Σπουδές σε Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Η σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ανήκει στις πολυτεχνικές σχολές και έχει ως στόχο την μελέτη προβλημάτων και εύρεση κατάλληλων λύσεων. Η γνώση ενός Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής είναι απαραίτητη για την επίλυση σύνθετων και πολύπλοκων προβλημάτων. Στα προβλήματα αυτά, μπορεί να υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα, με αλγοριθμικές πολυπλοκότητες. Άλλες φορές μπορεί η απαίτηση να είναι απλά η βελτιστοποίηση της ήδη υπάρχουσας λύσης.

Για παράδειγμα ένας Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, προσεγγίζει το πρόβλημα της εύρεσης μιας βέλτιστης διαδρομής από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β (αυτό ακριβώς που κάνει και το GPS σας στο αυτοκίνητο). Μπορεί επίσης να μελετά και να προγραμματίζει έναν αλγόριθμο για την αυτόματη πτήση ενός drone πάνω από ένα χωράφι με στόχο τον ψεκασμό του χωραφιού ή μια επιθεώρηση. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο προγραμματισμός των εφαρμογών και του android λειτουργικού συστήματος στα κινητά τηλέφωνα με στόχο την δραματική μείωση της κατανάλωσης της μπαταρίας.

Βλέπετε υπάρχουν, απλά και πολύ σύνθετα προβλήματα (προσγείωση ενός πυραύλου – πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την SPACEX) που είναι αρκετά challenging για την ανθρωπότητα. Μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, πλέον είναι εφικτό να βελτιστοποιηθούν και να λυθούν χιλιάδες προβλήματα.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, έχουν την ικανότητα να μελετήσουν, να σχεδιάσουν, να αναλύσουν, να υλοποιήσουν, να επιβλέψουν και τέλος να αξιολογήσουν ένα σύστημα.

Το τμήμα Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής ανήκει στο 4ο πεδίο.

Μονογραφία Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δείτε την πλήρη μονογραφία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιπλέον πληροφορίες.

Τομείς Απασχόλησης

Ένας διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής έχει την δυνατότητα να εργαστεί σε Δημόσιο τομέα, Ιδιωτικό τομέα αλλά και να ανοίξει μια δικιά του επιχείρηση και να ασκήσει το επάγγελμα του Μηχανικού ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Δημόσιος Τομέας

Στον δημόσιο τομέα, υπάρχουν διάφορα υπουργεία και οργανισμοί που μπορείς να εργασθείς ως δημόσιος υπάλληλος. Η εργασία στον δημόσιο τομέα είναι ως μόνιμο προσωπικό, ως εποχιακό προσωπικό ή ακόμη και ως εξωτερικός συνεργάτης.

Ιδιωτικός Τομέας

Στον ιδιωτικό τομέα ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής μπορεί να εργάζεται σε διάφορες εταιρείες και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ελεύθερος Επαγγελματίας

Ως ελεύθερος επαγγελματίας ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής εργάζεται σε μια δικιά του επιχείρηση προσφέροντας σχετικές υπηρεσίες.

Εκπαίδευση

Όσον αφορά την εκπαίδευση, ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής , έχει την δυνατότητα να ασχοληθεί τόσο με την δευτεροβάθμια όσο και με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής , εργάζεται ως καθηγητής, αλλά έχει και την δυνατότητα να κάνει αιτήσεις στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π.

Ακαδημαικός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής πρέπει να έχει ολοκληρώσει την διδακτορική του διατριβή και να έχει συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό ή εκπαιδευτικό έργο.

Ενδεικτικά Μαθήματα Προπτυχιακών Σπουδών

Ως φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής θα αποκτήσεις γνώσεις και θα εξοικειωθείς με τα παρακάτω μαθήματα/τομείς/πεδία.

 • Αρχιτεκτονική Υπολογιστών
 • Δίκτυα Υπολογιστών
 • Θεωρία Αλγορίθμων
 • Βελτιστοποίηση
 • Βάσεις Δεδομένων
 • Γραφικά Υπολογιστών
 • Νευρωνικά Δίκτυα
 • Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας
 • Τεχνητή Νοημοσύνη
 • Θεωρία Γραφημάτων
 • Προγραμματισμός
 • Διακριτά Μαθηματικά
 • Πιθανότητες
 • Ηλεκτρονική

Η λίστα συνεχίζεται με σύνολο περίπου τα 50 μαθήματα. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Συχνές Θέσεις και Ρόλοι Εργασίας

Τόσο στις μικρές όσο και στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της Πληροφορικής και της Υποστήριξης συστημάτων, υπάρχουν δεκάδες ρόλοι που μπορείς να εργασθείς.

Η καθημερινότητα σου μπορεί να είναι η δημιουργία ενός APP για κινητές συσκευές, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, η σχεδίαση μιας βάσης δεδομένων αλλά και η διαχείριση μιας agile ομάδας. Ο κάθε ρόλος κρύβει μια σειρά από απαιτούμενες δεξιότητες τόσο στα hard όσο και στα soft skills.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιους από τους ρόλους που μπορεί να συναντήσεις.

Η λίστα συνεχίζεται και υπάρχουν δεκάδες ακόμη ρόλοι και θέσεις εργασίας. Για να λαμβάνεις όλους τους ρόλους εργασίας και των απαιτήσεων σου μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή

Εγγραφή στο FutureGeneration

[newsletter_form type=”minimal” lists=”undefined” button_color=”undefined”]

Σχολές και Τμήματα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στην Ελλάδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Επιστημονικοί Φορείς

Ερευνητικά Ινστιτούτα/Κέντρα Πληροφορικής

Επαγγελματικές Ενώσεις

Σχετικά επαγγέλματα με τον Αρχαιολόγο

Τι άλλα επαγγέλματα και ρόλοι εργασίας υπάρχουν σχετικά με τον Αρχαιολόγο; Στον Τομέα των Αθρωπιστικών Επιστημών, υπάρχουν διάφορα άλλα επαγγέλματα όπως αναφέρθηκε και στις επαγγελματικές προοπτικές.

 • Museum Educator
 • Βιβλιοθηκονόμος
 • Ακαδημαικός Ερευνητής
 • Διαχειριστής Πολιτισμικής Κληρονομίας (Heritage manager)
 • Museum/Gallery curator
 • Conservator
 • Αρχειοφύλακας
 • Χαρτογράφος
 • Καθηγητής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Τουριστικός Οδηγός
 • Ξεναγός

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Στόχος μας ως FutureGeneration είναι η δωρεάν πληροφόρηση σου, δημιουργώντας ένα μέλλον με επιλογές, μια καριέρα που θα ορίζεις εσύ τι θέλεις πραγματικά να κάνεις!

Εάν θέλεις να ενημερωθείς πρώτος όταν το άρθρο αυτό ανανεωθεί με στατιστικά στοιχεία, podcasts, συνεντεύξεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες άφησε το email σου παρακάτω.

Εάν θέλεις να ενημερώνεσαι για νέες εξελίξεις στον χώρο της Αρχαιολογίας και οχι μόνο, κάνε follow το FutureGeneration στο Instagram και εγγραφή με το email σου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Υποβολή απάντησης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.

Join the Future

Γίνε μέλος της F κοινότητας και απέκτησε δωρεάν πρόσβαση σε pro tips και υλικό για να χτίσεις την καριέρα σου έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι.

You have successfully subscribed to the newsletter

Ουπς, κάτι πήγε στραβά!