Όλοι μας έχουμε έναν κοινό παρονομαστή, μια κοινή αρχή και δεν είναι άλλη από την γέννησή μας. Είναι η στιγμή που το ρολόι μετρά αντίστροφα και πλέον κάθε δευτερόλεπτο που περνά, κάθε σκέψη που έρχεται και φεύγει στο νου είναι πολύτιμη. Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ωραία, στιγμές που νιώθουμε πιεσμένοι και στιγμές που νιώθουμε πως είμαστε σε αδιέξοδο.
Στα πλαίσια της εργασίας, λοιπόν, πώς μπορείς να βρεις ποια δουλειά πραγματικά σου αρέσει και σε γεμίζει ως άνθρωπο; Με ποιον τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πολύτιμο χρόνο προς όφελος και όχι εναντίον των καθημερινων συναισθημάτων σου; Θα διαβάσεις κάποια tips, κάποιες στρατηγικές για το πώς να οργανώσεις τη ζωή σου. Δεν χρειάζεται να κρατάς σημειώσεις ή screenshot, γιατί θα τα βρεις όλα έτοιμα για download ή για εκτύπωση με ένα κλικ στο τέλος του άρθρου.
Ο Κομφούκιος (κινέζος φιλόσοφος) είπε κάποτε κάτι σοφό, αλλά παράλληλα δύσκολο να κατανοηθεί και πόσο μάλλον να υλοποιηθεί στην σημερινή εποχή.
Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.
Πάμε να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο με πρακτικές συμβουλές και στρατηγική για το πώς να βρεις ποια δουλειά σου αρέσει πραγματικά.
Γρήγορη Πλοήγηση
Η διαδικασία εύρεσης εργασίας σήμερα
Η διαδικασία της εύρεσης εργασίας σήμερα έχει ως εξής. Σπουδάζεις ένα αντικείμενο που σε ενδιαφέρει ή “μαθαίνεις την δουλειά”. Έπειτα, πρέπει να μάθεις πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό, μια συνοδευτική επιστολή, πώς να διαπραγματευτείς τον μισθό σου και πολλά άλλα. Αν καταφέρεις να εργαστείς, μετά πρέπει να μάθεις πώς να χειριστείς το έντονο και αρνητικό κλίμα στην δουλειά σου, το bullying από τους συναδέλφους, πώς να πάρεις προαγωγή και πολλά ακόμη. Επίσης, θα ήταν καλό να μάθεις πώς να διαχειριστείς τον χρόνο και το χρήμα σου. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσεις οικονομική παιδεία (κάτι που δεν διδάσκεται στα σχολεία) και πολλά πολλά ακόμη.
Είναι τόσα πολλά, που ίσως χρειαστεί τουλάχιστον 35 χρόνια. Δεν θα ήταν υπέροχο αν όλα αυτά τα έκανες στα 25; Αν μπορούσες να κλέψεις λίγο πολύτιμο χρόνο για να τα απολαύσετε όσο πιο πολύ γίνεται; Τώρα γνωρίζεις τον λόγο ύπαρξης του FutureGeneration. Θέλουμε να σε βοηθήσουμε να επιταχύνεις την διαδικασία με έναν απλό τρόπο, να σου προσφέρουμε γνώση, ώστε να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.
Για την ώρα, θα αναφέρουμε 5 tips για να κάνεις τα σωστά βήματα από την αρχή. Αν είσαι 25, 30 ή και 35 είσαι αυτό που είσαι και η κατάσταση είναι αυτή που είναι και αυτό δεν αλλάζει. Γι’ αυτό προχώρα με στρατηγική υπομονή και πάντα χαμόγελο.
Εστίασε σε αυτό που μπορείς να αλλάξεις από εδώ και πέρα και όχι στο τι έγινε.
Πάμε να δούμε τα 5 tips που θα σε βοηθήσουν πρακτικά να αλλάξεις την ζωή σου και να βρεις τον στόχο και το επάγγελμα που σε ενδιαφέρει πραγματικά.
#1 Θυμήσου τι σου άρεσε στην παιδική σου ηλικία
Πάγωσε για λίγο τον χρόνο και πήγαινε πίσω στην παιδική σου ηλικία. Προσπάθησε να θυμηθείς τι σου άρεσε. Εξαιρούμε σοκολάτες, παγωτά και αναψυκτικά. Μιλάμε για την καριέρα σου και για τα συναισθήματα σου.
Οι πιέσεις της καθημερινότητας που ζεις σήμερα και οι υποχρεώσεις που έχεις ως ενήλικας, καθώς μεγαλώνεις, δρουν ως ένα στρώμα απόκρυψης των πραγματικών θέλω σου και ως ένας μοχλός που σε κάνουν να νομίζεις πως το εύκολο χρήμα και ο λιγότερος κόπος είναι η λύση και το μονοπάτι που πρέπει να πάρεις. Είναι πολύ σημαντικό να το έχεις αυτό στο μυαλό σου.
Προσπάθησε να δεις τι υπάρχει κάτω από αυτό το στρώμα απόκρυψης, ρωτώντας τον αδερφό/η σου, τους γονείς σου και άλλα άτομα που είχαν αλληλεπίδραση μαζί σου. Κάνε τους την ερώτηση “Αν σε ρωτήσω τι μου άρεσε να κάνω, όταν ήμουν μικρός/η, τι θα μου απαντούσες;” ή “Όταν μικρός ήμουν χαρούμενος, τι θυμάσαι να έκανα;”.
Κάποιες πιθανές απαντήσεις μπορεί να σε οδηγούν σε συμπεράσματα, όπως ότι σου άρεσε η φωτογραφία, η συγγραφή σημειώσεων ή να κρατάς ημερολόγιο, η οργάνωση και η τακτοποίηση, η Φυσική και ο κόσμος (ο τρόπος που δουλεύει). Ακόμη, μπορεί να σου άρεσε να βοηθάς ανθρώπους και να τους στηρίζεις.
Αν αυτό είναι εφικτό, προσπάθησε να αφιερώσεις χρόνο στην επανάληψή τους. Πήγαινε στο χωριό σου, στην πόλη σου, ξαναφτιάξε ή ξανακάνε αυτό που έκανες. Ναι, φέρσου σαν παιδάκι, όχι στα πλαίσια της ανωριμότητας, αλλά με το άλλο μισό μυαλό σου να σε παρατηρεί και να σκέφτεται “Γιατί κάνω αυτό που κάνω;” και “Πώς νιώθω τώρα;”, “Μου αρέσει πραγματικά αυτό;”.
Βρες ένα τετράδιο και κατέγραψε όλες τις παραπάνω σκέψεις. Η γραφή αντίθετα με την φαντασία, ενεργοποιεί νευρώνες στον εγκέφαλό σου και θα σε βοηθήσει να θυμηθείς πιο βαθιά στο παρελθόν.
#2 – Απομάκρυνε το αίσθημα επιβίωσης
Όπως όλοι οι Άνθρωποι, έτσι κι εσύ έχεις έναν μηχανισμό μέσα σου και δεν είναι άλλος από αυτόν της επιβίωσης. Καθώς μεγαλώνεις, ένας σημαντικός παράγοντας στην επιβίωσή σου είναι αυτό της βιωσιμότητας και όταν μιλάμε για βιωσιμότητα αναφερόμαστε στον οικονομικό τομέα.
Για να μην παρεξηγηθούμε, φυσικά, δεν πρέπει να βγάλεις έξω από την συνάρτηση το οικονομικό, αλλά να το αφήσεις λίγο στην άκρη για την ώρα. Στην όλη διαδικασία εύρεσης του τι πράγματά σου αρέσει, πρέπει να απομακρύνεις κάθε στοιχείο που σε επηρεάζει συναισθηματικά. Έτσι, λοιπόν, μην σκέφτεσαι τα χρήματα. Θεώρησε πως τα χρήματα θα έρθουν αν βρεις αυτό που αγαπάς και το κάνεις καλά. Τα χρήματα σε αυτή την περίπτωση είναι η επιβεβαίωση πως αυτό που κάνεις, το κάνεις καλά και προσφέρεις αξία σε κάποιους. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα χρήματα και την αξία τους, άφησε ένα σχόλιο στο τέλος και θα δημιουργήσουμε το περιεχόμενο για σένα.
Δες τα χρήματα ως μια επιβεβαίωση πως αυτό που κάνεις, το κάνεις καλά και μην τα αφήσεις να επηρεάσουν τα συναισθήματα σου.
#3 – Πάρε την γνώμη των φίλων σου
Κάποιες φορές είναι δύσκολο να δεις τα πράγματα με άλλη οπτική. Ένας τρίτος, όμως, μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό. Πόσο μάλλον αν είναι πραγματικός φίλος/η και ενδιαφέρεται για σένα. Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός; Ένας κολλητός/η; Ένας συνάδελφος που μοιράζεστε κοινό όραμα;
Σε περίπτωση που δεν μπορείς να σκεφτείς κάποιον, να ξέρεις πως και η κοινότητα του FutureGeneration είναι εδώ για σένα. Μπορείς να μας στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα στο Facebook ή στο Instagram, αλλά και να επικοινωνήσεις μαζί μας μέσω της φόρμας.
Να έχεις στο μυαλό σου, πως αυτός που θα σε βοηθήσει, πρέπει να ξέρει γιατί το κάνει. Ως άνθρωποι, όταν αγαπάμε κάποιον, μπορεί να επιβραβεύουμε ή να χαρακτηρίζουμε έντονα κάποιες καταστάσεις. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται κάποιον που θα σου πει “όλα καλά είναι”, αλλά ένας που θα τα δει ρεαλιστικά και θα θέλει πραγματικά να σε βοηθήσει σε αυτό που κάνεις.
#4 – Μελέτησε ένα πρόγραμμα σπουδών
Τόσο τα Πανεπιστήμια, όσο και τα I.E.K., παρέχουν στην ιστοσελίδα τους ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών. Μπορεί, ακόμη, να βρεις πληροφορίες για πιθανές επιχειρήσεις που μπορεί να δουλέψεις, καθώς και τομείς ή κλάδους εργασίας.
Η μελέτη προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, θα σου προσφέρει μια πρώτη εικόνα σχετικά με το αντικείμενο. Για παράδειγμα, στον τομέα της Πληροφορικής, τα προγράμματα σπουδών, συμπεριλαμβάνουν Φυσική, Μαθηματικά, Στατιστική και πολλά ακόμη. Ποια από αυτά σε ενδιαφέρουν; Ποια είναι άκρως βαρετά; Σημείωσε τα μαθήματα και τις λέξεις κλειδιά που σε ενδιαφέρουν. Αν σημειώσεις πως σε ενδιαφέρει η στατιστική και η βιολογία, ίσως ένα μεταπτυχιακό που να συνδυάζει αυτά τα 2 να είναι μια σωστή κίνηση για σένα.
#5 – Βρες το πρότυπό σου
Όλοι μας έχουμε κάποιο πρότυπο στην ζωή μας. Μπορεί να είναι ένας καθηγητής, ένας επιστήμονας διεθνούς κλίμακας, μπορεί να είναι ένας φίλος μας, απλά ένας γνωστός ή κάποιος επιχειρηματίας. Ψάξε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν, για την ζωή του, για την καριέρα του, για όσα κατάφερε να δημιουργήσει.
#6 – Σκέψου τι σου αρέσει και μπορεις να το κάνεις
Όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν σκέψεις και προβληματισμούς. Πρέπει να το κάνουν και αν δεν συμβεί, κάτι δεν έχεις κάνει καλά. Σημείωσε τα πάντα, αγόρασε ή δημιούργησε ένα σημειωματάριο γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Βάλε το σε εμφανή σημείο για να το βλέπεις, και ο,τιδήποτε έρχεται στο μυαλό σου, οποιαδήποτε στιγμή, ηχογράφησέ το, στείλε το ως μήνυμα σε έναν φίλο σου και το βράδυ πέρασέ το στο σημειωματάριο. Κάθε Σ/Κ πάρε λίγο χρόνο για εσένα με ένα χαλαρό ρόφημα και επαναπροσδιόρισε τη ζωή σου.
- Τι κάνεις τώρα.
- Τι θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον.
- Τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στον στόχο σου (φτιάξε μια λίστα)
Μπορεί να απαιτηθεί να μαζέψεις 50, 100 ή και 1000 ευρώ για να κάνεις μια ενέργεια. Προχώρησε σε αυτό με στρατηγική. Δεν μιλάμε για σπατάλη χρημάτων, αλλά για επένδυση. Πρόκειται για επένδυση που σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με το χρηματιστήριο. Το επενδυτικό όχημα σε αυτή τη περίπτωση είσαι εσύ ο ίδιος και αξίζεις κάθε ευρώ.
Διάβαζε αυτή τη λίστα ξανά και ξανά. Έχει αλλάξει κάτι; Η διαδικασία αυτή στα μέλη του FutureGeneration είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή, την καταγραφή ή και την τροποποίηση των στόχων. Όχι γιατί δεν ξέρουμε τι θέλουμε, αλλά γιατί έρχονται νέα δεδομένα, νέα ερεθίσματα και αυτό σημαίνει επανα-προσδιορισμός των θέλω, των στόχων και των αξιών μας. Αυτή είναι η φυσική διαδικασία, γιατί η πραγματικότητα που ζούμε δεν είναι κάτι σταθερό. Έτσι και οι στόχοι που βασίζονται στην πραγματικότητα (κάτι που είναι άκρως λογικό), δεν μπορούν να είναι σταθεροί για πάντα.
One Comment
Comments are closed.
[…] επαγγέλματα που μπορείς να επιλέξεις, δεν έχεις παρά να διαλέξεις τι σου αρέσει περισσότερο σύμφωνα με τους δικούς σου, προσωπικούς στόχους. […]