Επάγγελμα Στυλίστας (Σύμβουλος Ένδυσης)

Το στύλ ήταν και θα είναι για πάντα μέσα στην καθημερινότητα μας. Η μόδα αλλάζει κάθε τόσο, οι τάσεις αλλάζουν και όλοι μας προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις, νέες ιδέες. Ο Στυλίστας – Ενδυματολόγος ή Σύμβουλος Ένδυσης είναι ο επαγγελματίας που κάνει πράξη όλες αυτές τις αλλαγές.

Που μπορεί να χρειάζεται ένας Στυλίστας; Πάρτε ως παράδειγμα το Next Top Model και το My Style Rocks καθώς και άλλες παρουσιάσεις κολεξιόν και μόδας.

Τι είναι ο Στυλίστας; Με τι ακριβώς ασχολείται και ποιές είναι οι αρμοδιότητές του; Πως μπορείς να σπουδάσεις και να γίνεις Σύμβουλος Ένδυσης και κυρίως πως μπορείς να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη καριέρα; Αυτά και ακόμη περισσότερα είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Έτοιμος;

Περιγραφή Επαγγέλματος

Σε μια φωτογράφιση, παρουσίαση μόδας αλλά και σκηνικής παρουσίας ο στυλίστας ή ενδυματολόγος παίζει κύριο ρόλο. Το σενάριο μπορεί να είναι η σκηνοθεσία μιας φωτογράφισης, η πασαρέλα με ρούχα μόδας, μια εκπομπή στην τηλεόραση ή ακόμη και ένα μουσικό event.

Ας σκεφτούμε λίγο όταν αναφερόμαστε στην Τάμπτα (χαρακτηριστικό παράδειγμα) ή ακόμη και στην Lady Gaga. Ίσως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό μας είναι το στύλ τους ή ακόμη καλύτερα το μοναδικό (για κάποιους ίσως extreme) στύλ τους.

Ο Στυλίστας ή Ενδυματολόγος λοιπόν, ασχολείται με το στύλ και την προσωπική εμφάνιση ενός καλλιτέχνη.

Κάποιες από τις αρμοδιότητες ενός Στυλίστας είναι οι εξής:

 • Πρέπει να έχει ενδιαφέρον και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, τις τεχνικές και τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στον τομέα του αλλά και να γνωρίζει τις δυσκολίες του επαγγέλματος στο οποίο καλείται να εργασθεί,Ανάλυση της προσωπικότητας του ατόμου για το οποίο θα επιμελεληθει την ένδυση.
 • Επικοινωνία με το περιοδικό, τον manager ή το μέσο στο οποίο θα γίνει η δημοσίευση (ανάλυση των στόχων τους).
 • Συνεργασία με τον μακιγιέρ και τον φωτογραφό για τον τρόπο και το θέμα της παρουσίασης.

Σπουδές και Απαιτούμενη Εκπαίδευση

Οι σπουδές και η απαιτούμενη εκπαίδευση παρέχεται κυρίως από διάφορες ιδιωτικές σχολές αλλά και ΙΕΚ. Εκεί μπορείς μαθαίνεις τα βασικά στοιχεία της μόδας και της ένδυσης. Τις περισσότερες φορές, μπορείς να επικοινωνήσεις και να δικτυωθείς με πολύ σημαντικά άτομα που αργότερα ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να χτίσεις μια καριέρα.

Η όρεξη και η πρακτική άσκηση είναι κάποια από τα στοιχεία που μπορούν να σε ξεχωρίσουν. Αν δεν είσαι απο τους τυχερούς που θα εργαστούν σε κάποιο οίκο μόδας, σε κάποιο περιοδικό κ.τ.λ., μπορείς να ξεκινήσεις κάτι δικό σου όπως για παράδειγμα στο youtube ή στο instagram, όπου να εκφράζεις ένα στυλιστικό μοτίβο, αυτό που πραγματικά σου αρέσει. Στην αρχή μπορεί να μην επιφέρει καθόλου χρήματα αλλά στην πορεία,

Η εκπαίδευση του Στυλίστα παρέχεται από ιδιωτικές σχολές και ΙΕΚ. Σημαντικότερη όμως είναι η επαφή με το αντικείμενο, η πρακτική εξάσκηση και το ταλέντο. Πολλοί Στυλίστες προέρχονται από συναφείς τομείς στο χώρο της μόδας.

Τι αρμοδιότητες έχει ο στυλίστας

Ένας στυλίστας μπορεί να φαίνεται πως απλά επιλέγει το στύλ κάποιου ατόμου αλλά στην πραγματικόητα ασχολείται με διάφορα πράγματα. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες από τις αρμοδιότητες που έχει ένας Στυλίστας.

 • Επιλογή και επιμέλεια προϊόντων της εταιρίας για φωτογραφίσεις
 • Δημιουργία και επιμέλεια φωτογράφισης e-shop και life style σε συνεργασία με ομάδα σχεδιαστών μόδας, μοντέλων, φωτογράφων, κομμωτών, μακιγιέρ για την ανάπτυξη styling concepts σύμφωνα με τις τάσεις της μόδας για την παραγωγή σύγχρονου οπτικού και γραπτού υλικού (e-shop, social media, διαφημιστικών καταλόγων)
 • Σχεδίαση και επιμελείται τα κοστούμια για τις ανάγκες των ερμηνευτών κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών, διαφημιστικών ταινιών, μουσικών παραστάσεων, πολυμέσων, video-clips κ.λπ.,
 • χρησιμοποιεί τις τεχνικές του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου και των χρωμάτων, δημιουργίας μακετών εκ του φυσικού και τις βασικές τεχνικές σχεδίασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή,
 • είναι ένα επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από καλλιτεχνική ευαισθησία, αισθητικό κριτήριο και δημιουργική φαντασία, γι’ αυτό ο εργαζόμενος σ’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζει τις τάσεις και τις συνήθειες της εποχής που διαδραματίζεται το σενάριο, να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την ατμόσφαιρα του έργου και την άποψη του σκηνοθέτη, έτσι ώστε να συνεργάζεται αρμονικά μαζί του καθώς και με τους άλλους συντελεστές της παραγωγής,
 • δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης και αναλαμβάνει την ενδυματολογική επιμέλεια σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις καθώς και σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές ταινίες και διαφημιστικά σποτ.

Βασικές Δεξιότητες

Ο Στυλίσας ή Ενδυματολόγος είναι υπεύθυνος για την ενδυματολογική παρουσία των ερμηνευτών της κινηματογραφικής ταινίας ή της τηλεοπτικής παραγωγής, σύμφωνα με την προσωπικότητα των ρόλων, την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής που απαιτεί το σενάριο ή που επιθυμεί ο σκηνοθέτης.

 • Ευρεία αντίληψη της μόδας, μελέτη, παρακολούθηση και εξοικείωση με τις παγκόσμιες τάσεις της μόδας και του design
 • Ικανότητα στην οργάνωση και την εκτέλεση φωτογράφισης με μοντέλο και σε κούκλα.
 • Ικανότητα παραγωγής κειμένων μόδας (περιγραφή προϊόντων για e-shop)
 • Ανάληψη πρωτοβουλιών και ικανότητα διαχείρισης πολλαπλών ευθυνών σε ένα περιβάλλον εντατικών ρυθμών
 • Βασική γνώση Photoshop και Ιllustrator
 • Γνώση Window styling
 • Επικοινωνιακές και οργανωτικές ικανότητες
 • Ευχάριστη προσωπικότητα, ευγένεια, ομαδικότητα, ευελιξία
 • Θέληση για μάθηση και εξέλιξη
 • Επινοητικότητα και δυναμισμό
 • Καλλιτεχνικό ταλέντο και αισθητική αντίληψη
 • Πρωτοτυπία και φαντασία
 • Κοινωνική επιδεξιότητα
 • Συνέπεια και οργάνωση στη δουλειά του.

Ευκαιρίες Εργασίας

Η ζήτηση για επαγγέλματα σχετικά με τη μόδα φαίνεται να αυξάνει και διαρκώς δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του είδους. Ο Στυλίστας εργάζεται σε περιοδικά ή στην τηλεόραση συνήθως ως ελεύθερος επαγγελματίας. Γενικότερα, απασχολείται σε χώρους που σχετίζονται με τη μόδα και κινείται αρκετά στον καλλιτεχνικό κύκλο. Τα τελευταία χρόνια οι Στυλίστες αναλαμβάνουν την προσωπική εμφάνιση καλλιτεχνών (ηθοποιοί, τραγουδιστές), όπου επεμβαίνουν στο στιλ ντυσίματος, κόμμωσης, μακιγιάζ κ.λπ., με σκοπό να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την εικόνα παρουσίασης του συγκεκριμένου προσώπου προς το κοινό. Οι αποδοχές είναι αρκετά ικανοποιητικές. 

Ο κύριος όγκος των Ενδυματολόγων απασχολείται στο θέατρο, ακολούθως στη τηλεόραση και κατόπιν στον κινηματογράφο. Σε ότι αφορά την κατά φύλο κατανομή, σήμερα επικρατούν στο επάγγελμα οι γυναίκες, ενώ μέχρι πριν τριάντα χρόνια ίσχυε το αντίθετο. Δεδομένου της έλλειψης επίσημων στοιχείων για την απασχόληση των ενδυματολόγων, και σύμφωνα με ενδεικτικές εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, στο Θέατρο απασχολούνται περίπου 120 άτομα στην Αθήνα και 20 στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τα περιφερειακά θέατρα, οι επαγγελματίες προέρχονται από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Από αυτούς οι περισσότεροι απασχολήθηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ένα μικρό ποσοστό από αυτούς ως μόνιμοι στη θέση της αμπιγιέρ στις κρατικές σκηνές. Ο Κινηματογράφος απασχολεί περίπου 50 Ενδυματολόγους το χρόνο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ στην τηλεόραση εργάζονται περίπου 80 άτομα. Η Διαφήμιση απασχολεί γύρω στους 30 Ενδυματολόγους, οι οποίοι και ονομάζονται στυλίστες, και είναι συνήθως νέοι επαγγελματίες στο χώρο.

Ο ανταγωνισμός που επικρατεί στο επάγγελμα του ενδυματολόγου είναι μεγάλος. Όμως τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης και των νέων μορφών παραγωγής, όπως είναι οι διαφημιστικές μικροταινίες, οι ειδικές διοργανώσεις (π.χ. συναυλίες, Ολυμπιακοί Αγώνες), διευρύνεται σταδιακά η αγορά αλλά και οι δυνατότητες απασχόλησης των ενδυματολόγων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα, 10 τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, 108 περιφερειακής και τοπικής και περίπου 250 θέατρα ενώ υπάρχουν περίπου 30 κινηματογραφικές παραγωγές ανά έτος και αρκετές διαφημιστικές.

Ο τομέας των θεατρικών και διαφημιστικών παραγωγών, παρά την σημερινή κάμψη, παρουσιάζει δυναμικές προοπτικές.
Γενικότερα, οι προοπτικές απασχόλησης σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη και κινητικότητα του οπτικοακουστικού τομέα.

Συνθήκες Εργασίας

Η εργασία ενός Στυλίστα, δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο του (συνθήκες γραφείου) αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Θεωρείται ένα από τα σύγχονα επαγγέλματα με πολύ μεγάλη ιστορία. Απαιτεί συνεχή εξέλιξη στον χώρο.

Ανάλογα με την εργασία του, μπορεί να χρειάζεται να μετακινείται σε εξωτερικούς χώρους όπως ο χώρος μιας φωτογράφησης ή πασαρέλας. Το ωράριο είναι μη σταθερό, το άγχος και το στρες μεγάλο. Οι ευθύνες αυξάνονται ανάλογα με το κύρος και το εμβέλεια των εργασιών του.

Σχετικά Επαγγέλματα

Μπορεί να βρείτε όλα τα επαγγέλματα εδώ.

Προεπιλεγμένη Εικόνα
admin
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial