Πώς να ζητήσεις αύξηση

Πρέπει να ξέρεις πώς να ζητήσεις αύξηση. Για τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και σε κάθε επίπεδο, αυτό είναι ένα από εκείνα τα μαθήματα που είναι τόσο στοιχειώδη όσο το να μάθεις να δένεις τα παπούτσια σου και να γράφεις το όνομά σου.

Όντως, και πιθανώς σου έχουν πει -ή τουλάχιστον έχεις πει στον εαυτό σου- ότι θα πρέπει να είσαι ευγνώμον  που έχεις  δουλειά, ειδικά αν η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Αλλά η αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις και τελικά θα βρεθείς να αναρωτιέσαι πότε και πώς να ζητήσεις αύξηση.

Τα περισσότερα χρήματα δεν εγγυώνται ότι θα είσαι πιο ευτυχισμένος ή πιο παραγωγικος σε μια δουλειά μακροπρόθεσμα. Παρόλο που μπορεί να νιώσεις ζαλισμένος χάρη σε μια αύξηση, η χαρά είναι παροδική. Αυτό που είναι πιο ουσιώδες είναι να πληρώνεσαι με αυτό που αξίζεις. Με τη δίκαιη αποζημίωση και την οικονομική ανταμοιβή, πιθανότατα θα νιώσεις ότι η εταιρεία σου εκτιμά τη δουλειά που κάνεις, και αυτό είναι που μετράει για τη διαρκή ικανοποίηση από την εργασία.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το “σημερα” για να κάνεις τη δουλειά σου και να προετοιμάσεις το αίτημα σου για αύξηση με επαγγελματικό τρόπο.

#1 Εξέτασε το χρόνο και τη διατύπωση

Ο συγχρονισμός, όπως λένε, είναι το παν. Και ενώ αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητα, όταν πρόκειται να ζητήσεις αύξηση, είναι σίγουρα κάτι πολύ μεγάλο. Εξέτασε προσεκτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία σου προτού προχωρήσεις.

Μια οικονομική ύφεση ή μια δύσκολη φάση για την εταιρεία σου δεν θα πρέπει να σε εμποδίσει να ζητήσεις αύξηση μισθού. Αλλά δεν θέλεις επίσης να παρελάσεις στο γραφείο του διευθυντή σου και να φανείς ανίδεος. “Μπορείς να ξεκινήσεις αναγνωρίζοντας στο αφεντικό σου ότι όντως διανύουμε δύσκολες εποχές”, λέει η Vicki Salemi, ειδική σε θέματα καριέρας του Monster. Πες κάτι σαν: “Ξέρω ότι αυτή η χρονιά δεν ήταν μια τυπικά φυσιολογική χρονιά τύπου business-as-usual, αλλά η απόδοσή μου έχει ξεχωρίσει με βάση το ΧΨΩ. Θα ήταν δυνατόν να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας αύξησης για το επόμενο έτος;”.

Τούτου λεχθέντος, αν η εταιρεία σου έθεσε σε διαθεσιμότητα ή/και απέλυσε υπαλλήλους, είναι μάλλον καλύτερο να κρατήσεις στάση αναμονής ή τουλάχιστον να συγκρατήσεις τις προσδοκίες σου. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις αύξηση όταν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται, αρκεί να το κάνεις έχοντας στο μυαλό σου ότι το αφεντικό σου μπορεί όντως να θέλει να σε πληρώσει περισσότερα, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει την δεδομένη χρονική στιγμή.

#2 Οπλίσου με στοιχεία

Αφού είσαι σίγουρος ότι ο χρόνος είναι σωστός, το επόμενο βήμα για το πώς να ζητήσεις αύξηση είναι να πας  προετοιμασμένος. “Πριν ζητήσεις αύξηση, να γνωρίζεις πάντα την αξία σου”, λέει η Salemi. Μπορείς να συγκεντρώσεις  πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως:

  • Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σου: Ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να αποκαλύπτουν τα εύρη μισθών στον ιστότοπο του ενδοεταιρικού δικτύου ή ακόμη μπορείς και να ρωτήσεις.
  • Έρευνα στον κλάδο: Επικοινώνησε με την εθνική διεπαγγελματική οργάνωση για τον κλάδο σου (όπως η AICPA για τους λογιστές) και αναζήτησε στον ιστότοπό της τα τοπικά παραρτήματα, λέει η Salemi. Αν δεν έχεις ήδη επαφές σε τοπικό επίπεδο, επικοινώνησε μαζί τους για να δεις αν έχουν κατά νου μια τρέχουσα τιμή για κάποιον με τις δικές σου δεξιότητες και εμπειρίες.
  • Βάσεις δεδομένων μισθών: Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για μια γενική εκτίμηση, αλλά να έχεις κατά νου ότι οι μισθοί μπορεί να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τον τύπο της εταιρείας καθώς και τη γεωγραφία. Το εργαλείο αναζήτησης μισθών του Monster σου επιτρέπει να κάνεις αναζήτηση με βάση τον τίτλο εργασίας και την τοποθεσία, ώστε να μπορείς να πάρεις έναν πιο ακριβή αριθμό.
  • Πρώην προϊστάμενοι και συνάδελφοι: Απόκτησε μια αίσθηση του τι πληρώνει κάποιος στον οργανισμό του με τις δικές σου δεξιότητες και εμπειρίες.

Μόλις συγκεντρώσεις αυτές τις πληροφορίες, σκέψου πώς συγκρίνεται ο μισθός σου. Για παράδειγμα, αν έχεις διαπιστώσει ότι η δουλειά σου σε πληρώνει σε ένα εύρος $80k-$100k, και έχεις αρκετά χρόνια εμπειρίας, είναι λογικό να στοχεύσεις στην κορυφή του εύρους. “Αυτή η γνώση του μισθού είναι επίσης απίστευτα χρήσιμη για να τη χρησιμοποιήσεις ως κατευθυντήρια γραμμή όταν αρχίσεις να αναζητάς εργασία και εξωτερικά”, λέει η Salemi.

#3 Περίγραψε τα επιτεύγματά σου

Αφού έχεις στο μυαλό σου ένα  συγκεκριμένο ποσό, πρέπει να ξέρεις πώς να ζητήσεις αύξηση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σχεδόν προφανές γιατί το ζητάς.

Ξεκινα με την απαρίθμηση όλων όσων πέτυχες κατά τη διάρκεια του έτους και προσπάθησε να κάνεις τα δεδομένα σου όσο το δυνατόν πιο ποσοτικοποιήσιμα -κάτι σαν “ξεπέρασα την τριμηνιαία ποσόστωση πωλήσεων κατά 20%”. Οι διευθυντές δεν μπορούν να διαφωνήσουν με τους αριθμούς.

Αφού συγκεντρώσεις τα στοιχεία αυτα, προγραμμάτισε μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σου – αν είναι δυνατόν, αυτοπροσώπως. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μοιράσου τα ευρήματά σου και τον κατάλογο των επιτευγμάτων σου. Μπορείς επίσης να συζητήσεις πρόσθετους τρόπους με τους οποίους είσαι πρόθυμος να συνεισφέρεις στην επιχείρηση, εάν επιδιώκεις προαγωγή.

 #4 Φτιάξε ένα εφεδρικό σχέδιο

Αν σου απορρίψουν για αύξηση επειδή οι οικονομικές συνθήκες λίγο πολύ το απαγορεύουν, μπορείς να ζητήσεις άλλες παροχές.

Αρχικά, δες αν μπορεί να χορηγηθεί ένα επίδομα επιτόπιας ενίσχυσης ή ένα μπόνους στο τέλος του έτους. “Συχνά”, λέει ο Salemi, “εξετάζεται διαφορετικά στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, επειδή δεν είναι άμεση αποζημίωση και συνήθως δεν θα δημιουργήσει ανισορροπία στην εσωτερική ισότητα μεταξύ των συναδέλφων σου”.

Αν τα χρήματα είναι περιορισμένα, μπορείς να δοκιμάσεις να ζητήσεις περισσότερο προσωπικό ελεύθερο χρόνο ή την επιστροφή των διαδικτυακών εξόδων στο σπίτι, όπως ο μηνιαίος λογαριασμός WiFi και ο εξοπλισμός γραφείου, ειδικά αν εργάζεσαι εξ αποστάσεως. Μπορεί να μην είναι η αύξηση που θέλεις, αλλά μπορεί να είναι μια ένδειξη καλής πίστης που ενισχύει την αξία σου.

#5 Συζήτησε τα επόμενα βήματα

Εάν το αφεντικό σου είναι ανοιχτό στο αίτημά σου ή το ενέκρινε πλήρως, μην φύγεις χωρίς να συζητήσεις τα επόμενα βήματα. Μπορείς να ξεκινήσεις ζητώντας να θέσει εγγράφως τη συμφωνία σας για την αύξηση, και να ανατρέξεις στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή/και στη μισθοδοσία, ανάλογα με τις ανάγκες.

Εάν η αύξηση έχει μελλοντικό χρονοδιάγραμμα για μερικούς μήνες αργότερα, πάρε και πάλι την έγκριση εγγράφως και στη συνέχεια παρακολούθησε για να βεβαιωθείς ότι η αύξηση θα γίνει όντως όταν έχει προγραμματιστεί ότι θα γίνει.

Μια άλλη πιθανότητα είναι το αφεντικό σου να σου ζητήσει να αναβάλει τη συζήτηση για μια μεταγενέστερη ημερομηνία. Αν συμβαίνει αυτό, βάλτο στο ημερολόγιό σου για να θυμίζεις στον εαυτό σου να το παρακολουθεί και να πάρεις την πρωτοβουλία να το πράξεις.

Εναλλακτικά, αναζήτησε αλλού έναν καλύτερο μισθό

Αν σε έχουν ξεγελάσει ή αν δεν υπάρχει αύξηση στον ορίζοντα, το να ξέρεις πώς να ζητήσεις  αύξηση δεν θα σου φέρει τα αποτελέσματα που θέλεις. Ήρθε η ώρα να βάλεις φωτιά στην αναζήτηση εργασίας και να πληρωθείς όπως σου αξίζει. Είσαι έτοιμος να κάνεις το πρώτο βήμα; Δημιούργησε δωρεάν ένα προφίλ στο Monster και μπορούμε να σε συνδέσουμε με τις κατάλληλες θέσεις εργασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου -οικονομικές και οχι μονο-.

Μετάφραση από Θανάση Αλεβιζάκη

Πηγή: https://www.monster.com/career-advice/article/can-i-ask-for-a-raise-yet-hot-jobs

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Άρθρα: 42

Υποβολή απάντησης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial