Η λίστα με τα επαγγέλματα που καλείσαι να επιλέξεις είναι τεράστια. Φυσικά, κάποια επαγγέλματα δηλώνουν παρακμή και άλλα έχουν υψηλή ζήτηση και άμεση απορρόφηση. Τι θα έκανες αν μπορούσες να ξέρεις τα TOP 5 επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα;
Στα επόμενα λεπτά, θα σου παρουσιάσουμε 5 από τα πιο hot επαγγέλματα στον χώρο της Ψηφιακής Τεχνολογίας. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για κάθε ένα από αυτά, κάνε κλίκ στον σχετικό σύνδεσμο.
Στο FutureGeneration, μιλάμε με αλήθειες και ειλικρίνεια. Όσα διαβάσεις παρακάτω, αναπαριστούν την πραγματικότητα στην Ελλάδα το 2022. Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με μια αναζήτηση των θέσεων εργασίας – ζήτησης στις σχετικές μηχανές αναζήτησης εύρεσης εργασίας.
Γρήγορη Πλοήγηση
Χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων
Η κοινωνία εξελίσσεται και η οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και πόρτες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Ποια είναι, λοιπόν, τα επαγγέλματα του μέλλοντος; Ποια είναι τα επαγγέλματα που μπορείς να σπουδάσεις σήμερα και να έχεις εργασιακές ευκαιρίες, όταν τελειώσεις το πανεπιστήμιο;
«Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο για το Μέλλον -για λογαριασμό αμερικανικής εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών- εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούνται το 2030 δεν υπήρχαν πριν 2 χρόνια. Άλλη δε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο MIT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στην Αμερική».
#1 Software Developer / Engineer
Το επάγγελμα του Software Developer / Engineer ή με πιο απλές λέξεις Προγραμματιστής. Ανήκει σταθερά στα επαγγέλματα του μέλλοντος με υψηλή ζήτηση και αυξανόμενες ανάγκες. Μιλάμε για μια εποχή που τα applications στις mobile συσκευές αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Οι web υπηρεσίες (όπως τα social media) αποκομίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των χρηστών, αλλά και των επενδυτών.
Ο Software Developer / Engineer είναι αυτός που σχεδιάζει, μελετά και αναπτύσσει ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή ένα λογισμικό.
Σπουδές στην πληροφορική και πάθος με την επίλυση προβλημάτων, μαθηματικά και αλγορίθμους είναι κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει ο υποψήφιος.
Κατηγορίες και ρόλοι
Το επάγγελμα του Software Developer μαζί με άλλα συναφή επαγγέλματα, όπως το Mobile Developer ή Web Developer ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Αναφέρονται σε ρόλους, όπου ο προγραμματιστής, χρησιμοποιεί κάποιες συγκεκριμένες πλατφόρμες και εργαλεία για να δημιουργήσει λογισμικό.
Όταν το λογισμικό θα εκτελεστεί σε κινητά τηλέφωνα, ο προγραμματιστής λέγεται Mobile/ Αpp / Android / IoS Developer και όταν θα εκτελεστεί στο web π.χ η πλατφόρμα του facebook, τότε λέγεται web developer ή web app developer ή Backend Developer ή Frontend Developer ή FullStack Developer.
Η τάση για την ανάπτυξη και συντήρηση τέτοιου είδους λογισμικών ολοένα και αυξάνεται. Στο μέλλον θα υπάρχει τεράστια ζήτηση από developers και αν θεωρείς πως είναι κάτι το συναρπαστικό, τότε ξεκίνα να σκέφτεσαι σχολές Πληροφορικής με γνώμονα τον προγραμματισμό ή αν μπορείς και σχολές Μηχανικών.
#2 Graphic Designer
Ο Σχεδιαστής Γραφιστικών (Graphic Designer) είναι αυτός που αναλαμβάνει την σχεδίαση και υλοποίηση διαφόρων γραφιστικών ή σχεδίων. Ήδη, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και αναμφισβήτητα ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Μπορεί να είναι από ένα εταιρικό logo, μια εικόνα cover για το Facebook ή Linkedin, μια επαγγελματική κάρτα (business card), ενός animated SVG icon για δυναμικές ιστοσελίδες που βασίζονται σε animations κ.τ.λ.
Ο γραφίστας ασχολείται με την αποτύπωση μιας ιδέας ή πρόχειρου σχεδίου σε μια έντυπη ή ψηφιακή μορφή. Είναι πολύ σημαντικός για μια επιχείρηση, καθώς καθορίζει την ψηφιακή της ταυτότητα.
Ένας γραφίστας μπορεί να εργαστεί σε κάποιο Γραφιστικό γραφείο, αλλά και ως Freelancer μέσω διάφορων ιστοσελίδων, όπως το Fiverr και το Upwork.
#3 Video Editor (Μοντέρ)
Το Youtube έχει ανοίξει ένα τεράστιο κόσμο, αυτό του μοντέρ. Η κατανάλωση του βίντεο από χιλιάδες χρήστες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ειδικά, σε περιόδους Lockdown, τα στατιστικά χτυπάνε κόκκινο. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο. Η ανάγκη για video editing, δηλαδή για μοντέρ είναι τεράστια.
Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ποιότητα και η ταχύτητα. Η διαδικασία του να κάνεις edit ένα βίντεο είναι αρκετά χρονοβόρα και η ποιότητα μαζί με την ταχύτητα μπορούν να σε φέρουν στην πρώτη θέση.
#4 Social Media Manager / Specialist
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ενασχόληση όλων μας με τα social media, έχουν φέρει το επάγγελμα του Social Media Manager κοντά στην κορυφή των επαγγελμάτων του μέλλοντος. Δεκάδες social media με εκατοντάδες Posts και stories κάθε λεπτό. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δεδομένων που κάποιος πρέπει να τον διαχειριστεί.
Όμως, τι ακριβώς κάνει ένας Social Media Manager; Με τι ασχολείται και ποιες είναι οι αρμοδιότητές του;
- Διαχειρίζεται τις σελίδες των social media για διάφορες εταιρείες.
- Δημιουργεί περιεχόμενο, βίντεο και εικόνες για νέες δημοσιεύσεις.
- Εξάγει στατιστικά στοιχεία και τα παρουσιάζει στις εταιρείες.
- Επικοινωνεί με ερωτήσεις με τους πελάτες και κάνει το λεγόμενο customer support.
Οι ανάγκες κάθε εταιρείας είναι διαφορετικές. Το τι θα κάνει ένας social media manager, αν θα ασχοληθεί με τα παραπάνω ή αν θα ασχοληθεί και με email, καμπάνιες και διαφημίσεις είναι στα πλαίσια των αναγκών της εκάστοτε επιχείρησης και των στόχων της.
#5 UX Designer
Ένα ίσως δύσκολο προς κατανόηση επάγγελμα. Συχνά, μπερδεύεται με το User Interface και πολλές φορές εμφανίζεται ως ρόλος UI/UX Designer. Ο UX (User eXperience) Designer ασχολείται με την βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη σε μια εφαρμογή.
Αυτό που αισθάνεται αυτή τη στιγμή, αν τα γράμματα είναι μικρά ή μεγάλα, έντονα ή αχνά, αν η σελίδα αργεί να φορτώσει ή όχι, είναι το κομμάτι του UX. Αν ακούγεται ενδιαφέρον, προτείνουμε να διαβάσεις περισσότερα στο σχετικό άρθρο με το επάγγελμα του UX, καθώς και αυτό ανήκει στα επαγγέλματα με μέλλον.
One Comment
Comments are closed.
[…] αντοχής στο χρόνο, καθώς ενδέχεται να εξελιχθεί όχι σε επάγγελμα του μέλλοντος, αλλά απλώς σε μια νέα τάση της […]