ζωή. 

Παραδείγματα τέτοιων δυσκολιών είναι η εγκεφαλική παράλυση, οι δυσκολίες στην μάθηση, οι διαταραχές στην επικοινωνία καθώς και η νοητική καθυστέρηση.

 • Ψυχοκοινωνικών Αναγκών Παιδιών & Εφήβων
 • Αυτο-διαχείρισης για Φοιτητές Φυσικοθεραπείας & Εργοθεραπείας[46]
 • Εκπαίδευση Δεξιοτήτων Διαβίωσης για παιδιά & Εφήβους με Ειδικές Ανάγκες (Khemthong, 2006)

Η Εργοθεραπεία, εστιάζει και προσφέρει λύσεις σε ενήλικες που έχει διαταχθεί η καθημερινότητα τους. Αυτό μπορεί να συνέβει εξαιτείας νοσημάτων ή και κακώσεων. Παραδείγματα είναι αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σε εκφυλιστικές νευροπάθειες, σε κακώσεις του νωτιαίου μυελού, ρευματολογικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη ή ψύχωση.

Ο τομέας της Εργοθεραπείας που εστιάζει στην ψυχική υγεία δεν διαχωρίζει τις ηλικίες. Ασχολείται τόσο με ενήλικες όσο και με παιδιά. Στοχεύει στην βοήθεια των ανθρώπων που έχουν διαταραχές στην συμπεριφορά τους.

Συνήθως μια μεγαλύτερη ομάδα αποκατάστασης αναλαμβάνει να επαναφέρει και να καθοδηγήσει τον άνθρωπο. Ένα από τα μέλη της είναι και ο Εργοθεραπευτής.

Σε μια τέτοια ομάδα ο ρόλος του είναι απλός. Να βοηθήσει τον άνθρωπο ώστε να αναπτύξει και να διατηρήσει τις ικανότητες του μέσα από διάφορες πρακτικές ασκήσεις.

 • Συμβουλευτική Υγείας & Ευεξίας
 • Συμβουλευτική Σχεδιασμού & Προσβασιμότητας & Τροποποίηση Σπιτιού
 • Συμβουλευτική Εργονομίας
 • Κοινοτικές Υπηρεσίες Υγείας Ιδιωτικής Πρακτικής

Όσον αφορά την τρίτη ηλικία, ο ρόλος του Εργοθεραπευτή είναι απλός. Ασχολείται με την καθημερινή αντιμετώπιση διαφόρων δυσκολιών και παθήσεων που μπορεί να έχουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Διατηρεί τις σωματικές και νοητικές τους ικανότητες και στοχεύει σε μια ομαλή και φυσιολογική σωματική γήρανση.

 • Αποκατάσταση Οδήγησης & Επανεκπαίδευση
 • Υπηρεσίες για Μειωμένη Ορατότητα
 • Διαχείριση Κόπωσης & Αναψυχής/Ψυχαγωγίας (Khemthong, 2006)
 • Εκμάθηση μουσικής για ηλικιωμένους (Khemthong, 2006)

Σπουδές

Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή προσελκύει όλο και περισσότερους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων. Το γεγονός ότι υπάρχει μόλις ένα τμήμα στην Ελλάδα αλλά και ο περιορισμένος αριθμός των εισακτέων αποτελούν δυο παράγοντες που ερμηνεύουν τις πολύ καλές προοπτικές που έχουν οι εργοθεραπευτές στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το εν λόγω τμήμα το δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους 16389 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών από το ημερήσια και εσπερινά λύκεια ενώ 590 είχαν την εργοθεραπεία ως πρώτη τους επιλογή.

Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Αθήνας, με διάρκεια σπουδών οκτώ εξάμηνα. έχοντας τη δυνατότητα κατατακτήριων εξετάσεων στα ΑΕΙ ή μεταπτυχιακών σπουδών.

Τμήμα εργοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Επικοινωνήστε με το Τμήμα με τα παρακάτω στοιχεία:

 • Email: ergothe@uniwa.gr
 • Επικοινωνία: Γραμματεία Τμήματος 2105387456

Σχετικά Επαγγέλματα

Ο Εργοθεραπευτής είναι ένα επάγγελμα που ανήκει στην

Μετά την αποφοίτησή τους από την εργοθεραπεία μπορείς να δώσεις κατατακτήριες στο τμήμα της Ψυχολογίας με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από έναν απόφοιτο άλλου τμήματος ΑΕΙ.

Συχνές Ερωτήσεις

Αξίζει να γίνω Εργοθεραπευτής;

Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα αλλά μόνο λίγα μπορούν να θεωρηθούν λειτουργήματα. Το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή, η φύση και ο σκοπός του επαγγέλματος το καθιστά λειτούργημα. Μέσω από την επιστήμη της Εργοθεραπείας, προσφέρεις βοήθεια σε άτομα που πραγματικά σε χρειάζονται. Μεταφέρεις συναισθήματα, αγάπη, συντροφιά, δύναμη, κουράγιο. 

Δεν αξίζει να γίνεις Εργοθεραπευτής, αν ο στόχος σου είναι τα χρήματα. Αξίζει όμως αν βλέπεις πέρα από τις απολαβές, αν στοχεύεις όχι μόνο σε χρηματικές αλλά και συναισθηματικές απολαβές.

Ένας εύκολος τρόπος να μάθεις αν αξίζει να γίνεις Εργοθεραπευτής είναι να εργαστείς εθελοντικά. Να προσφέρεις εθελοντικά την βοήθεια σου σε άτομα που σε χρειάζονται.

Τι πρέπει να ξέρει ένας Εργοθεραπευτής

Κάποιά από τα πράγματα που πρέπει να ξέρει να κάνει είναι:

 • Οργάνωση και διαχείριση ενός τμήματος ή υπηρεσίας.
 • Σχεδιασμός της παρέμβασης (βοήθειας – εργοθεραπείας) τόσο με το ίδιο άτομο όσο και με την οικογένεια του.
 • Ενεργό μέλος της επιστημονικής ομάδας.
 • Σέβεται τις αξίες και την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου.
Με τι άτομα δουλεύει ο Εργοθεραπευτής;

Ένας εργοθεραπευτής, δουλεύει με άτομα από όλες τις ηλικίες και κοινωνικά στρώματα. Οποιοσδήποτε έχει κάποια δυσλειτουργία, αναπηρία, οπτικο κινητικές δυσκολίες.

Γενικότερα προσπαθεί να βοηθήσει άτομα που δυσκολεύονται σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή κτλ. Τέλος, μέσα στις αρμοδιότητες του είναι η ενασχοληση με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, στην ένταξη σε μια ομάδα και στην κοινωνικοποίηση τους.

Πότε ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία;

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπείας, οι παρακάτω λόγοι αφορούν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας από 3 μέχρι 12 ετών και χρήζουν αντιμετώπιση.

 • Το παιδί είναι αδέξιο, πέφτει συχνά και εύκολα
 • Πέφτει πάνω σε άλλους ή σε έπιπλα, σαν να δείχνει πως δεν μπορεί να υπολογίσει τη θέση του σώματός του σε σχέση με το περιβάλλον
 • Δεν παίζει με συνομηλίκους του ή με παιχνίδια της ηλικίας του, αποφεύγει την παιδική χαρά, τη γυμναστική, τα αθλήματα
 • Δυσκολεύεται να χρωματίσει μέσα στις γραμμές, να κόψει με ψαλίδι
 • Αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς, δεν αφήνει κενά μεταξύ των λέξεων όταν γράφει και δεν του αρέσει το γράψιμο γενικότερα
 • Δεν του αρέσει το λούσιμο, το κόψιμο των νυχιών οι αγκαλιές και τα φιλιά
 • Είναι υπερκινητικό, δεν μπορεί να ησυχάσει

Αν θεωρείτε πως το παιδί σας αντιμετωπίζει κάτι από τα παραπάνω, επικοινωνήστε με ένα Εργοθεραπευτή ή αφήστε ένα σχόλιο για να σας συνδέσουμε εμείς.

Άφησέ μας ένα σχόλιο με κάποια ερώτηση που δεν καλύπτει το άρθρο για να την προσθέσουμε!

 • citycampus.gr
 • lazari-logotherapy.gr
Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial