Ο οδηγός για να βρείτε την πρώτη σας δουλειά.

Καθώς είστε έτοιμοι να ενταχθείτε στον εργασιακό κόσμο, είναι πιθανό να είστε τόσο ενθουσιασμένοι για όλες τις πιθανότητες που ξετυλίγονται μπροστά σας, που δεν έχετε σκεφτεί αρκετά, έναν τρόπο να πραγματοποιήσετε μία από αυτές τις πιθανότητες. Η αναζήτηση εργασίας- ειδικά της πρώτης σας (https://www.glassdoor.com/blog/6-things-no-one-tells-you-about-your-first-job/)- ενδέχεται να είναι μία απαιτητική δουλειά, «κολυμπώντας» στα άγνωστα νερά της συγγραφής του βιογραφικού (https://www.glassdoor.com/blog/words-to-include-in-resume/) και των ιστοσελίδων αναζήτησης εργασίας, και επιπλέον, να διαισθάνεστε τι ακριβώς επιθυμεί ένας πιθανός εργοδότης, ενώ παρακάμπτετε τις «νάρκες» των συνεντεύξεων.

Ουφ. Αλλά αυτή είναι μία δοκιμασία η οποία είναι επιτεύξιμη με αυτόν τον οδηγό για την πρώτη σας δουλειά, ως βοήθεια. Συνεχίστε να διαβάζετε για το πως πρέπει να ξεκινήσετε, πως να βελτιώσετε την αναζήτηση σας, και πως να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας.

Πως να ξεκινήσετε.

Προτού, καν, σκεφτείτε να υποβάλλετε το βιογραφικό σας (https://www.glassdoor.com/blog/category/resumes/) σε έναν πιθανό εργοδότη, πρέπει να κάνετε αρκετή δουλειά. Πρέπει να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας (https://www.glassdoor.com/blog/guide/how-to-write-a-resume/) στην εκάστοτε δουλειά, να έρθετε εκ νέου σε επαφή με όσους έχουν συντάξει τις συστατικές σας επιστολές, να σκεφτείτε λέξεις-κλειδιά προκειμένου να σας βοηθήσουν στη βελτίωση της αναζήτησης σας (https://www.glassdoor.com/blog/how-to-find-a-job-in-72-hours/), να δημιουργήσετε κάποιες επαγγελματικές κάρτες, και πολλά ακόμα. (https://www.glassdoor.com/blog/10-ways-prepare-job-search-2015/)

Πως να αναζητήσετε μία εργασία.

Δεν είναι αρκετό να αναζητήσετε για μία δουλειά ως «αρχάριοι». Προκειμένου να εντοπίσετε την κατάλληλη δουλειά για εσάς-και να αυξήσετε τις πιθανότητες σας να εξασφαλίσετε μία συνέντευξη (https://www.glassdoor.com/Interview/index.htm)-πρέπει να επιστρατεύσετε κάποιες στρατηγικές αναζήτησης εργασίας. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η Δευτέρα είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να αναζητήσετε μία δουλειά; Ή ότι θα ήταν χρήσιμο να προγραμματίζετε πάντοτε συνεντεύξεις το πρωί; Αυτές οι συμβουλές και οι τακτικές θα σας οδηγήσουν στην πόρτα και θα σας εξασφαλίσουν την πρώτη σας δουλειά.

Πως να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας για να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας.

Εάν αναζητείτε την πρώτη σας δουλειά, μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι είστε πιο άνετοι στο κινητό σας παρά σε μία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας. Εάν ισχύει αυτό, είναι πιθανό τα παρακάτω σενάρια αναζήτησης εργασίας, να σας είναι οικεία: Έχετε στείλει ποτέ με email στον εαυτό σας, το link με μία λίστα με θέσεις εργασίας, προκειμένου να θυμηθείτε να υποβάλλετε αίτηση από το laptop σας, όταν επιστρέψετε στο σπίτι; Ή έχετε χάσει κάποια θέση επειδή υποβάλλατε αίτηση πολύ αργά; Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή θέση, αλλά δεν χρειάζεται να συμβεί και σε εσάς. Είστε τυχεροί, καθώς υπάρχουν αρκετές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου και της εφαρμογής του Glassdoor για iPhone και Android, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας, ακόμα και της δουλειά των ονείρων σας.

Πως να ανακαλύψετε τις σωστές λέξεις κλειδιά προκειμένου να τις συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας.

Έχετε ακούσει ποτέ για τα συστήματα παρακολούθησης αιτούντων; Αυτό σημαίνει ότι μία εταιρεία χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα προκειμένου να φιλτράρει αιτήσεις και βιογραφικά, απομακρύνοντας τους υποψηφίους, οι οποίοι δεν ταιριάζουν- επειδή, απλώς, δεν χρησιμοποίησαν τις σωστές λέξεις. Σωστά καταλάβατε: υπάρχει περίπτωση το βιογραφικό σας να απορριφθεί στον «παροιμιώδη» κάδο, πριν, καν, φτάσει να διαβαστεί από ανθρώπινα μάτια, επειδή, απλά, δεν χρησιμοποιήσατε μία λέξη την οποία αναζητούσε το σύστημα. Πώς μπορείτε να γνωρίζετε ποιες λέξεις πρέπει να χρησιμοποιείτε; Μία καλή αρχή είναι η περιγραφή της δουλειάς.

Πως θα γνωρίζετε τι αναζητούν οι εργοδότες.

Ένα απογοητευτικό στατιστικό: Οι υπάλληλοι και οι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις ξοδεύουν κατά μέσο όρο έξι δευτερόλεπτα για να διαβάσουν το βιογραφικό σας. (Το ξέρουμε, πονάει.). Αυτό δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να τραβήξει το ενδιαφέρον τους. Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε τι αναζητούν οι πιθανοί εργοδότες σε αυτά τα πολύτιμα λίγα δευτερόλεπτα, και να τα βάλετε στο βιογραφικό σας. Σκεφτείτε: τεχνικές δεξιότητες, κοινωνικές δεξιότητες, παραδείγματα επίδρασης, πιστοποιήσεις, και μετρήσιμη επιτυχία.

Πως να είστε ακαταμάχητοι για έναν εργοδότη.

Κανείς δεν θέλει να καταλήξει στη στοίβα των ανεπιθύμητων – πάκοι από βιογραφικά, τα οποία ποτέ δεν θα δουν το φως της ημέρας- επειδή δεν τραβάνε την προσοχή των υπαλλήλων και των υπευθύνων για τις προσλήψεις. Αλλά, τι θα γινόταν εάν σας λέγαμε ότι όχι μόνο μπορείτε να ξεχωρίσετε σε έναν υπάλληλο πρόσληψης, αλλά μπορείτε να γίνετε και ακαταμάχητοι γι’αυτόν ή αυτή; Φυσικά και μπορείτε, όταν είστε ο πιο ενημερωμένος υποψήφιος που υποβάλλει αίτηση για τη θέση εργασίας. Άτομα τα οποία εργάζονται στο τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, αναφέρουν ότι το να γνωρίζεις για την εταιρεία αλλά και να επιδεικνύεις υψηλή δέσμευση, είναι τα κλειδιά για να ξεχωρίσετε σε έναν πάκο με βιογραφικά

Πως να υποβάλλετε αίτηση στην πρώτη σας δουλειά.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή θέση κάποια στιγμή: να κοιτάμε στην άβυσσο μίας ιστοσελίδας αναζήτησης εργασίας, αναρωτώμενοι πως να βρούμε τη σωστή δουλειά-και στη συνέχεια πως να υποβάλλουμε αίτηση γι’αυτή. Είναι μία δύσκολη δοκιμασία. Αλλά, δεν χρειάζεται να σας παραλύει ή να σας αποτρέψει από το να βρείτε την πρώτη σας δουλειά. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ευκολότερη, με το να είστε προετοιμασμένοι, να συντάξετε ένα εξαιρετικό βιογραφικό, να ανακτήσετε τις επαφές σας με τους συμφοιτητές σας και να χρησιμοποιήσετε τα καλύτερα διαδικτυακά εργαλεία.

Πως να οργανώσετε την αναζήτηση εργασίας σας.

Στην περίπτωση που υποβάλλετε αίτηση, την ίδια στιγμή, αίτηση για πολλαπλές θέσεις – και στοιχηματίζουμε πως αυτό κάνετε-τα πράγματα μπορούν να γίνουν κάπως ζόρικα εάν δεν είστε οργανωμένοι. (Άλλωστε, δεν θέλετε να χάσετε κάποια δουλειά επειδή λησμονήσατε κάποια προθεσμία ή κάποιον αριθμό τηλεφώνου). Αλλά το να οργανωθείτε είναι εύκολο- και δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε καν κάποιο κατάστημα.

Πως να κερδίσετε τον ανταγωνισμό.

Στο εργασιακό περιβάλλον της εποχής μας, ο ανταγωνισμός για μία θέση εργασίας μπορεί να είναι σφοδρός. Επομένως, πως μπορείτε να κερδίσετε τον ανταγωνισμό; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφόρηση- γνωρίζοντας περισσότερα από εκείνους σχετικά με τη θέση εργασίας και την εταιρεία. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να μεταδώσετε στον πιθανό εργοδότη, το γεγονός ότι διαθέτετε αυτή την επιπλέον γνώση.

Πως να μην σταθείτε εμπόδιο στον εαυτό σας.

Δεν θα αποτυγχάνατε, ποτέ, σκοπίμως σε μία συνέντευξη. Αλλά, μπορεί δίχως να το γνωρίζετε να επηρεάζετε αρνητικά τις πιθανότητες σας να προσληφθείτε. Με ποιον τρόπο; Με το να είστε αντιφατικοί. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε τα ίδια στοιχεία καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης- και στο βιογραφικό σας και στη συνοδευτική σας επιστολή- σε κάθε άτομο που θα μιλήσετε και ανήκει στην εταιρεία.

Πως να γνωρίζετε τις ερωτήσεις που θα σας τεθούν.

Γνωρίζετε ότι πρέπει να αναμένετε κάποιες στάνταρ ερωτήσεις στη διάρκεια της συνέντευξης. Σκεφτείτε: Γιατί ενδιαφέρεστε γι’αυτή τη θέση εργασίας; Τι σας καθιστά το καταλληλότερο άτομο για αυτή τη θέση; Ποια είναι οι μοναδικές δεξιότητες που θα εισφέρετε στο «τραπέζι». Αν, όμως, δεν «φρεσκάρετε» αυτές τις ερωτήσεις- τις οποίες μπορείτε να αναμένετε κατά τη διάρκεια πολλών συνεντεύξεων- μπορεί να πιαστείτε απροετοίμαστοι.

Πως να γνωρίζετε τι ερωτήσεις να κάνετε.

Δεν είναι αρκετό να πάτε σε μία συνέντευξη προετοιμασμένοι για να απαντήσετε τις απαντήσεις του μάνατζερ. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε ερωτήσεις για τον πιθανό σας εργοδότη, οι οποίες όχι μόνο δείχνουν ότι έχετε κάνει την έρευνα σας αλλά και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν όντως θέλετε αυτή τη δουλειά. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν έξι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε κάθε συνέντευξη.

Πως να ξέρετε τι να μην πείτε.

Κάποιες φορές αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σε μία συνέντευξη δεν είναι αυτό που θα πείτε αλλά αυτό που δεν θα πείτε. Φαινομενικά ακίνδυνες φράσεις όπως, ‘’αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση’’, και υπεροπτικοί κομπασμοί όπως ‘’ Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που να έχει περισσότερα προσόντα από μένα’’ , μπορεί να ενοχλήσουν έναν πιθανό εργοδότη και μπορούν ακόμα και να σας στοιχίσουν τη δουλειά. Οι ειδικοί μας συμφωνούν ότι υπάρχουν 11 πράγματα, τα οποία δεν πρέπει, ποτέ μα ποτέ να πεις σε μία συνέντευξη για μία θέση εργασίας (https://www.glassdoor.com/blog/11-things-to-never-say-in-a-job-interview/)

Πως να φροντίσετε ότι θα προσληφθείτε.

Η διαδικασία της υποβολής αίτησης (https://www.glassdoor.com/blog/5-applying-job/) για μία θέση εργασίας και στη συνέχεια αυτή της συνέντευξης μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες. Και σε κανέναν δεν αρέσει να σπαταλάει το χρόνο του. Γι’αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε συμβουλές από ειδικούς, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να κερδίσετε τον ανταγωνισμό και να προσληφθείτε. Το να είστε άτομα ενημερωμένα τα οποία αναζητούν μία εργασία, ή ενημερωμένοι υποψήφιοι (https://www.glassdoor.com/blog/category/featured/), σημαίνει ότι είστε ένας υποψήφιος ο οποίος γνωρίζει για την εταιρεία στην οποία υποβάλλει την αίτηση του και παρουσιάζουν υψηλή δέσμευση προς αυτή. Οι εργοδότες λατρεύουν τους υποψηφίους, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με όλες τις πληροφορίες πριν υποβάλλουν την αίτηση τους αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.. Αυτοί οι υποψήφιοι έχουν τις σωστές προσδοκίες, υποβάλλουν αιτήσεις κατόπιν σκέψης, είναι καλά ενημερωμένοι, και οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες τους να προσληφθούν είναι διπλάσιες επειδή ταιριάζουν στη θέση.( https://www.glassdoor.com/blog/category/career-advice/)

Πως να διαπραγματευτείτε έναν καλό μισθό.

Δεν αρκεί να αποκτήσετε μία καλή θέση εργασίας, θα πρέπει επίσης να σας δοθεί και ένας καλός αρχικός μισθός.( https://www.glassdoor.com/blog/category/salaries/). Άλλωστε, οι απολαβές από την πρώτη σας δουλειά μπορούν να χτίσουν το δρόμο για την οικονομική επιτυχία (ή οικονομική αποτυχία) για το υπόλοιπο της καριέρας σας. (Δεν σας πιέζουμε, όμως). Και παρ’όλο το γεγονός ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης (https://www.glassdoor.com/blog/10-dos-donts-of-salary-negotiation/) ίσως είναι τρομακτική, με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μπείτε με αυτοπεποίθηση στην πρώτη σας διαπραγμάτευση για το μισθό, και ελπίζουμε να βγείτε με περισσότερα χρήματα. Επιπλέον, η εφαρμογή της Glassdoor, σας παρέχει εξατομικευμένη εκτίμηση για τον μισθό τον οποίο θα πρέπει να λαμβάνετε, δεδομένης της γεωγραφικής σας θέσης, του ιστορικού σας, κλπ. (https://www.glassdoor.com/blog/salary-first-job/)

Πως να μετατρέψετε την πρώτη σας δουλειά σε δουλειά των ονείρων σας.

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η δουλειά των ονείρων σας, δεν είναι μόνο ο τίτλος των ονείρων σας. Η δουλειά των ονείρων σας αποτελείται τόσο από μία εταιρεία η οποία σας εμπνέει αλλά και από ένα εργασιακό περιβάλλον που σας διεγείρει και από συναδέλφους που σας στηρίζουν. Αυτά είναι αρκετά πράγματα για να ελπίζει κάποιος από την πρώτη του δουλειά, το ξέρουμε. Αλλά με λίγη έρευνα, η πρώτη σας δουλειά μπορεί να είναι η δουλειά των ονείρων σας.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
Βασιλική Μητσέλου
Άρθρα: 2

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial