Βρίσκεσαι στην διαδικασία εύρεσης εργασίας. Ο ανταγωνισμός τεράστιος, οι θέσεις εργασίας ελάχιστες, η αμοιβή πιο αναγκαία από ποτέ και ο χρόνος πολύτιμος. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον γιατί κάποιος να αναφερθεί στα οφέλη του εθελοντισμού; Πώς ο εθελοντισμός έχει οφέλη στην διαδικασία εύρεσης εργασίας;
Ο εθελοντισμός αποτελεί δράση χωρίς υλική ανταμοιβή (αλλά την μέγιστη ψυχική). Αρκετοί Έλληνες θεωρούν τον εθελοντισμό κοροϊδία ή “τζάμπα κόπο”. Αυτό επιβεβαιώνει και έρευνα του ΕΙΕΑΔ, σύμφωνα με την οποία μόνο 10% των Ελλήνων συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις.
Αν τα παραπάνω είναι πραγματικότητα, τότε πώς ο εθελοντισμός έχει οφέλη στην εύρεση εργασίας; Μήπως αντιμετωπίζουμε το θέμα του εθελοντισμού βεβιασμένα και επιδερμικά;
Σύμφωνα με έρευνα του Career Builder, 60% των hiring managers θεωρούν τον εθελοντισμό ιδιαίτερα σημαντικό προσόν στην επιλογή υποψηφίων για την κάλυψη θέσης εργασίας, κάτι στο οποίο συμφωνεί και το 76% των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού. Επιπλέον, έρευνα της Deloite αναφέρει ότι το 82% των hiring managers θα προσλάμβανε ευκολότερα υποψήφιο με εθελοντική δράση.
Αν οι αριθμοί δεν σε έπεισαν για τα οφέλη του εθελοντισμού στην εύρεση εργασίας, τότε ρίξε μια ματιά στα παρακάτω επιχειρήματα:
Γρήγορη Πλοήγηση
#1 Γνωριμίες – Networking
Κοινός στόχος, ομαδική δουλειά, κοινή δραστηριότητα, κοινό όραμα. Ο εθελοντισμός δημιουργεί τις ευνοϊκότερες συνθήκες να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Αρχικά, η κοινωνικοποίηση σε μια εποχή αποξένωσης είναι πολύ σημαντική, τόσο για τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, όσο και για την ψυχολογία σου.
Από την άλλη, η γνωριμία με ανθρώπους, μέσω του εθελοντισμού, σου δίνει την δυνατότητα να συστήσεις τον εαυτό και τις ικανότητές σου, επί το έργον, κάτι που καμιά συνέντευξη δεν προσφέρει. Επιπλέον, ο εθελοντισμός δραστηριοποιεί αρκετούς έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι θα στηρίξουν την προσπάθειά σου να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Αυτοί οι επαγγελματίες κατέχουν (ή θα κατέχουν μελλοντικά) θέσεις εργασίας και γνωριμίες σε άλλες εταιρείες. Με τη σειρά τους αυτοί μπορεί να σε προτείνουν για κάποια θέση εργασίας. Με άλλα λόγια, οι γνωριμίες χτίζουν και διευρύνουν το δίκτυο επαφών σου (ή ελληνιστί το networking σου).
Εσύ πού θα έδινες μια θέση εργασίας; Σε κάποιον/α, που γνωρίζεις ότι πρακτικά μπορεί προσφέρει ή σε κάποιον/α που απλώς το αναφέρει σε μια συζήτηση ή συνέντευξη;
#2 Soft skills – Νέες δεξιότητες
Συχνά απορείς πώς θα αποκτήσεις νέες δεξιότητες ή πώς θα βελτιώσεις τα soft skills σου, εφόσον δεν σου παραχωρεί κάποιος/α μια θέση εργασίας. Σωστός συλλογισμός, αλλά η απάντηση δεν είναι η αδράνεια. Στα οφέλη του εθελοντισμού πρέπει να θεωρείς και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την ανάπτυξη των soft skills σου, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, υπό την επίβλεψη εμπειρότερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με την Deloite, το 92% των εθελοντών αναπτύσσει ηγετικές και επαγγελματικές δεξιότητες, ενώ το 85% αναπτύσσει επικοινωνιακές δεξιότητες, στέρεο χαρακτήρα και υπευθυνότητα.
Άλλωστε, αν δεν ενδιαφέρει τον εαυτό σου η ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου, τότε ποιον;
#3 Καθορίζεις στόχους, αποκτάς αυτοπεποίθηση
Μέσω του εθελοντισμού έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις, υπό πραγματικές συνθήκες, στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει να ακολουθήσεις. Παράλληλα, ενισχύεις την αυτοπεποίθησή σου στη διαχείριση των μελλοντικών καθηκόντων σου. Προσφέροντας εργασία, στα πλαίσια του εθελοντισμού, μπορείς να επιβεβαιώσεις αν όντως η επιλογή της σταδιοδρομίας σου είναι αυτή που επιθυμείς.
Καλύπτει τους επαγγελματικούς στόχους σου; Απαντάει η πραγματικότητα της εργασίας στις προσδοκίες σου;
Οι ξεκάθαροι επαγγελματικοί στόχοι και η αυτοπεποίθηση αποτελούν οφέλη του εθελοντισμού στην διαδικασία εύρεσης εργασίας. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες αξιολογούν πολύ θετικά τους κατασταλλαγμένους υποψηφίους/ες. Ταυτόχρονα, η ενασχόληση με τον εθελοντισμό ενισχύει την αίσθηση της ηθικής ικανοποίησης και της προσφοράς σε ένα κοινωφελή σκοπό, έχοντας θετική επίδραση στην ψυχολογία σου.
#4 Απογείωση βιογραφικού – επιτυχημένη συνέντευξη
Έχεις φάει ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου, για να τελειοποιήσεις το βιογραφικό σου και την σελίδα σου στο LinkedIn (αν δεν έχεις τρέξε να κάνεις). Μετά από κόπο και χιλιάδες mail σε εταιρείες, καταφέρνεις να πετύχεις την πολυπόθητη συνέντευξη.
Μετά την συνέντευξη, πόσες φορές η απογοήτευση αντικαθιστά τον ενθουσιασμό λόγω απόρριψης;
Οι δικαιολογίες αρκετές, αλλά όλες αφορούν την απουσία εμπειρίας, γνώσης ή δεξιοτήτων. Γι΄ αυτό ο εθελοντισμός απογειώνει ένα τέλειο βιογραφικό και οδηγεί σε μια επιτυχημένη συνέντευξη. Ως υποψήφιος/α για μια θέση εργασίας ο εθελοντισμός διαφοροποιεί το βιογραφικό σου, προσδίδει πρακτική επαγγελματική εμπειρία, αυτοπεποίθηση, συστάσεις, ολοκληρωμένα case studies, γνώση και κατάρτιση στο αντικείμενο εργασίας. Με απλά λόγια, μπορείς να εντυπωσιάσεις τους hiring managers στη συνέντευξη.
Το πιο σημαντικό, όμως, όφελος του εθελοντισμού στην εύρεση εργασίας είναι η παρουσίαση του εαυτού σου ως δραστήριο/α και εργατικό/ή. Κι αν δεν κάτσει μια συγκεκριμένη θέση; Δεν πειράζει! Οι εργοδότες έχουν γνωρίσει τις ικανότητες και τις δεξιότητές σου για μελλοντική συνεργασία.
Μικρό μυστικό, σύμφωνα με την Deloite: 85% των hiring managers μπορούν να παραβλέψουν τυχόν αδυναμίες ενός βιογραφικού, όταν ο υποψήφιος/α συμπεριλαμβάνει εθελοντική εργασία.
#5 Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Η δυνατότητα εργασίας σε ένα διεθνές περιβάλλον αποτελεί σημαντικό όφελος του εθελοντισμού. Αρκετά ιδρύματα και οργανισμοί αναλαμβάνουν διεθνή project, προωθώντας την διεθνή συνεργασία. Εξάλλου, οι δυνατότητες επικοινωνίας και τεχνολογικής ανάπτυξης έχουν μετατρέψει τον κόσμο σε γειτονιά.
Επιπλέον, όλοι οι εργοδότες αξιολογούν, θετικά, προσόντα, όπως την διεθνή επικοινωνία και συνεργασία. Στις μέρες μας, η δυνατότητα εργασίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον αποτελεί αναγκαίο προσόν για μια θέση εργασίας.
Γιατί, λοιπόν, να μην αρπάξεις την ευκαιρία και να κάνεις ένα βήμα μπροστά; Ενεργοποιήσου, επικοινώνησε και επιδίωξε μια διεθνή δράση εθελοντισμού, που θα έχει άμεσο όφελος στην προσπάθειά σου για εύρεση εργασίας.
Πρακτικά ζητήματα
Αν το άρθρο σε έπεισε, ορίστε μερικά tips για εσένα που πρώτη φορά θα αναζητήσεις μια δράση εθελοντισμού.
- Πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσω; Ο μέσος χρόνος που αφιερώνει κάθε εθελοντής, σύμφωνα με το VolunteerHub είναι 50 ώρες/έτος.
- Πού να αποταθώ; Σε κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ, πολιτιστικούς οργανισμούς, μουσεία, ακόμα και σε δράσεις εταιρειών.
Αν το άρθρο δεν σε έπεισε πλήρως για τα οφέλη του εθελοντισμού στην εύρεση εργασίας, δεν χάνεις κάτι από το να δοκιμάσεις μια νέα εμπειρία στη ζωή σου!
One Comment
Comments are closed.
[…] για εσένα; Καριέρα; Οικογένεια; Διασκέδαση; Εθελοντισμός; Μέσα από τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό θα […]