Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Salary.com έδειξε ότι η αποτυχία διαπραγμάτευσης των μισθών κάνει τους ανθρώπους να χάνουν μισό εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Αυτό σημαίνει 16.000 ευρώ το χρόνο για το μέσο επαγγελματία!
Πιο εύκολα στα λόγια παρά στη πράξη, σωστά; Πίστεψέ με, το καταλαβαίνω.
Η εμπειρία μου κατά τη διαπραγμάτευση του μισθού μου
Όταν αποφοίτησα από το κολέγιο δεν έκανα καμία διαπραγμάτευση μισθού για τις δύο πρώτες δουλειές μου. Φοβόμουν να αναφέρω ακόμα και το θέμα ενώ υπήρχαν πάρα πολλές αμφιβολίες που στροβιλίζονταν στο κεφάλι μου:
- Κι αν απέρριπταν την προσφορά μου;
- Τι θα συμβεί αν αποκτήσω τη φήμη ως το πρόσωπο που ζητάει πάντα περισσότερα χρήματα;
- Δεν είχα καν τα προσόντα γι ‘αυτές τις δουλειές, και μάλλον θα γελούσαν κατάμουτρα.
Αυτοί οι φόβοι με κράτησαν πίσω για τα πρώτα δύο χρόνια της καριέρας μου. Ο αρχικός μισθός έφτανε στα 35.000 δολάρια για την πρώτη μου δουλειά μετά το κολέγιο. Ο δεύτερος μου πρόσφερε μια μικρή αύξηση, αλλά ο αριθμός ήταν ακόμα μακριά από αυτό που ήλπιζα να κάνω.
Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να προσγειωθώ στην τρίτη μου δουλειά, έκανα την έρευνά μου, συζήτησα για τα χρήματα, και όλα άλλαξαν:
To ταξίδι μου από τον βασικό μισθό έως την αύξηση των κερδών μου κατά 500% σε διάστημα 2 ετών
Μπόρεσα να διαπραγματευτώ αύξηση 40% επιπλέον του μισθού μου. Στη συνέχεια, ένα χρόνο αργότερα, έπιασα μια δουλειά που αύξησε το μισθό μου κατά 200% (αύξηση 500% σε σχέση με αυτά που έβγαλα από το κολέγιο).
Το συμπέρασμα;
Αν δεν διαπραγματεύεσαι σωστά το μισθό σου, αφήνεις τόνους χρημάτων στο τραπέζι. Χρήματα που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να ξεπληρώσεις το χρέος, να αγοράσεις ένα σπίτι, να στείλεις τα παιδιά σου στο σχολείο, ή να κάνεις ένα ταξίδι στα Μπόρα Μπόρα.
Σε αυτήν την ανάρτηση θα μοιραστώ όλες τις στρατηγικές, τις συμβουλές και τα ακριβή σενάρια που χρησιμοποίησα για να σας βοηθήσω να διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά τον μισθό σας και να πληρωθείτε όσο αξίζετε.
Για να το κάνω αυτό, έχω χωρίσει αυτή την ανάρτηση σε τρία μέρη:
- Γιατί πρέπει πάντα να διαπραγματεύεστε τον μισθό και τις παροχές σας
- Πώς να μιλήσετε για τον μισθό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (και να απαντήσετε στη φοβερή ερώτηση του «Μπορείτε να μου πείτε πόσα βγάζετε αυτή τη στιγμή;»)
- Πώς να διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά τον μισθό και τις παροχές σας στο τέλος της συνέντευξης ώστε να διασφαλίσετε ότι πληρώνεστε ό, τι αξίζετε
Ας ξεκινήσουμε!
Γρήγορη Πλοήγηση
- 1 Μέρος 1: Γιατί πρέπει πάντα να διαπραγματεύεστε τον μισθό και τις παροχές σας
- 2 Μέρος 2: Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν νωρίς στη συνέντευξη
- 3 Σενάριο #1: Τι να κάνετε όταν ο υπεύθυνος πρόσληψης σας ζητά τον μισθό σας νωρίς
- 4 Σενάριο #2: Τι να πείτε όταν ο εργοδότης δεν θα κινηθεί προς τα εμπρός χωρίς έναν μισθό
- 5 Μέρος 3: Ένας οδηγός βήμα-βήμα για τη διαπραγμάτευση ενός πακέτου μισθών και παροχών που σας αξίζει
Μέρος 1: Γιατί πρέπει πάντα να διαπραγματεύεστε τον μισθό και τις παροχές σας
Όταν ξεκινάς μια συνέντευξη, είναι η διαπραγμάτευση του μισθού απαραίτητη για σένα; Θα πρέπει να είναι για όλους (θα σας δείξω γιατί σε ένα δευτερόλεπτο), αλλά στην πραγματικότητα, σπάνια αναφέρεται.
Η ίδια έρευνα του Salary.com έδειξε ότι το 62% των ανθρώπων δεν διαπραγματεύονται ποτέ τον μισθό τους ή τον διαπραγματεύονται μόνο «περιστασιακά».
Αυτό φαίνεται τρελό τώρα που ξέρεις ότι αφήνεις 500 χιλιάρικα στο τραπέζι, σωστά; Τελικά, τα λεφτά δεν είναι το μεγαλύτερο κίνητρο, αλλά ο φόβος. Ο φόβος της απόρριψης, του εκβιασμού και της απομάκρυνσης από τη διαδικασία χωρίς προσφορά ξεπερνά την επιθυμία μας για λίγα επιπλέον χρήματα.
Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που θα προτιμούσε να πηδήξει στον Ατλαντικό τον Φεβρουάριο από το να μιλήσει για χρήματα, δεν είστε οι μόνοι. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αγχώνονται ή ανησυχούν για τη συζήτηση για τους ακόλουθους λόγους:
- 43% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φοβούνται την απόρριψη
- Το 15% δεν πίστευε ότι είχε τις διαπραγματευτικές ικανότητες για να πετύχει αυτό που ήθελε (και ανησυχούσε ότι θα φαινόταν “χαζός”)
- Το 15% φοβόντουσαν ότι θα αποσυρθούν από τη διαδικασία αν ζητούσαν περισσότερα χρήματα
- Το 13% ήταν επιφυλακτικοί για άλλα είδη παρατεταμένης τιμωρίας αν το αίτημα για περισσότερα χρήματα πήγαινε στραβά
Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Ενώ το να βρεις το θάρρος να μιλήσεις για τον μισθό σου και να διαπραγματευτείς τι αξίζεις μπορεί να είναι δύσκολο, είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν τα επιπλέον 16.000 δολάρια το χρόνο δεν σας έπεισαν, ορίστε μερικοί ακόμα λόγοι γιατί:
- Τα άτομα που διαπραγματεύονται λαμβάνουν κατά μέσο όρο 25% περισσότερα από ό, τι περίμεναν
- Μόνο το 15% των ανθρώπων που διαπραγματεύονται δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα από αυτό.
- Αφού πέρασα μερικές ώρες ψάχνοντας, δεν βρήκα μια περίπτωση όπου ένα άτομο έχασε την προσφορά εργασίας του όταν ζήτησε μια εύλογη αύξηση του μισθού και έκανε μια υπόθεση για αυτό
Οι φόβοι που νιώθουμε όταν μιλάμε για χρήματα είναι κυρίως στο μυαλό μας. Στη συνέχεια, θα σας δείξω πώς να προετοιμάσετε την περίπτωση σας και θα σας δώσω τα ακριβή σενάρια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε το άγχος από τη συζήτηση και να πληρωθείτε όσο αξίζετε.
Μέρος 2: Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν νωρίς στη συνέντευξη
Όλοι έπρεπε να το κάνουμε. Είτε ήταν το πρώτο πράγμα που βγήκε από το στόμα ενός στρατολόγου είτε το τελευταίο πράγμα που ρωτήθηκε στη διαδικασία της συνέντευξης, αναπόφευκτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τρομακτικό ερώτημα για τον μισθό μας.
Μπορεί να έρθει σε πολλές (βαριές με επικάλυψη ζάχαρης) μορφές:
«Μπορώ να ρωτήσω πόσα χρήματα κερδίζετε στην τρέχουσα εταιρεία σας; Προσπαθούμε να μετρήσουμε αν είμαστε στο σωστό εύρος.»
«Και ποιος είναι ο επιθυμητός μισθός σας για αυτόν τον ρόλο; Ρωτάμε όλους τους υποψηφίους μας, είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε.»
«Γιατί δεν μου λες τι θα ήθελες να πληρωθείς για αυτόν τον ρόλο και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε;»
Πφφ!
Μπορούν να το γυρίσουν όπως θέλουν, αλλά όταν οι εταιρείες σας κάνουν αυτή την ερώτηση, έχουν έναν στόχο στο μυαλό τους: να σας κάνουν να αποκαλύψετε έναν αριθμό. Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του μισθού, υπάρχει ένας μόνο χρυσός κανόνας:
Μόλις βάλετε τα χαρτιά στο τραπέζι, ο πιθανός εργοδότης σας κερδίζει ένα τεράστιο ποσό μόχλευσης.
Τι θα γινόταν αν ήσασταν εύκολα ο πιο κατάλληλος (και καλύτερος) υποψήφιος που πήραν συνέντευξη, αλλά τους είπατε ότι βγάλατε 50.000 δολάρια ενώ οι άλλοι υποψήφιοι απέφευγαν την ερώτηση; Η εταιρεία μπορεί να ήταν έτοιμη να προσφέρει 100.000 δολάρια για το ρόλο, αλλά τώρα νομίζουν ότι μπορούν να σε πιάσουν για 65.000 δολάρια. Αυτό δεν είναι καλό!
Σε έναν τέλειο κόσμο, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε εντελώς αυτή την ερώτηση ή θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε και να αρνηθούμε να απαντήσουμε μέχρι να είχαμε μια προσφορά στα χέρια μας. Δυστυχώς, ο κόσμος δεν είναι τέλειος και δεν πρόκειται να πάρουμε αυτό που θέλουμε αν δεν ξέρουμε πώς να το ζητήσουμε.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε κατάλληλα αυτό το ζήτημα σε όλες τις μορφές του για να διασφαλίσετε ότι είστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να διαπραγματευτείτε έναν μισθό που σας αξίζει. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις 3 πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αυτής της ερώτησης:
- Τι να κάνετε όταν σας ζητηθεί να αποκαλύψετε τον μισθό σας νωρίς στη διαδικασία της συνέντευξης
- Τι να κάνετε εάν ο πιθανός εργοδότης σας δεν προχωρήσει αν δεν του δώσετε μια απάντηση
- Πώς να αντιμετωπίσετε τους εργοδότες που σας ζητούν να «αναφέρετε την τιμή σας»
Σενάριο #1: Τι να κάνετε όταν ο υπεύθυνος πρόσληψης σας ζητά τον μισθό σας νωρίς
Από την εμπειρία μου, αυτό είναι το συνηθέστερο σενάριο με το οποίο ασχολούνται οι αιτούντες. Είναι επίσης η πιο επιβλαβής από την άποψη της ικανότητάς σας να διαπραγματευτεί το μισθό.
Όταν πρόκειται για τη συνέντευξη, όσο πιο μακριά πάτε, τόσο μεγαλύτερη επιρροή έχετε. Πιθανόν να το γνωρίζετε ήδη αυτό. Όταν μια εταιρεία σας καλεί για μια οθόνη τηλεφώνου ή για τον πρώτο γύρο μιας συνέντευξης, είστε πιο πιθανό να ανταγωνίζεστε με δεκάδες άλλους υποψήφιους. Η εταιρεία στην πραγματικότητα ψάχνει τρόπους για να αποκλείσει ανθρώπους σε αυτό το στάδιο (γι ‘αυτό μπορεί να πάρει dinged μόνο για την κατοχή 7 από τις 8 «απαιτούμενες δεξιότητες»).
Αν αποκαλύψετε τον μισθό σας τώρα, μέχρι να φτάσετε στον τελικό γύρο μπορεί να λάβετε μια προσφορά, αλλά πιθανότατα θα είναι οπουδήποτε από 30-60% χαμηλότερο από αυτό που θα μπορούσατε να πάρετε. Aξίζετε κάτι καλύτερο. Αξίζετε να πληρωθείτε όσο αξίζετε.
Λοιπόν, πώς να χειριστείτει την ερώτηση; Εδώ παρουσιάζουμε ένα σενάριο λέξη-προς-λέξη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
«Μπορώ να ρωτήσω πόσα χρήματα κερδίζετε στην τρέχουσα εταιρεία σας; Προσπαθούμε να δούμε αν είμαστε στο σωστό εύρος.»
Εσείς: «Είμαι πολύ ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις, αλλά η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να βρω τη σωστή θέση. Όταν αυτό καθιερωθεί, είμαι περισσότερο από χαρούμενος να μιλήσω για τον μισθό.»
Μπουμ! Δεν παραβίασες τον χρυσό κανόνα και κέρδισες λίγο χρόνο για να κερδίσεις επιπλέον μόχλευση. Όλα καλά πράγματα.
Δυστυχώς, πολλές εταιρείες τείνουν να αναστατώνονται λίγο όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Μπορεί να μην σε αφήσουν να βγεις από εκεί μέσα με την χαριτωμένη μικρή σου προσπάθεια να αποφύγεις την σφαίρα τους. Τα ακόλουθα συνήθως έχουν την εξής μορφή:
Ο υπεύθυνος προσλήψεων:«Κατανοώ απόλυτα ότι θέλετε να βρείτε μια καλή θέση – το ίδιο κι εμείς! Ωστόσο, δεν προχωράμε με τους υποψηφίους αν δεν γνωρίζουμε σε τι εύρος εντάσσονται.»
Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο σενάριο.
Σενάριο #2: Τι να πείτε όταν ο εργοδότης δεν θα κινηθεί προς τα εμπρός χωρίς έναν μισθό
Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να είστε κολλημένοι ανάμεσα σε μια πέτρα και σ’ ένα σκληρό μέρος. Αν δεν παραβιάσουμε τον χρυσό κανόνα μπορεί να πακετάρουμε τις βαλίτσες μας, αλλά αν υποχωρήσουμε και δώσουμε έναν αριθμό τότε μπορεί να χάσουμε ένα τεράστιο κομμάτι πιθανού μισθού.
Πρώτον, θα ξεκινήσουμε πιέζοντας τη συζήτηση προς τα πίσω στον υπεύθυνο προσλήψεων, ρωτώντας τους πώς είναι ο προϋπολογισμός τους.
Οι εταιρείες έχουν πάντα ένα εύρος προϋπολογισμού για νέους ρόλους και ο υπεύθυνος προσλήψεων γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι αυτό το εύρος. Ζητώντας τους να είναι ανοιχτοί σχετικά με τον μισθό, βοηθά στην ευθυγράμμιση και των δύο πλευρών, ενώ εξακολουθείτε να τους πιέζεται να μοιραστούν έναν αριθμό πρώτα:
Ο υπεύθυνος προσλήψεων: «Κατανοώ απόλυτα ότι θέλετε να βρείτε μια καλή θέση – το ίδιο κι εμείς! Ωστόσο, δεν προχωράμε με τους υποψηφίους αν δεν γνωρίζουμε σε τι εύρος εντάσσονται.»
Εσείς: «Φυσικά, αυτό βγάζει νόημα! Θα ήσασταν ανοιχτοί στο να μοιραστείτε το εύρος που έχετε υπολογίσει στον προϋπολογισμό για αυτόν τον ρόλο; Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι από την αρχή και ότι αξιοποιούμε τον χρόνο μας με τον καλύτερο τρόπο.»
Ξέρω ότι πιθανότατα το διάβασες αυτό και είπες,«με θέλεις για ΤΙ»
Είναι σίγουρα μια άβολη ερώτηση, αλλά σας υπόσχομαι ότι καλοί υπεύθυνοι πρόσληψης και εργοδότες θα είναι πιθανώς πρόθυμοι να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες.
Γιατί; Επειδή πληροί άμεσα τις προϋποθέσεις ή αποκλείει τους υποψηφίους αντί να σπαταλά τον χρόνο όλων μόνο για να διαπιστώσει ότι ο μισθός δεν ταιριάζει. Οι εταιρείες είναι συνήθως πρόθυμες να υποχωρήσουν, επειδή είναι ακριβό να καούν μέσα από ώρες συνεντεύξεων με τους υποψηφίους!
Αν δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν και να πιέσουν τα πράγματα πάνω σας, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Πρέπει να δώσουμε έναν αριθμό, αλλά θα το κάνουμε με ένα twist. Πριν πάτε σε οποιαδήποτε συνέντευξη για δουλειά, θα πρέπει να κάνετε λίγη έρευνα αγοράς για τους μισθούς. Τα καλύτερα εργαλεία για το σκοπό αυτό είναι:
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλετε να γίνετε Product Manager στο Facebook.
Το επόμενο βήμα σας είναι να κατευθυνθείτε στο Glassdoor και να αναζητήσετε τη σελίδα με τους μισθούς. Αναζητήστε το “Product Manager” στο φίλτρο τίτλων εργασίας. Θα πρέπει να δείτε ένα αναδυόμενο μισθολογικό εύρος με βάση τα άτομα που έχουν υποβάλει πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο:
Στοχεύουμε στο κορυφαίο 80% – 100% αυτού του εύρους. Αυτό θα φέρουμε μαζί μας στη συνέντευξη. Στην περίπτωση του Product Manager μας στο Facebook, θα ήταν $ 168.000 – $ 210.000.
Μια πρόσφατη μελέτη του Daniel Ames, ενός νευροεπιστήμονα στη Κολομβία, διαπίστωσε ότι οι υποψήφιοι εργασίας που μοιράζονται ένα εύρος έλαβαν υψηλότερους μισθούς από εκείνους που προσέφεραν έναν συγκεκριμένο αριθμό. Οι εργοδότες είχαν επίσης την τάση να επιστρέφουν στο κατώτερο άκρο του φάσματος.
Για το λόγο αυτό, θα θέλετε να μοιραστείτε αυτό που ονομάζεται “Εύρος ενίσχυσης”, όπου οι αριθμοί στο κάτω άκρο του εύρους είναι πιο κοντά στο μισθό-στόχο σας.
Pro Tip: Μην χρησιμοποιείτε στρογγυλούς αριθμούς όταν δίνετε ένα συγκεκριμένο ποσό στις διαπραγματεύσεις σας. Αντί να πεις ότι θέλεις 90.000 δολάρια, πες τους ότι τα υπολόγισες και θα είσαι άνετα με 91.650 δολάρια. Η έρευνα στη Κολομβία δείχνει ότι οι υποψήφιοι που χρησιμοποιούν ακριβείς αριθμούς προσλαμβάνουν υψηλότερους μισθούς έναντι εκείνων που χρησιμοποίησαν στρογγυλούς αριθμούς.
Τώρα, όταν ένας υπεύθυνος προσλήψεων σας ζητάει έναν αριθμό, είστε σε θέση να του δώσετε το εύρος σας (το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται εντός αυτού του εύρους 80% – 100% που βρήκατε παραπάνω).
Αυτή η στρατηγική θα είναι επίσης η προσέγγισή σας για να απαντήσετε εάν μια εταιρεία σας αναγκάσει να ονομάσετε την τιμή σας.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τους μισθούς για μια θέση σε εκείνη ακριβώς την εταιρεία, κάντε λίγη έρευνα και βρείτε ποιος είναι ο μέσος μισθός για παρόμοιους ρόλους σε άλλες εταιρείες. Στη συνέχεια, υπολογίστε το εύρος με βάση αυτό.
Pro Tip μισθολογικής έρευνας:
Υπάρχουν πολλοί διεθνείς υποψήφιοι που διεκδικούν ρόλους σε διάφορες χώρες όπως στις ΗΠΑ. Εάν δεν είστε πολίτης των ΗΠΑ, χρειάζεστε κάποιου είδους χορηγία βίζας από τον εργοδότη σας (όπως ένα H1B) για να πάρετε τη δουλειά.
Όταν οι εργοδότες χρηματοδοτούν έναν αιτούντα για τη βίζα H1B, μοιράζονται τον μισθό για την εν λόγω πρόσληψη ως μέρος της διαδικασίας. Ως αιτών εργασία, αυτές οι πληροφορίες είναι χρυσές επειδή μπορείτε να δείτε ακριβώς πόσο κάποιος πληρώθηκε για τον τίτλο εργασίας που ψάχνετε. Αυτά είναι τα πιο ακριβή δεδομένα που θα βρείτε (αν είναι διαθέσιμα για το ρόλο σας).
Τα δεδομένα H1B είναι ένας από τους καλύτερους ιστότοπους για να βρείτε αυτούς τους αριθμούς. Απλά πληκτρολογήστε τον εργοδότη και τον τίτλο εργασίας που ψάχνετε και ο ιστότοπος θα σας δείξει τους πραγματικούς μισθούς για αυτούς τους τίτλους:
[pinakas_salary.png]
Μέρος 3: Ένας οδηγός βήμα-βήμα για τη διαπραγμάτευση ενός πακέτου μισθών και παροχών που σας αξίζει
Είναι ακριβώς μετά τις 6 μ.μ. και είστε στο δρόμο για το σπίτι σας προς το παρόν συζητώντας αν απόψε πρόκειται να είναι σούσι και Netflix στον καναπέ ή μπαρ φαγητού και μπύρες με τους φίλους σας. Και μετά συμβαίνει.
Χτυπάει το τηλέφωνο.
Το τηλεφώνημα που περίμενες όλη την εβδομάδα.
Το σηκώνεις και η απάντηση στην άλλη άκρη το επιβεβαιώνει. Σου πρόσφεραν τη δουλειά! Τέλειο.
Στο κεφάλι σου χοροπηδάς και σχεδιάζεις να βάλεις τις 2 εβδομάδες σου αύριο μέχρι να σου πουν τον μισθό σου. Δεν είναι ακριβώς αυτό που περίμενες.
Πολλοί από εμάς έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Τα καταφέραμε σε όλη τη διαδικασία της συνέντευξης, ξέρουμε ότι έχουμε τις ικανότητές και κάναμε την έρευνά μας στην αγορά. Αλλά όταν η προσφορά της εταιρείας δεν αντικατοπτρίζει την αξία σας, δείτε πώς αντιστέκεστε:
Βήμα 1: Διαπραγματευτείτε πάντα τον μισθό σας
Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να δεχτείς την προσφορά. Το δεύτερο χειρότερο θα ήταν να φύγεις. Θυμηθείτε, οι άνθρωποι που διαπραγματεύονται κερδίζουν έως και 16.000 δολάρια περισσότερα σε ετήσια βάση.
Πάντα, πάντα να διαπραγματεύεστε την προσφορά σας, εκτός αν η επαφή σας δηλώνει συγκεκριμένα ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Ξεκινήστε τη συζήτηση έτσι…
“[Όνομα], σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας – είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος που έχω αυτή την ευκαιρία και εκτιμώ πραγματικά όλο τον χρόνο και την προσπάθεια που έχετε καταβάλει όλοι σε αυτήν τη διαδικασία. Έχω κάνει κάποια ολοκληρωμένη έρευνα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μου και έχω διαπιστώσει ότι ο μέσος μισθός για αυτή τη θέση είναι περίπου $ XXX,XXX – $ YYY,YYY*.Υπάρχει κάποιος τρόπος να καλύψουμε τη διαφορά εκεί;”
*Αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι αυτό το εύρος που επινοήσατε νωρίτερα, όχι ο μέσος μισθός για τη θέση
Τώρα που έχετε εκφράσει το ενδιαφέρον σας για την προσφορά, αλλά και σταθήκατε σταθερά για το τι αξίζετε. Οι εταιρείες βγάζουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, πληρώνοντας σε κάποιον επιπλέον $ 10-$ 30k δεν πρόκειται να διαλύσουν την τράπεζα. Αν σε απορρίψουν επειδή σκοπεύεις να διαπραγματευτείς λίγο, υπάρχουν και άλλα προβλήματα εκεί.
Βήμα 2: Πιέστε ή μείνετε
Τώρα ο εργοδότης είτε πρόκειται να κάνει ένα από τα δύο πράγματα:
- Προσφερθείτε να καλύψετε το κενό, αλλά στη συνέχεια ελάτε ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο
- Πείτε ότι τους έχει δοθεί “ένας αριθμός” για αυτήν τη θέση που δεν μπορούν να υπερβούν
Αν βρεθείτε στο πρώτο σενάριο, σκεφτείτε την προσφορά. Είναι ο νέος αριθμός μια σημαντική αύξηση με βάση τον τρέχοντα μισθό σας; Αν ναι, μη διστάσετε να το πάρετε. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε περισσότερο από όσο πρέπει.
Αν βρεθείτε στο δεύτερο σενάριο, θα χρειαστείτε ένα φύλλο ατού. Η καλύτερη οδός είναι να παρουσιάσετε τα δεδομένα που βρήκατε με σεβασμό και να τους ζητήσετε να το ξανασκεφτούν για τελευταία φορά.
Αρχικά, συγκεντρώστε όλα τα στοιχεία που μπορείτε να βρείτε για τους μισθούς χρησιμοποιώντας το Glassdoor και το Paysa:
- Πόσο χαμηλός είναι ο μικρότερος μισθός που καταβάλλεται;
- Πόσοι μισθοί είναι της τάξης του 0-25% έναντι της τάξης του 50%+;
Θέλετε να χτίσετε μια υπόθεση γύρω από το γεγονός ότι ο μισθός που προσέφεραν είναι χαμηλός και ότι φαίνεται να είναι μια ακραία σε σύγκριση με τους άλλους μισθούς που έχουν προσφέρει για την ίδια θέση.
Στη συνέχεια, θέλετε να έχετε ένα αντίγραφο των προτεινόμενων λύσεων που συντάξατε στην αρχή της διαδικασίας συνέντευξης. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι, αναλύω ακριβώς τι είναι αυτό και γιατί είναι χρήσιμο (για την αποφυγή online πύλες εφαρμογής, για τη συντριβή της διαδικασίας συνέντευξης και για διαπραγμάτευση) στην ανάρτησή μου Πώς να βρείτε μια θέση εργασίας οπουδήποτε χωρίς συνδέσεις.
Επιτέλους, θέλετε να παρουσιάσετε την περίπτωσή σας. Αντί να μαντέψω τι είναι καλύτερο, θα μοιραστώ το ακριβές σενάριο που δοκίμασα σε δεκάδες εταιρείες που μου πρόσφεραν δουλειά. Αυτό το σενάριο με βοήθησε να μετατρέψω μια χαμηλή προσφορά μπάλας σε αύξηση 200% (αξίας ~ 60.000 $) και επίσης βοήθησε χιλιάδες μαθητές στην κοινότητα του Cultivated Culture να διαπραγματευτούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια πρόσθετου μισθού. Τώρα το προσφέρω δωρεάν για να πάρετε τη μεγαλύτερη αύξηση της ζωής σου.
Το ακριβές σενάριο που χρησιμοποίησα για να κερδίσω μια αύξηση 60.000 δολαρίων:
Όνομα.
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες γύρω από τη θέση. Το εκτιμώ ιδιαίτερα. Ανέφερα ότι έκανα κάποια έρευνα και ήθελα να μοιραστώ αυτό που βρήκα. Από τις ~25 υποβολές, ο μέσος μισθός για αυτήν τη θέση φαίνεται να είναι $ XXX,XXX. Επιπλέον, ο χαμηλότερος μισθός στο εύρος είναι $ YYY,YYY, ωστόσο, σχεδόν το 70% των μισθών είναι τουλάχιστον $ 30.000 υψηλότερα. Είμαι περίεργος ως προς το γιατί…
Τώρα, μια μικρή φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας μπορεί να λέει “αλλά τι θα γίνει αν απορρίψουν την προσφορά μου!”
Αγνόησε το.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν δεν το ζητήσεις, κανείς δεν θα σου το δώσει. Ποτέ, μα ποτέ δεν άκουσα να απορρίπτεται κάποιος από μια δουλειά επειδή προσπάθησε να διαπραγματευτεί τον μισθό του.
Το χειρότερο σενάριο είναι ότι επιστρέφουν και σας λένε ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση γίνεται αρκετά ασπρόμαυρη.
Καλή επιτυχία εκεί έξω!