Σπουδές σε Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Η σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ανήκει στις πολυτεχνικές σχολές και έχει ως στόχο την μελέτη προβλημάτων και εύρεση κατάλληλων λύσεων. Η γνώση ενός Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής είναι απαραίτητη για την επίλυση σύνθετων και πολύπλοκων προβλημάτων. Στα προβλήματα αυτά, μπορεί να υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα, με αλγοριθμικές πολυπλοκότητες. Άλλες φορές μπορεί η απαίτηση να είναι απλά η βελτιστοποίηση της ήδη υπάρχουσας λύσης.

Για παράδειγμα ένας Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, προσεγγίζει το πρόβλημα της εύρεσης μιας βέλτιστης διαδρομής από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β (αυτό ακριβώς που κάνει και το GPS σας στο αυτοκίνητο). Μπορεί επίσης να μελετά και να προγραμματίζει έναν αλγόριθμο για την αυτόματη πτήση ενός drone πάνω από ένα χωράφι με στόχο τον ψεκασμό του χωραφιού ή μια επιθεώρηση. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο προγραμματισμός των εφαρμογών και του android λειτουργικού συστήματος στα κινητά τηλέφωνα με στόχο την δραματική μείωση της κατανάλωσης της μπαταρίας.

Βλέπετε υπάρχουν, απλά και πολύ σύνθετα προβλήματα (προσγείωση ενός πυραύλου – πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την SPACEX) που είναι αρκετά challenging για την ανθρωπότητα. Μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, πλέον είναι εφικτό να βελτιστοποιηθούν και να λυθούν χιλιάδες προβλήματα.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, έχουν την ικανότητα να μελετήσουν, να σχεδιάσουν, να αναλύσουν, να υλοποιήσουν, να επιβλέψουν και τέλος να αξιολογήσουν ένα σύστημα.

Το τμήμα Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής ανήκει στο 4ο πεδίο.

Μονογραφία Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δείτε την πλήρη μονογραφία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιπλέον πληροφορίες.

Σπουδές

Οι σπουδές των Τμημάτων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής απαρτίζονται από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, το Μεταπτυχικό Πρόγραμμα Σπουδών και στην συνέχεια από κάποιο Διδακτορικό ή Μεταδιδακτορικό.

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Οι γνώσεις και τα μαθήματα ενός προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα περιλαμβάνουν διάφορους τομείς. Ο φοιτητής αποκτά γνώσεις πάνω σε θέματα που αφορούν το λογισμικό, τα δίκτυα υπολογιστών, τον προγραμματισμό, τα μαθηματικά, την στατιστική, τους αλογορίθμους και πολλά ακόμη. Ανάλογα με τον τομέα ή το θέμα που τον ενδιαφέρει, μπορεί να μάθει περισσότερα μέσα από online courses και προσωπική πρακτική άσκηση δημιουργώντας ένα portfolio που θα είναι η πόρτα προς την αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα κάποιοι από τους τομεις ενός Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι:

 • Αρχιτεκτονική Υπολογιστών
 • Δίκτυα Υπολογιστών
 • Θεωρία Αλγορίθμων
 • Βελτιστοποίηση
 • Βάσεις Δεδομένων
 • Γραφικά Υπολογιστών
 • Νευρωνικά Δίκτυα
 • Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας
 • Τεχνητή Νοημοσύνη
 • Θεωρία Γραφημάτων
 • Προγραμματισμός
 • Διακριτά Μαθηματικά
 • Πιθανότητες
 • Ηλεκτρονική

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών περιέχει παρόμοια μαθήματα αλλά σε βάθος. Εστιάζει σε κάποιους πολύ βασικούς τομείς.

 • Εξόρυξη Δεδομένων
 • Βελτιστοποίηση
 • Διαδικτυακά Κοινωνικά Δίκτυα και Μέσα

Τι μπορείς να κάνεις με το Πτυχίο

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις είναι “Τι μπορείς να κάνεις με ένα Πτυχίο Πληροφορικής;”. Ο τίτλος που λαμβάνει ο φοιτητής έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών του είναι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής. Οι δυνατότητες εργασίας είναι πολλές και μάλιστα τόσες πολλές που το πρόβλημα είναι η αμφιταλάντευση μεταξύ διάφορων ρόλων. Οι τεχνολογίες δεν σταματάνε να δημιουργούνται και το Upskilling είναι ρεαλιστικότητα.

Ως Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, μπορείς να εργαστείς και στις δύο μεγάλες κατηγορίες επιχειρήσεων στον Ιδιωτικό Τομέα. Η πρώτη κατηγορία είναι οι startup και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η δέυτερη κατηγορία είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές.

 • Εργασία σε Startup ή Μικρομεσαία επιχείρηση.
 • Εργασία σε μεγάλη επιχείρηση (50+ εργαζομένων) ή Πολυεθνική.

Η καθημερινότητα σου μπορεί να είναι η δημιουργία ενός APP για κινητές συσκευές, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, η σχεδίαση μιας βάσης δεδομένων αλλά και η διαχείριση μιας agile ομάδας. Ο κάθε ρόλος κρύβει μια σειρά από απαιτούμενες δεξιότητες τόσο στα hard όσο και στα soft skills.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιους από τους ρόλους που μπορεί να συναντήσεις.

Η λίστα συνεχίζεται και υπάρχουν δεκάδες ακόμη ρόλοι και θέσεις εργασίας. Για να λαμβάνεις όλους τους ρόλους εργασίας και των απαιτήσεων σου μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή

Τομείς Απασχόλησης

Ένας Διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής έχει την δυνατότητα να εργαστεί σε Δημόσιο αλλά και Ιδιωτικό Τομέα. Μπορεί να ανοίξει μια δικιά του ατομική επιχείρηση και να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμα του Μηχανικού ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Στον δημόσιο τομέα, υπάρχουν διάφορα υπουργεία και οργανισμοί που μπορείς να εργασθείς ως δημόσιος υπάλληλος. Η εργασία στον δημόσιο τομέα είναι ως μόνιμο προσωπικό, ως εποχιακό προσωπικό ή ακόμη και ως εξωτερικός συνεργάτης.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής , έχει την δυνατότητα να ασχοληθεί τόσο με την δευτεροβάθμια όσο και με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής , εργάζεται ως καθηγητής, αλλά έχει και την δυνατότητα να κάνει αιτήσεις στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π.

Ακαδημαικός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής πρέπει να έχει ολοκληρώσει την διδακτορική του διατριβή και να έχει συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό ή εκπαιδευτικό έργο.

Στον ιδιωτικό τομέα ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής μπορεί να εργάζεται σε διάφορες εταιρείες και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας ο Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής εργάζεται σε μια δικιά του επιχείρηση προσφέροντας σχετικές υπηρεσίες.

Σχολές και Τμήματα στην Ελλάδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Επιστημονικοί Φορείς

Ερευνητικά Ινστιτούτα/Κέντρα Πληροφορικής

Επαγγελματικές Ενώσεις

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial