Πρακτικά Επαγγέλματα

Πρακτικά επαγγέλματα είναι όλα όσα απαιτούν είτε σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, χειρονακτική εργασία. Κάποια από τα old time classic και γνωστά επαγγέλματα εδώ και πολλά χρόνια είναι αυτά του Ηλεκτρολόγου, του Ξυλουργού, του Υδραυλικού και του Χτίστη.

Τα Πρακτικά Επαγγέλματα χαρακτηρίζονται και ως Χειρονακτικά Επαγγέλματα, για τον απλό λόγο πως απαιτούν τον χειρισμό διάφορων εργαλείων και μηχανιμάτων. Η κατηγορία των Πρακτικών Επαγγελμάτων είναι αρκετά μεγάλη και έτσι υπάρχει μια ευρύ γκάμα για οποιοδήποτε θεωρεί πως “πιάνουν τα χέρια του”.

Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης, ευκαιρίες για καινοτομία και χώρος για την δημιουργία εξαιρετικής καριέρας.

– FutureGeneration

Ένα από τα πιο γνωστά επαγγέλματα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι ο Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξεως και Κλιματισμού. Αφορά τον επαγγελματία που συντηρεί τον κλιματισμό (και όχι μόνο) τόσο σε σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις.

Πλέον, υπάρχει η τάση ενός παρεμφερές επαγγέλματος που θα λέγαμε πως το υπερκαλύπτει και λέγεται “Τεχνικός Αυτοματισμών“. Σε μια εποχή που όλα γίνονται αυτόματα, o Τεχνικός Αυτοματισμών, ίσως έχει το background για να καλύψει ολόκληρο το φάσμα των αυτοματισμών και των εγκατάστασεων. Άρα λοιπόν, υπάρχουν Πρακτικά Επαγγέλματα που έχουν προοπτικές εξέλιξης, νέες ευκαιρίες εργασίας και χώρο για προσωπική ανάπτυξη.

Τι χαρακτηριστικά έχουν τα Πρακτικά Επαγγέλματα

Σίγουρα δεν είναι όλα τα επαγγέλματα το ίδιο, όμως στην κατηγορία αυτή, μπορούμε να βρούμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Θα λέγαμε λοιπόν, πως τα Πρακτικά Επαγγέλματα έχουν τον εξής κοινό παρονομαστή.

 • Συνήθως είναι δημιουργικά επαγγέλματα.
 • Απαιτούν σχολαστικότητα και υπευθυνότητα.
 • Είναι αναγκαίο να υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης.
 • Μπορείς να ξεχωρίσεις με την αντίληψη σου (ανταγωνιστικό πλεονέκτημα).
 • Απαιτούν hands-on σε διάφορα εργαλεία και μηχανήματα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντικά να τα διαθέτει ο κάθε τεχνίτης και ο κάθε επαγγελματίας.

Τι δεξιότητες αποκτάς

Μέσα από τα Πρακτικά Επαγγέλματα και την χειρονακτική εργασία αποκτάς κάποιες πολύ σημαντικές δεξιότητες. Είναι πολύ πολύ σημαντικό να έχεις αυτογνωσία και να γνωρίζεις τι γνωρίζεις και τι δεν γνωρίζεις. Παρακάτω σου παραθέτουμε μια σύντομη λίστα για να ξεκινήσεις (σημείωσέ τα σε ένα χαρτί).

 • Επινοητικότητα, συνέπεια και ψυχραιμία
 • Καλά αντανακλαστικά και επιδεξιότητα
 • Μηχανική ικανότητα
 • Ικανότητα αντίληψης χώρου και σωστής εκτίμησης των αποστάσεων
 • Επιδεξιότητα και ακρίβεια στην εκτέλεση λεπτών χειρωνακτικών εργασιών
 • Καλή όραση και καλαισθησία
 • Υπευθυνότητα
 • Παρατηρητικότητα

Πως να ξεκινήσεις

Εάν η παραπάνω ανάλυση σου φαίνεται ενδιαφέρον, πρέπει να γνωρίζεις πως έχουν δημιουργηθεί διάφορα σχολές τεχνικής κατάρτισης (π.χ. Ο.Α.Ε.Δ.), με απώτερο σκοπό την παροχή τεχνικών γνώσεων σε άτομα που επιθυμούν να αφιερωθούν στην εκμάθηση κάποιας τέχνης, η οποία μπορεί να ασκηθεί είτε ως κύριο επάγγελμα, είτε ως δευτερεύον για εξασφάλιση συμπληρωματικού εισοδήματος.

Επιπλέν, υπάρχουν διάφορα Ι.Ε.Κ., μέσα από τα οποία μπορείς να αποκτήσεις διάφορες γνώσεις ανάλογα τον τομέα που σε ενδιαφέρει. Για περισσότερα μπορεί να δεις την λίστα με τα Ι.Ε.Κ. στην Ελλάδα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αφήσουμε έξω από την λίστα την δυνατότητα επιμόρφωσης μέσω του διαδικτύου. Στα online courses μπορείς να πάρεις διάφορες πιστοποιήσεις σε διάφορους τομείς και φυσικά, στο Youtube υπάρχουν ακόμη και στα Ελληνικά διάφορα κανάλια που αν μη τι άλλο, μπορείς εντελώς δωρεάν να πάρεις μια πρώτη “γεύση” από αυτό που σκέφτεσαι. Θα βρεις δεκάδες κανάλια “DIY” για το πως να κάνεις διάφορα χειρονακτικά πράγματα.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάχνεις διάφορα πράγματα και να παρουσιάζεις το αποτέλεσμά σου στο Instagram ή στο Facebook; Σκέψου το, ίσως είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις το δικό σου Personal Brand, για το ποιος είσαι και τι κάνεις !

– FutureGeneration

Λίστα Επαγγελμάτων

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με 80+ πρακτικά επαγγέλματα, κάποια από τα οποία έχουν εξαιρετικές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial