Επάγγελμα Social Media Manager

Ζούμε μια νέα digital εποχή, αυτή των social media. Οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας αποτυπώνονται σε πολλά επίπεδα, ένα από τα οποία είναι η καριέρα. Τα social media έχουν δημιουργήσει νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας. Ένα από τα ποιο γνωστά είναι το επάγγελμα Social Media Manager.

Είναι όμως το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έτοιμο να προσφέρει όλη την γνώση που χρειάζεται ένας Social Media Manager; Σπουδάζοντας Φιλολογία ή Ξένες Γλώσσες, έχεις όλα τα κατάλληλα εφόδια; Μήπως χρειάζονται και κάποια soft skills από την πλευρά του management;

Την αλήθεια πίσω από το επάγγελμα του Social Media Manαger, θα την μάθεις στα επόμενα λεπτά. Με τι ασχολείται, ποιες είναι οι αρμοδιότητές του, που κυμαίνεται ο μισθός και πως μπορείς αν ξεκινήσεις.

Περιγραφή επαγγέλματος

Ας ξεκινήσουμε από το τι δεν κάνει ένας Social Media Manager. Δεν θα βρεθείς ποτέ σε μια καρέκλα που θα μανατζάρεις 10 άτομα κάθε ένα από τα οποία θα μανατζάρει ένα κοινωνικό δίκτυο. Η διαχείριση των κοινωνικών δικτύων, θα γίνεται από εσένα.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος;

Ο κύριος στόχος ενός Social Media Manager είναι η διαχείριση της συνολικής ή μερικής παρουσίας μιας εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα διαδικτυακής επισκεψιμότητας και προσέλκυσης πελατών.

Πως είναι να είσαι Social Media Manager

Το επάγγελμα του Social Media Manager είναι αρκετά απαιτητικό κυρίως γιατί απαιτεί διάφορες αρμοδιότητες. Ο όρος “Manager” προσδίδει από μόνος του έναν τεράστιο φόρτο. Τα Social Media είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Οι ηλικιακές ομάδες σε κάθε κοινωνικό δίκτυο είναι διαφορετικές και έτσι το περιεχόμενο και το ύφος πρέπει πάντα να είναι προσαρμοσμένο σε αυτούς.

Το μέγεθος της εταιρείας έχει άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του social media manager. Σε μικρές εταιρείες ή εταιρείες του startup οικοσυστήματος, ο ρόλος του social media manager απαιτεί ένα αρκετά μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων. Από την δημιουργία γραφιστικών μέχρι και την δημιουργία άρθρων στο σχετικό blog. Σε μεγαλύτερες εταιρείες, συνήθως επικοινωνεί με διάφορα άτομα, είτε εσωτερικά στην εταιρεία, είτε ως freelancers που κάνουν τις επιμέρους εργασίες. Άρα εκεί, ο ρόλος του είναι κυρίως συντονιστικός.

Μέσα στην ημέρα του ο Social Media Manager θα πρέπει να ελέγξει και να απαντήσει στα σχετικά email του αλλά και σε μηνύματα στα social. Να δημιουργήσει περιεχόμενο και να κάνει όλα τα απαραίτητα Meetings. Στο τέλος της εβδομάδας ή του μήνα θα πρέπει να αναλύσει τα αποτελέσματα και να εξάγει σχετικά συμπεράσματα.

Αρμοδιότητες και καθήκοντα

 • Διαχείριση λογαριασμών social media.
 • Δημιουργία περιεχομένου και σχετικών γραφιστικών για τις δημοσιεύσεις στα social media.
 • Διάδραση σε άλλους Λογαριασμούς (like, follow, comment).
 • Μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων από τα στατιστικά των δημοσιεύσεων.
 • Έγκαιρη απάντηση σε προσωπικά – εταιρικά μηνύματα και ερωτήσεις.
 • Παρακολούθηση των trends της αγοράς.
 • Σχεδιασμός των προγραμματισμένων δημοσιεύσεων (social media content calendar)..
 • Έρευνα influencer προκειμένου να επιτευχθεί μια influencer marketing καμπάνια (αναζήτηση και επιλογή influencer,  επαναδημοσίευση του περιεχομένου του και συνεχής αλληλεπίδραση με τις δημοσιεύσεις του).
 • Δημιουργία εβδομαδιαίων ή μηνιαίων αναφορών (π.χ ειδικών αναφορών για μεγάλες καμπάνιες, χορηγίες κλπ).
 • Παρακολούθηση hashtags και λέξεων-κλειδιών, ανίχνευση προβλημάτων ασφάλειας του brand της επιχείρησης, διαχείριση κρίσεων στα social media και επαναπροσδιορισμός ευκαιριών marketing σε πραγματικό χρόνο, γνωστό και ως social listening.
 • Δημιουργία ή και επιμέλεια περιεχομένου (λήψη φωτογραφιών, σύνταξη κειμένων, σχεδίαση ή τροποποίηση γραφιστικών, επεξεργασία βίντεο, εύρεση περιεχομένου UGC).
 • Βελτιστοποίηση του SEO των κοινωνικών δικτύων που διαχειρίζεται.
 • Σχεδιασμό και εκτέλεση διάφορων προωθητικών ενεργειών και διαγωνισμών.
 • Ενημέρωση και διαχείριση των λογαριασμών με όλες τις τελευταίες δυνατότητες (εικόνα προφίλ, εξώφυλλο, φωτογραφίες, links).
 • Σχεδιασμός και εκτέλεση καμπανιών και διαφημίσεων.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.

Χαρακτηριστικά ενός Social Media Manager

Ένας social media manager, αλληλεπιδρά άμεσα ή έμμεσα με το κοινό του. Οι δημοσιεύσεις και το περιεχόμενό του χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να επηρεάζουν τον δίαυλο της επικοινωνίας του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να αποκτήσει κάποια από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

 • Εξαιρετικό προφορικό και γραπτό λόγο.
 • Πνεύμα συνεργασίας και καλές επικοινωνιακές δεξιότητες.
 • Δημιουργικότητα.
 • Δεξιότητες επεξεργασίας βίντεο.
 • Εξυπηρέτηση πελατών και δημόσιες σχέσεις.

Σπουδές και εκπαίδευση

Φαίνεται να μην υπάρχει σχετικό πανεπιστήμιο ή σχολή για social media management. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιλέξεις μια σχετική σχολή. Μπορεί να είναι κάποιο Τμήμα Φιλολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας κτλ. Επιπλέον, τμήματα που ασχολούνται με την δημοσιογραφία, σίγουρα θα σου δώσουν αρκετά εφόδια. Όμως δεν αρκεί να σπουδάσεις. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις την πρακτική σου τόσο το καλύτερο.

Πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις εμπειρία όταν ξεκινάς από το μηδέν. Εκτός από την πρακτική άσκηση στα social media, μπορείς να ασχοληθείς με την πρακτική άσκηση στο digital marketing, τις επικοινωνίες, τις δημόσιες σχέσεις και τα διαφημιστικά γραφεία.

Online courses

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες μπορείς να μάθεις τα βασικά των social media. Κάποια είναι free και κάποια paid. Όμως έχεις όλον τον χρόνο μπροστά σου, να αποκτήσεις την γνώση που χρειάζεται τις ώρες που μπορείς και από την άνεση του σπιτιού σου.

Αν το online μάθημα προσφέρει και πιστοποίηση, ακόμη καλύτερα. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να σε ενδιαφέρει είναι το Hootsuite.

Bootcamps

Τα Bootcamps προσφέρουν ταχύρρυθμα μαθήματα που προσφέρουν γρήγορη εκμάθηση του social media marketing, διάρκειας 6-9 εβδομάδων. 

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin

2 Σχόλια

 1. […] με το ινστιτούτο Digital Marketing, ο Social Media Manager ελέγχει, διευθετεί, και δημιουργεί υλικό για τα social media […]

 2. […] όλων μας με τα social media, έχουν φέρει το επάγγελμα του Social Media Manager κοντά στην κορυφή των επαγγελμάτων του μέλλοντος. […]

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial