Ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγικότητά σου, αλλά παίζει έναν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της αμοιβής που λαμβάνεις. Ήρθε η ώρα να μάθεις γιατί “ο χρόνος είναι χρήμα” και να καταλάβεις την πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στον χρόνο, την αξία που παράγουμε και την έννοια του κόστους της ευκαιρίας στον χώρο εργασίας.
Γρήγορη Πλοήγηση
Η Σχέση του Χρόνου με το Χρήμα
Κάθε μέρα που ξυπνάς και πας στην δουλειά σου ανταλλάσσεις το χρονικό διάστημα που εργάζεσαι με ένα προσυμφωνημένο χρηματικό ποσό. Αυτή η απλή αναλογία θα καθορίσει το υπόλοιπο της επαγγελματικής σου καριέρας. Ωστόσο, το ποσό αυτής της συναλλαγής δεν καθορίζεται μόνο από τις ώρες που εργάζεσαι, αλλά συνδέεται και με την αξία που φέρνεις.
Δημιουργώντας Αξία
Η αντικειμενική αξία που παράγεις για τον εκάστοτε οργανισμό/επιχείρηση τις ώρες που διαθέτεις κάθε μέρα, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο βασίζεται η αξιολόγηση της προσωπικής σου εργασίας. Η συσχέτιση είναι απλή στην θεωρία όσο περισσότερη αξία δημιουργεί κάποιος κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, τόσο περισσότερο αμείβεται.
Παραγωγικότητα και Αμοιβή
Η παραγωγικότητα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στον χρόνο και την αμοιβή. Η ικανότητα ενός εργαζομένου να μεγιστοποιήσει την παραγωγή του κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, είναι καθοριστική για την αξία του στον οργανισμό. Οι υψηλά παραγωγικοί άνθρωποι είναι όχι μόνο πιο αξιόπιστοι για τους εργοδότες τους, αλλά συνήθως λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές.
Ας πάρουμε για παράδειγμα, δύο εργαζόμενους που έχουν τον ίδιο ρόλο μέσα σε έναν οργανισμό. Eργάζονται τον ίδιο αριθμό ωρών, αλλά ένας από αυτούς παράγει συνεχώς υψηλής ποιότητας εργασία και επιτυγχάνει περισσότερους στόχους σε ταχύτερο ρυθμό. Tότε είναι πιθανό να έχει υψηλότερες απολαβές ή να λαμβάνει μια μορφή επιβράβευσης τύπου bonus. Ουσιαστικά, αμείβονται όχι μόνο για τον χρόνο που δαπανούν, αλλά και για την αξία που φέρνουν στο τραπέζι.
Αποτελεσματικότητα vs Αποδοτικότητα
“Τι πρέπει να κάνω και Πώς θα το κάνω”
Είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε δυο παρεμφερείς όρους που ,εάν κάποιος καταλάβει και εφαρμόσει στην επαγγελματική του ζωή ,η επιτυχία είναι μονόδρομος Αποτελεσματικότητα και Αποδοτικότητα.
Προσοχή! Ενώ πολλές φορές οι δυο λέξεις στην καθημερινότητα χρησιμοποιούνται σαν συνώνυμα (λανθασμένα) , στην οικονομική εξετάζουμε τους δύο όρους με διαφορετική προσέγγιση.
Αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα αναφέρεται κυρίως στην ικανότητα μας να φέρουμε εις πέρας μια εργασία που μας δίνουν στο ακέραιο, σε ένα προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο.
Η Αποτελεσματικότητα στην πράξη
Έστω ότι είσαι ένας οικοδόμος και ο προϊστάμενος σου έχει αναθέσει να ανεβάσεις μερικά δομικά υλικά στον δεύτερο όροφο μέσα στην επόμενη μισή ώρα. Σε αυτό το σημείο ας συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να φέρεις εις πέρας αυτή την εργασία. Μπορείς να τα ανεβάσεις κουβαλώντας τα ή μπορείς να φτιάξεις κάποιου είδους τροχαλία.
Όποιον τρόπο και να διαλέξεις, εάν σε μισή ώρα τα υλικά είναι στον δεύτερο όροφο, τότε ,ναι, είσαι ένας αποτελεσματικός υπάλληλος. Γι’ αυτό και η Αποτελεσματικότητα αναφέρεται στο “Τι” πρέπει να κάνεις, δηλαδή στον τελικό “προορισμό” και όχι στη διαδρομή για να φτάσεις.
Αποδοτικότητα
Από την άλλη, η αποδοτικότητα είναι η ικανότητα να επιτυγχάνουμε ένα στόχο, διαθέτοντας όσο το δυνατό λιγότερους πόρους. Πόροι όπως το χρόνο ,το εργατικό δυναμικό κ.α.
Η Αποδοτικότητα στην πράξη
Βάσει του παραπάνω παραδείγματος, ο στόχος σου είναι να ανεβάσεις δομικά υλικά από το ισόγειο στο δεύτερο όροφο, μέσα στην επόμενη μισή ώρα. Ανεβάζεις, λοιπόν, ένα ένα τα υλικά και ο χρόνος που χρειάστηκες ήταν μισή ώρα. Αποδοτικό και Αποτελεσματικό, σωστά; Λάθος! Αποτελεσματικό ναι, καθώς ο στόχος σου έχει επιτευχθεί, αλλά ,εάν χρησιμοποιούσες ένα σχοινί και ένα καλάθι, ο χρόνος θα ήταν μισός.
Στα δεκαπέντε αυτά λεπτά θα μπορούσες να κάνεις μια άλλη δουλειά, που σημαίνει τη δυνατότητα παραγωγής διπλάσιας αξίας στον ίδιο χρόνο. Στην περίπτωση όμως, που δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνεις, ακόμη και το να ξεκουραστείς σε καθιστά επιπλέον παραγωγικό για την επόμενη εργασία. Έτσι, η Αποδοτικότητα αναφέρεται στο “Πώς” θα φέρεις εις πέρας την δουλειά που σου έχουν αναθέσει. Είναι η γρηγορότερη, πιο ξεκούραστη και “όμορφη” διαδρομή για τον “προορισμό” σου.
Το Κόστος της Ευκαιρίας του Χρόνου
Τώρα, ας εξετάσουμε την έννοια του κόστους της ευκαιρίας. Το κόστος της ευκαιρίας συναντάται σχεδόν σε όλα τα δοκίμια της οικονομικής επιστήμης. Αναφέρεται στα δυνητικά οφέλη που κάποιος χάνει όταν κάνει μια επιλογή αντί για μια άλλη. Το κόστος της ευκαιρίας πραγματοποιείται την στιγμή που θυσιάζεις μια επιλογή για μια άλλη. Στο πλαίσιο της εργασίας και της αμοιβής, αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που δαπανάται στην εργασία έχει μια ενσωματωμένη τιμή. Αυτο συμβαίνει διότι εμποδίζει τα άτομα από το να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες ή ευκαιρίες.
Το κόστος ευκαιρίας στην πράξη
Για παράδειγμα, είσαι ένας εξειδικευμένος προγραμματιστής και αποφασίζεις να εργαστείς 40 ώρες την εβδομάδα για μια εταιρεία. Αναγκαστικά αποκλείεις τη δυνατότητα να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Έτσι θυσιάζεις περισσότερους πελάτες ή να πειραματιστείς με την ανάπτυξη ενός προγράμματος κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Τα έσοδα που θα μπορούσες να κερδίσεις από αυτές τις εναλλακτικές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το κόστος της ευκαιρίας του χρόνου του.
Πώς να μεγιστοποιήσεις την παραγωγική σου αξία
Αρχικά, πρέπει να εξετάσεις πολύ καλά την αγορά στην οποία βρίσκεσαι, πάντα να γνωρίζεις τον ανταγωνισμό σου, καθώς, ιδιαίτερα στην αρχή της καριέρας σου, στα μάτια πολλών φαίνεσαι αναλώσιμος. Εάν μόλις ξεκινάς, εδώ μπορείς να βρεις με ποιους τρόπους θα προσεγγίσεις την πρώτη σου δουλειά. Αξιολόγησε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σου.
Το σημαντικότερο από όλα! Μην σταματήσεις ποτέ να διαβάζεις. Διάβασε άρθρα σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, εξέλιξε τις γνώσεις σου μέσα από σεμινάρια και workshops. Διάβασε βιβλία ακόμη και έξω από το αντικείμενο σου. Μπορείς, επίσης, να διαβάσεις βιβλιογραφίες ανθρώπων που, όσο και αν δεν το πιστεύεις, βρέθηκαν στο ίδιο σημείο που είσαι και εσύ τώρα!
Όταν ο Henry Ford μεγιστοποίησε την παραγωγική του αξία.
Με μια αναφορά στο παρελθόν,ήρθε η ώρα να μάθεις για το έργο του Ηenry Ford, ιδρυτή της Ford Motor Company. Ο τότε πενήντα ετών και ευρηματικός επιχειρηματίας, δημιούργησε την γραμμή παραγωγής αλλάζοντας έτσι την πορεία της μέχρι τότε βιομηχανικής αγοράς. Κατάφερε να παγιώσει αυτόν τον τύπο μεθοδολογίας στον τρόπο που σήμερα δουλεύει η μαζική παραγωγή προϊόντων κάθε εργοστασίου.
Το πρόβλημα του Ford
Το 1908 ο Ford δημιουργεί το πρώτο Model T αυτοκίνητο. Αντιλαμβάνεται πως η διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιούσε η βιομηχανία του μέχρι τότε είναι χρονοβόρα, μη αποδοτική, και ακριβή. Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και συνεργασίας με τους σωστούς ανθρώπους, «λανσάρει» την πρώτη γραμμή παραγωγής με ενσωματωμένες αυτοματοποιήσεις. Αυτό περιελάμβανε ράγες που επάνω τους κινούνται τα αμάξια το ενα πίσω από το άλλο, χωρίζοντας την συναρμολόγηση σε 84 βήματα. Παράλληλα, εκπαίδευσε τους εργαζομένους του να συμβάλλουν ο κάθε ένας μόνο σε ένα αυτοκίνητο. Το μοντέλο είναι απλό, γρήγορο και αποδοτικό.
Το αποτέλεσμα της αλλαγής
Αυτή η βιομηχανική μέθοδος, μείωσε το χρόνο κατασκευής μιας μονάδας από 12+ ώρες, αρχικά, σε 1:30, μόνο, ώρα. Ο Henry Ford κατάφερε να μειώσει το τελικό κόστος παραγωγής ενός αυτοκινήτου κατά 67%! Αυτή η μείωση είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη να εκτιναχτούν και ο Ford να διπλασιάσει τους μισθούς των υπαλλήλων του και να μειώσει τις 9 ώρες της βάρδιας σε 8!
Η μαζική παραγωγή σήμερα
Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η γραμμή παραγωγής και το πρόβλημα παραμένει. Η διαχείριση μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ του χρόνου και του κόστους παραγωγής συνεχίζει να ταλανίζει το μυαλό πολλών μηχανικών. Σκέψου, λοιπόν, το εξής
“Most people spend more time and energy going around problems than in trying to solve them.” Henry Ford
Τελικά ο χρόνος είναι χρήμα;
Ο χρόνος είναι πράγματι χρήμα, αλλά είναι, επίσης, κάτι το μετρήσιμο. Μερικές φορές ο χρόνος είναι πολύ λίγος, για να περιμένεις, και άλλες αρκετός, ώστε να προοδεύσεις!
Στον κόσμο της εργασίας, η αξία του χρόνου συνδέεται αναπόσπαστα με τα χρήματα που κερδίζουμε. Δεν πρόκειται απλά για τις ώρες εργασίας, αλλά για την αξία που δημιουργείται κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Η κατανόηση της έννοιας του κόστους ευκαιρίας βοηθά τα άτομα να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που διαθέτουν τον χρόνο τους.
Πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για εξέλιξη! Η ανησυχία σου για αυτήν, θα σου δείξει τον δρόμο να πετύχεις καλυτέρα αποτελέσματα από αυτά που ήδη έχεις.