Επάγγελμα Μηχανικός Πλοίων

Ο Μηχανικός Πλοίων είναι ο υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία των μηχανών ενός πλοίου. Ο χώρος εργασίας του είναι κυρίως το μηχανοστάσιο, εκεί που υπάρχουν και οι μηχανές του πλοίου. Σε αντίθεση με παλιά, σήμερα οι έλεγχοι γίνονται και μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Ο Μηχανικός Πλοίων, ασχολείται εκτός από της μηχανές του πλοίου και με τυχόν γερανούς, ηλεκτρογεννήτριες κ.α. Συνεργάζεται στενά με τον πλοίαρχο και μαζί καθιστούν τους δύο πιο σημαντικούς και ταυτόχρονα γεμάτους ευθύνη ρόλους σε ένα πλοίο.

Κύριες αρμοδιότητες

 • Συντήρηση και διασφάλιση ομαλής λειτουργίας των μηχανών ενός πλοίου
 • Διασφαλίζει την απαραίτητη προμήθεια καυσίμων, νερού, λιπαντικών και άλλων ανταλλακτικών.
 • Παραλαμβάνει τα καύσιμα και λιπαντικά και εκτελεί απογραφές των ανταλλακτικών σε συνεννόηση με την ναυτιλιακή επιχείρηση.
 • Προγραμματισμός και επίβλεψη των εργασιών συντήρησης.
 • Εξασφάλιση της σωστής κατανάλωσης των καυσίμων και λιπαντικών, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα έξοδα.
 • Συνεργάζεται με το υπόλοιπο πλήρωμα αλλά και τον πλοίαρχο για τις κινήσεις του πλοίου.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Ο Μηχανικός Πλοίων είναι ένα από τα επαγγέλματα που εξακολουθούν να έχουν ζήτηση στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη του κλάδου Ναυτιλίας, συνεπάγεται και αύξηση ζήτησης του επαγγέλματος. Ο Τουρισμός, η Παγκοσμιοποίηση, η επέκταση των Ναυτιλιακών γραμμών και η προσθήκη νέων δρομολογίων επίσης αυξάνουν την ζήτηση του επαγγέλματος.

Οι Μηχανικοί εργάζονται για λογαριασμό ναυτιλιακών εταιρειών σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία, ενώ μετά από αρκετά χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας μπορεί να αναλάβουν τη θέση του αρχιμηχανικού στα ναυτιλιακά γραφεία κάνοντας ελάχιστα ταξίδια. Ορισμένοι Μηχανικοί δημιουργούν δικές τους μικρές εταιρείες επισκευής πλοίων και σκαφών αναψυχής.

Απαιτούμενες δεξιότητες

Για να γίνεις Μηχανικός Πλοίων και να ακολουθήσεις μια καριέρα στην θάλασσα, χρειάζεται κάποιες βασικές δεξιότητες και ικανότητες. Αυτές θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς με τον σωστό τρόπο και κυρίως με ασφάλεια. Θυμήσου οτι ο Μηχανικός Πλοίων είναι μια θέση με ευθύνη.

 • Αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια
 • Ικανότητα ακρίβειας στους υπολογισμούς.
 • Τεχνικές γνώσεις και επιδεξιότητα στα χέρια.
 • Επίλυση προβλημάτων (problem solving).
 • Γνώση ξένων γλωσσών (κυρίως Αγγλικά)
 • Καλή γραπτή και προφορική επικοινωνία.
 • Υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και διοικητική ικανότητα.
 • Χειρισμός Η/Υ και αλλων ηλεκτρονικών μηχανημάτων του πλοίου.

Πως να γίνεις Μηχανικός Πλοίων

Για να γίνεις Μηχανικος Πλοίων θα πρέπει να σπουδάσεις και να αποκομίσεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η θέση του Μηχανικού Πλοίων έρχεται με πολύ μεγάλη ευθύνη.

Μπορείς να σπουδάσεις στις Σχολές Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα. Η φοίτηση είναι 3 χρόνια. Μόλις ολοκληρώσεις τις σπουδές σου έχεις τον βαθμό του Γ’ Μηχανικού και χρειάζεσαι 72 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας για να φτάσεις τον βαθμό του Α’ Μηχανικού.

Πως είναι να είσαι Μηχανικός Πλοίων

Το επάγγελμα του Μηχανικού Πλοίων είναι δύσκολο και ίσως και επικίνδυνο. Χαρακτηρίζεται ως επάγγελμα με υψηλή ευθύνη καθώς πέρα από το πλοίο, έχει και μέρος ευθύνες για όλους τους ναύτες.

Οι συνθήκες εργασίας είναι στον χώρου του μηχανοστασίου. Απαιτούνται αρκετές ώρες χειρωνακτικής εργασίας, ορθοστασίας και, συχνά, νυχτερινές βάρδιες. Συνεργάζεται με όλο το πλήρωμα, ανεξάρτητα με την εθνικότητα. Αυτό μπορεί κάποιες φορές να δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας καθώς και διαβίωσης στον περιορισμένο χώρου του πλοίου.

Οι αξιωματικοί έχουν τις δικές τους καμπίνες πλήρως εξοπλισμένες, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχει τηλεόραση, video, αίθουσα ψυχαγωγίας, εστιατόριο.

Στον χώρου του μηχανοστασίου υπάρχει υψηλός θόρυβος αλλά και θερμοκρασία.

Στα παλιά πλοία, οι συνθήκες εργασίας σε έναν τέτοιο χώρο ήταν τρομερά δύσκολες και πολλές φορές οδηγούσαν και σε ατυχήματα.

Στα καινούργια πλοία ο χώρος του μηχανοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένος και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας γίνεται με το πάτημα πλήκτρων από ειδικό θάλαμο ελέγχου.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial