Θέλεις αυτή τη δουλειά. Γράφεις οτιδήποτε έχεις στη συνοδευτική επιστολή. Το προσάρμοσες στον ρόλο και την εταιρεία, έγραψες μία καταπληκτική εισαγωγή και βεβαιώθηκες ότι δείχνεις αρκετό ενθουσιασμό. Αλλά και πάλι, θέλεις να κάνεις το κάτι παραπάνω. Θέλεις να βεβαιωθείς ότι δεν χρησιμοποιείς λέξεις και φράσεις που ο υπεύθυνος προσλήψεων έχει ήδη διαβάσει αμέτρητες φορές. Θέλεις ακόμη και ο πιο κουρασμένος, εξαντλημένος υπεύθυνος προσλήψεων να ενθουσιαστεί και να δώσει επιπλέον προσοχή.
Ήρθες στο σωστό μέρος. Δημιουργήσαμε μια λίστα λέξεων και φράσεων που μπορούν να σαμποτάρουν ακόμη και τις καλύτερες συνοδευτικές επιστολές και θα σου πούμε τι να γράψεις αντ’ αυτού.
Γρήγορη Πλοήγηση
1. «Θεωρώ ότι θα ταίριαζα πολύ…»
Όταν ήμουν στο γυμνάσιο, η καθηγήτρια των αγγλικών μας είπε να μην χρησιμοποιούμε ποτέ το «θεωρώ» («I think») σε ένα δοκίμιο, επειδή αν γράφαμε κάτι, ήταν προφανές ότι αυτό θεωρούσαμε. Το ίδιο ισχύει και για τις συνοδευτικές επιστολές. Δεν είναι μόνο περιττά τα «θεωρώ», «αισθάνομαι», «πιστεύω» και ούτω καθεξής, αλλά σε κάνουν να ακούγεσαι ανασφαλής.
Εναλλακτικές για το «Θεωρώ ότι θα ταίριαζα πολύ…»
Ξεφορτώσου κάθε «φράση γνώμης» στη συνοδευτική επιστολή σου. Κατά ενενήντα εννέα τοις εκατό, δεν θα χρειάζεται καν να αναδιατυπώσεις την πρόταση. Για παράδειγμα, αντί να πεις, «Είμαι βέβαιος ότι οι επικοινωνιακές μου δεξιότητες θα με κάνουν έναν ισχυρό project manager», γράψε, «Οι επικοινωνιακές μου δεξιότητες θα με κάνουν έναν ισχυρό project manager». Είναι πιο σύντομο, πιο απλό και πιο πειστικό.
2. «Καλός/ή»
Σίγουρα, θα μπορούσες να πεις ότι είσαι «καλός συγγραφέας» ή «καλός στη συνεργασία με άλλους ανθρώπους.» Υπάρχουν όμως τόσες πολλές εναλλακτικές, και είναι σχεδόν όλες πιο ισχυρές από το «καλός/ή.»
Εναλλακτικές για το «καλός/ή»
Αντικατέστησε τον όρο «καλός/ή» με έναν από τους ακόλουθους:
- Ειδικευμένος
- Ταλαντούχος
- Έμπειρος
- Επιδέξιος
- Ειδικός
- Πετυχημένος
- Πεπειραμένος
- Επιμελής
- Άξιος
- Ικανός
- Ειδήμων
- Αποτελεσματικός
Σημείωση: Βεβαιώσου ότι η εναλλακτική που επιλέγεις αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις δεξιότητες ή την εμπειρία σου. Αν έχεις δύο χρόνια εμπειρίας στη φαρέτρα σου, μάλλον θα αποκαλούσες τον εαυτό σου «ειδικευμένο», «ικανό» ή «ενθουσιώδη» recruiter και όχι «ειδικό» ή «έμπειρο».
3. «Αυτή η δουλειά θα με βοηθούσε γιατί…»
Εσύ, οι φίλοι σου και η οικογένειά σου νοιάζεστε πώς αυτή η δουλειά θα σε βοηθούσε. Ο υπεύθυνος προσλήψεων όμως όχι. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει το καλύτερο άτομο για τη θέση. Διάβασε: Θέλει να προσλάβει το άτομο που θα τον βοηθήσει περισσότερο. Έτσι, αν πιάσεις τον εαυτό σου να εξηγεί πώς αυτή η θέση θα σε βοηθούσε να αναπτύξεις τις ηγετικές σου ικανότητες, μάθε περισσότερα για τον κλάδο που σε ενδιαφέρει ή εδραιώσου ως πρωτοπόρος – πάτα το delete.
Εναλλακτικές για το «Αυτή η δουλειά θα με βοηθούσε γιατί…»
Πρέπει να τους εξηγήσεις πώς εσύ θα τους βοηθούσες.
Εδώ είναι η μαγική φόρμουλα: οι ικανότητές σου + οι ανάγκες της εταιρείας = επιθυμητά αποτελέσματα.
Ας πούμε ότι κάνεις αίτηση για θέση front-end engineering. Ακολουθώντας αυτήν την φόρμουλα, θα έχεις:
«Η τετραετής εμπειρία μου με ανοικτό κώδικα JavaScript, HTML5 και CSS3, σε συνδυασμό με το πάθος μου για δημιουργία εφαρμογών ιστού που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις, θα μου επέτρεπαν να δημιουργήσω έναν κομψό, ανθεκτικό και λειτουργικό κώδικα front-end και τελικά να κάνω τα προϊόντα της Panther ακόμα πιο φιλικά προς τον χρήστη από ότι είναι ήδη».
4. «Όπως μπορείτε να δείτε στο βιογραφικό μου…»
Αυτή είναι μια κλισέ φράση. Ωστόσο αν ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να δει κάτι στο βιογραφικό σου, το να του το ανακοινώνεις είναι περιττό.
Εναλλακτικές για το «Όπως μπορείτε να δείτε στο βιογραφικό μου…»
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις αυτή τη φράση – δεν χρειάζεται τίποτα άλλο! Έτσι, αντί να πεις, «Όπως μπορείτε να δείτε στο βιογραφικό μου, εργάζομαι στο μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια», θα έγραφες, «Εργάζομαι στο μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια». Μπόνους: Η αμεσότητά σου εκπέμπει σιγουριά.
5. «Είμαι ο καλύτερος υποψήφιος γιατί…»
Η αυτοπεποίθηση είναι καλή, αλλά η αλαζονεία όχι. Και ακόμα κι αν είσαι σίγουρος ότι θα είσαι μια φανταστική επιλογή, δεν ξέρεις ότι είσαι ο καλύτερος. Φαντάσου να διαβάζεις έξι συνοδευτικές επιστολές στη σειρά από ανθρώπους που όλοι ισχυρίζονται ότι είναι «ο καλύτερος υποψήφιος.» Αυτό πολύ γρήγορα θα σε κουράσει, σωστά;
Για να σε εκτιμήσει ο υπεύθυνος προσλήψεων, απέφυγε τη χρήση του «καλύτερου». Με το ίδιο σκεπτικό, δεν θα χρησιμοποιούσα επίσης τα «ιδανικός» και «τέλειος.»
Εναλλακτικές για το «Είμαι ο καλύτερος υποψήφιος γιατί…»
Θέλεις να επιλέξεις λέξεις που βρίσκονται μεταξύ του «καλού» και του «καλύτερου.» Λέξεις όπως:
- Εξαιρετικός
- Υπέροχος
- Αξιοθαύμαστος
- Ισχυρός
- Εξαίρετος
- Μοναδικός
6. «Προς κάθε ενδιαφερόμενο»
Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος να εκφράσεις σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων ότι δεν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για μια δουλειά από το να ξεκινήσεις τη συνοδευτική επιστολή σου με έναν τόσο ανιαρό και απρόσωπο τρόπο. Όχι μόνο ακούγεται παλιομοδίτικο, αλλά δείχνει σε όποιον τη διαβάζει ότι δεν μπορούσες να ασχοληθείς για να βρεις το όνομα του υπεύθυνου προσλήψεων, ενός υπαλλήλου του Ανθρώπινου Δυναμικού, ή ακόμη και το τμήμα που θα εργαζόσουν.
Εναλλακτικές για το «Προς κάθε ενδιαφερόμενο»
Η πρώτη σου επιλογή για να απευθύνεις μια συνοδευτική επιστολή είναι πάντα ο υπεύθυνος προσλήψεων για τη θέση. Αν δεν μπορείς να βρεις ποιος είναι ο υπεύθυνος προσλήψεων, διάβασε αυτήν τη λίστα με εναλλακτικές – που όλες είναι σίγουρα καλύτερες από το «Προς κάθε ενδιαφερόμενο.»
7. «Μπορεί να μην έχω μεγάλη εμπειρία, αλλά…»
…ή οποιαδήποτε άλλη φράση που απολογείται για τη μη εκπλήρωση των ακριβών απαιτήσεων για τη θέση. Η συνοδευτική σου επιστολή είναι ένα μέσο για να δείξεις το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό σου, έτσι δεν θέλεις να δείξεις οτιδήποτε αρνητικό.
Εναλλακτικές για το «Μπορεί να μην έχω μεγάλη εμπειρία, αλλά…»
Ξεφορτώσου αυτή τη φράση. Αντ’ αυτού, εστιάστε στα προσόντα που έχεις και σε όλους τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους θα είσαι εξαιρετικός σε αυτήν τη δουλειά.
Τελείωσες με την αποκοπή; Ωραία, τώρα πήγαινε να τη στείλεις!
Η Regina Borsellino συνέβαλε γράφοντας, κάνοντας ρεπορτάζ ή/και συμβουλεύοντας σε αυτό το άρθρο.
Ενημερώθηκε στις 30/8/2022
Πηγή: https://www.themuse.com/advice/5-common-cover-letter-phrases-that-are-losing-you-the-job