Οι τρείς καλύτερες πολεμικές τέχνες

Όταν κάποιος ακούει την φράση ‘’πολεμική τέχνη’’, συχνά στο μυαλό του φέρνει εικόνες από εντυπωσιακές ταινίες δράσης και αθλητές ορόσημα. Άτομα όπως ο Bruce lee για τους παλαιοτέρους και ο Jason Statham για τους πιο νέους φέρανε τον κόσμο πιο κοντά στις πολεμικές τέχνες τα τελευταία χρόνια μέσα από τις ταινίες τους, παρόλο που κάποιες από αυτές προϋπάρχουν για χιλιετίες. Οι πολεμικές τέχνες στις μέρες μας φαίνεται να έχουν μια σταδιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ραγδαία ανάπτυξη του UFC ( Ultimate Fighting Championship). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή κάποιου ενδιαφερόμενου από τις πολεμικές τέχνες, μιας και υιοθετεί την λανθασμένη, αλλά για πολλούς απόλυτα λογική σκέψη ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτές, γιατί  απευθύνονται σε λίγους και ‘’σκληρούς’’

Σε ποιους απευθύνονται οι πολεμικές τέχνες; 

Οι πολεμικές τέχνες απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και αθλητικής εμπειρίας. Αν έχεις βρεθεί σε μια κατάσταση που φοβήθηκες για την σωματική σου ακεραιότητα, αν περπατάς μόνη/μόνος  σε ένα σοκάκι και σκέφτεσαι τι μπορεί να πάει στραβά, αλλά ακόμα και για έναν εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης, οι πολεμικές τέχνες είναι για σένα. 

Η μεγάλη ζήτηση για ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες έχει οδηγήσει στο άνοιγμα , ολοένα  και περισσότερων  σχολών πολεμικών τεχνών σε μεγαλουπόλεις, επαρχίες και συνοικίες σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο.  Ένα ερώτημα, λοιπόν, γεννιέται: ‘’ποια είναι η καλύτερη πολεμική τέχνη για εμένα ;’’.

‘’Πως να διαλέξω τι θα κάνω;’’

Όταν μιλάμε για πολεμικές τέχνες η αξιολόγηση των καλύτερων τείνει να είναι υποκειμενική καθώς για να πάρει κάποιος την απόφαση να δοκιμάσει μια από αυτές, λαμβάνει υπόψιν παράγοντες, όπως, η χρησιμότητα, η πρότερη ανάμειξη με παρεμφερές άθλημα, αλλά και την ίδια την φιλοσοφία της εκάστοτε πολεμικής τέχνης. Δεν χρειάζεται, όμως, να αγχωθείς γιατί σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις τρεις δημοφιλέστερες, αλλά και πιο αξιόλογες πολεμικές τέχνες όπως η Πυγμαχία, το Brazilian jiu jitsu και το Muay Thai. Έτσι, μέχρι το τέλος θα μπορείς να σχηματίσεις μια γενική εικόνα για το ποια σου ταιριάζει.

Η πολεμική τέχνη της Πυγμαχίας

Αν μη τι άλλο δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε με την πιο διαδεδομένη πολεμική τέχνη, αυτή της πυγμαχίας.  Η πυγμαχία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα που φαίνεται να γεννήθηκε οργανικά σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο στην αρχαιότητα. Αθλητές ινδάλματα  στον αγωνιστικό αλλά και στον κοινωνικό χώρο έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία της πυγμαχίας με τα μοναδικά τους στυλ και τους ιδιαίτερους χαρακτήρες τους. Muhammad Ali, Mike Tyson και Floyd Mayweather Jr. είναι σίγουρα ονόματα που όλοι έχουμε ακούσει και προσωπικότητες που λίγο πολύ όλοι έχουμε θαυμάσει!

Χαρακτηριστικά της Πυγμαχίας

Παρόλο που για κάποιον άνθρωπο που δεν γνωρίζει την τέχνη της πυγμαχίας φαίνεται ένα άθλημα αρκετά ‘’απλό’’, κρύβει μέσα του μια αστείρευτη γνώση συντονισμού, δύναμης και εκρηκτικότητας. Είναι μια μορφή όρθιας πάλης όπου οι αθλητές επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν μόνο τις γροθιές τους με τον στόχο να είναι ένα ενδεχόμενο knock out (ΚΟ) ή υπεροχή στους πόντους. Η πυγμαχία απαιτεί ολόκληρο το σώμα να κινηθεί. Από το να παραμείνεις στα δάχτυλα των ποδιών σου μέχρι να χρησιμοποιήσεις τους μύες του κορμού, υπάρχουν πολλά να σκεφτείς.

Οφέλη της Πυγμαχιας

Η πυγμαχία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κάψεις θερμίδες και μπορεί συχνά να κάψεις περισσότερες θερμίδες από τις παραδοσιακές cardio προπονήσεις, όπως το τρέξιμο και το κολύμπι. Επίσης, είναι  ιδανική για ανθρώπους που ψάχνουν έναν εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης της φυσικής αλλά και πνευματικής κατάστασης, καθώς είναι μια πολεμική τέχνη που δεν είναι απαραίτητη η προπόνηση με παρτενέρ – αντίπαλο, ώστε να φανούν τα αποτελέσματα της επίδοσης του καθενός. Πολλά γυμναστήρια χρησιμοποιούν τεχνικές πυγμαχίας, όπως η σκιαμαχία, ο σάκος αλλά και η τεχνική των strikes, με σκοπό μόνο την εκγύμναση χωρίς προπόνηση  με αντίπαλο (Sparring). Αυτός ο τρόπος είναι το λεγόμενο Boxing Fitness.

Η πολεμική τέχνη του Brazilian jiu jitsu 

 Το Brazilian Jiu Jitsu επηρεασμένο από το ιαπωνικό Traditional jiu jitsu πρωτοεμφανίζεται στις φαβέλες του Ρίου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ευρέως γνωστό γίνεται, όταν ο Royce Gracie ισοπέδωσε τους αντιπάλους του στα πρώτα βήματα του UFC,αποδεικνύοντας την αξία της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης.

Χαρακτηριστικά Brazilian Jiu-Jitsu

 Eίναι μια μορφή πάλης όπου οι δύο αθλητές ξεκινούν σε όρθια στάση και με την κατάλληλη χρήση ρίψεων καταλήγουν στο έδαφος με σκοπό το λεγόμενο Submission (υποταγή), το οποίο επιτυγχάνεται, ενώ οι αθλητές παλεύουν στρατηγικά για να υπερισχύσουν του αντιπάλου τους,  παίρνοντας πλεονεκτικές θέσεις και φτάνοντας στο πολυπόθητο  Submission με τεχνικές στραγγαλισμών, ακινητοποιήσεων και εξαρθρώσεων. Οι άνθρωποι που είναι ταγμένοι σε αυτήν την πολεμική τέχνη υποστηρίζουν πως το Brazilian jiu jitsu ακολουθεί μια φιλοσοφία διαφορετική από  τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες, καθώς εξελίσσεσαι μαθαίνοντας τα βασικά, αλλά στην πορεία κάθε αθλητής έχει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα δικό του στυλ πάλης. Θα διδαχθείς αρετές, όπως η υπομονετικότητα, η διαύγεια, και η ετοιμότητα να θυσιάσεις σημαντικά ‘’πιόνια’’ για να φτάσεις στον βασιλιά. 

Οφέλη Brazilian Jiu-Jitsu

Eίναι μια πολεμική τέχνη η οποία χαρακτηρίζεται από την εκλεπτυσμένη μορφή της, καθώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αγωνιστικό επίπεδο έχουν ένα βαθμό πολυπλοκότητας και χρήσης του σώματος με τέτοιο τρόπο τον οποίο ίσως καμία άλλη πολεμική τέχνη δεν έχει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές  γυναίκες προτιμούν το συγκεκριμένο άθλημα, καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στους κινδύνους του δρόμου, αλλά και σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Ελαστικότητα, διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά και σωματική ενδυνάμωση είναι λίγα από τα προτερήματα που έχει στην υγεία του αθλητή.

Η πολεμική τέχνη του Muay Thai

Το Muay Thai ή αλλιώς boxing Thai έρχεται από τα βάθη της Ταϊλάνδης συγκεντρώνοντας τεχνικές striking, όπως αυτές τις πυγμαχίας, του Tae kwon do, του Karate, ενώ  στις απαρχές του είχε ως σκοπό την εκπαίδευση του στρατού της Ταϊλάνδης κατά τον 13ο αιώνα. 

Χαρακτηριστικά του Muay Thai

Αυτό που την διαφοροποιεί είναι η λεγομένη ‘’τέχνη των 8 σημείων’’, καθώς στις τεχνικές εμπλέκονται οι γροθιές (δυο σημεία), τα λακτίσματα  και οι γονατιές (τέσσερα σημεία) αλλά και οι αγκωνιές (δυο σημεία).Οι αθλητές ξεκινούν σε όρθια στάση και συνεχίζουν ανταλλάσσοντας διάφορα combos,χρησιμοποιώντας τα ‘’8 σημεία’’ για τρεις με πέντε γύρους. Αυτό, όμως, που διαφοροποιεί την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη από τις υπόλοιπες είναι τα  παραδοσιακά στοιχεία, όπως το τελετουργικό χορού πριν τον αγώνα, γνωστό ως Wai Kru Ram Muay, το φόρεμα κεφαλής Mongkon και η μουσική Sarama που συνοδεύει κάθε αγώνα.Είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα με πολλή δράση για γερά στομάχια…Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Οφέλη του Muay Thai

Η προπόνηση Muay Thai είναι σκληρή. Κάθε συνεδρία διαρκεί από 1 έως 2 ώρες και περιλαμβάνει πολλαπλούς γύρους σκιαμαχίας, padwork, προπόνησης δύναμης και ασκήσεων φυσικής κατάστασης. Μια παραδοσιακή εκπαίδευση για τους μαχητές θα περιλαμβάνει ακόμα και μια διαδρομή 3-5 χιλιομέτρων ως προθέρμανση.Το Muay Thai χρησιμοποιει τεχνικες ενδυνάμωσης των άκρων (conditioning), με αποτέλεσμα οι αγκώνες,τα γόνατα και το καλάμι του ποδιού να γίνονται σκληρά σαν ατσάλι.Ένα πονεμένο σώμα σήμερα είναι ένα δυνατό σώμα αύριο!

Συμπεράσματα

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν  υπάρχει ‘’καλή’’ και ‘’κακή’’ πολεμική τέχνη. Για παράδειγμα το Brazilian jiu jitsu περιλαμβάνει το Traditional jiu jitsu, το Judo και την ελεύθερη πάλη. Εξίσου και το Muay Thai  συνδυάζει  στοιχεία Πυγμαχίας, Tae kwon do και Karate.

 Πολλά στοιχεία, επίσης, δείχνουν πως οι άνθρωποι που από νωρίς εκπαιδεύονται με τους κατάλληλους προπονητές αποφεύγουν σκηνικά βίας και παραβατικότητας.Ο άνθρωπος που έχει εντρυφήσει στις πολεμικές τέχνες αντιλαμβάνεται την βασική φιλοσοφία που μοιράζονται όλες. H άμυνα είναι όσο σημαντική είναι και η επίθεση, ενώ απαράβατος κανόνας είναι ο σεβασμός προς τον αντίπαλο. 

Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και την ψυχική διάθεση των ατόμων που προπονούνται. Υπάρχουν πολλές ακόμα πολεμικές τέχνες που αξίζει να ψάξεις, όπως το Judo, Kick Box, Karate, Ελληνορωμαϊκή Πάλη και πολλές άλλες. Βρες τι σου αρέσει και δοκίμασε τον εαυτό σου. Εξάλλου, όλοι κρύβουμε έναν μαχητή … και μέσα στο ring και έξω!

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 41

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial