Λένε πως η φοιτητική ζωή είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής ενός ατόμου. Όμως, κατά την διάρκεια των σπουδών υπάρχει μία αρκετά αγχώδης περίοδος, αυτή της εξεταστικής. Το να γνωρίζεις και να ακολουθείς αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου είναι game changer.
Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που διαβάζουν μέρα-νύχτα, λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις προκειμένου να καλύψουν την ύλη ενός ολόκληρου εξαμήνου!
Αυτό συμβαίνει λόγω κακής διαχείρισης του χρόνου αλλά και λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών εργασιών (multitasking). Πλέον, ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σωστή διαχείριση του χρόνου και έτσι φαίνεται να είναι μία μεγάλη πρόκληση.
Αν θέλεις να μάθεις που οφείλεται το πρόβλημα αυτό και πως μπορείς να βάλεις ένα πρόγραμμα στο διάβασμά σου ρίξε μία ματιά στο άρθρο!
Συγκεκριμένα, θα μάθεις πως να μειώνεις το άγχος για το αν θα προλάβεις να τελειώσεις την ύλη πριν την εξέταση αλλά και πως θα μπορείς να οργανώνεις καλύτερα το πρόγραμμά σου προκειμένου να έχεις χρόνο και για τον εαυτό σου! Με τις βασικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου δεν θα χρειάζεται να ξημεροβραδιαζεσαι πάνω από βιβλία και ατελείωτες σημειώσεις!
Γρήγορη Πλοήγηση
- 1 Γιατί οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην διαχείριση του χρόνου τους;
- 2 #1 Όρισε τους στόχους σου
- 3 #2 Χρήση ατζέντας ή εβδομαδιαίου ημερολογίου
- 4 #3 Δημιουργία μιας to-do list
- 5 #4 Work Breakdown Structure (WBS)
- 6 #5 Προτεραιοποίηση των στόχων
- 7 #6 Αποφυγή multitasking
- 8 #7 Αποφυγή περισπασμών
- 9 #8 Έλεγχος προόδου
Γιατί οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην διαχείριση του χρόνου τους;
Το πρόβλημα διαχείρισης χρόνου που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές υφίσταται εδώ και πολύ καιρό. Που οφείλεται όμως; Γιατί οι φοιτητές αναζητούν ολοένα και περισσότερο τεχνικές διαχείρισης χρόνου;
Πολλές φορές οι ίδιοι οι φοιτητές αισθάνονται υπεύθυνοι για το πρόβλημα αυτό όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ναι μεν οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν ένα μερίδιο ευθύνης αλλά συχνά την ευθύνη έχουν και οι καθηγητές, οι οποίοι δεν είναι πάντα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Συχνά ακούμε για καθηγητές που δεν βοηθούν τους φοιτητές, δεν ενδιαφέρονται για αυτούς ή ακόμη χειρότερα έχουν την φήμη του “απαιτητικού” όπου περιμένουν από τους φοιτητές να καταφέρουν κάτι ακατόρθωτο. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως δεν έχουν όλα τα μαθήματα τον ίδιο βαθμό δυσκολίας. Κάποια από αυτά είναι αρκετά δύσκολα και απαιτητικά που ακόμη και οι καλύτεροι φοιτητές δυσκολεύονται να τα βγάλουν εις πέρας.
Αυτό που χρειάζεται να έχουν στο νου τους οι φοιτητές είναι πως δεν ευθύνονται μόνο αυτοί για το πρόβλημα αυτό. Είναι και άλλοι παράγοντες που διαιωνίζουν το πρόβλημα ανά τα χρόνια.
Ας δούμε παρακάτω κάποιες τεχνικές διαχείρισης χρόνου που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
#1 Όρισε τους στόχους σου
Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να θέσεις τους στόχους σου. Είναι πολύ σημαντικό να θέσεις τους στόχους που θέλεις να πετύχεις προκειμένου να δημιουργήσεις ένα πλάνο για το πως θα τους πετύχεις.
Για παράδειγμα, ένας στόχος που μπορείς να θέσεις είναι να γράψεις άριστα σε ένα δύσκολο μάθημα ή να περάσεις σε όλα τα μαθήματα του εξαμήνου. Μπορείς ακόμη να καθορίσεις μικρότερους και βραχυπρόθεσμους στόχους που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις μακροπρόθεσμους στόχους.
Εάν για παράδειγμα, ο μακροπρόθεσμος στόχος σου είναι να γράψεις άριστα σε ένα απαιτητικό μάθημα τότε οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σου μπορεί να είναι το:
- καθημερινό ή εβδομαδιαίο διάβασμα του συγκεκριμένου μαθήματος.
- να κρατάς καλές σημειώσεις και να παρακολουθείς την κάθε διάλεξη.
- να γράψεις άριστα σε κάθε ενδιάμεσο τεστ ή πρόοδο που μπορεί να πραγματοποιείται μέσα στο εξάμηνο.
Πως μπορείς όμως να θέσεις σωστά έναν στόχο; Υπάρχουν εργαλεία όπως η μέθοδος S.M.A.R.T που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό. Πως θα καταφέρεις όμως, να τα θυμηθείς όλα την επόμενη ημέρα; Η λύση είναι να τα σημειώσεις!
#2 Χρήση ατζέντας ή εβδομαδιαίου ημερολογίου
Για να κάνεις μία καλή αρχή στη διαχείριση του χρόνου σου, χρειάζεσαι τον κατάλληλο “εξοπλισμό”! Προμηθεύσου μία ατζέντα ή ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο ώστε να μπορείς να γράφεις τα πλάνα σου και τους στόχους σου. Ξεκινώντας με τον καθορισμό των στόχων σου, χρησιμοποίησε μία ατζέντα όπου θα σημειώνεις με λεπτομέρειες όσα θες να πετύχεις έτσι ώστε να τα έχεις συγκεντρωμένα σε ένα τετράδιο ή ακόμη και σε αρχείο που θα το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Με τον τρόπο αυτό, την επόμενη ημέρα θα θυμάσαι τι στόχους έχεις θέσει!
#3 Δημιουργία μιας to-do list
Μία από τις τεχνικές διαχείρισης χρόνου είναι και η δημιουργία to-do lists! Αφού πλέον γνωρίζεις τα σχέδιά σου, προσπάθησε να δημιουργήσεις μία to-do-list καθημερινώς ώστε να διαχειριστείς καλυτερα τον χρόνο σου. Υπάρχει πληθώρα επιλογών που μπορείς να διαλέξεις για να φτιάξεις μία to-do-list όπως είναι:
- ένα φύλλο χαρτί.
- ένα post-it.
- online εφαρμογές (trello, asana, google tasks).
Προσοχή! Υπάρχει κίνδυνος να εθιστείς στη δημιουργία των to-do list και τελικά να μην ολοκληρώνεις όλα όσα έχεις σημειώσει να κάνεις. Προσπάθησε να βάλεις στο πρόγραμμά σου μόνο όσα είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου σου και θυμήσου να αφήσεις και χρόνο για τον εαυτό σου!
#4 Work Breakdown Structure (WBS)
Προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου διαχειρίζοντας σωστά τον χρόνο σου θα πρέπει να εξετάσεις εάν μπορεί ο στόχος σου να “σπάσει” σε μικρότερους στόχους. Σχεδίασε στην ατζέντα σου ή σε ένα χαρτί, ένα δεντροδιάγραμμα όπου στην κορυφή θα υπάρχει ο κύριος στόχος σου και παρακάτω οι μικρότεροι στόχοι που θα σε βοηθήσουν να τον πετύχεις. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Work Breakdown Structure (δομή ανάλυσης εργασιών) και αποτελεί σημαντικό εργαλείο project management. Σχηματικά, μπορείς να δεις την δομή αυτή στην παρακάτω εικόνα.
Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον στόχο του να περάσεις με άριστα ένα απαιτητικό μάθημα, θα πρέπει να σπάσεις τον στόχο σου σε μικρότερους. Μερικοί από τους μικρότερους στόχους μπορεί να είναι:
- η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων
- το να κρατάς καλές σημειώσεις
- να διαβάζεις για το συγκεκριμένο μάθημα τακτικά
- να συμμετέχεις σε τεστ και στις εξετάσεις πετυχαίνοντας έναν υψηλό βαθμό.
Επίσης, εάν υπάρχουν μεγάλες εργασίες σε αυτό το μάθημα, χρειάζεται να τις σπάσεις και αυτές με την μέθοδο WBS προκειμένου να είναι έτοιμες στην ώρα τους.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να συνεχίσεις στον καθορισμό των προτεραιοτήτων σου.
#5 Προτεραιοποίηση των στόχων
Από τις τεχνικές διαχείρισης χρόνου δεν μπορεί να λείπει η προτεραιοποίηση. Μπορείς να διαχειρίζεσαι άψογα τον χρόνο σου μόνο όταν βάζεις προτεραιότητες! Πολλές φορές χρειάζεται να θυσιάσεις κάποια πράγματα ώστε τελικά να καταφέρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, εάν οι στόχοι σου ως σπουδαστής είναι να αποφοιτήσεις, τότε χρειάζεται να έχεις προτεραιότητά σου την σχολή και το διάβασμα. Ξεκίνα να βάζεις σε σειρά τις ενέργειες εκείνες που πρέπει να κάνεις ώστε να πετύχεις όλους τους μικρότερους στόχους που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του κύριου.
Έλεγξε τα task που έχεις σημειώσει στην to-do list από το πιο σημαντικό προς το πιο ασήμαντο. Παρατήρησε, ποια μαθήματα:
- απαιτούν περισσότερο διάβασμα και κόπο
- είναι πιο εύκολα για σένα
- χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή
- συμπεριλαμβάνουν εργασίες με προθεσμία παράδοσης
Σιγά-σιγά, θα δημιουργήσεις ένα πλάνο και κάθε ενέργεια που θα κάνεις θα σε οδηγεί στον αρχικό στόχο.
#6 Αποφυγή multitasking
Μία λανθασμένη αντίληψη που έχουν οι φοιτητές για την διαχείριση χρόνου είναι ότι το multitasking μπορεί να τους δώσει τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, το multitasking δεν σου εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο, αντιθέτως λόγω του κόστους εναλλαγής από την μία εργασία στην άλλη τείνεις να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο από ότι εάν συγκεντρωνόσουν κάθε φορά σε μία μόνο εργασία. Έτσι, το multitasking δεν θα σε βοηθήσει στην διαχείριση του χρόνου αλλά θα δημιουργήσει μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Μην προσπαθείς να κάνεις ταυτόχρονα τις εργασίες όλων των μαθημάτων σου, μην αφήνεις το διάβασμα ενός μαθήματος στη μέση για να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα άλλο πιστεύοντας πως έτσι θα καταφέρεις να διαβάσεις τέλεια και για τα δύο! Συνήθως, αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών είναι να αφήνεις τα πάντα στη μέση χωρίς να έχεις κάνει ολοκληρωμένη δουλειά. Προσπάθησε όταν διαβάζεις ένα μάθημα την φορά ώστε να το κατανοήσεις καλύτερα και να είσαι περισσότερο προετοιμασμένος για τις εξετάσεις!
#7 Αποφυγή περισπασμών
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεις οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή κατά την διάρκεια της μελέτης σου. Πολλές φορές, οι φοιτητές διαβάζουν με το κινητό τους ακριβώς δίπλα και συχνά ελέγχουν τις ειδοποιήσεις, τα email, τα social media, αφιερώνοντας έτσι χρόνο σε οτιδήποτε άλλο πέραν του διαβάσματος. Έτσι, περνάνε αρκετές ώρες όπου τελικά δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρωθούν πλήρως σε αυτό που κάνουν και θεωρούν πως έχουν όντως διαβάσει.
Προσπάθησε να μην διαβάζεις με το κινητο σου δίπλα ή με την τηλεόραση ανοιχτή καθώς αποσπούν την προσοχή σου και τελικά θα σπαταλήσεις περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να συγκεντρωθείς παρά στο διάβασμά σου. Εάν έχεις αποφασίσει να βάλεις ένα πρόγραμμα ώστε να διαχειρίζεσαι πιο σωστά τον χρόνο σου χρειάζεται να αποφεύγεις ότι σου αποσπά την προσοχή!
Αν νιώθεις πως αποσπάται η προσοχή σου συνέχεια και έχεις έλλειψη συγκέντρωσης, μπορείς να ανακαλύψεις 6 πρακτικά tips για να βελτιώσεις την συγκέντρωσή σου.
#8 Έλεγχος προόδου
Η τελευταία από τις βασικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου είναι ίσως και η πιο σημαντική! Αφορά τον έλεγχο επιτυχίας ή αποτυχίας του πλάνου που έχεις σχεδιάσει. Χρειάζεται να ελέγχεις την πρόοδο σου προκειμένου να παρατηρήσεις αν όλα κυλούν ομαλά ή όχι έτσι ώστε να τα διορθώσεις και να μην χάνεις τον χρόνο σου πηγαίνοντας προς μία λάθος κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, σκέψου τι κάνεις οτι οδηγείς αυτοκίνητο ή ακόμη και ποδήλατο. Ελέγχεις κάθε δευτερόλεπτο τον δρόμο για εμπόδια και έχεις πλήρη αντίληψη του πόσο έχει στρίψει το τιμόνι. Αν νιώσεις πως θα πέσεις σε μια λακούβα ή πρέπει για κάποιον λόγο να σταματήσεις, ενεργοποιείς τα κατάλληλα μέσα για να το κάνεις. Αυτό πρέπει να κάνεις και στην επαγγελματική σου πορεία. Να αντιλαμβάνεσαι, κάθε στιγμή που βρίσκεσαι (η τωρινή σου θέση), που θέλεις να πας (ο στόχος – προορισμός σου) και τι εμπόδια βλέπεις άμεσα μπροστά σου.
Για να ξεκινήσεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου αποτελεσματικά θα πρέπει να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις, να παρατηρήσεις τι είναι αυτό που δεν λειτουργεί και μέσω της ανατροφοδότησης (feedback loop) να το βελτιώσεις. Αυτό σημαίνει πραγματική εξέλιξη σε πολλαπλά επίπεδα και άξονες.
Πως να ελέγξεις την πρόοδό σου
Ποια είναι τα βήματα λοιπόν, για να παρακολουθείς την πρόοδο και την εξέλιξη της καριέρας σου;
- Όρισε τον στόχο (χρησιμοποίησε την μέθοδο S.M.A.R.T.) πχ. απόκτηση ενός πτυχίου.
- Μελέτησε τον στόχο και δημιούργησε μια λίστα με όλους τους υπο-στόχους που απαιτούνται για την υλοποίηση του κύριου στόχου σου. Έχοντας την λίστα προσπάθησε να ορίσεις μια προτεραιότητα. Τι είναι απαραίτητο και τι όχι.
- Όρισε ένα μέτρο, ένα σημείο αναφοράς ώστε να γνωρίζεις αν τελικά πέτυχες τον στόχο σου (πχ προκειμένου να περάσεις ένα μάθημα με άριστα το σημείο αναφοράς μπορεί να είναι να έχεις καταφέρει να γράψεις άριστα σε ένα ενδιάμεσο τεστ το οποίο προσμετράται στην τελική βαθμολογία σου).
- Πραγματοποίησε όλες τις ενέργειες που έχεις σημειώσει προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου.
- Παρατήρησε με βάση το μέτρο που όρισες εάν πέτυχες τον πρώτο στόχο σου ή αν έφτασες κοντά .
- βελτίωσε το και προσπάθησε ξανά επαναλαμβάνοντας πάλι τον έλεγχο προόδου.